Behöver du lägga en presenning över ditt tält? För-och nackdelar

Jag sitter här vid min dator och försöker bestämma mig för om du ska lägga en presenning över ditt tält eller inte. Min personliga erfarenhet har lärt mig några anledningar till varför du borde och inte borde – men det var förmodligen inte tillräckligt. Av den anledningen började jag söka djupt på internet så att jag kan ge dig de mest ärliga och objektiva överväganden.

Du bör lägga en presenning över ditt tält eftersom detta förbättrar tältets vattenmotstånd och vindmotstånd. Dessutom kan den skydda ditt tält från barr och ekollon. Den kan också täcka din utrustning om du lämnar den utomhus och i vissa fall kan den till och med vara en ersättning för tält för att spara vikt.

Å andra sidan, om presenningar är felaktigt placerade kan de öka kondenseringen och skada din flygduk genom friktion. De kan också vara utmanande att hänga i avsaknad av träd och skulle inte vara praktiskt om det inte finns fukt från regn.

FÖRDELAR:

  • Kan förbättra även helt nya tält
  • Vindskydd
  • Kan blockera tallbarr
  • Skyddar resten av din utrustning
  • Kan ersätta tält

Nackdelar:

  • Fukt kanske inte beror på regn
  • Kan öka kondens
  • Kan vara svårt utan träd
  • Lägger till vikt och tar plats

Kan förbättra även helt nya tält

Om du precis har köpt ett nytt tält är chansen stor att det har ett vattentätt tält och är ganska vattentåligt.

Ärligt talat kan även gamla tält klara stormar om de förvaras och packas ordentligt. Ändå kan tält av hög kvalitet läcka under svåra förhållanden.

Det beror på att varje tält är unikt hydrostatiskt huvud värde (det vill säga, kort sagt, höjden på vattenpelaren som den skulle kunna stöta bort).

Om det är för regnigt och vatten tenderar att samlas snabbt på ditt tält, kan det överstiga det värdet, vilket resulterar i att vatten tränger in.

Presenningar fungerar som en andra sköld eftersom de har sin egen vattenpelare, så det totala motståndet är summan av de två.

Timmar av forskning har också lett till min artikel om sex olika anledningar till att ditt tält kan läcka. Jag diskuterade också hur man kan förbättra vattentätheten i ditt tält när beläggningen har gått sönder.

Vindskydd

Låt oss inse det: vind är en avgörande, oförutsägbar faktor som kan äventyra tältets stabilitet. Även om vinden oftast kommer från sidorna är det svårt att förstå hur en upphängd presenning kan göra någon skillnad.

Har du någonsin sett den där skrämmande katastrofen i filmer där flygplanets fönster sprängs och allt inuti pumpas ut?

Det beror på att flygplanets hastighet skapar ett vakuum (negativt tryck) vinkelrätt mot luftrörelsen. Tja, samma sak händer när du campar och det kommer en stark vind från sidorna.

När luften ovanför ditt tält skärs, skapar det undertryck som trycker luften uppifrån och ner genom ditt tälttak.

Det trycket kan få stolparna att böjas och kanske hela tältet kollapsar. Tarps kan hjälpa dig med det, eftersom de absorberar en del av kraften och återigen fungerar som en sköld.

Kan blockera tallbarr och ekollon

Jag minns när jag vaknade i mitt tält och såg en barr sticka på mitt tälttak. Det låter kanske konstigt för dig; men det var vettigt eftersom jag inte lade fram ryggduken i förväg – vilket tenderar att vara mer hållbart.

Tro det eller ej, det där lilla hålet gjorde en enorm skillnad, eftersom små droppar sipprade in under de närmaste nätterna och lämnade mig med en fuktig sovsäck.

Tja, det verkliga problemet börjar när träd börjar tappa saker som är viktigare än en enda nål – kanske ekollon eller till och med ett gäng nålar.

Jag har sedan dess lärt mig mina läxor och börjat lägga en presenning över mitt tält varje gång jag ska sova. Varje gång jag tog av det såg jag så många träddelar som kunde skada mitt tält – så jag var väldigt glad att jag gjorde det.

  Bästa rappelleringssele för nybörjare

Jag nämnde att min sovsäck blev fuktig under dessa nätter; ett litet hål i taket var dock inte den enda förklaringen till detta.

Ska jag vara ärlig vaknade jag alldeles för ofta i en blöt sovsäck. Det var då jag undersökte problemet och hittade några orsaker som aldrig fallit mig in och drastiskt förbättrade följande resor.

Skyddar resten av din utrustning

När du går in i ditt tält är det viktigt att du håller din våta utrustning utomhus. Även om den är väl ventilerad kan kondens fortfarande uppstå när vatten avdunstar från din utrustning.

Men det kommer ett andra problem: om du håller den utomhus kan den bli blöt när det börjar regna. Jag kan inte minnas hur många gånger jag har börjat min vandring med blöta vandringskängor, vilket gjorde mig frustrerad varje gång.

