Behöver du ett tältfotavtryck för backpacking?

Att sova ute i naturen är en viktig del av backpackerupplevelsen. Det betyder dock att du måste packa med dig alla dina sovutrustning på leden, och det kan vara svårt att säga vad du ska ta och vad du ska lämna bakom dig. En del av campingutrustningen som kan diskuteras är tältets fotavtryck. Behöver du verkligen en, eller är det bara en snygg accessoar?

Tältfotspår tjänar en mängd olika syften, inklusive att tillhandahålla ett vattentätt skikt, isolera botten av tältet och skydda tältet från skador. De är inte absoluta nödvändigheter, men de är användbara ändå. De flesta backpackers tycker att fördelarna är värda den extra vikten.

Tältfotspår kan göra en lång väg till att förbättra din campinguppställning, plus att de kan skydda ditt tält från långvariga skador. Om du fortfarande är intresserad av det, kolla in vår uppdelning av för- och nackdelar nedan, samt några alternativ som är enkla, billiga och effektiva.

Vad är ett tältfotavtryck (för- och nackdelar)

Tältfotspår går under många namn, så om du inte har hört den här termen förut är du inte ensam! Samma utrustning kan också kallas markduk eller presenning. I grund och botten är detta ett stycke material som är designat för att sitta under ett tält och ge en buffert mellan tältet och marken. Det är ofta specialanpassat för att matcha storleken och formen på tältet, och vissa tält kan komma med ett fotavtryck.

Om du dock inte har en, kanske du vill överväga att köpa eller göra en. Dessa fotspår kommer med en mängd olika fördelar och de kan avsevärt förbättra din nästa ryggsäcksresa! Låt oss titta på några för- och nackdelar så att du vet vad du kan förvänta dig.

  Ska jag dricka kaffe innan jag springer?

Fördelar:

Först och främst kan ett tältfotavtryck hjälpa dig med din campingplats! Du är en sällsynt person om du aldrig har räknat fel på storleken på ditt tält och försökt sätta upp det i ett inkompatibelt område. Ett tältfotavtryck bör vara ungefär lika stort som ditt tältbas, så du kan lägga ut det för att hjälpa dig att avgöra var du ska placera ditt tält. Du vet omedelbart om området inte har rätt storlek eller form för att rymma ditt tält och du kan justera därefter.

Därefter kan ett fotavtryck hjälpa till att skydda basen av ditt tält från skador. De flesta tält är byggda för att vara ganska robusta, men de är fortfarande flexibelt material i slutet av dagen. De är känsliga för revor, revor och allmänt slitage. Om du följer backpacking-mantrat ”lämna inga spår” kommer du ofta att tälta på ytor som är grova och solida. Dessa ytor kan slita ner ditt tält ganska snabbt, så ett extra skyddande lager hjälper mycket. Dessutom kan det göra marken lite mer bekväm att sova på.

Tältfotspår tenderar också att hjälpa till med vattentätning och isolering! Ett extra lager mellan dig och marken gör att det finns mer material som kan hålla värmen i. Många tält är också vattentäta (eller vattentäta) men de kan fortfarande bli kyliga och fuktiga. Ett tältfotspår håller dig varmare och torrare.

Nackdelar:

Det finns inte många nackdelar med att använda ett tältfotspår, men vissa backpackers väljer ändå att inte använda dem på grund av små brister. För det första kan fotspår kosta lite extra pengar. Ett tält av god kvalitet är viktigt för backpacking, och dessa kan vara ganska dyra. När du redan har spenderat pengar på tältet, sovsäckar, kuddar och andra föremål, kanske du inte har pengar eller ork att shoppa för ett fotavtryck också.

  Hur man lagrar el från en generator för din stuga

Tältfotspår kan också vara lite tunga ibland. Detta beror på vilken modell du använder och vilket material den är gjord av. Om du använder en stor presenning istället för ett lätt fotavtryck, kan du lägga till flera extra pund till din last. Allt beror på vilken typ av fotavtryck du använder, men den extra vikten är värd att tänka på.

Footprint-alternativ och gör-det-själv-lösningar

Det finns en mängd olika fotspår som du kan köpa från friluftsbutiker och online-återförsäljare. Som nämnts ovan kan ett fotavtryck också inkluderas i ditt tältköp, men du måste kontrollera det i förväg. Butiksköpta fotspår är ofta mycket högkvalitativa och hållbara, plus att de matchar din tältstorlek perfekt. Men det här är alternativen som också kan bli dyrare.

Lyckligtvis, om du letar efter en hemgjord lösning som kommer att få jobbet gjort, har du många val! Några potentiella föremål att använda för ett tältfotavtryck inkluderar:

  • Presenning
  • Duschdraperi
  • Målarens droppduk
  • Fönster/hus wrap

Dessa kommer var och en med sin egen lista över för- och nackdelar, men de kommer att utföra samma funktion som ett butiksköpt fotavtryck i ett nafs. Om du är intresserad av att göra ditt eget behöver du bara välja ditt basmaterial och sätta upp ditt tält ovanpå det.

Spåra/mät måtten på basen och skär av fotavtrycket därefter. Lämna lite extra utrymme på kanterna för att ta hänsyn till eventuell fransning som kan hända. Efter det kan du bara installera genomföringar på lämpliga ställen för dina insatser, och du kommer att ha ett fungerande fotavtryck på nolltid!

Slutgiltiga tankar

Du kan säkert överleva utan ett tältfotavtryck, men jag tror att du kommer att upptäcka att backpacking är mycket lättare när du använder en! Du kommer att kunna skydda ditt tält från slitage, njuta av fördelarna med extra vattentätning/isolering och kunna planera din placering av tältet innan det sätts upp. Ett fotavtryck kan hjälpa till att skydda dina pengar som spenderades på tältet och göra det mer bekvämt att sova på leden.

  Storlek på isfiskehål: Hur man väljer rätt storlek

Relaterat innehåll

När det kommer till din sovplats på backpackerleden finns det många potentiella saker att ta med. Vissa av dessa kommer att vara viktiga, medan andra bara tar upp plats. Ett vanligt föremål som folk frågar om är ett liggunderlag. Se om du verkligen behöver en genom att kolla in vår artikel om huruvida liggunderlag är nödvändiga för ryggsäcksresor.

En korrekt tältuppställning hjälper dig att vara mer bekväm och hålla dig varm på leden. Värmeförlust är en av de största utmaningarna som backpackers möter, men som tur är finns det sätt att slå tillbaka mot kylan. Se hur du kan hålla dig varm på din nästa ryggsäckstur!