Behöver alla bärbara AC-enheter ventileras?

Så fort sommaren rullar runt kommer AC:n på. En luftkonditionering är en av de mest praktiska enheterna du kan använda för att hålla ditt hem svalt när det steker utomhus. Och om du inte är ett fan av stora, skrymmande fönsterenheter kan du alltid investera i en bärbar luftkonditionering.

Bärbara AC har alla funktioner som en vanlig luftkonditionering. Den enda skillnaden är att de kommer i ett mindre, mer kompakt paket. De är enkla att installera, tar inte mycket plats och kostar mycket mindre än någon annan central luftkonditionering. Sammantaget är de den perfekta följeslagaren för alla små lägenheter.

Men, precis som alla bra saker, har bärbara AC:er sin beskärda del av brister. Den största är ventilationssystemet. Bärbara AC har nämligen ett specialiserat rör som de använder för att filtrera bort varm luft. Dessa ventiler är tänkta att passa in i ett fönster så att den varma luften kan komma ut utanför.

Detta är inte särskilt bekvämt, eftersom det begränsar var du kan placera din bärbara AC. Så du kanske undrar om det finns ett sätt att ta sig runt ventilationssystemet. Ännu bättre, måste alla bärbara AC-enheter ventileras? Fortsätt läsa för att ta reda på allt du någonsin skulle vilja veta om bärbara AC.

En snabbkurs i bärbara luftkonditioneringsapparater

Bärbara luftkonditioneringsapparater är nästan identiska med vanliga AC – förutom att de är bärbara. Dessa enheter är som fristående värmepumpar. Enheten tar upp varmluft inomhus och driver den genom en motor som tar bort värme och fukt. Efteråt blåses den kylda luften tillbaka inomhus medan enheten driver ut den träffade luften utanför genom ventilen.

Hela processen bygger på tre huvuddelar:

  • Kylmedel. Ett köldmedium är en specialiserad kemikalie som överför värme från ett område till ett annat.
  • Kompressor. En mekanism som komprimerar köldmediet och förvandlar det från en gas till en vätska.
  • Fläkt. Efter att köldmediet har svalnat luften cirkulerar fläkten den tillbaka in i rummet.

När maskinen drar in den varma luften går den direkt till kondensorns slingor. Där tar spolarna bort all fukt och värme genom att kondensera vattnet till ånga.

Luften passerar därefter genom köldmediet. Kemikalien, när den värms upp, förvandlas till en trycksatt gas, som sedan sprids genom AC. När det gäller den återstående fukten, tar enheten bort den på ett av två sätt – via en ventil som sprider vattenångan utanför, eller inuti en inre bock som du måste tömma.

Efter att värmen och fukten har avlägsnats, komprimerar kompressorn köldmediet och kyler luften. Fläkten sprider det samtidigt som den tar bort värmen som kompressorn genererar genom en avgasslang.

Se även  9 olika typer av verktygsknivar förklaras

Processen hänger på att kondensorns spole förblir ren. Om batteriet blir smutsigt måste kompressorn arbeta hårdare för att absorbera värme. Med tiden kan detta göra att maskinen överhettas.

Detta gäller för bärbara och vanliga AC-enheter. Medan båda apparaterna fungerar på samma sätt, kombinerar bärbara AC:er alla tre komponenterna till en enhet. Därför kommer det ut som ett mycket bekvämare alternativ, särskilt för ett mindre hem.

Enkelslang kontra dubbelslang AC

Bortsett från de tre huvudkomponenterna är en annan viktig aspekt av bärbara AC:er avgasslangen. Denna utrustning är tänkt att ventilera värmen som ackumuleras när köldmediet komprimeras.

Bärbara AC har två typer av avgasslangar: enkelslang och dubbla slangavgaser. Båda typerna har sina egna unika egenskaper, vilket gör dem lämpliga för olika ändamål.

Enkelslang avgas

Som namnet antyder har ACs med enkelslang endast ett avgasrör på baksidan. Ventilen hjälper till att sprida värmen som produceras av kompressorn och kondensorns slingor, vilket i sin tur håller motorn i full funktion.

Enheten suger in luft och fukt. Den kyler först luften och driver ut den tillbaka in i rummet innan den släpper ut värmen och fukten genom avgaserna. Hela processen tar bara några sekunder och lämnar dig med ett trevligt, kylt rum.

Men, den enda nackdelen är att maskinen skapar undertryck när den tar in varmluft. Som ett resultat dras mer varm luft genom öppna dörrar och fönster för att kompensera. Så, hur paradoxalt det än kan verka, ju hårdare maskinen arbetar, desto varmare blir ditt rum.

Dessutom, eftersom det bara finns ett utblås, är maskinen inte lika effektiv för att kyla större rum. Mer utrymme innebär att motorn måste arbeta dubbelt så hårt för att dra in varmluft. Som du kan föreställa dig kan detta få motorn att överhettas och till och med gå sönder.

Satsa därför endast på en enkel avgas-AC om du bor i en liten lägenhet med ett sovrum.

Dubbelslang avgas

Om din lägenhet är större, då är en dubbelslang bärbar AC för dig. Denna enhet fungerar ungefär som den enda slangen. Den tar in varmluft och kyler den sedan med komprimerat köldmedium. Efteråt återför den den kylda luften in i rummet samtidigt som värmen och fukten släpps ut genom ventilen.

