Behåller husbilar sitt värde?

Att köpa en husbil är ett spännande beslut, men det kan vara stressigt om du är orolig för att få tillbaka pengarna när du vill sälja den. Sanningen är att du bör tänka på en husbil som en investering för skojs skull, inte för vinst. Men många människor lyckas hitta sätt att underhålla sin husbil tillräckligt länge för att få tillbaka en betydande del av sina pengar.

Behåller husbilar sitt värde? Om du underhåller din husbil finns det ingen anledning till varför du inte kan få tillbaka en del av dina pengar när det är dags att sälja den. Men husbilar förlorar mycket av sitt ursprungliga värde när de köps helt nya.

I det här inlägget får du lära dig följande information:

  • Vad påverkar värdet på en husbil?
  • Ska man köpa nytt eller begagnat?
  • Så bevarar du värdet på din husbil
  • Hur vet du om du får en bra affär?
  • Ska man investera i en husbil?

Hur snabbt tappar husbilar i värde?

Hos många återförsäljare av begagnade husbilar kan du hitta ett antal gamla husbilar (inklusive husbilar) som kan vara långt över sin bästa ålder. Alla fordon slits så småningom ut, även husbilar, även om du med rätt underhåll utan tvekan kan lägga till några års användbarhet till de flesta husbilar. Tyvärr är det inte lätt att ge en exakt uppskattning av hur snabbt värdet faller.

Det finns dock en handfull anledningar till att värdet kan stiga eller falla. Här är fem faktorer:

Renoveringar är det bästa möjliga sättet att bevara andrahandsvärdet på en husbil. Att ta ut gamla köksmaskiner eller byta ut vattenpumpen kommer säkert att göra det till ett populärt fordon när du ska marknadsföra det. Att modernisera utseendet på interiören räcker långt för potentiella köpare.

En ofta förbisedd post är regelbundet underhåll, men det är mer än nödvändigt. Även något så litet som schemalagda vätskebyten kan göra eller gå sönder ett fordon. Kontrollera regelbundet under huven vad som behöver underhållas. Men det räcker inte med reparationer i sista minuten; Du måste hålla dig à jour med problemen under hela ditt ägande.

Skåpbilens utseende är också avgörande om du försöker behålla dess värde. Även om insidan ser bra ut kan några repor och rostfläckar snabbt sänka priset folk betalar för det. Håll ett öga på rost eftersom det kan växa och spridas på några dagar.

Vattenskador kommer att minska värdet avsevärt på husbilar och alla andra husbilar. När en tätning väl spricker och vatten börjar läcka genom den är det nästan omöjligt att återställa det till samma värde som det en gång var. En unken lukt, fläckar på taket eller väggarna och alla tecken på mögel är alla tecken på en vattenläcka.

Vissa underskattade bekvämligheter som solpaneler, takventiler, kaffebryggare och TV ger alla ett enormt värde till en husbil. Om du köper den helt ny, försök att få den skräddarsydd innan du tar emot fordonet. Återförsäljarmods är mer pålitliga än gör-det-själv-moddar i köpares ögon.

Vill du ha mer information om huruvida husbilar är en bra investering, läs vårt inlägg här.

Har nya husbilar mer värde än begagnade husbilar?

Det är ingen hemlighet att när du köper en bil kommer ett helt nytt fordon alltid att sälja bättre än en gammal rostskopa. Det finns dock flera undantag inom husbils- och husbilsvärlden. Till exempel kostar en helt ny husbil mycket men förlorar tusentals dollar i värde från det ögonblick du hämtar den från återförsäljaren.

Begagnade husbilar har redan tappat avskrivningsvärdet, vilket innebär att de ofta är en bättre affär, enligt vissa personer. Det totala återförsäljningspriset blir dock inte alls lika högt. Låt oss titta på för- och nackdelar med att köpa husbilar när du försöker hålla fast vid värdet. Kolla in listorna nedan:

Fördelar med att köpa begagnade husbilar

Begagnade fordon är naturligtvis alltid billigare än nya fordon. Du sparar mycket pengar så länge du får en bra affär. Läs vidare i det här inlägget för att lära dig mer om hur du säkerställer att du investerar i en kvalitetshusbil. Campare kan ha dolda problem, men du är väl rustad att lösa dem.

