Behöver du en yxa för att campa?

När du blir sugen på att fly stadslivet för en helg, finns det inget som slår att campa i ditt favoritvildmarksområde. När du packar ihop din utrustning kanske du undrar vilka tillbehör du faktiskt behöver.

Behöver du en yxa för camping? Man behöver vanligtvis ingen yxa för att campa, även om de kan vara till hjälp för att hugga ved bland annat. Det finns också några alternativ du kan använda om du inte har en yxa eller glömmer att packa en.

Vi har samlat några tips för att köpa rätt yxa, hur du underhåller och använder din yxa och vad du kan packa istället för en yxa till ditt nästa äventyr utomhus. Läs vidare för att lära dig vilka alternativ du har.

Vilka uppgifter kan du använda en yxa för när du campar?

Yxor finns i en mängd olika former och storlekar, beroende på deras avsedda syfte.

 • Tunga yxor med ett långt handtag är lämpliga för att hugga ner stora träd eller kapa dem i kortare segment.
 • Klyvning av mauls ser ungefär ut som yxor men har ett större kilformat huvud för att dela en stock i pajformer som passar i din eldstad eller lägereld.
 • Små yxor eller yxor, med korta handtag, är användbara för att bryta större vedkilar till tändning eller hugga ner små träd.

Små yxor är det bästa valet att använda när du campar. Dessa yxor kan vara lätta och lätta att bära. När du bygger en lägereld är det bäst att dela större vedbitar i mindre bitar som lätt brinner. Ofta är det bekvämare att använda en mindre, lätt lägesyxa för att göra tändning och göra andra lägersysslor än att använda den otympliga yxan i full storlek.

Men om du slår läger i ett område som inte tillåter bränder eller där du inte får hitta din egen ved på grund av bevarande, kan din yxa fortfarande vara användbar. Många yxentusiaster kan varna för att använda din yxa som en hammare, men du kan använda den bakre, oslipade sidan av yxan för att slå ner tältpålar i marken om du inte har någon annan metod.

Ett varningens ord – använd skyddsglasögon när du slår metall mot metall, så om en metallbit flyger av kommer skyddsglasögonen att förhindra skador.

I en handvändning kan du använda metallhuvudet på din yxa för att tända en eld, även om härdat stål kan göra det svårt att få en gnista. Om du har en bit flinta eller järnstång kan du använda yxan som anfallare. Slå försiktigt flintan eller stången mot bladet mot din tinder. Detta kan dock matta eller skära yxans egg.

  Är det någonsin OK att köra i Converse?

Slutligen kan du också använda din yxa som en kniv. Även om bladet kan vara otympligt, kan du använda det för att rengöra en fisk eller bearbeta vilt som du kan ha fångat eller dödat.

Vi har ett inlägg ”9 tips som du bör veta innan du går på camping” för att hjälpa dig förbereda dig för din resa.

Vad du ska leta efter i en Basic Axe

Den bästa yxan du kan ha att använda när du campar är en liten handyxa eller yxa. Du kan köpa billiga yxor och yxor från stora lådor för mindre än $20, men dessa butiker har vanligtvis ett litet urval. Online kan du fortfarande hitta prisvärda yxalternativ som är av högre kvalitet.

Om du väljer ett trähandtag, leta efter var träets ådring är parallell med handtaget. TRätt ådring kommer att resultera i ett robust handtag som är mindre benägna att splittras eller spricka vid användning. Handtaget ska vara ergonomiskt, med en tjockare sektion precis under huvudet för att du bekvämt ska kunna hålla den med en hand, och en tunn sektion mot slutet för din andra hand.

Undvik raka handtag, plast- eller metallhandtag. Raka handtag gör att dina händer glider mer medan du svänger. Plast- eller metallhandtag kan vara släta och svåra att greppa. Även lackerade trähandtag tenderar att orsaka blåsor.

En bra yxa kommer att ha ett stålhuvud av god kvalitet. Vissa tillverkare kanske inte slipar sina yxor ordentligt före leverans, så testa skärpan efter att du köpt den. En vass yxa skär ett papper utan att slita.

Hults Bruk tillverkar en populär campingyxa, Almike, och den är handsmidd av svenskt stål. Den har ett robust hickory-handtag och du kan enkelt bära den i en ryggsäck. Perfekt för alla tuffa jobb runt campingen. Du kan köpa den här.


För att lära dig mer om denna kvalitetsyxa, titta på videon nedan.

Hur man säkert använder en yxa för camping

Att missbruka en yxa kan göra att du skadar dig själv eller någon i din närhet allvarligt. Följ alltid goda säkerhetsvanor när du använder din yxa. Kolla in det här infografik för mer information.

