Behöver du få bort bark från ved?

Att skala bark från ved verkar vansinnigt, men det finns ett litet samhälle som väljer att barka sin ved. Det väcker en viktig fråga. Varför skulle någon göra allt detta arbete om det inte fanns någon nytta? Som sagt, ska man ta bort barken av ved?

Nej, jag rekommenderar inte att du tar bort barken från ved du planerar att elda. Det finns några fördelar med barkborttagning, men det extra arbetet är inte värt det. Jag skulle bara rekommendera att ta bort bark om stammen används för dekorativa ändamål.

Varför skulle någon bry sig om att barka ved? Läs vidare för att ta reda på det!

Behöver du barka ved före torkning?

Jag skulle aldrig säga åt någon att barka sin ved. Det är mycket jobb och är lite vettigt eftersom man kan elda ved med bark på. Om du lämnar barken på kommer det att finnas mer ved att elda i elden.

Nej, jag skulle inte rekommendera att ta bort barken från din ved. Det finns några fördelar med att barka trä som jag kommer in på nedan, men det är så mycket jobb. Det kan vara en bra idé för folk med för mycket tid, men jag köper hellre ved och tar bort de barktäckta stockarna än att spendera dagar/veckor på att ta bort min egen bark för den lilla fördelen.

Den extra tiden ägnas bättre åt att kapa, klyva och stapla mer ved. Enligt min ödmjuka åsikt är det inte värt all extra ansträngning. Så varför skulle någon barka sin ved?

  Hur ökar jag R-värdet på mitt liggunderlag?

Varför barkar folk ved?

Låt oss börja med att säga att barkning av trä är jobbigt! Även om jag aldrig skulle rekommendera att ta bort barken från trä, finns det killar som insisterar på att göra det. Att såga, klyva och stapla ved är tillräckligt hårt. Jag kan inte tänka mig att försöka ta bort barken från de 4-6 sladdarna (ibland fler) trä jag går igenom varje vinter.

Så varför skulle någon ta bort bark från sina trädstammar? Det handlar oftast om tre enkla saker. Att ta bort barken påskyndar kryddningsprocessen, förbättrar förbränningseffektiviteten och minskar den röra som stockarna för in. Vanligtvis tar de bort barken och använder den som lätt tändning för att tända sina eldar.

Det kan vara värt att ta bort den lätt avtagbara barken

Jag skulle inte rekommendera att barka av allt trä, men det kan vara värt att få bort de lösa bitarna. Om barken är lös eller inte beror på trädet. Större stammar och äldre träd kan ha bark som kan tas bort med handen. Dra av den, släng den i en hög och använd den som tändning.

Eftersom mindre stammar kommer från unga träd har de sällan bark som faller av. Du kan ta bort barken med en böjd rakapparat Och Bark Spud, men det kräver mycket arbete. Det är inte värt att göra för stockar som går in i elden. Det är bara vettigt för stockar som används för dekorativa ändamål.

Man får sällan bark på stora trädstammar

Kom ihåg att med stora stockar blir det förmodligen inte lika mycket bark. Ingen av de inre delarna har bark, och barken på ytterkanterna är vanligtvis lös. De kan komma i vägen vid klyvning, så ta tag i de lösa bitarna och släng dem i en hög åt sidan.

  Är vandringsryggsäckar vattentäta? Är en vattentät ryggsäck nödvändig?

Titta på alla dessa träbitar på bilden ovan. Det är lite bark på några kanter, men annars är sidorna utsatta. Du kan behöva ta bort barken från några bitar, men det blir inte hela högen.

Det påskyndar kryddningen

Att ta bort barken från trä kommer med största sannolikhet att påskynda kryddningsprocessen. Det yttre skalet är till för att skydda träet och behålla fukten. Det är svårt att säga hur stor skillnad det kommer att göra, men att ta bort barken påskyndar uppenbarligen torkningsprocessen. Dessutom behöver du inte oroa dig för att stapla ved med barken upp eller ner.

Ärligt talat kommer det inte att göra så stor skillnad i ordentligt staplat och kryddat trä. Det tar högst några veckor av kryddningsprocessen. Din tid går bättre åt att klyva och stapla mer ved.

Förbättrar förbränningseffektiviteten

Detta är en av de saker som jag överlåter till din tolkning. Bark brinner snabbare och varmare än traditionella stockar, så att bränna den kommer att förändra eldens konsistens. Om det är bra eller dåligt beror på din syn.

En eld som brinner varm kommer att gå igenom mer ved, men den släpper ut mycket värme. Dessutom är den tillsatta barken mer bränsle att gå in i elden. Det kan vara värt att ta bort barken om du behöver konsistens (som i matlagning), men det kommer inte att göra så stor skillnad i längden.

Mindre stök

Alla som har en öppen spis i sitt hem vet hur stökigt skällande kan vara. Oavsett hur försiktig du är kommer barken att falla över hela ditt golv när du kommer till den öppna spisen. Det har orsakat otaliga bråk mellan min fru och mig genom åren. Att ta bort barken hjälper till att minska röran som kommer in i huset.

  Kan du mikrovåga en Nalgene vattenflaska?

Bark producerar också mycket aska eftersom den brinner vid så hög temperatur. Detta är inte ett alltför stort problem när det är kopplat till stockar, men det kan göra en enorm röra om du använder den som tändning. Det är i princip som att sätta eld på kartong och tidningar. Du kommer att behöva rengöra din eldstad eller vedspis regelbundet.

Gör bra tändning

Jag skulle aldrig barka ved bara för att tända, men det är en utmärkt eldstartare. Bark tänds snabbt och brinner mycket varmt. Det är perfekt för att elda när du använder större ved. Du kanske vill ha några små vedbitar för att hålla elden igång, men skällande är ett bra ställe att börja.