Behöver du handskar för bergsklättring? (och bouldering)

Jag hade klättrat i berg tidigare, även om jag aldrig behövde använda ett rep för att göra det. Topparna jag besteg var tillgängliga för vandring och mina händer behövde aldrig vara inblandade. Ändå antar jag att jag en dag kommer att börja klättra, en sport jag brinner otroligt mycket för. När jag går till gymmet använder jag ofta handskar så att mina händer inte får blåmärken av högfriktionslyft. Det väckte en fråga i mitt sinne: behöver jag handskar för bergsklättring?

För att svara på det började jag läsa åsikter på internet. Jag tillbringade till och med mer än 5 timmar på det. Nu är jag redo att dela den med dig så att du inte behöver lägga tid på att forska.

För bergsklättring behöver du handskar eftersom de minskar friktionen och förebygger skador och smärta. Dessutom förbättrar deras halkfria design och dämpning ditt grepp samtidigt som känslan av stenar bibehålls. Dessutom sägs klätterhandskar göra det lättare att hantera vikten av din utrustning, förbättra din klätterteknik och isolera dina händer från tuffa väderförhållanden.

1. Förebygger skador

Fick du blåsor under din tidigare klätterresa? Upplevde du skärsår eller blåmärken på din klättring? Tja, det är tydligen ganska vanligt (källa). Om det finns stark friktion mellan dina händer och repet kan din hud lossna (källa). Det är där klätterhandskar kommer till undsättning.

Även om klätterhandskar verkar ganska tunna kan tyget eller materialet ta stryk med denna användning. Därför, inte ens i bergets oländiga terräng, kommer de inte att rivas eller skadas.

Istället för att den tuffa terrängen kommer i kontakt med din hud kommer den nu i kontakt med handskarna. Eftersom dessa är mycket hållbara, bildar de en sköld mellan din hud och grova ytor.

Av denna anledning kan klätterhandskar hjälpa dig att undvika många problem, såsom:

 • Blåmärken
 • skärsår
 • Blåsor
 • Inflammation
 • Finger smärta

Eftersom du kommer att bära dem under hela resan, lägger de inte heller någon vikt till din packning. Du har bara fördelar när du använder klätterhandskarna istället för att vara i underläge.

2. Du får fortfarande känslan av stenarna

Många av er kanske undrar om att bära handskar äventyrar känslan av klipporna. Uppenbarligen, om du inte kan känna kontaktplåstret ordentligt, kan du tappa greppet och hela klätterfärden kan bli svårare.

Denna uppfattning är en av anledningarna till att många bergsklättrare inte bär klätterhandskar. Det finns dock en väg runt det. Svaret är fingerlösa handskar. När du pratar om klätterhandskar finns det olika typer tillgängliga som (källa):

 • Splitterhandskar
 • Säkerhetshandskar
 • Tellingshandskar
 • Fingerhandskar
 • Inomhushandskar
 • utomhushandskar
 • Hybridhandskar
 • Fingerlösa vantar

Om du går med de fingerlösa handskarna kan du vara säker på att dina fingrar är helt fria att uppleva bergets terräng. I dessa handskar förblir dina handflator skyddade och dina fingrar förblir öppna. Därför, om du föredrar att känna på stenarna under klättringen, är dessa handskarna att köpa.

Kom ihåg att de ömtåligaste kanterna känns med fingertopparna, där den mest känslan är (källa). Därför bör det inte vara några problem att fånga handflatan när du klättrar.

3. Förbättra greppet

Ett bra grepp är en av de mest avgörande faktorerna vid klättring. Om du är säker behöver du inte oroa dig för att ramla, men om du fortsätter att tappa greppet kommer du att förbruka mer energi.

Det kan i sin tur vara extremt frustrerande. Det finns flera funktioner hos klätterhandskar som hjälper dig att förbättra ditt grepp.

Jag kommer att gå in på detaljerna om dessa funktioner nedan.

  Den kompletta guiden för att vinterställa en stuga

Halkfri design

Klätterhandskarnas konstruktion består oftast av halkskydd på utsidan. Det betyder att när du håller en sten eller någon annan yta med dessa handskar kan du lita på greppet.

Många av dem kan också ge dig utmärkt grepp i våta förhållanden. Det betyder att oavsett väderförhållanden måste ditt företag vara felfritt.

Lätt att greppa på vassa kanter

Ett av de största problemen med klättring är att det är svårt att hålla fast vid vassa kanter. De är dock oundvikliga när man klättrar på ett berg. Om du fortfarande måste hålla i dem kan det resultera i skärsår eller blåmärken. I så fall måste du ge första hjälpen och även vidta försiktighetsåtgärder under resten av expeditionen.

Allt detta kan du undvika genom att använda klätterhandskar. Det hjälper dig att hålla vassa kanter samtidigt som du skyddar dina händer. På så sätt behöver du inte göra en omväg på grund av vassa kanter eller fientlig terräng.

