Behöver du ett tältfotavtryck?

När du packar för din nästa ryggsäcksresa måste du fatta svåra beslut om vad du ska packa och vad du inte ska packa. Ju tyngre något är, desto mer frågar du dig själv: behöver jag verkligen det här? Detta är en vanlig tanke som folk har när det kommer till deras tälts fotavtryck: behöver du verkligen en, eller är det en annan onödig sak som tynger dig?

Vad är ett tältfotavtryck?

Behöver du ett tältfotspår för camping
Behöver ditt tält ett fotavtryck?

Tältfotspår, även känd som grundsläden eller markunderlag, är i huvudsak polyeten presenningar som ligger på marken under ditt tält, skiljer tältgolvet från jorden. Fotavtrycket har vanligtvis ett högre förnekare– det mått som används för tygtjocklek i tält och andra syntetiska tyger – för att tåla slitage.

Ibland kommer tält med ett fotavtryck. Om ditt tält inte har ett fotavtryck kan du vanligtvis köpa ett för cirka $ 40. Du har också möjlighet att skapa din egen markduk genom att klippa en presenning eller presenning ark av Tyvek till storleken på ditt tält.

Tältgolv kontra fotavtryck

Det här är två termer som lätt kan förväxlas om du är en nybörjare som backpacker eller bara testar saker för första gången. Golvet i ditt tält är den tjocka, extremt tåliga delen av tältet som håller vatten och smuts ute. Fotspår gör exakt samma sak: håll tältet rent, torrt och helt, men de är inte kopplade till själva tältet.

Vad används tältfotspår till?

Ditt tältfotavtryck lägger ett extra lager mellan ditt tältgolv och den kala jorden, vilket i sin tur lägger ytterligare ett lager emellan du och den kala jorden. Detta ger extra skydd mot fukt, mögel och slitage. Om du har ett tält som kommer att kosta dig några hundra euro? Du behöver ett bra fotavtryck för att hålla det säkert! Precis som ett bra polyesterunderlag skyddar din kropp, skyddar en markduk ditt tält.

  Min (underbara) erfarenhet av Amtrak kundtjänst

Några fördelar med att använda ett tältfotavtryck inkluderar:

  • Fuktskydd: Om du campar på blöt mark eller åker på en flerdagars ryggsäckstur med oförutsägbart väder, kan bara ett tältfotspår hindra dig från att vakna upp med ett fuktigt tält. Det fördubblar effektivt ditt tälts vattentäta betyg, vilket innebär att det tål dubbelt så mycket vatten utan att läcka.
  • Forma: Att åka på en flerdagars ryggsäckstur i våt miljö innebär att ditt tält kommer att utsättas för fukt gång på gång utan att få en chans att torka ut. Även om du är borta från vägen i flera dagar kan en natt med blöt camping göra att det bildas mögel i tältet. Användningen av markduk skyddar ditt tält mot fukt, vilket minskar risken för mögelbildning. Det är mycket enklare (och billigare) att ersätta ett tältfotavtryck än det är att ersätta ett helt ultralätt tält.
  • ha på sig: Att använda ett tältfotavtryck skyddar ditt tältgolv från punkteringar och slitage som ojämn terräng kommer att orsaka. Stenar, kvistar och till och med en grov trädrot på marken kan tränga igenom ditt tältgolv och tvinga dig att acceptera en mindre än idealisk campingsituation. Lösningen? Slå ner en markduk där och låt jorden slå upp den istället! Om ett tält är löst bundet kan det börja glida på ojämn mark på natten, vilket ger det en mycket kortare livslängd på grund av slitage.
  • Tältliv: Ditt tält är en av de dyraste föremålen i din samling av ryggsäcksutrustning. Det är bara vettigt att investera lite extra pengar för att se till att det håller i årtionden, inte år! Tältets fotavtryck kommer att ta alla övergrepp du inte vill utsätta ditt tältgolv för, ett sant ”få ett till laget” offerlamm!
  Vem äger Amtrak? Den federala regeringen: Här är vad det betyder

Hur mycket väger ett tältfotavtryck?

Tält i vildmarken i skymningen
Tältfotspår ökar vikten, men räcker det för att spela roll?

Detta är vad de flesta oroar sig för när det kommer till tältfotspår. Om du är en ultralätt backpacker, eller bara vill göra lite extra utrymme för mat/annan nödvändighet, kan det vara svårt att få plats med tältfotspår i din ryggsäck.

De det genomsnittliga fotavtrycket för ett tält väger allt från 0,5 till 1 pund. Sammantaget är det inte en massa extra vikt, även om det räcker till. Ju mer utrustning du packar, desto snabbare slits du ut och desto mindre utrymme har du för saker som är viktigare. För ultralätta backpackers är det där extra 3/4 pundet helt enkelt inte värt det. Men för oss andra är tältfotspår tillräckligt lätta för att inte bäras runt.

Kan jag använda en presenning som fotavtryck för ett tält?

Att använda en presenning från din lokala järnaffär som underlag fungerar bra, men dessa tarp tar upp alldeles för mycket plats i din ryggsäck. Ett äkta underlag/fotavtryck är lättare, tunnare och viks mycket tätare. Om du vill göra ditt eget tältfotavtryck, beställ något 20 eller 30 denier polyetentyg eller Tyvek och klipp till det!

När behöver du (eller inte) ett tältfotavtryck?

Tält i bergen vid en sjö
En markduk kommer väl till pass på så fuktig mark.

Även om du verkligen gör det ingen anledning att inte ta med ett tältfotspår, det betyder inte att du verkligen behöver en. Om du inte campar i flera dagar i terräng som du vet kommer att vara grov eller blöt, är det förmodligen bättre att lämna tältets fotavtryck hemma. Dessutom kommer tält med hög denier golv att hålla mycket längre än tält med låg denier golv. 20 denier är genomsnittligt och typiskt för ultralätta backpacking-tält; 30 eller 40 denier är vanligare i campingtält som används på campingplatser. Men att ta med ett fotavtryck kan förlänga livslängden på ditt tält med många år.

  Är polyester ett bra underlag?

Att campa i torra, rena förhållanden innebär att ett nytt tält förblir som nytt under lång tid. Du behöver inget fotavtryck om tältet du äger också är high denier. Det betyder inte att det inte är en bra idé att ta med ett fotavtryck; i själva verket är det aldrig en bra idé. Det är bara det att fotspår inte är så avgörande att man inte kan gå ut utan fotspår.

Backpacker i bergen med vandringsstavar
Backpacking är ren glädje, men att förbereda sig för det kan vara tråkigt.

Slutgiltiga tankar

Så, behöver du verkligen ett underlag? Inte tekniskt, men fotspår förlänger livslängden på ditt tält och gör campingen enklare och renare. Det är alltid en bättre idé att ha en än inte, speciellt om du har investerat hundratals i ett kvalitetstält! Men i slutet av dagen kommer du förmodligen att klara dig bra utan det, så slå inte dig själv om du glömmer då och då.