Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Att sätta upp ett tält under ett träd låter som en bra idé! Du besväras inte av direkt solljus eftersom det är mycket skugga. Regn kommer att falla runt kapellet och ge skydd mot stormen. Det låter som en bra idé, men är det säkert att campa under ett träd? Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Att slå upp ett tält under ett träd ger dig skugga under varma sommardagar, men du måste vidta försiktighetsåtgärder. Vid milt väder är det vanligtvis säkert att tälta under friska träd, men stormar ökar risken för att grenar och andra fallande föremål regnar ner ovanifrån. Slår aldrig läger under ett träd med döda grenar, lösa grenar och träd med frukt som kan falla. Undvik även ensamma träd och skogsbryn vid åskväder.

Det finns många fördelar med att campa under träd, men du bör vara medveten om vissa risker. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara var och när det är säkert att campa under ett träd, och lära dig hur du undviker de flesta riskerna.

Kan man slå upp ett tält under ett träd?

Kan man slå upp ett tält under ett träd? Det verkar vara en så enkel fråga, men det finns inget enkelt svar på den. Du kan slå upp ett tält under ett träd, men det finns några säkerhetsåtgärder som jag kommer att diskutera nedan. När jag backpackar i sommarvärmen slår jag upp mitt tält under ett träd 90 % av tiden. Träd ger mycket skugga och kyler ner ett tält som är för varmt.

Jag är inte mycket av en risktagare så om det inte var säkert skulle jag inte göra det! Tänk på alla primitiva campingplatser och national-/statliga parker du har bott i hela ditt liv. Ligger campingen i ett vidöppet fält eller omgiven av träd. Vissa husbilsplatser ligger på öppna fält, men de flesta primitiva tältcampingplatser ligger mitt i skogen.

Skulle de utsätta alla sina gäster för fara om det inte var säkert att slå läger under ett träd? Nej, de skulle vara bekymrade över åtal och ansvarsfrågor. Att campa under träd är vanligtvis säkert, men du bör vidta några försiktighetsåtgärder när du väljer en plats. Låt oss diskutera några saker att tänka på när du slår läger under träd.

  • Regn, snö, vind: Dåligt väder ökar risken för att döda lemmar och grenar faller från trädet. Fallande grenar kan skada ditt tält, men det finns också risk för allvarliga skador.
  • Blixt: Träd är mer benägna att dra till sig blixtar eftersom de är högre än omgivande föremål, men det är bara om det finns ett ensamt träd eller om du är på kanten av en trädgräns. Att gå djupt in i en skog ger dig samma chans att bli träffad av blixten som att bli träffad någon annanstans.
  • Döda grenar och lösa lemmar: Leta efter ett friskt träd utan döda grenar och lösa lemmar. Levande grenar faller inte slumpmässigt från ett träd utan anledning. De behöver stark vind, regn eller tung snö för att bryta ner dem. Tänk på de gånger du har försökt bryta av en nyklippt grön trädgren. De kan böjas eller delas på mitten, men det är svårt att bryta dem på mitten.
  • Fruktträd, kottar, ekollon och andra fallande föremål: Titta på marken runt trädbasen för att se om det finns frukter, ekollon och andra föremål som slumpmässigt faller från trädet. Du vill inte bli slagen i huvudet med ett krabbaäpple när du sitter runt lägerelden.
  • Barr och sav: Barr är vassa och sliter genom botten av ditt tält. Placera en tältfot eller presenning under ditt tält om du behöver sätta upp det nära foten av en tall. Du bör också försöka undvika trädsaft eftersom det är en allvarlig smärta att rengöra.
  • fågelspillning: Har du någonsin parkerat din bil under ett träd med fåglar som äter och bajsar från ovan? Det tar inte lång tid innan din bil är helt täckt av fågelspillning. Om det finns ett fågelbo ovanför ditt tält, är det troligt att det blir bajsat och inte lätt att rengöra.

Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Tält under ett stort träd

Nu när jag har listat en massa anledningar till varför det är dåligt att campa under ett träd (bara 1 bra) ställer du dig förmodligen fler frågor än tidigare. Så ska man slå upp ett tält under ett träd? Ja, det är i allmänhet säkert i milt väder så du bör definitivt överväga att slå läger under ett träd för att få lite skugga på sommaren.

  Hur man läker och förhindrar skav i rumpan

Det finns en liten risk, men är du rädd för att gå i skogen på grund av fallande grenar? Det är faktiskt mindre riskabelt än att gå genom skogen eftersom du aktivt plockar ut friska träd. Du måste vara galen för att inte gå under träd alls.

Du behöver bara ta reda på under vilka träd det är säkert att tälta och veta när det är bättre att gå till öppen mark. Att hitta ett säkert träd att slå läger under är ganska enkelt! Leta efter unga, friska träd fria från döda grenar, lösa grenar och andra föremål (frukt, kottar, ekollon, etc.) som kan falla.

Det är inte så stor risk att campa i milt väder, men det finns tillfällen då det är bättre att bege sig till den öppna marken. Regn, snö och blåst ökar risken för att grenar lossnar och att ohälsosamma träd välter. Du vill inte vara runt döda grenar och lösa lemmar när vädret vänder.

Vi vet alla att träd drar till sig blixtar, så du kanske undrar varför jag inte nämnde åskan i föregående stycke. Jag kommer att förklara i detalj nedan, men att söka öppen mark under ett åskväder ökar dina chanser att bli träffad av blixten.

Under ett ensamt träd och i kanten av en skog är det mer sannolikt att du träffas av blixten, men att gå djupt in i en tät skog minskar chansen. Du måste fortfarande se upp för fallande grenar, så leta efter ett ungt/kort friskt träd, men med massor av träd runt omkring finns det fler potentiella mål att träffa. Risken att bli påkörd mitt i en tät skog är inte högre än någon annanstans (1 av 500 000).


Är det säkert att campa under ett träd?

Är det säkert att campa under ett träd?

Att campa under ett friskt träd är vanligtvis säkert, men det är svårt att ge ett definitivt svar på frågan om det är säkert att campa under ett träd. Du måste tänka på vädret, fallande föremål (grenar, frukt, ekollon etc.), blixtar och trädets skick.

Att campa under ett träd för att få lite skugga en varm dag med milda vindar är generellt sett säkert. Att sätta upp ett tält under ett döende träd under blixtar, regn, snö eller vind är fantastiskt! Du måste också ta hänsyn till det enskilda trädet.

Titta runt trädets bas och titta upp för att få en uppfattning om trädets hälsa. Är marken full av frukt, barr, ekollon etc.? Det är ett dåligt träd att slå läger under, för det kommer säkert att falla skräp.

Ser trädet allmänt friskt ut? Leta efter döende grenar och lösa lemmar som kan falla när vinden tilltar. Det finns alltid en risk med att slå upp ett tält under ett träd, men det är ganska säkert att slå upp ett tält under ett friskt träd i milt väder (ingen vind, regn, snö).

Campa aldrig under ohälsosamma träd med döda grenar och lösa grenar. Det är svårt att förutse när en död eller lös gren kommer att falla. Du vill inte vara på den mottagande sidan av en fallande gren. Om du har tur skadar det bara ditt tält, men det finns alltid en risk att bli påkörd av fallande grenar.

Om du ska slå läger under ett träd eller inte beror på hur du känner för att acceptera en liten risk. Titta på bilden ovan av en bil som krossats av ett träd. Det är ett stort friskt träd, men även små grenar kan slita igenom ditt tält och krossa dig i sängen. Jag garanterar att ägaren inte förväntade sig att ett träd skulle krossa hans bil den dagen.

Att bli krossad av ett träd är en risk på 1 på 10 000, men är det värt att satsa ditt liv på dessa odds? Det finns många fördelar med att campa under ett träd, men det är bara du som kan avgöra om det är värt risken. Att campa under ett träd är sällan farligt, men låt oss titta på de tillfällen då det är en hemsk idé.

  Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?