Att placera en presenning över ditt tält kommer att övervinna det problemet, men inte helt. Regndroppar håller sig inte helt borta, eftersom de kan lossna från sidorna vid blåsigt väder.

Jag har intrycket att presenningen fortfarande kan reducera fukten avsevärt, så jag skulle återigen rekommendera att du sätter upp en.

Det är svårt att beskriva hur ofta jag besvärades av regndroppar när jag skulle sätta upp mitt tält; då insåg jag hur lätt en presenning kunde hjälpa. Jag tillbringade till och med åtta timmar på att skriva en artikel om det hur man sätter upp ett tält i regnet – du bör inte hoppa över det om du måste hantera svåra väderförhållanden.

Jag rekommenderar också att du lägger dina vandringskängor i en förseglad plastpåse – som håller resten av vattnet ute och förhindrar att ormar eller insekter överraskar dig på morgonen.

Kan ersätta tält

Den här är mer relevant för experterna bland er. Jag har bara personligen provat detta några gånger och såg att segling kan vara alternativet till tält i vissa fall.

Om du placerar en rätt i form av en pyramid behöver du bara ett liggunderlag och en vattentät sovsäck för att få en god natts sömn.

Naturligtvis är det bättre att utföra det tricket när vädret är ganska milt för dig – under tuffa förhållanden; det skulle inte gå att komma undan att sätta upp ett tält.

Det hade varit en enorm kamp när jag först försökte campa med bara en presenning. Det var då jag lärde mig några däck som dramatiskt förändrade min upplevelse. Efter seriös research och otaliga YouTube-videor har jag skrivit klart min artikel med en djupgående beskrivning 15 campingknutar som verkligen gör skillnad.

Jag har gjort det enklare för dig genom att lägga upp specifika campingimplementationer och en video eller ett foto med instruktioner för varje.

Låt dig inte skrämmas av knutar och improvisera istället klumpiga knutar; även att känna till ett fåtal kan avsevärt förbättra hållbarheten på din campingplats.

Fukt kanske inte beror på regn

Det primära syftet med att placera en presenning över ditt tält är att skydda ditt tält och utrustning från hällregnet. Jag har redan nämnt att även högkvalitativa, vattentäta tält kan läcka om det är för regnigt.

Ändå kommer en betydande del av fukten och kondensen inte från regnet i sig; det kan bero på din kroppssvett och andetag. Om du slår läger bredvid vattenkällor kan den fuktiga luften kondensera tältduken och i svåra fall även sippra in.

I de fallen är det opraktiskt och slöseri med tid att lägga en presenning över ditt tält, speciellt om vädret är ganska stabilt.

Se istället till att du inte slår läger bredvid vattenströmmar och inte sover med för många lager. Jag skrev faktiskt en hel artikel om det varför ska du inte sova naken också. Se till att kolla upp det så att du vet hur du ska balansera temperatur och luftfuktighet.

  Hur grunt kan basbåtar köra?

Om du lider av kondens och vill förbättra ditt tälts vattentäthet kan du prova att spraya utsidan med Nikwas.

I vissa fall kan kondensering öka

Att lägga en presenning över ditt tält innebär risker, speciellt om du inte är insatt i detta. Paradoxalt nog kan det öka kondens att hänga den för nära regnflugan.

När vi andas på natten andas vi ut små vattendroppar som vanligtvis kommer ut genom ventilerna på botten eller toppen av ditt tält. När presenningen placeras nära, samlas vattnet under och droppar tillbaka på ditt tälttak.

Om du fäster presenningen för hårt kan den även skava mot det yttre lagret. Det kommer i sin tur att förkorta tältets livslängd och försämra polyuretanbeläggningsskiktet med tiden.

Det är dock inte en entydig nackdel, eftersom du kan placera presenningen ordentligt om du lär dig hur man gör det – det ska jag förklara senare i den här artikeln.

Kan vara svårt utan träd

Det konventionella sättet att lägga en presenning över ditt tält är att använda stockar.

Vanliga vad campare gör koppla ihop de två hörnen upptill med avlägsna träd (för att få höjd), och de fyra hörnen längst ned med tältpinnar (för att få dragkraft).

Om du inte har träd runt omkring är det svårt att få höjd och du måste improvisera. Ett sätt att göra det är att sticka en gren vinkelrätt mot marken och trycka den djupt så att den förblir stabil.

Då kan du koppla ditt tält till det och hoppas på det bästa, eftersom det är mycket mindre stabilt än ett träd.

Jag säger inte att det är omöjligt att hänga en presenning utan träd, men om du har att göra med svåra väderförhållanden kan det begränsa dig när du väljer din campingplats.

Jag tror dock att det är nödvändigt att du lär dig hur man hänger en utan träd och jag har tagit med följande video för det.