Utmärkt dämpning

Ovanstående fördelar är utan tvekan värt besväret, men det är inte de enda fördelarna med att använda handskar under din fjällexpedition.

Handskar kan ge dig utmärkt dämpning, särskilt i handflatan. Det betyder att de kan absorbera stötar såväl som stötar. Detta gör dina händer helt säkra när du använder dessa handskar. Det låter dig använda dina händer mer effektivt för att greppa vilken yta eller sten som helst längs vägen.

Bättre grepp på grund av minskad trötthet

En annan fördel med dämpningen eller skölden som handskar ger är att de kan minska din handtrötthet. Det gör du främst genom att låsa händerna med mindre ansträngning på grund av den kompakta designen.

Om du inte slösar energi förgäves kan du lätt få draghjälp under expeditionen. Detta gör att du kan röra dig snabbt och sparar avsevärt ackumulerad tid under dagen.

Som du kan se kan klätterhandskar hjälpa dig att förbättra ditt grepp på ett mångsidigt sätt. Det spelar ingen roll om du är en erfaren klättrare eller inte; handskar kan utan tvekan göra ditt liv i bergen enklare.

4. Lättare att hantera dina grejer

Som nämnts ovan är det uppenbart att klätterhandskar kan hjälpa dig att ta dig an vilken terräng som helst. Men hur är det med din klätterutrustning? En del av er kanske tycker att klätterhandskar är skrymmande och gör det svårt att hantera din utrustning.

Trots det är den, oavsett vilken typ av klätterutrustning du väljer, utformad så att du enkelt kan hålla och hantera klätterutrustning.

Vissa handskar, såsom säkerhetshandskar, är byggda speciellt för hantering av anordningar såsom beläggning tillsammans med annan utrustning.

Många grejer är lite tunga. Det gäller särskilt för nyare klättrare. Med hjälp av handskar minskar också en sådan påverkan.

Om du är orolig för de ömtåliga föremålen, som karbinhakar, kan du hålla dig till handskarna som visar dina fingrar. Handflatans skydd skulle ta hand om resten, som klätterrepet eller ryggsäcken.

5. Isolering mot väder och vind

Ett av de största problemen med bergsklättring är att du är mycket mer benägen att stöta på dåligt väder. Om du inte har någon erfarenhet av klättring kan det vara en skrämmande upplevelse.

Om du tar en titt på klätterkläderna, vandringskängorna och till och med klätterhandskarna, kommer du att märka att dessa pjäser är designade för att skydda dig från sådant fientligt väder.

Eftersom jag pratar specifikt om klätterhandskar i den här artikeln, hjälper jag dig att förstå hur de kan isolera dig från vädret.

  Förberedelser för en basturnering: En checklista över föremål att ha på båten

De kan göra detta på två olika sätt.

Skydda dina händer fysiskt

Handskarna skyddar dina händer genom att skapa en sköld mellan din hand och vädret. Det spelar ingen roll om det snöar eller regnar ute; de kommer att täcka dina händer. På så sätt kan du få bra grepp om frusna stenar, eller på brinnande stenar som utsatts för solen.

Bra grepp oavsett väder

Har du testat att hantera en våt sten? Om ja, då kanske du vet hur svårt det är. Men eftersom många av handskarna förbättrar ditt grepp och använder halkfria material, blir det lätt för dig att få ett utmärkt grepp oavsett fukt.

Dessutom har de flesta handskar både ventilation och vattentäthet. Som ett resultat är dina händer mindre benägna att svettas och fukt samlas inte när det regnar. Dessa typer av handskar är dock vanligtvis dyrare.

6. Förbättrar din klätterteknik

Aspekten med klätterhandskarna, som jag nu kommer att betona, kommer säkert att avsluta mitt argument. Det hjälper dig att förstå varför dessa handskar är en nödvändighet.

De tre typerna av handskar som jag ska lyfta fram nedan kan förbättra din klättringsprestanda. Dessa hjälper dig att utföra din klätterstrategi felfritt.

Säkerhetshandskar

Syftet med belayhandskarna är att hjälpa dig att hålla repet från att brinna. De hjälper dig också att hålla händerna i perfekt skick. Vanligtvis består de av spandex eller hybridlädermaterial (källa).

Som ett resultat är hållbarheten för dessa handskar ganska hög. De är också vanligtvis förstärkta, vilket gör att dina händer får extra skydd.

Spandex- eller hybridläderkonstruktionen betyder att det finns gott om utrymme att röra sig för din handflata och fingrar.

Eftersom de kan hjälpa dig att undvika repbrännskador kan du greppa utrustningen och repet på ett mycket bättre sätt. Det betyder att du kan utföra klättertekniken felfritt.

Tellingshandskar

Tycker du att det är svårt att fatta beslut med bara händer? Tja, rappellinghandskar kan hjälpa dig (källa). Att knyta rätt knut och hantera hårdvaran på rätt sätt är ganska viktigt för att göra framsteg på din klättringsexpedition.