 • Håll alltid ett säkert avstånd från andra människor när du använder din yxa, ifall yxan glider från dina händer
 • Håll ett vasst blad, eftersom slöa blad är mer benägna att glida eller backa
 • Förvara din yxa säkert när den inte används, som att täcka kanten med ett skydd
 • Håll yxan borta från barn och husdjur för att undvika olyckor
 • Håll yxan precis under huvudet med din dominerande hand. Om du använder två händer, håller din icke-dominanta hand handtaget mot stiftet (eller änden)
 • Se till att du har rätt hållning och utmärkt grepp om din yxa när du svänger, eftersom snubblar, faller eller halkar kan göra att du missar ditt mål
  Hur hög är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide

Ett urgammalt ordspråk säger: ”Ta hand om dina verktyg, så kommer dina verktyg att ta hand om dig.” Men om du slarvar med din yxa är det mer sannolikt att du skadar dig själv eller någon annan i din närhet.

Ta hand om din yxa

Om du inte underhåller din yxa ordentligt kan du lika gärna inte ta med den på campingen. En tråkig, rostig yxa med ett uttorkat handtag är mer benägna att gå sönder eller skada någon än att ge dig gott om ved.

Var försiktig så att du inte flisar bladet på din yxa. Den vassa kanten på bladet är mycket tunn och kan lätt flisas om du träffar en sten eller en metallbit. Håll en skarp egg på bladet med hjälp av rätt skärpningsteknik, som du enkelt kan hitta online.

Lämna inte din yxa utsatt för väder och vind. Om ett träskaft förblir vått under långa perioder eller går igenom cykler av att bli blött och torka ut, kommer handtaget att splittras eller spricka, eller yxhuvudet kan lossna. Om huvudet på yxan lossnar från handtaget kan det flyga av nästa gång det svängs.

Ett olackerat yxskaft av trä förblir som nytt om du applicerar kokt linolja på det regelbundet. Oljan kommer också att ge handtaget en fin, mörk glans.

Finns det några alternativ till att bära en yxa?

Om du glömmer att packa din yxa, eller väljer att inte bära en på grund av säkerhetsproblem kring barn eller husdjur, finns det flera andra alternativ till att bära en yxa. De bästa verktygen du kan packa istället för en yxa inkluderar en bra kniv och en klubba.

En vass fickkniv kan göra många av samma saker som en yxa kan göra, förutom att kanske hugga ner ett träd. Om du har tillräckligt med tålamod kan du klippa bort tändning från en större träbit med en fickkniv. Ännu bättre, fickknivar passar lätt i fickan eller ryggsäcken. Fickknivar är också mycket lättare att använda om du rengör nyfångad fisk eller vilt.

  Ska jag köpa eller hyra en husbil?

Vi har ett inlägg om lagligheterna med att bära kniv när man campar, läs det här.

Om du någonsin har slagit upp ett tält vet du att ibland vägrar tältpålar som håller tältet mot marken att tränga igenom hård eller stenig jord. Packa en hammare eller klubba för att slå pålarna i marken. Hammaren eller hammaren kommer också väl till pass för andra uppgifter runt campingen.

En hopfällbar handsåg är ett annat alternativ som är bekvämt och lätt. Sågen får lätt plats i en ryggsäck eller till och med en ficka. Denna typ av såg kommer att ha stora tänder, ett rostbeständigt blad som låser på plats när det är öppet. Du kan använda detta för att skära mindre lemmar till användbara vedbitar.

Ta aldrig med ved hemifrån till din campingplats. Köp det istället från en leverantör nära campingen. Att köpa eller samla ved på din campingdestination hjälper till att förhindra överföring av invasiva arter.

För de flesta etablerade campingplatser, så länge som bränder är tillåtna, kan du ofta köpa ved från rangerstationen eller lägerskötaren. Även inne i staden kan många butiker och bensinstationer bära buntar med ved för användning i en öppen spis i ett bostadshus. Om du bestämmer dig för att hoppa över att packa en yxa, kan du fortfarande njuta av en eld genom att köpa ved så att du inte behöver oroa dig för att hugga den själv.

Yxa eller ej – gå ut och njut av naturen!

När man campar är det ingen nödvändighet att ha en yxa även om de ibland är praktiska. Oavsett om du har en yxa eller väljer att inte bära en, kom alltid ihåg att vara säker och ha kul när du campar!

När du gör dig redo att ge dig ut på ditt campingäventyr, här är några andra inlägg som hjälper dig att få en bättre upplevelse.

 • 20 sätt att stöta bort insekter när du campar
 • Kan man slå upp ett tält på grus?
 • Kan du använda en övermadrass för camping?