Den enda skillnaden är att en dubbelslang AC använder två avgasventiler för att slutföra denna process. En slang driver ut värmen och fukten utanför. Samtidigt tar den andra slangen in mer varm luft för att kyla ner kompressorn och kondensorn. Som ett resultat blir det inget undertryck och mindre risk för att maskinen överhettas.

Se även  Hur många babymorötter motsvarar 1 morot? (Besvarade)

Ändå kommer maskinen med några skavanker. Den första är priset. Eftersom apparaten har två avgasrör är den något dyrare än en AC-slang. På samma sätt kan det vara lite mer skrymmande än andra bärbara AC-enheter – därför kanske det inte är det bästa alternativet om du vill ta din enhet med dig.

Men om du bor i ett större hem och behöver ett sätt att svalka dig, då är denna enhet precis vad du letar efter.

Behöver alla bärbara AC-enheter ventileras?

Så, för att sammanfatta, förlitar sig bärbara AC-apparater på avgasventiler för att driva ut varm luft. När det gäller enheter med dubbla slangar använder maskinen även en av ventilerna för att hålla kompressorn och kondensorns slingor svala. Ventilationerna är en viktig del av AC, och utan dem skulle apparaten inte kunna fungera med högsta kapacitet.

Men även om de är viktiga, kan det vara väldigt obekvämt att ansluta dem. Eftersom ventilen måste driva ut luften någonstans, rekommenderar experter att du installerar den på ditt fönster. De flesta modeller kommer med ett fönsterkit som är kompatibelt med det genomsnittliga fönstret i ett bostadshus.

Men vad händer om ditt kit inte passar ditt fönster? I så fall finns det flera ventilationsalternativ du kan använda för att ställa in din enhet.

1. Installera den på en skjutdörr i glas

Om du inte har ett lämpligt fönster för att utrusta AC:n kan en skjutdörr i glas också fungera. En standard fönstersats är vanligtvis inte tillräckligt lång för att passa en dörr. Därför kommer du sannolikt att behöva köpa ett nytt förlängningspaket.

Placera ventilen så att slangen ligger i en rak linje. Försök att undvika att böja slangen så mycket som möjligt eftersom det kan hindra maskinens effektivitet. Sätt sedan fast den på öppningen och se till att du har täckt eventuella sprickor så att varm luft inte kan komma ut.

Förlängnings- och fönstersatser medföljer frigolit tejp. Du kan använda denna tejp för att fästa kanterna på en konsol och täta den. Om bandet inte gör susen, avtagbar tätning är också ett alternativ.

2. Anslut den till det centrala luftsystemet

Har du inte ett passande fönster eller en skjutdörr i glas? Inga problem! Om du bor i en byggnad, har du förmodligen ett centralt luftsystem som du kan koppla in din AC också.

Leta reda på luftreturkanalerna i ditt hem och fäst på slangen. Precis som med den skjutbara glasdörren, se till att slangen ligger i en rak linje och att du har tejpat fast den ordentligt i öppningen.

Se även  Hur länge stannar gipsdamm i dina lungor?

På samma sätt, kontrollera om din centrala AC kan hantera extra luftflöde. Många system har en begränsad kapacitet och kommer inte att kunna omdirigera värmen ordentligt. Som ett resultat kan värmen du försöker bli av med hamna tillbaka i din lägenhet, vilket motverkar syftet med att ha en AC.

3. Kör enheten i avfuktarläge

Det kan förvåna dig att höra att de flesta bärbara AC-enheter har en inbyggd avfuktare. Enheten låter AC:n köras utan att ha en avgasventil fäst på baksidan.

Du behöver bara ansluta en trädgårdsslang till avloppsporten. Placera den i en hink eller handfat så att den kan samla upp överflödigt vatten. Kom dock ihåg att detta inte hjälper dig att bli av med fukt. Trädgårdsslangen kommer att deponera den extra vätskan i en bassäng, som kommer att hamna avdunstar tillbaka till luften.

Följaktligen hamnar du tillbaka på ruta ett.

4. Dra den genom väggen

Är du händig med såg och hammare? I så fall kan du också dra din ventil genom en vägg. Gör först ett hål i väggen som är tillräckligt stort för att passa din slang. Se till att din väggs interiör har en fri väg för luften att färdas igenom.

Dra sedan försiktigt ventilen genom väggen, var noga med att hålla den i en rak linje. Att vrida röret kan hindra det från att driva ut luften, vilket i sin tur kan göra att din maskin överhettas.

Efter att du har monterat ventilen, täta den tätt så att luften inte kan komma ut. Om din bärbara AC har en dubbel slang, kan du utrusta båda på väggen. Den ena ventilen släpper ut varm luft i väggen medan den andra drar den varma luften för att kyla motorn.

Detta hjälper till att spara utrymme, samt bevara den svala luft som din enhet arbetat så hårt för att generera.

För att sammanfatta

En bärbar AC är en otroligt bekväm maskin för alla som bor i en liten lägenhet. Det kan dock vara jobbigt att sätta upp, speciellt om du inte har ett lämpligt fönster för avgasslangen. Så, måste alla bärbara AC-enheter ventileras? Svaret är nej!

Det finns många alternativ till att ventilera en AC genom ett fönster – du kan alltid fästa slangen på ett centralt luftsystem, en skjutdörr i glas eller en vägg. Du kan till och med köra maskinen i avfuktarläge och glömma att ventilera den helt! Vilket alternativ du än väljer kommer du att få ett fint, coolt hem.

Lämna en kommentar