  Kan du vandra med jeans? Säker! (Men se varför jag inte gör det längre)

Eftersom du inte behöver absorbera den initiala avskrivningen är andrahandsvärdet bättre för dig. Till exempel, om du köper en begagnad husbil för 10 000 USD bör du kunna sälja den för cirka 8 000 USD även efter några år. Några av de bästa metoderna för att bevara värdet på en husbil är att följa stegen som nämns i föregående avsnitt.

Att försäkra begagnade husbilar är oftast billigare, speciellt om ingen låntagare är inblandad. Detta är inte bara en bra anledning att köpa en begagnad modell, utan det är också ett attraktivt försäljningsargument att nämna för potentiella köpare. Vissa husbilar har dessutom utökade garantier som kan överlåtas till en ny ägare.

Andra intressanta inlägg

  • Hur lång är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide
  • Kan du bo i en Sprinter skåpbil?
  • Så håller du dig sval när du sover i en skåpbil: en mycket praktisk guide

Nackdelar med att köpa begagnade husbilar

Som nämnts tidigare är begagnade husbilar kända för sina dolda problem. Du bör noggrant söka efter eventuella problem innan du investerar dina surt förvärvade pengar. Du bör också se till att du söker igenom fordonet innan du säljer det. När människor upptäcker problem som du inte visste om, börjar de undra hur väl det sköttes.

Även om du kommer att få mer värde om du säljer den vidare, är det mycket svårare att sälja en gammal husbil än en ny. Den senaste tidens ökning i modern utveckling har gjort en ny husbil mycket mer populär bland potentiella köpare. Dessutom är det mer sannolikt att en äldre husbil kommer att få framtida mekaniska problem som gör det svårare att sälja.

Fördelar med att köpa nya husbilar

Alla nya bekvämligheter i helt nya husbilar är något som de flesta potentiella köpare bara inte kan missa. Från den senaste elektroniken till vridbara kaptensstolar och till och med marmorgolv, den lyxiga karaktären är ganska imponerande. Om du funderar på att sälja vidare i framtiden finns det alltid en marknad för nya husbilar som är villiga att köpa.

Underhållet av en ny husbil är enkelt. Allt du behöver göra är att följa tillverkarens rekommendationer och du kommer inte att ha mycket problem alls. Med ett nytt skiffer från start kan du se till att husbilen behåller sitt värde i många år framöver.

Det finns garanti på nästan alla husbilar och andra husbilar. Om du planerar att behålla husbilen bara några år innan du säljer den vidare, är chansen stor att den nya köparen kommer att kunna utnyttja garantin. Det befriar dig också från att köpa nya delar, vilket ökar värdet.

Nackdelar med att köpa nya husbilar

Den mest uppenbara nackdelen är förskottsinvesteringen. När du köper en ny husbil ska du inte tänka på att göra vinst. Du kan sälja den för ett högt belopp, men du kommer aldrig att tjäna mer än du spenderade. Värdeminskningen och det faktum att mer avancerade modeller kommer ut varje år gör det båda till ett svårt problem.

Om du planerar att hålla husbilen utanför garantiperioden, måste du felsöka eventuella problem. Eftersom fordonet fortfarande är relativt nytt kan reparationskostnaderna bli ganska höga. Om du säljer det till någon annan måste de överväga om de vill hantera så höga priser eller inte.

Hur man behåller värdet på en husbil

Oavsett om du köper en gammal eller ny husbil är värdebevarande viktigt om du inte vill förlora några av dina pengar. Den goda nyheten är att det inte är alltför utmanande, särskilt om du följer förslagen nedan.