Slå inte läger under träd vid dåligt väder

campa inte under träd vid dåligt väder

Det är jämförbart med risken att dö i en kommersiell flygolycka (1 på 11 miljoner) jämfört med ett privatjetplan (1 på 10 000). Oddsen ser inte så illa ut om du bara flyger kommersiella jetplan, men att dö på ett privatjet liknar motorcykeldödsfall.

Du bör också titta på farorna med att campa under ett träd. Chansen att bli krossad av ett träd vid mild väderlek är liten. Oddsen är så små att jag skulle satsa mitt liv på det, och jag har slagit läger under träd otaliga gånger.

Chansen för skada/död skjuter i höjden när vädret slår om och jag pratar inte bara om blixtar. Det är inte ovanligt att hård vind, regn och snö lossar döda och lösa grenar. Tänk på alla grenar som faller i din trädgård året runt.

Jag har 20-30 träd på min gårdsplan och de tappar hundratals grenar året runt. Vid bra väder kan du ha 2-3 grenar per månad att hämta. Om det regnar, snöar eller lyser upp kan du få 20 grenar på en natt.


Träd är naturliga åskledare

Träd är åskledare

Att campa i tält är aldrig en bra idé när det åskar eller åskar. De flesta vet att det är mer benäget att blixtnedslag i träd. Så att tälta direkt under ett träd under ett åskväder är inte bra, men att tälta på ett öppet fält är lika illa.

Blixtar passerar vanligtvis genom det högsta föremålet inom anslagszonen. Det är vanligtvis ett träd i avlägsna områden, men om du campar på ett öppet fält är ditt tält det högsta föremålet. Blixtar kommer att passera genom tältstängerna ner i marken, så det finns en chans att bli träffad av en sidoblixt.

Du kan minimera risken genom att använda ett liggunderlag för att få din kropp från marken och bort från tältets sidor. Ingen del av din kropp eller ditt sovsystem får vidröra sidorna av tältet eller tältstänger. Ström kan fortfarande gå genom liggunderlaget, men du kommer åtminstone inte få en hel varv.

Var är den säkraste platsen att campa under åskväder?

Om du inte kan tälta på ett öppet fält och du inte kan tälta under ett träd, var är det bästa stället att slå upp ett tält under ett åskväder? Om möjligt är det alltid en bra idé att söka skydd i en sluten byggnad på marken, men det är sällan ett alternativ när man campar.

Så var ska man slå upp ett tält när det åska och blixtar i väderprognosen? Om det finns tillräckligt med tid för att flytta din campingplats är det säkraste alternativet att gå djupt in i skogen och leta efter ett kort/ungt friskt träd som sannolikt inte kommer att tappa döda grenar eller så kan du hitta låg mark (dalar, gropar, botten av kullar) , etc.), men du löper risk för översvämning.

Blixten slår oftast ner i några träd eller precis i skogskanten. Går man djupt in i en tät skog är risken att bli träffad av blixten inte större än på andra platser. Utsatta platser som kullar, åsar och flodbankar är som öppna fält, så de bör också undvikas.


Slå inte upp ett tält under träd med döda grenar eller lösa lemmar

sätt inte upp ett tält under träd med fallande grenar och lösa grenar

Här är en allmän livslektion som borde vara uppenbar, men värd att nämna. Försök att undvika att spendera tid under träd med döda grenar eller lösa lemmar. Du vet aldrig när en död gren eller lös lem kommer att falla ner ovanifrån.

Jag gillar inte ens att stå under träd med döda grenar. Att sätta upp sitt tält under ett träd med döda grenar är att be om problem. Vill du verkligen satsa på om en död gren kommer att falla ner för din säkerhet?

Varje år i USA dödas mer än 100 människor av fallande grenar. Det är inte värt att ta den risken när du enkelt kan röra dig 10 fot åt ​​vilket håll som helst för att komma ur kollisionszonen. I bästa fall sliter en fallande gren genom ditt tält, men lika lätt genom din kropp.

  Hur länge håller en 1 punds propantank?

En gren behöver inte ens vara stor för att göra stor skada. Jag hade en 2 tums gren som rev genom taket på mitt skjul. Om den kan gå genom ett plåttak kan den lätt sticka hål i tälttyget och slita rakt igenom kroppen.


