Behöver du ett underlag för camping?

Camping är en av de mest populära fritidsaktiviteterna, och det finns otaliga produkter tillgängliga för att göra camping så enkelt, stressfritt och bekvämt som möjligt. Av all campingutrustning som finns är det du kanske minst tänker på, men det är utan tvekan fortfarande en av de viktigaste delarna av campingutrustning eftersom det är basen som ditt tält sitter på.

Behöver du en markduk för camping? Även om en markduk inte krävs, kommer en markduk under ditt tält, oavsett om den är inbyggd eller extern, att ge extra komfort, skydd och värme från väder och vind samtidigt som du förlänger livslängden på ditt tält.

Även om det finns massor av olika sorters markplåtar på marknaden just nu, finns det också massor av faktorer som avgör vilken typ av markplåt du kan behöva. Att välja rätt kan göra eller bryta din campingupplevelse.

I det här inlägget får du reda på det varför du behöver en markduk när du campar, vad du ska leta efter i en, vilka faktorer som avgör vad du behöver och några andra aktiviteter du kan använda din markduk till, så fortsätt läsa för att lära dig mer.

Varför du bör använda markduk när du campar

Det kan bara verka som ett extra föremål att ta med, men markdukar kan göra eller bryta din kväll under stjärnorna. Fördelarna inkluderar:

 • Extra kroppsstöd från stenar, kvistar, nässlor och hård jord medan du vilar. Camping är mindre än avkopplande om du vaknar med ont i ryggen eller stela leder.
 • En barriär från insekter. Det finns tillräckligt många buggar utanför som det är. Du behöver inte längre i ditt tält.
 • Det ger dig skydd mot vattenläckor och regn. Ingenting kommer att sätta en bokstavlig dämpning på din campingresa än ett läckande eller översvämmat tält.
 • Tältisolering. Det kan vara nästan omöjligt att bli varm när all din kroppsvärme rinner ut i den kalla marken.
 • Det förlänger livslängden på ditt tält. Ju mer du använder ditt tält, desto mer sannolikt kommer det att slitas ut. En markduk kan hjälpa till att skydda de mest sårbara delarna av ditt tält från slitage.

Vilken typ av markduk behöver jag?

Vilken typ av marktäckare du behöver beror på några olika variabler. Den mest kritiska variabeln är vilken typ av camping du ska göra.

Tältcamping

Den mest enkla och grundläggande typen av camping görs vanligtvis i ett förutbestämt område, som på en offentlig eller kommersiell campingplats, för en eller flera nätter. Marken på dessa campingplatser tenderar att vara platt med mjuk jord och minimalt med stenar, kvistar eller nässlor. Eftersom du bara kommer att sätta upp en campingplats behöver utrustningen inte nödvändigtvis vara lätt eller begränsad av storlek eller skrymmande.

  Bästa snorkelmaskerna för skägg (mustascher och bockskägg också)

Camping medan du backpackar

Dessa campingresor består av att promenera på dagen och att sätta upp en camping på natten. Eftersom du kommer att bära utrustning från campingplats till campingplats i en ryggsäck, måste campingutrustning för dessa typer av campingresor vara lätt eller mångsidig för en bekvämare vandringsupplevelse.

Dessa resor har inte alltid förutbestämda platser för övernattning, och du kan behöva sätta upp ditt läger under mindre än idealiska omständigheter, som stenig eller lerig terräng.

Andra inlägg av intresse

 • Hur man packar en 4×4 för camping: En omfattande guide
 • Är en skåpbil ett bra fordon att resa med?
 • Varför vi köpte en Yeti-kylare

Andra faktorer som påverkar dina markbehov

När du väljer en markduk är det viktigt att överväga vilken typ av camping du ska göra och vilken utrustning du redan har. Låt oss gå igenom några olika saker att tänka på.

Terräng

Typen av terräng du kommer att campa på är den främsta avgörande faktorn för att avgöra om du behöver en markduk eller inte. Om du campar på mjuk, torr jord, som gräs eller mossa, kan du antagligen komma undan med att inte behöva en markduk. Men om du campar på obekväma ytor som stenar, trädrötter, sand eller vassa nässlor, är det förmodligen en bra idé att ta med en stadig markduk.

Vissa markplåtar är uttryckligen gjorda av tätt vävda material som tillåter smuts, sand och dammpartiklar att falla genom presenningen utan att komma upp igen. Även om dessa kan vara lite dyrare, är de ett utmärkt val om du campar nära stranden eller i andra sandiga områden.

Väder

Människor väljer att campa under alla årstider och väderförhållanden. Även om camping på sommaren när det är varmt och torrt utan tvekan är den perfekta tiden på året för många, tycker folk fortfarande om att campa på hösten, vintern och våren. Att investera i en vattentät markduk kan hjälpa till att säkerställa en torr campingupplevelse oavsett väder.