  Är det säkert att använda en offentlig BBQ-grill?

Här är de fem olika sätten du kan förbättra och behålla värdet på din husbil:

Håll en underhållslista. Varje gång du köper nya tändstift, byter kylare, byter höljen eller reparerar någon del av vattenpumpen, gör anteckningar. När folk ser alla olika reparationer du har gjort, är det mer sannolikt att de litar på dig som en ansvarsfull ägare.

Byt ut den yttre tätningen vartannat till vart tredje år. De flesta tillverkare har rekommendationer som du kan följa. Ny tätning förhindrar läckor och skador orsakade av vatteninträngning, som nämnts i avsnittet ovan. Vatten och rost kan förstöra en husbil och minska dess andrahandsvärde med tiden.

Håll koll på avlopps- och vattenledningarna. Av någon anledning har de problem före allt annat. Röranslutningarna och limmet slits, liksom den svarta tanken. Om du vill förhindra att ditt avloppssystem luktar eller skadas, följ alltid tillverkarens underhållsråd.

Kontrollera och fyll på fordonets vätskor regelbundet. Kylarkylvätska, olja, transmissionsolja är alla billiga, men de är väl värda att köpa. Håll vindrutetorkarvätskan full. Byt ut torkarbladen regelbundet, så att du inte behöver ta itu med ränder på vindrutan vid regn eller snöstorm.

Se till att du kör tillräckligt med husbilen. Många bilister har den vanliga missuppfattningen att fordon håller längre om de körs mindre. Även om det är sant att lägre körsträcka ofta ser bättre ut för andrahandsvärdet, kan en skåpbil som inte har körts på länge fortfarande orsaka rost och mekaniska problem.

Vi har ett inlägg, ”Är husbilar dyra att köra? Let’s Break it Down’ som går in i detalj om kostnaden för att äga en husbil läs den här.

Det finns många sätt att bevara värdet på din husbil. Att hålla planerat underhåll, göra reparationer vid behov och underhålla fordonets vätskor är ett bra ställe att börja. Genom att följa dessa rutinkontroller och föra register kan du få ett högt pris för din husbil och göra mer vinst när du är redo att bli av med den.

Vilken är den bästa och sämsta tiden att köpa husbil?

Tvärtemot vad många tror finns det fel tid och rätt tid att köpa en ny husbil. Husbilar är alltid dyra när de är helt nya. Ofta med priser som överstiger $100 000, finns det en anledning till att marknaden lutar mot begagnade husbilar. Bara några år och några tusen mil senare kunde samma fordon säljas för bara $40 000 eller mindre.

Här är några olika sätt att hitta rätt tid att köpa:

Du kan hitta erbjudanden i slutet av varje år. Till exempel skulle en husbil från 2020 vara billigare i slutet av 2020, när 2021 års modeller blir tillgängliga för allmänheten. Den är fortfarande helt ny, men priset kommer troligen att sänkas med 10 till 20 procent, ibland ännu mer.

Ett annat förslag är att köpa en husbil med färre bekvämligheter. Anpassade husbilar säljs alltid för mer pengar, speciellt när du lägger till kakel, mattor, lövträ, TV-apparater och andra personliga funktioner. Köp en vanlig husbil om du vill spara över 15 000 USD eller mer.

När det kommer till att köpa begagnade husbilar finns det ingen ”bästa tid att köpa.”Allt beror på vad som finns tillgängligt i ditt område. Tänk på att vissa privata ägare kan höja priset strax före sommaren, eftersom folk gärna gör impulsköp och börjar campa så fort som möjligt. Om du kan få en under lågsäsong, kommer du förmodligen att få det bästa erbjudandet.

Du kan också hålla utkik efter försäljningsperioder från lokala husbilshandlare. Vissa av dem har dem i slutet av sommaren, medan andra arrangerar slumpmässiga försäljningar som kan spara några tusen dollar. Hur som helst kan du få en utmärkt affär om du tar dig tid och inte tar ett förhastat beslut.

