Behöver du en såg för backpacking?

En av mina största sällskapsdjur är att se folk köpa onödiga campingprylar som de aldrig faktiskt kommer att bära. Jag har slösat bort mycket pengar genom åren på att köpa onödigt skräp, men faller campingsågar i den kategorin? Behöver du en såg för backpacking?

De flesta människor behöver ingen såg för backpacking. Du kan nästan alltid bryta grenar över ditt knä, trampa på dem eller använda hävstångspunkter för att bryta stora grenar. Det finns några situationer där campingsågar är vettiga, vilket jag kommer in på nedan.

Campingsågar är lätt ett av de minst använda verktygen på leden. Ibland är de vettiga, men de allra flesta kommer aldrig att behöva en campingsåg. Så det väcker mycket viktiga frågor. När behöver du en såg för backpacking?

När en campingsåg är vettig

Medan de flesta campare absolut inte behöver en campingsåg, finns det några undantag. Allt beror på var du campar och de allmänna behoven runt lägret. Här är några gånger när en campingsåg är vettig.

  • Stora bränder för stora grupper: Större grupper kräver en större lägereld. Du kan bara inte uppnå det genom att plocka upp små döda kvistar från marken. I dessa fall kan en såg vara mycket användbar för att få jämna vedbitar till din eld. Jag vill hellre ha en yxa, men sågar fungerar också.
  • På privat egendom: Man har oftast större frihet när man campar på privat egendom. En enda husbil som hugger ner ett träd och bearbetar grenar är ingen stor sak på privat egendom. En man med en såg kommer inte att ha någon stor påverkan på miljön.
  • Bushcraft skyddsrum: Sågar är bra i situationer där du behöver långa, kraftiga grenar av samma storlek. Detta är sällsynt för traditionella tältcampare, men bushcraftentusiaster gillar att göra avskilda primitiva skyddsrum. Övergivna skyddsrum är ett stort problem på tätbefolkade stigar. Människor gillar att bygga primitiva skyddsrum och överge dem.
  • Lägereldar med barn: Barn är dumma! Att leka runt en eld med käppar som sticker ut utanför omkretsen utgör en allvarlig snubbelrisk. Sågar är användbara om du behöver röja stora grenar runt lägerelden.
  • Rensa vägar: Om du vill ha chansen att leka med din nya campingsåg, överväg att vara volontär för en lokal bevarandegrupp. De behöver mycket hjälp med att hålla döda grenar borta från stigar. Sågar är mycket bättre på att röja stigar än en yxa.

Som sagt, de allra flesta backpackers kommer aldrig att behöva bära en såg. Fortsätt läsa nedan för att lära dig några av anledningarna till varför jag inte tror att campingsågar är nödvändiga.

  Hur länge håller en 1 punds propantank?

Några fina campingsågar

Innan du hämtar en campingsåg rekommenderar jag att du läser resten av det här inlägget. Campingsågar är praktiska, men du kan nästan alltid hitta ett annat sätt att skära stora lemmar. Som sagt, jag har testat många sågar genom åren och det finns några enastående resultat.

Silky Gomboy Curve (Kolla priset på Amazon)

Detta är lätt en av de bästa campingsågarna på marknaden. Om du är villig att betala lite mer går kvaliteten upp drastiskt. Silky gör massor av produkter i en mängd olika storlekar. Så om du inte gillar dessa så har de förmodligen en stil som passar dig bättre.

Du märker direkt skillnaden när du sågar stora stockar. Den alternerande bladdesignen skär genom trä som smör. Du kan till och med köpa ersättningsblad, till skillnad från budgetalternativ. Silkeslena sågar är extremt hållbara och cirka 8 tum långa, vilket gör den till den perfekta storleken att bära i ryggsäcken. På cirka 8 oz är det ett lätt alternativ om du verkligen måste ha en såg i ryggsäcken.

Primos viksåg (Kolla priset på Amazon)

Primos viksåg är ett budgetalternativ som är ungefär den perfekta storleken för backpacking. Det är välbyggt och i perfekt storlek, men det finns brister. Bladet håller inte som en silkeslen såg, men det borde vara fullt användbart i de flesta situationer.

Med tänderna åtskilda skär bladet bra genom grenar. Den kan skära igenom 3-4″ grenar, men bladet är inte så starkt, så det kan böjas. Min favoritsak med den här kniven är gummihandtaget. Det ger dig ett riktigt bra grepp om bladet och tryckknappen låser det i öppet läge.

Bahco Laplander viksåg (Kolla priset på Amazon)

Bahcos viksåg gör mycket nytta. Den är rejäl och fungerar riktigt bra, men den ligger i en konstig prisklass. Det är ett steg över Primos, men inte riktigt lika robust som Silky. Det här är en fantastisk allroundkniv om du har en budget. Du kan verkligen inte slå det för priset.

Jag gillar verkligen den extra längden du får med 7-tums Bahco-bladet. Det ger dig mer arbetsutrymme när du beskär större grenar. Bladet är inte lika högt som Silky, men det är ett steg över budgetbladen.

