Behöver du använda en koppling på en Dirt Bike?

När jag först började använda en koppling använde jag den i stort sett till allt. Starta cykeln, växla upp, växla ner, och även när jag saktade ner cykeln. I det här inlägget kommer jag att svara på frågan om ”behöver du använda en koppling på en smutscykel?”

Du behöver inte använda kopplingen när du växlar ner på din cykel men du bör använda kopplingen när du växlar upp. Det skulle vara bättre på cykeln om du använde den hela tiden, men cykelväxlar är annorlunda än bilväxlar och det är inte i närheten av att vara lika dåligt. Jag använder alltid kopplingen när jag växlar upp men använder den sällan för att växla ner.

Dirtbike-växlar är utformade annorlunda än bilväxlar. Om du inte använder kopplingen i en bil kommer du att möta några allvarliga problem men det är helt okej att inte använda den på din cykel. Det finns tillfällen i ett lopp då man inte riktigt hinner dra i kopplingen och många ryttare använder den sällan under loppet.

När ska du använda en koppling på en cykel?

Om du cyklar på din smutscykel rekommenderar jag att du använder kopplingen när du växlar upp. Det finns verkligen ingen anledning att inte använda det och det kommer att vara bättre för motorn överlag. När du växlar upp ger du normalt cykeln gas och det sätter spänningar på växlarna och kan långsamt slita på växlarna om du inte använder en koppling. Om du missar ett skift då och då blir det ingen stor grej men jag gör det alltid själv.

  Var är det bästa stället att sätta en registreringsskylt på en Dirt Bike?

Å andra sidan, när du växlar ner på en cykel ger du normalt inte den någon gas och det är mycket mindre spänning på växlarna. Det är därför du inte behöver använda kopplingen för att växla. Min gamle man och hans kompisar brukade racercyklar och de skulle aldrig använda kopplingen för att växla ner.

Om du inte vet hur man använder en koppling kan du kolla in Denna artikel.

Måste du hålla i kopplingen när du startar en Dirt Bike?

Du behöver inte hålla in kopplingen när du startar din cykel så länge den är i neutralläge. Om du av misstag stoppar cykeln i växel och vill starta den snabbt måste du dra i kopplingen.

Varje gång jag stänger av cykeln ska jag först se till att den är i neutralläge. Det är bara en vana och nästa gång jag börjar med det vet jag att jag bara ska fortsätta och ge det en kick. Om jag är ute och cyklar och stannar cykeln lägger jag den snabbt i 1:a eller 2:a växeln, drar i kopplingen, ger den en kick och är på väg.

Är det dåligt att växla en Dirt Bike utan kopplingen?

Många har olika åsikter om detta. Vissa säger att det inte spelar någon roll om du använder kopplingen eller inte medan andra säger att du ska använda den varje gång. Jag håller med om att det är bättre att använda din koppling varje gång än att inte använda den alls, men jag tror inte att det är nödvändigt.

De fungerande delarna av ditt växelsystem är täckta av olja och detta är helt annorlunda än din bil. Din bil måste ha kopplingen i för att växla annars går den sönder på nolltid. Din smutscykel är annorlunda.

  Kan fiskerullar bli blöta?

Om du aldrig använder din smutscykelkoppling för att växla, kommer dina växlar att sakta börja slitas ner med tiden och kommer så småningom att behöva bytas ut. Tiden det tar att slitas ner är dock väldigt lång. Jag känner folk som har kört i flera år nu och bara använder kopplingen för att växla upp. De har aldrig haft några problem. Jag har alltid hört om folk som ALDRIG använder sin koppling och inte heller har haft några problem.

Vad gör jag? Jag tycker att man alltid ska använda kopplingen för att växla upp och det går bra att inte använda den när man saktar ner.

Hur växelsystemet fungerar på en Dirt Bike

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.