Behöver du starka armar för backpacking?

Jag ska genast svara på detta innan jag går in i detalj: nej, du behöver verkligen inte starka armar för backpacking, även om de hjälper mycket. Power spelar ingen stor roll i backpacking om inte leden kräver det. Ändå är det bra att hålla sig i god form när man backpackar, vilket också innebär lite överkroppsstyrka.

Överkroppsstyrka är till hjälp, inte nödvändigt, när du backpackar

Bild:

Backpackers finns i alla former och storlekar; några av dem har starka armar och andra inte. På de allra flesta backpackingleder spelar det egentligen ingen roll hur mycket vikt du curlar med, eller om du curlar något alls.

Oftast går man bara en promenad. Även om det är trevligt att ha armar som du kan lita på för knepiga delar av leden, slå läger och jakt på ved, har dina armar inte mycket att göra med de universella aspekterna av backpacking. Modern ryggsäcksutrustning och välskötta stigar gör det enkelt för nästan vem som helst att välja en resa som passar sin kropps förmågor.

Som sagt, det är inte så att styrkan i överkroppen är helt värdelös. Du kommer definitivt att uppskatta att arbeta med din överkropp precis som du träning för backpacking, även om du klarar dig med att hoppa armar på gymmet.

Var kommer starka armar väl till pass på en backpackerresa?

  • Tuffa spår: Ju fler gånger ett spår sätter dig på alla fyra, desto mer behöver du dina armar för att prestera.
  • Lyfta din packning: Den här är liten, men att lyfta en 40-kilos pack flera gånger om dagen är mycket svårare om du inte har lyft vikter på ett tag.
  • Använda promenadkäppar: Käppar ger dig balans, men de spenderar också pengar mer av din energi. Att ha armmuskler som tål flera timmars användning av vandringsstav är en mycket bra sak.
  Är polyester ett bra underlag?

Vissa vägar kräver styrka, men valet av väg är ditt

Det finns en situation där att kunna göra några pull-ups kan göra stor skillnad: när leden kräver klättring. Klatring är mellanvägen mellan vandring och teknisk klättring, vilket kräver förmågan att ta dig upp och över steniga delar av leden.

Starka armar är ett måste på sådana stigar; utan överkroppsstyrka är du utmattad och öm i bästa fall. I värsta fall är du i verklig fara att falla, eller tvingas vända tillbaka för att du inte orkar. Jag har vänt några gånger på vandringar som varit svårare än jag förväntat mig, och det är ingen skam, men det är ändå inget roligt misstag att göra.

Om du inte har starka armar, eller om du bara inte letar efter den typen av äventyr, oroa dig inte. De typer av backpacking-leder som faktiskt kräver starka armar är både sällsynta och lätta att upptäcka.

Vilka muskler är viktigast i backpacking?

Det finns fem muskler/muskelgrupper som är viktiga för backpacking, och – inga överraskningar här – de finns alla i underkroppen och benen.

  • Kalvar: Varje fot av höjd på leden betyder att dina vader kommer att vara aktiva deltagare i att ta dig dit du ska. Backpacking belastar dina vadmuskler, så träna och stretcha därefter!
  • Hamstringsmuskler: Ofta förbises till förmån för att stärka quadriceps, dina hamstrings spelar en viktig roll för gånghastighet samt balans och skadeförebyggande.
  • Quads (lårmuskler): Ju starkare lår, desto lättare mil. Tydligt och enkelt, och detsamma gäller höjden.
  • Kärnmuskler: Dessa är viktiga för alla aspekter av vandring, men de är också avgörande när det gäller att kunna bära vikten på din packning utan skador, utmattning eller smärta. Ryggsäckar kan bli riktigt tunga och du vill ha en solid kärna för att släpa runt allt.
  • Glutes: Gå längre, snabbare och mer effektivt med spända rumpor; lätt som det!
  Björnbussar: allt du behöver veta