Du kanske tror att det bara är du som har problem med knutarna, men det har du inte. Många människor kan ofta inte göra detta med sina bara händer. För dem är firningshandskarna ett perfekt val. Dessa består vanligtvis av läder eller kevlarfiber (källa), vilket säkerställer att du får rätt grepp om dessa knutar.

Splitterhandskar

Splitterhandskar består av syntetiskt läder (källa). Detta gör att du kan använda handjamming för att komma vidare på din expedition. Inte nog med det, de minimerar också användningen av tejpen.

Det betyder att du inte behöver oroa dig för att behöva sätta på och av tejpen igen och igen. Om du syltar mycket för hand kan dessa handskar hjälpa till.

Som du kan se kan rätt typ av handskar hjälpa dig att förbättra dina klättringsfärdigheter. De kan underlätta ett smidigt genomförande av din klätterstrategi och olika klättertekniker.

Därför bör du starkt överväga att använda handskar om du vill förbättra dina klätterfärdigheter. Oavsett den vanliga uppfattningen eller missuppfattningarna är det viktigt att förstå fördelarna med klätterhandskarna. När du väl känner till dem kommer du aldrig att klättra utan handskar igen.

Hur skyddar du dina händer när du boulderar?

Bouldering är en sport som du kan göra både inomhus och utomhus. Hur som helst, du måste skydda dina händer. Den har mycket gemensamt med bergsklättring; så den aktuella artikeln är också giltig. Dessutom finns det några steg du kan ta när du boulderar för att skydda dina händer. Dessa steg inkluderar:

 • Du behöver kritapulver för att få ett utmärkt grepp.
 • Du kan använda splitterhandskar för att skydda dina händer.
 • Du måste träna korrekt klätterteknik för att undvika skador.
 • Ni kan åka till expeditionen med en partner så att ni kan stötta varandra med hjälp av belaymetoden.
  Hur snabbt går UTV:er för ungdomar?

Dessa fyra enkla steg ser till att du kan minska inte bara handskador utan även handtrötthet i större utsträckning.

Som jag nämnde är rätt teknik avgörande för handskydd och skadeförebyggande. Om detta är nytt för dig, ta en titt på följande video, som visualiserar tio tips för bouldering som nybörjare.

Är klättring dåligt för dina händer?

Att klättra är inte dåligt för dina händer om du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder. Om du inte följer korrekt klättringsprotokoll eller använder rätt utrustning kan du skada dina händer.

Några av de försiktighetsåtgärder du bör vidta är:

 • Du bör träna klättertekniker i förväg.
 • Det är lämpligt att bära bra handskar.
 • Du bör lära dig i förväg hur du flyttar din kroppsvikt utan att lägga onödigt tryck på händer eller knän.

Dessa tre allmänna tips minskar risken för handskada eller skada under en klättringsexpedition.

Kommer klätterhandskarna att göra det svårt att knyta knutar?

Klätterhandskar kan göra det svårt att knyta knutar, även om det särskilt gäller om du använder fel sort. Firningshandskar är till exempel skrymmande och täcker fingrarna helt. Åtminstone skulle det vara svårt att lösa upp knuten när du är klar med din resa med dem.

Om du tar mitt råd och köper klätterhandskar, se till att du väljer sådana som lämnar fingrarna fria. Om tyget inte täcker handen helt kan du hantera ömtåliga saker som karbinhakar och knappar.

Om du inte är säker på vilka knutar du ska knyta, kolla in en artikel jag skrev om 15 campingknutar som faktiskt fungerar och används över hela världen. Tydligen är många knutar vanliga inom både camping och bergsklättring.

Vad händer om jag inte använder handskar?

Om du är försiktig ska ingenting hända om du klättrar på berg utan handskar. Till en början skulle dina händer göra ont av det fortsatta trycket och friktionen, men med tiden kommer din hud att bli hårdare och mer hållbar.

Denna process kallas hyperkeratos och det händer när du gnuggar din hud mot grova ytor under en längre tid (källa). Ändå kan klätterhandskar hjälpa dig att komma runt detta problem och göra det bekvämt från början.

Jag diskuterade också den processen i en artikel om hur du härdar din hud för att undvika blåsor. Om det stör dig rekommenderar jag starkt att du kollar upp det.

Jag tillbringade två dagar med att skriva alla olika tekniker jag kunde hitta för att hjälpa dig att få mer härdad hud. Vissa metoder gäller fötter och händer, i samband med klätterhandskar.

Slutsatser

Med så många olika förmåner som erbjuds har du inte råd att åka på expedition utan handskar. De kan hjälpa dig att bli en bättre klättrare och erövra vilken terräng som helst.

Nu är det dags att fundera på att köpa den typ av klätterhandskar som passar just dig. Om jag inte har övertygat dig än, se till att du tittar på några Youtube-filmer eller får bra vägledning så att du tillämpar rätt teknik för att förebygga skador.