Behöver du använda en ledare med flätad linje?

Jag har använt fläta som min huvudsakliga fiskelina ett tag nu eftersom det finns många fördelar med att använda den. Jag hör många människor fråga om du ska sätta en ledare på änden av din fläta eller inte, och i det här inlägget kommer jag att svara på den frågan.

Det enkla svaret är att när du använder flätad lina bör du använda en ledare 90 % av gångerna. Braid har många fördelar som gjutavstånd, styrka och känslighet. Som sagt, det är inte heller det bästa att knyta till ditt bete eftersom det är ganska lätt att se i vattnet. Den enda gången du kanske vill använda rak fläta är om du fiskar extremt smutsigt vatten eller om det finns mycket växtlighet där du kommer att fastna.

Det är de enda två gångerna jag kommer att använda rak fläta när jag fiskar. Merparten av tiden kommer jag att använda fluorkarbon som min ledare och anledningen till det är att det är mycket svårare för fisken att se i vattnet. Jag gjorde en artikel som visar hur varje linje och varje färg ser ut i vattnet (se det här). Fortsätt läsa för att se några fler tips om hur du fiskar med flätad fiskelina.

  • Bästa lock- och blinkfärg för varje typ av vatten
  • Den ultimata guiden till Kokanee Line
  • Öringfiske 101: Linan du behöver för att starta

Fördelarna med att använda Braid

Som jag sa tidigare använder jag fläta som min huvudsakliga fiskelina på de flesta av mina spön. Även om det finns några nackdelar med att använda den (sikt, flyter, kan orsaka en röra om den går sönder), är fördelarna mycket bättre enligt mig.

Den första fördelen med att använda fläta är att det kommer förbättra ditt kastavstånd. Om du använder ett spinning- eller baitcastingspö kommer detta att vara ganska viktigt för dig. Om du kan förbättra ditt kastavstånd kommer du att kunna täcka mer vatten. Det leder förhoppningsvis till mer fisk. Jag gjorde ett test där jag jämförde hur långt var och en av raderna gick och det kan du se här.

Den andra fördelen med att använda fläta är att du kan sätta mer lina på din spole. Om du behöver fiska med en lina på 20 lb och du använder fluorkarbon, kanske du bara kan lägga 100 yards på spolen (jag hittar på siffror). 20 lb fläta är samma tjocklek som 6 lb monofilament och det betyder att du kanske kan lägga 200 yards på din spole. Om du bara kastar kommer det inte att vara en stor grej, men det kan vara praktiskt om du trollar på djupare vatten.

  Hur man hittar bra fiskeplatser på Google Maps

Nästa fördel med fläta är att det är det starkare än mono/fluoro av samma diameter. Om du jämför 20 lb fläta med 20 lb mono, kommer det uppenbarligen att vara väldigt lika. När du jämför fläta och mono av samma tjocklek blir flätan mycket starkare. Det kommer förhoppningsvis att hjälpa dig att landa större fiskar.

En annan fördel med att använda fläta är att det är det känsligare. Detta kommer inte att garantera att du kommer att fånga mer fisk men det kan definitivt förbättra dina chanser. Att ha ett känsligare spö hjälper dig att känna vad som pågår under vattnet och du kommer att kunna känna de mindre betten mycket bättre. Detta är särskilt användbart på ett billigare fiskespö. När du kastar fläta på ett billigare spö kommer det att kännas dyrare än vad det faktiskt är (det blir inte exakt samma sak men du förstår min poäng).

Den sista fördelen är det det kommer att hålla längre. Braid kommer att bli dyrare än mono och fluoro men det som är bra med det är att det ska hålla 2-3 gånger så länge. Du kanske bara får ett år av en spole av monofilament men jag har haft samma fläta på min spole för det senaste paret (jag använder den här). Jag gillar verkligen inte att spola lina på mina rullar så detta är ett stort plus för mig.

Varför använda en ledare

Behöver du använda en ledare med flätad linje

Eftersom det finns ett antal nackdelar med att använda fläta, vill vi använda en ledare för att kompensera för dessa. Du kan antingen använda fluorkarbon eller monofilament som din ledare. Allt beror på dina önskemål och vilken typ av fiske du gör. Jag ska prata om vad jag använder om en sekund.

