Behöver du ett liggunderlag när du backpackar?

Ryggsäcksresor innebär vanligtvis minst en natts utomhuscamping. Det här är en av mina favoritdelar av backpacking, men du måste packa noggrant så att du har rätt utrustning för en säker och bekväm natt under stjärnorna. Ibland under packningen kanske du tittar på ett liggunderlag och undrar om det verkligen är värt utrymmet.

Liggunderlag är viktig utrustning för alla camping- eller ryggsäcksresor. De ger ett extra lager av skydd och hjälper till att bevara din kroppsvärme. Liggunderlag är också lätta och lätta att komprimera, så det finns ingen anledning att lämna en bakom sig.

Jag sover aldrig ute om jag inte har ett bra liggunderlag med mig! Även om du kanske tycker att det bara är ett onödigt tillbehör så kan dessa pads erbjuda mer än du kanske tror. När du har sett alla fördelar de kan ge, och du kanske till och med vill packa 2 för din nästa ryggsäcksresa!

Fördelar med ett liggunderlag

Kuddar stenigt eller ojämnt underlag

Den första fördelen med ett liggunderlag är förmodligen den mest uppenbara: de ger ett extra lager av skydd mellan dig och marken. De flesta tält erbjuder bara ett tunt lager syntetiskt tyg mellan dig och den grova marken nedanför. Det kanske inte stör dig först, men vänta bara tills du välter och känner en sten under nacken.

Liggunderlag är vanligtvis små uppblåsbara madrasser eller underlägg gjorda av mjukt skum. Båda dessa material är bra på att förvandla sig runt grova kanter. De kommer att trubba kraften från den hårda marken och ge dig en bekvämare nattsömn.

Håller dig varmare

En av de största fördelarna med ett liggunderlag är värmen det ger! De flesta liggunderlag producerar inte värme av sig själva, men de hjälper dig att behålla kroppsvärmen när du sover. Ingenting tar bort värmen som den kalla marken på en vandringsled eller campingplats.

Liggunderlag ger en buffert mellan denna kalla yta och din varma kropp, vilket gör att du håller dig mycket varmare. Du vill ha en dyna med ett högt R-värde (som hänvisar till hur väl den isolerar). Du vill ha ett R-värde på 1-3 för camping i varmt väder, 3-5 för allsidig användning och 5+ för vinterresor.

  Har parasailing en viktgräns?

Om du använder flera dynor kan du skapa en bekvämare sömnyta och förbättra värmelagringen ännu mer. Många kyliga campare har förbättrat sina resor genom att packa mer än ett liggunderlag.

Lätt och lätt att installera

En annan bra sak med liggunderlag är att de inte kommer att tynga ner dig på leden. Många kuddar väger 1 pund eller mindre. Om du rullar ihop dem kan du även fästa dem på toppen eller botten av din ryggsäck, utan att förlora utrymme på insidan.

Installationen är också mycket enkel. Skumkuddar är redo att användas så fort du rullar ut dem. uppblåsbara modeller kan ta lite längre tid att installera, men du kan fortfarande vanligtvis göra det på mindre än 5 minuter. Det är en låg ansträngning och en hög belöningsutrustning!

Håller din sovsäck ren

Att rengöra en sovsäck kan vara en smärta i nacken. Vissa produkter behöver handtvättas för att förhindra att det klumpar sig, och jag vill absolut inte tvätta en sovsäck mer än vad jag måste. Tält tenderar också att bli smutsiga, trots våra ansträngningar. Det finns helt enkelt inget sätt att undvika att få smuts, barr och annat naturligt skräp inuti tältet.

Återigen kan liggunderlag hjälpa! De håller din sovsäck upphöjd och förhindrar att den skaver mot tältbasen. Det är ett snyggt skyddande lager som håller din sovsäck i bra form tills det är dags att packa ihop igen.