Förutom att investera i ett markunderlag kanske du också vill köpa ett liggunderlag. Liggunderlag är mycket fördelaktiga när du campar, och det här inlägget kommer att ge dig mer information.

Tältstorlek

Innan du köper en markduk, mät ditt tält. Ditt markunderlag bör åtminstone ha samma mått som ditt tält, även om det bör vara lite mindre så att vatten inte samlas på lakanet som sticker ut under ditt tält.

  Är vandringsstrumpor verkligen nödvändiga? Eller är de en bluff?

Se till att läsa vårt inlägg här för mer information om hur du använder en presenning som tältfotspår.

Budget

Bara för att du inte har massor av extra pengar att spendera på en markduk betyder inte att du måste gå utan en. Markplåtar finns i många storlekar, material och tjocklekar, med många varianter som är gjorda speciellt för camping, men dessa är inte slutet av marken.

Andra föremål som presenningar, målare tappar dukar eller polyetenlakan fungerar lika bra som markskydd för under utsidan av ditt tält.

Om du inte har en presenning eller målarduk kan du också använda filtar för att ge extra stoppning, men om det inte är vattentätt, använd dem bara på insidan av ditt tält.

Problemet med inbyggda markplåtar

Även känd som en campingpresenning, marktäckare eller tältfotavtryck, är en markduk ett material som skyddar botten av ditt tält från yttre element som insekter, stenar, kvistar och vatten. Innan tillkomsten av inbyggda markdukar var folk tvungna att tillhandahålla sitt marktäcke för sina tält.

De flesta moderna tält kommer redan med en markduk byggd den. Även om några av tälten av högre kvalitet kommer att ha en markduk som är tuffare och mer hållbar än några av deras billigare motsvarigheter, fungerar dessa marktäckare sällan lika bra som en separat markduk.

Vanligtvis är insydda markplåtar inte gjorda av hållbart material, och på grund av det är de lätta att slita sönder och riva. Om ditt tält får ett hål i botten måste du ta hela tältet ur drift, istället för att bara byta ut en enda markduk.

Hur man väljer den bästa platsen för att lägga upp ditt läger

Här är vad du ska leta efter på en plats att campa på, oavsett hur tuff din markduk är:

 • Platt & mysigt. Välj en plats som inte bara är bekväm utan även fri från skräp, stenar och grenar.
 • Kontrollera vad som är ovanför dig. Håll dig undan från områden som har trädgrenar ovanför. Undvik dessutom områden som ser ut att kunna vara i vägen för laviner eller bergskred.
 • Kolla vad som finns omkring dig. Om du är nära ett vattendrag kan det dra vilda djur, eller om det finns en bäck kan den svämma över över natten. Om du är för nära en utomhustoalett kan det vara för illaluktande. Om du är för nära ett spår kan det vara trångt och högljutt. Dessutom har de flesta platser där du kommer att campa regler om när och var du kan campa. Se till att följa reglerna.
 • Ge dig själv utrymme. Poängen med camping är att koppla av från världen, även om det bara är för en natt. Välj en plats som är tyst och inte för nära andra campingplatser eller vandringsleder.
  Kan du sätta en campingspis på ett plastbord?

Finns det andra användningsområden för markdukar?

Ja, det finns många andra användningsområden för markdukar. De är inte bara praktiska för ett tältfotavtryck, utan de är också praktiska att lägga under dina sovsäckar för att hålla din väska borta från smutsen.

Markdukar är användbara när du tillbringar eftermiddagen vid sjön när du kopplar av på stranden för att hålla dig och din utrustning borta från sanden. Du kan använda markduk för en picknickfilt när du är i din lokala park eller är ute och vandrar för dagen.

I ett nafs kan du använda dem som skugga för att ge dig skydd mot solen, som täckning över ditt tält och som vindskydd när du är i ett område med mer vind.

Innan camping

Gör din forskning och avgör om du verkligen behöver en markduk, och i så fall vilken typ som skulle fungera bäst för dig. Behåll alla taggar och omslag i händelse av att du behöver lämna tillbaka markduken.

Glöm inte att undersöka ditt lakan, även helt nya, för revor eller hål. Kontrollera vädret för de dagar du ska vara borta och avgöra om du är tillräckligt förberedd. Läs om campingen, dess recensioner och prata med andra som har bott där tidigare.

Slutligen, sätt upp ditt tält och markduk och ta sedan isär det innan du går ut. En torrkörning ger dig självförtroendet att göra det korrekt när du är på din camping.

Slår ihop det

Som du kan se är markdukar faktiskt inte något du behöver för camping, men de ger många fördelar när du sätter upp läger för natten. De kostar inte en arm och ett ben så du behöver inte oroa dig för kostnaden.

Markdukar ger bra tältfotspår. Och när du sover på marken eller vistas i ett skydd, håller de dig borta från smutsen. De är ett utmärkt föremål att ha för camping eftersom de är kompakta, bärbara och har flera användningsområden.