  Vilket är det bästa levande betet för crappie-fiske?

Det första skälet till att du skulle vilja använda en ledare är att det är det svårare för fisken att se. Om du fiskar i supersmutsigt vatten kan du bara hålla med fläta om du vill. Om du såg testet jag gjorde (ovan) och jämförde hur varje linje ser ut i vattnet kommer du att veta att fluorkol är det svåraste att se under vattnet. Flätan är ganska synlig och det är därför du kanske inte vill knyta den direkt till ditt bete.

En annan anledning till att du skulle vilja använda en ledare är att det kan vara bra om du är det fiske runt stenar, bryggor eller broar. Om din lina ständigt skaver på något kommer den så småningom att slitas ut och gå sönder. Om du använder 20 lb fläta som din huvudsakliga fiskelina, kan du slänga på en 30-40 lb ledare och din lina blir mycket svårare att bryta av.

Den sista anledningen till att du skulle vilja använda en ledare är att det kommer att bli det bättre för vattnet om du bryter av. Om du fiskar med rak fläta och fastnar i något kan det vara riktigt svårt att bryta av och du kanske måste klippa linan. Fläta orsakar en enorm röra i vattnet och kan förstöra fiskeplatser. Om du har en lättare ledarlinje bör den istället bryta av.

Bästa ledaren att använda med fläta

När det kommer till vilken typ av ledare du ska använda beror allt på dina preferenser och vilken typ av fiske du ägnar dig åt. Om du fiskar ultraklart vatten då vill du förmodligen använda fluorkarbon. Om du fiskar toppvatten då kanske du vill hålla dig till monofilament (eftersom det flyter).

I 90 % av mina fall kommer jag att använda fluorkarbon som min ledare. Vissa människor gillar det inte så mycket men det har alltid fungerat bra för mig. Jag brukar använda 20 lb fläta som min huvudsakliga fiskelina och sedan använder jag den styrka av fluor jag behöver. Om jag fiskar kokanee eller regnbåge använder jag 4-6 lb och sedan använder jag 12-15 lb om jag fiskar efter bas eller lax.

Jag kommer normalt att använda Seaguar Red Label fluorocarbon och det har alltid varit anständigt. Jag skulle inte använda den som min huvudsakliga fiskelina men den fungerar bra som ledare. Anledningen till att du inte vill använda den som din huvudsakliga fiskelina är att den har mycket minne. När det sitter i förpackningen vem vet hur länge det får en kurva på sig och det blir inte det bästa om du försöker gjuta. Det här spelar ingen roll om du använder det som ledarmaterial.

  Deep Water Trolling: Bästa sättet när du inte har downriggers

Tips för att spola fläta

Jag ville bara nämna ett par snabba tips om du använder fläta som din huvudsakliga fiskelina. Du behöver inte använda alla men jag har lärt mig några saker som har gjort mitt liv mycket enklare och roligare.

Det första du vill göra är att sätta en ett par omslag av fluorkarbon eller monofilament på din spole INNAN du fäster flätan. Flätan är ganska hal och tenderar att glida på spolen. Om du ger den något att bita i så får du mycket bättre prestanda av ditt spö. Du kan också sätta lite elektrisk tejp på din spole istället för mono/fluoro.

Det andra du vill göra är att se till att du rulla din rulle försiktigt. Med mono eller fluoro kan du i stort sett sätta på den och vara bra att gå. Med fläta kan du stöta på några fler problem. Du kommer att vilja se till att du har mycket spänning på linjen när du rullar in. Du vill också se till att din linje inte gräver in i de nedre lagren eller korsar på något sätt. Det är där tovorna och fågelbon kommer in i bilden. Lägg också på tillräckligt med lina så att det finns ett 1/8-1/16 tums mellanrum mellan din lina och spolen.

Det sista du vill göra (om du kan) är att ta ut ditt spö i en båt och släpp ut din linje när du rör dig. Du kommer då att vilja rulla in medan båtarna rör sig. Detta kommer att göra din lina blöt och sätta lite mer spänning på linan när du rullar in den. Det är mer naturligt och du bör få en mycket snyggare linspole genom att göra det.