Ger bättre grepp

Många gånger när jag campade har jag vaknat och befunnit mig halvvägs över tältet där jag började. Sovsäckar kan ibland vara ganska hala, så det är lätt att glida från ena änden av tältet till en annan. Detta kan bli särskilt knepigt om du delar utrymmet med andra campare och hamnar trassligt ihop.

  CFMoto Side-by-Sides: Är de bra kvalitet?

Ett liggunderlag kan också hjälpa till med detta! Beroende på materialet kan det greppa tältets bas lättare och behålla din sovsäck. fastare förankrade. Detta är dock inte en idiotsäker metod, och du kan fortfarande glida av dynan om du är en rastlös sovande. Men varje liten bit hjälper!

Alternativ för liggunderlag

uppblåsbara eller skum liggunderlag är vanligtvis de bästa alternativen för en backpacking resa. De är designade för utomhusbruk och är ganska lätta. Men om du bara inte hittar ditt liggunderlag eller letar efter andra lösningar kan du prova ett par alternativ.

Löv är ett av de bästa sätten att isolera ditt tält för bättre sömn. När du sätter upp din campingplats kan du försöka samla nedfallna löv och skapa ett lager under tältet. Detta lager kan förhindra värmeförlust och göra lite av en kudde på den ojämna marken. Det är inte perfekt, men det är bättre än ingenting!

Du kan också prova att använda andra föremål som ersättning för liggunderlag. Yogamattor, extra filtar/sovsäckar, barnsängar och hängmattor kan alla vara. används som alternativ. Men många av dessa kommer inte att ge samma nivå av komfort och kan vara tyngre att transportera.

Rekommenderad utrustning:

Om du har varit övertygad om att liggunderlag är värt det, nu undrar du förmodligen var du ska börja med att köpa ett! Det finns massor av bra alternativ tillgängliga, både i butik och online. De två produkterna nedan är dock några beprövade produkter som vi personligen kan rekommendera.

ALPS Bergsbestigning Foam Camping Mat

Detta liggunderlag är tillverkat av tätt, bekvämt skum. Den väger bara 0,5 pund, vilket gör den till ett superlätt alternativ. En uppsättning remmar ingår också, som gör den enkel att rulla ihop och fästa på din ryggsäck.

  Hur mycket kostar en 2-sits sida vid sida?

Skummet är också designat för att vara halkfritt, så din matta ska ligga på samma plats över natten utan att glida och glida. Detta kommer att hjälpa till att hålla sovsäcken på plats också. Skumkuddar är bra eftersom de formar sig lättare efter din kropp, samtidigt som de är varma och lätta.

KOR Outdoors Camping Liggunderlag

Detta KOR liggunderlag är en uppblåsbar modell. Den kommer också med en inbyggd kudde, så att du kan få nackstöd utan att behöva packa en tung, skrymmande kudde. Du behöver inte heller en pump för att blåsa upp den här kudden, så det är ytterligare en utrustning som du kan lämna bakom dig. Det tar bara några stora andetag för att få denna matta helt uppblåst och redo för sängen.

Den är också gjord av hållbara material och kan kollapsa i en handhållen behållare när den inte används. Den väger totalt 1,1 pund och är extremt kompakt. Detta är ett riktigt bra liggunderlag som ger en bekväm yta och en bra mängd värmebevarande. R-värdet är 3, så det är bra för camping i måttliga temperaturer.

För fler rekommendationer om beprövad och sann utrustning, kolla in vår kompletta lista med rekommenderade backpackingutrustning.

Slutgiltiga tankar:

Att få en god natts sömn är så viktigt under alla backpackerresor. För att skapa en bekväm sömnyta och bevara din kroppsvärme bör du ta med ett bra liggunderlag. Dessa kan tyckas onödiga, men jag har lärt mig att sova utomhus helt enkelt inte är samma sak utan det! Ett bra liggunderlag håller dig i flera år och ger komfort, värme och skydd. Detta är en utrustning som definitivt är värd att ta med.

Källor: