Behöver Crock Pots vatten? Eller kan de koka torrt?

Idag ska vi täcka en av de vanligaste frågorna om matlagning med en lerkruka. Specifikt: ”Behöver jag lägga till vatten i en kruka?”

Du behöver bara lägga till vatten i en lerkruka, om måltiden eller receptet du långsamt lagar kräver det. Vissa måltider, som en skinka, kräver ingen vätska för att tillsättas. Andra recept, som bröd eller soppa med långsam kok, kräver vatten. Och slutligen kommer vissa recept att kräva tillsatt vätska (som buljong), men inte vatten.

Jag har några specifika recept som jag skulle vilja dela med mig som exempel. Vissa av dem kräver vatten, och vissa av dem inte. Men först, låt oss ta en snabb titt på vad Crock Pots bruksanvisning säger om att tillsätta vätska.

Behöver du lägga till vatten i Crock Pots?

Som nämnts krävs att tillsätta vätska till en lerkruka endast om det är nödvändigt för receptet du lagar. Och jag ska också notera att du bara tillsätter vatten till grytan (som visas ovan) och ALDRIG till värmebasen.

Om du läser bruksanvisningen som medföljer Crock Pot varumärke slow cookers, det gör två poänger om vätska. Här är den första:

“För bästa resultat och för att förhindra att mat torkar eller bränns, alltid
se till att en tillräcklig mängd vätska används i receptet.”

Lägg märke till att de säger ”tillräckligt” här. Med andra ord, de säger att man ska använda ”tillräckligt” med vätska. Och naturligtvis kommer ”tillräckligt” att variera från recept till recept.

Så, enligt min åsikt, håller Crock Pot-instruktionsmanualen med om att vätskan är beroende av det specifika recept du planerar att laga.

Den andra punkten om vätska som görs i Crock Pot bruksanvisningenligt följande:

”Se till att stengodset alltid är fyllt minst ½ full och en
maximalt ¾ full, och överensstämma med rekommenderade tillagningstider.”

Jag tycker att denna punkt är värd att notera, och du kan få olika svar på detta beroende på vem du frågar. Med tanke på sammanhanget kan det verka som att Crock Pot bör fyllas 1/2 till 3/4 full med vätska.

Och visst, det kan vara fallet med vissa recept. Som soppor till exempel.

Se även  Hur högt ska överskåpen vara ovanför bänken?

Däremot tolkar jag detta annorlunda. Jag tror faktiskt att det betyder det alla ingredienser bör fylla Crock Pot 1/2 till 3/4 full. Och jag tror inte att vätskan nödvändigtvis behöver vara en del av den volymen.

En av sakerna att komma ihåg är det om du lagar rått kött och grönsaker innehåller dessa ingredienser fukt. Så när du kokar ner dem kommer deras fukt att frigöras. Skapar i huvudsak sin egen vätska.

Jag har personligen tillagat en riktigt läcker grytstek i en slow cooker fylld till cirka 3/4, utan att tillsätta någon extra vätska. Det blev jättebra! Se bara till att alla ingredienser (särskilt kött) är helt tillagade, naturligtvis.

För att ytterligare illustrera denna punkt, låt oss gå igenom flera exempelrecept som är designade för långsamma kokare. Vissa av dem kräver vatten, vissa av dem kräver ingen tillsatt vätska. Och andra kräver vätska (men inte vatten).

Låt oss komma till det!

7 Receptexempel

Inget tillsatt vatten – Receptexempel

Till att börja med kommer här ett par receptexempel som inte kräver något tillsatt vatten.

1. Recept för hel kycklingkruka – av dinneratthezoo.com

2. Skinka lerkruka recept – av allrecipes.com

Som ni ser är det båda stora kötträtter. Det är den första typen av måltid som kom att tänka på för mig i den här kategorin, men du kanske har några andra idéer som du tänkte på.

Tillsätt vätska, inte vatten – Receptexempel

Nästa upp ville jag ge några exempel där du måste tillsätta vätska, men inte vatten specifikt.

3. Recept för chili lerkruka – av cookingclassy.com

Se även  Hur man lagar bacon i en brödrost (4 enkla steg)

4. Slow cooker queso recept – av rachelcooks.com

Fan, nu vill jag sluta skriva och ta ut min kruka 🙂

Behöver tillsätta vatten – Receptexempel

Slutligen, här är ett par exempel där du faktiskt behöver lägga till vatten i receptet.

5. Recept för kyckling nudelsoppa lerkruka – av food.com

6. Slow cooker bröd recept – bakedbyanintrovert.com

7. Recept för stekt lerkruka – dinnerthendessert.com

Intressant nog använder recept #7 (grytstek) bara vatten mot slutet av tillagningen, för att skapa ett förtjockningsmedel genom att blanda i vatten/majsstärkelse.

Okej, nu ska vi prata mer om att laga kött i en långsam spis.

Ska kött täckas med vätska i en långsam kokare?

Kött behöver bara täckas med vätska i en slow cooker om receptet kräver det. Dessutom, för att täcka kött i vätska, behöver du inte nödvändigtvis tillsätta den vätskan. Till exempel, om du tillagar en gryta i en lerkruka, kommer grönsaken och köttet att släppa vätska när de tillagas.

Enbart dessa juicer från ingredienserna kan räcka för att täcka köttet.

Med det sagt är det också viktigt att notera att vätska överför värme mer effektivt än luft gör. Så en köttbit som är nedsänkt kommer att tillagas annorlunda än en köttbit som inte är nedsänkt.

Dessutom, om du lagar en maträtt, och bara en del av köttet är nedsänkt, kommer den nedsänkta delen att tillagas annorlunda än den exponerade delen.

Som ett resultat, vilket tillvägagångssätt du än använder, kan du behöva lägga till eller ta bort vatten så att köttet antingen är helt nedsänkt eller helt exponerat. På så sätt kokar inte köttet ojämnt.

Kan du lägga rått kött i en slow cooker?

Du kan lägga rått kött i en lerkruka för rätter som grytstek, men om du lagar en soppa eller chili, kan du behöva tillaga köttet separat för att undvika risken att köttet blir för dåligt. Kontrollera ett recept för vägledning.

För att ytterligare illustrera denna punkt, älskar min fru och jag att göra chili i vår kruka, och vi bryner ALLTID nötfärsen i en stekpanna på spisen innan vi lägger den i krukan.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Detta säkerställer att köttet är helt genomstekt, och det har jag också gjort läsa att det kan förbättra smaken på köttet (och därmed smaken på chilin). Så, i vissa fall måste du bryna eller bryna köttet innan du lägger det i långsamkokaren.

Å andra sidan, om du lagar något som är mer ”köttcentrerat”, kanske du inte behöver tillaga köttet alls innan du lägger det i lerkrukan.

Det perfekta exemplet på detta är en grytstek, som jag lagar HELA tiden (okej, förmodligen mer som 2 gånger i månaden). När jag gör grytstek lägger jag till det råa köttet direkt i långsamkokaren utan att ha tillagat det tidigare. Se bara till att köttet är helt genomstekt innan du äter det.

Du bör också se till att kött är helt tinat innan du lägger den i en lerkruka.

Relaterade frågor

Behöver du vända kött i en Slow Cooker?

Du behöver vanligtvis inte vända kött i en slowcooker. Det är till exempel inte nödvändigt att vända en nöt- eller viltstek i en långsam spis. Om ditt recept rekommenderar att vända kött, gör gärna det, men du bör göra det snabbt för att minimera den tid som locket tas av.

Kan man koka vatten i en Crock Pot?

Du kan koka vatten i en gryta, men det tar cirka 2 timmar eller längre på inställningen Hög. Den exakta tiden kommer att variera beroende på mängden vatten och modell av slow cooker. Dessutom kommer vattnet i en lerkruka sannolikt att stabiliseras vid en sjudande koka och kanske aldrig nå en full rullande koka.

Kan du lägga aluminiumfolie i en Crock Pot?

Du kan använda aluminiumfolie i din kruka. Matlagning med aluminiumfolie har visat sig öka aluminiumhalten i maten med så mycket som 378 %. Dock, medicinska forskare anser generellt att aluminiumfolie är säker att laga mat med, och den ökade aluminiumexponeringen har inte visat sig orsaka hälsoproblem.

Lämna en kommentar