Lägger till vikt och tar plats

Dessa två är ganska uppenbara och det är därför jag sparade dem till sist. Jag diskuterade vikten av presenningar i min artikel om att använda en presenning under ditt tält och sa att presenningar vanligtvis inte väger mycket.

Jo, det är sant; men de kan vara en börda om din ryggsäck redan har full kapacitet – fortfarande, Jag tror att detta borde vara ditt sista problem om du är tveksam till att ta med en presenning.

Även om du planerar att sätta den ovanför ditt tält och prognosen är ganska vänlig, bör du ta hänsyn till det.

För att vara säker på att du tar med dig rätt mängd redskap som passar dina fysiska förmågor rekommenderar jag starkt att du läser min artikel som beskriver hur mycket ska din ryggsäck väga. Jag har tagit med 50 exempel och presenterat den exakta viktfördelningen för att du ska få en bättre förståelse.

Om du inte har plats i ryggsäcken för en presenning kan du använda den också metoder jag har använt för att fästa en sovsäck på en ryggsäck. Den är ganska lik då båda har cylinderform och bärväska.

Vad är det rätta sättet att säga det?

Först är det viktigt att du inser hur du INTE ska lägga din presenning över ditt tält.

Du bör absolut inte drapera den runt din tältduk – det skulle resultera i friktion mellan de två och skada ditt tält. För det andra, häng den inte för nära ditt tält, eftersom det skulle öka kondens inuti.

Placera istället presenningen minst tre fot från toppen av ditt tält. Jag föreslår också att du bygger den på ett konkavt sätt snarare än en pyramid, eftersom det på så sätt är mindre sannolikt att vatten droppar på din utrustning.

  Vad ska jag göra om jag blir uttråkad på en ryggsäckstur?

För att uppnå det föreslår jag att du använder hållbara material och binder ner presenningen ordentligt så att den inte kollapsar under tyngden av vattnet.

Om du bygger den i pyramidform, se till att den täcker mer än bara ditt tält – i det här fallet är det klokt att använda en stor presenning.

Ska jag lägga min presenning över eller under mitt tält?

Det finns den välkända, pågående debatten om var du bäst placerar din presenning – över eller under ditt tält. Jo, det beror främst på väder och markförhållanden.

Om du förväntar dig hårt regn föreslår jag att du lägger presenningen över ditt tält eftersom vatten med största sannolikhet orsakar problem uppifrån. När det gäller fint väder så har jag länge diskuterat varför du måste lägga presenningen under ditt tält och vad skulle vara det korrekta sättet att göra det.

Du bör också inse att det viktigaste skyddet är tältduken – en presenning är bara ett trevligt extra. Om du äger en ny med hög vattenpelare, skulle det bara göra skillnad i svåra fall att hänga en presenning.

Andra sätt att minska kondens?

I den här artikeln har jag redan diskuterat tre sätt på vilka du kan minska kondens: att placera en presenning ganska långt från ditt tält, spraya det yttre lagret med Nikwax och lämna våta föremål utanför.

Även om jag tycker att det är nödvändigt att nämna några till som hjälpte mig mycket under mina äventyr.

Det första skulle vara att lämna dörren lite öppen – på så sätt kan du öka luftcirkulationen ännu mer än vad ventilerna ger.

Det andra skulle vara undvik att röra tältet från insidan. Jag diskuterade fenomenet mycket i den länkade artikeln och beskrev fysiken bakom det – ärligt talat, det är ganska spännande, och jag rekommenderar dig starkt att läsa det.

Kort sagt, om du sträcker ut tältväggarna bryter du ytspänningen av vattendroppar utanför ditt tält och vattenmolekyler kan lättare komma in.

Vad är ett rimligt pris för en presenning?

Presenningar är relativt billiga och om du frågar mig kan det vara en fördel i sig.

Priset beror främst på vilket material den är gjord av och storleken. I allmänhet bör deras kostnad vara runt $10-20, vissa till och med lägre än så.

Enligt min mening gör deras låga pris att de är värda det även för en enda användning – vilket förmodligen inte kommer att vara fallet ändå.

Slutsatser

Det finns många för- och nackdelar med att sätta en presenning över ditt tält, och det råder ingen tvekan om att jag inte har kunnat granska dem alla. Ändå försökte jag fokusera på de saker som verkade mest avgörande och hade störst inverkan under mina äventyr.

Om jag fick välja skulle jag ha tagit en bara för att vara på den säkra sidan eftersom segel är relativt billiga och lätta. Jag föreslår att du försöker uppskatta vädret och förbereder din tarp därefter.

Om du känner att det häller, häng presenningen över ditt tält och dra åt det. Om vädret blir bättre över natten, placera presenningen under ditt tält för att skydda golvet.

Tänk på att presenningar inte kommer att göra så stor skillnad och det främsta skyddsmedlet är täckduk och väggar – en presenning skulle vara en fin touch, men skulle inte ersätta någon av dessa.

Jag hoppas att min artikel pekade dig i rätt riktning och svarade på några av dina frågor. Om inte, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!