Undvik att slå upp tält under tallar, fruktträd och träd som fäller ekollon på hösten

Slå inte läger under tallar, fruktträd och ekollon

Att slå upp ett tält under ett träd är ett bra sätt att få skugga, men det finns några träd du bör undvika. Det borde verka ganska självklart om du tänker efter en sekund. Du bör undvika att slå upp ditt tält på ett träd med fallande frukt, kottar, ekollon etc.

Det här handlar inte om att potentiellt skada ditt tält! Fallande kokosnötter kan vara ett problem, men ekollon, kottar, äpplen etc. brukar studsa och rulla av ditt tält. Din största oro är att bli träffad i huvudet av fallande föremål.

Även en liten ekollon kan göra jävla ont om den faller på ditt huvud från en höjd av 50 fot. För några år sedan fick jag en bula på huvudet av en fallande ekollon. Det räckte inte för att ge mig en hjärnskakning, men det fick mina knän att vackla och det kändes som att jag blev slagen i huvudet. Huvudvärken och golfbollsstorleken var tillräckligt för att få mig att tänka på att slå upp mitt tält under ett träd på hösten.


Barr och sav kan skada ditt tält

Barr kan skada ditt tältgolv

Fallande kottar är lite irriterande, men att bli träffad av en kotte gör inte så mycket ont. Jag skulle inte kalla en kotte fluffig, men det är nästan som att bli slagen i huvudet med en påse majskolvar. Det känns inte skönt, men det orsakar ingen hjärnskakning eller så. Det största problemet med tallar är bädden av nålar och sav som kommer att vara jobbigt att tvätta av ditt tält.

Har du någonsin provat att gå barfota på en bädd av barr? Jag var konstant barfota som barn och man lär sig snabbt att inte gå på barr. Ena minuten känns de silkeslena under dina fötter och nästa minut sticker de igenom din hud.

Samma sak händer med ditt tältgolv om du lägger det på en bädd av barr. Tallbarr sliter snabbt igenom ditt tältgolv och skapar dussintals små hål som behöver repareras. Förhoppningsvis har du en stor ark med seg tejp att fixa hålen för du kommer definitivt att behöva det.

Det finns tillfällen då du inte kan undvika att slå upp ditt läger under en tall (campingplatser, barrskogar, etc.). Det är där tältfotspår aka markdukar och presenningar kommer väl till pass! Din billiga tältfotavtryck (mindre än $20) tar övergreppet så att du inte skadar tältgolvet.

Tallsaft skadar inte tekniskt ditt tält, men det kommer att lämna kvar en klibbig rest som är svår att tvätta bort. Att punktstäda ditt tält med mineralolja är det bästa sättet att ta bort tallsaft. Du kan också använda WD-40, Goo Gone och alkoholbaserat handdesinfektionsmedel eller våtservetter för att ta bort envis sav. Försök bara att inte skrubba för mycket och slita bort den vattentäta beläggningen.


Tänk på all fågelspillning som regnar från ovan

fågelspillning kan falla på tältet

Har du någonsin parkerat din bil under ett träd och kommit tillbaka till högar av fågelspillning och osmälta bär på taket av din bil. Du kan köra din bil genom en biltvätt, men att tvätta ett tält är inte lätt. Vill du verkligen slå upp ditt tält direkt i raden av mötande eld?

Att rengöra färsk fågelspillning (de vita sakerna) från ditt tält är ganska enkelt. Spola helt enkelt och torka av med en borste och mild tvål. Att få bort osmälta bärfläckar från tälttyg är ett större problem. Du kan prova att skrubba tältväggarna, men du behöver vanligtvis en starkare produkt.

De Mr Clean Magic Eraser är den bästa produkten för att ta bort envisa tältfläckar. Blöt svampen Magic Eraser och börja skrubba. Att täcka ett stort område kan vara tråkigt, men det tar bort nästan alla tältfläckar. Enzymbaserade fläckborttagningsmedel som t.ex Salt och Renhet fungerar också. Spraya bara på dem, låt det sitta i några minuter och tvätta bort det.