Du behöver ingen campingsåg för backpacking

Vad gör du på campingen under lågsäsong? Om du är något som jag, köper du förmodligen en hel del coola nya redskap. En del av den utrustningen är användbar, men man brukar slänga hälften av den efter en resa eller två. Missförstå mig rätt, jag kan uppskatta tilltalandet av nya coola campingprylar. Det är nästan som att välja en ny leksak att leka med, men vissa saker är helt enkelt inte värda pengarna.

  Är det tillåtet att parkera i ett köpcentrum?

Campingsågar är något av det dummaste man kan köpa för backpacking. En hopfällbar ryggsäckssåg är helt onödig (även för ved). Det finns många dumma prylar man kan köpa och fällbara campingsågar är lätt en av de värsta.

Campingsågar tjänar inget egentligt syfte för de flesta

Den främsta anledningen till att folk tar med sig campingsågar är att kapa ved i rätt storlek. Jag har tältat hundratals gånger och har aldrig behövt en såg för ved. Bryt bara grenarna över ditt knä, trampa på dem med dina stövlar eller använd ett träd för att bryta av grenen. Campingsågar lägger bara onödig vikt till din packning.

Hur är det med de stora grenarna som du inte kan bryta själv? En campingsåg är i princip värdelös för att kapa stora grenar. Du tittar på 5 minuters arbete för att skära igenom en 4 tums gren. Det är så mycket lättare att placera den extra stora grenen över elden och låta den brinna igenom grenen. När mitten har brunnit igenom, böj grenen på mitten och sätt in ändarna.

Man vill inte bränna sågat virke ändå

Fundera på detta ett ögonblick. När du hugger/klyver ved tar det 4-6 månader att torka. Varför skulle du tro att handsågat trä är annorlunda? Sågat trä är levande ”grönt” trä. Det spelar ingen roll om du klipper grenen från ett träd eller ligger på marken. Trä måste klyvas och exponeras för luften för att gå igenom kryddningsprocessen.

Att bränna okryddat ved ger en fruktansvärd brand. Avsågade grenar lever fortfarande och är fulla av fukt. Att bränna all den fukten ger galna mängder rök.

Sågar bryter mot principen Lämna inga spår

Det saknas inte grenar när man går genom en ovårdad skog. Gå runt i några minuter och jag garanterar att du kommer att hitta mer död ved än du någonsin skulle kunna bränna. Så varför skulle du använda en såg för att såga levande ved från ett träd?

Som en del av Leave No Trace-principen bör du aldrig ta bort trä från stående träd. Ta endast bort död ved från marken. Varför är det så? Döda grenar på träd fungerar fortfarande som livsmiljö för många djur. Dessutom vill ingen titta på ett träd med ett gäng avsågade grenar. Gör alla en tjänst och lämna din såg hemma.

Sågar är förbjudna på de flesta ställen

Sågar strider mot reglerna i de flesta nationella och statliga parker. Det kan till och med strida mot reglerna att elda död ved i mycket välbesökta parker. Död ved måste sönderfalla för att skapa näring i skogsbotten. Om campare bränner allt, kommer det inte att finnas tillräckligt för att stödja det lokala ekosystemet.

  Hur varmt är 600 Fill Down?

Du bör kunna hitta tillräckligt med död ved för att elda om vedsamling är tillåten. Det krävs inte mycket ved för att hålla en liten eld igång i 3-4 timmar. Om du behöver mer är din eld förmodligen för stor ändå.

Små bränder är säkrare

Enligt National Park Service orsakas nästan 85 procent av skogsbränderna i USA av människor. Dessa bränder har en mängd olika orsaker, men campare som lämnar sina bränder utan uppsikt är en av de främsta orsakerna.

Det kan ta lång tid för en lägereld att slockna av sig själv. Jag brände min hand när jag försökte städa upp ölburkar som slängdes på min lägereld dagar efter festen. En stor lägereld kan glöda i flera dagar efter att du lämnat den.

Som en allmän regel bör du bara elda ved mindre än din handled (2-3 tum). Den mindre veden kommer att brinna helt, så du sitter inte kvar med en massa pyrande kol. Dessa kan vara svåra att släcka utan tillgång till rinnande vatten.

Det är en sak till i din ryggsäck

Att lägga till en såg till ditt paket är bara en sak till att hålla reda på. Den lägger onödig vikt till din ryggsäck och tar upp mycket plats. Den extra vikten för backpacking är helt enkelt inte värt det.

Jag gillar inte ens att bära en såg när jag campar eftersom extrautrustning kan bli irriterande. När jag campar gillar jag att ha all min utrustning i en enda plastförvaringslåda. Att sortera igenom ett gäng onödigt skräp går verkligen på nerverna. Allt du inte använder regelbundet bör lämnas hemma.

Uppenbarligen har det funnits tillfällen då det skulle ha varit användbart att ha en såg, men de är få och långt emellan. Visst kan det vara roligt att leka med en campingsåg, men att bryta grenar över knäet är lika roligt.

Yxor är en bättre lösning

Om du behöver hantera riktigt trä på leden är en yxa nästan alltid bättre än en såg. Du får ut mycket mer av en yxa än av en såg. Den kan användas för att hamra i tältpinnar, klyva ved till tändning, rensa snö och is och till och med användas för självförsvar i ett överlevnadsscenario.