Kom ihåg att husbilar är ett fritidsfordon och det är osannolikt att de kommer att användas som ett medel för daglig pendling och verkligen inte en nödvändighet om du inte tänker bo i dem på heltid. När campingsäsongen väl är över är efterfrågan på den mindre och priset likaså. Använd denna information tillsammans med tiden på året till din fördel när du förhandlar om priset.

  Är det svårare att springa på gräs? 5 tips och tricks

Hur du vet om du skaffar en bra husbil

Det är allmänt känt att nästan alla nya fordon är i toppskick. De exklusiva bekvämligheterna är frestande, men alltid dyra. Om du letar efter ett bättre erbjudande, kolla in några av de begagnade husbilarna. Även om du köper en modell som är två eller tre år gammal kan du spara en hel del pengar.

Här är tio saker att leta efter innan du köper en husbil för att veta att du får en bra affär:

Leta efter vattenfläckar. Som nämnts flera gånger i detta inlägg kan vattenläckor förstöra husbilen. Kontrollera i och runt skåpen för mögel som växer var som helst.

Inspektera tätningen och eventuellt tätningsmedel runt alla kanter av fordonet. Försämring kan vara ett tecken på eventuella läckor och brott.

Använd varje anläggning som om den vore din egen. Lägg dig på sängen, sätt på kaffebryggaren, byt kanal på TV:n och koppla in solsystemet för att ladda din telefon. Om du inspekterar allt noggrant bör du inte missa några dolda problem.

Upptäck läget för allt. Vissa husbilar har vattenpumpen under sängen, medan andra har ett dedikerat skåp. Se till att kontrollera om du har tillräckligt med lagringsutrymme; det kan vara mindre än det ser ut.

Lägg dig i sängen och testa kuddarna. Om du behöver köpa helt nya sängkläder kan detta vara en förhandlingspunkt att överväga. Att köpa en specialsäng för en husbil eller annan husbil kan kosta upp till $500.

Det viktigaste är att provköra den. En provkörning kan tyckas vara den mest uppenbara punkten, men du skulle bli förvånad över hur många som inte kör husbil innan de köper den. De inre bekvämligheterna är bara en bråkdel av vad du behöver för att inspektera.

Ta reda på hur många människor som kan campa utanför det. Om du planerar att ta med din familj eller vänner, se till att det finns tillräckligt med utrymme för dem att umgås. Glöm inte att testa soffan för att se om den förvandlas till en säng (samma med bordet).

Testa alla lås. Vissa husbilar har sidodörrar som öppnas som en vanlig husdörr. Om låsen är trasiga eller gångjärnen är lösa kan detta vara en säkerhetsrisk. Inte bara det, utan ett kallt drag kan flöda genom det på natten.

Titta under huven. Ja, det här är ett annat uppenbart förslag, men det är definitivt värt att nämna. Allt kan se och låta bra från insidan, men det är under huven som de flesta mekaniska problem börjar. Leta efter synliga läckor eller slitna delar. Titta under fordonet efter dropp eller lösa delar.

Slutligen, ta en titt på taket. Vattenfläckar, lösa paneler och rost kan alla bildas ovanför husbilen. Du bör också fråga om ägaren har gått på taket. Hur galet det än låter, tenderar många ägare att gå på den för att rengöra den. Tyvärr gör detta att taket går isär.

Slutsats

Campers är alltid en bra investering om du köper dem för skojs skull. Om du vill hitta en som håller sitt värde är begagnade husbilar rätt väg att gå. Du får mycket pengar för en välskött, nästan ny husbil, men inget är värre än den första avskrivningen.

Om du kan, försök att implementera några av förslagen ovan som kan hjälpa dig att bevara värdet på din husbil. Kom ihåg att marknaden för husbilar och alla andra fritidsfordon fortfarande kommer att blomstra så länge människor älskar att vara utomhus och äventyren som väntar.