Bear Canister vs Ursack för backpacking

Fler människor har börjat campa/ryggsäcka och det skapar ett allvarligt problem för björnar. Det leder till vana och matbetingade björnar som ser människor som en enkel källa till mat. Björnar är vanligtvis inte intresserade av att äta människor, men de kommer att gå efter din matförsörjning. Så hur kan du skydda din mat från en nyfiken björn?

Det finns två huvudsakliga metoder för att skydda din bakskogsmat. Du kan använda en björnburk eller förvara din mat i en björnpåse. Den traditionella metoden gick ut på att hänga björnpåsar från ett träd, men nu har de punkteringssäkra påsar som Ursack. Så vad är skillnaden mellan en björnbuss och Ursack?

Bear Canisters och Ursack är båda designade för att förhindra att björnar kommer in i din mat. Bear Canisters har en okrossbar hårdplastdesign som förhindrar björnar från brute force tillgång till din mat. De runda designerna gör det omöjligt för björnar att ta din mat. Ursack använder läckagesäkert tyg så att björnar och andra djur inte kan komma in, men de kan bära väskan. Så du måste binda Ursack till ett träd så att björnen inte kan springa iväg med den.

Matkonditionering

Innan jag går in på skillnaderna mellan björnkapslar och Ursack, låt oss börja med att prata om matkonditionering. Under åren har björnar lärt sig att människor alltid har med sig mat. Björnar kan känna lukten av mat på mils avstånd, så du måste hitta ett sätt att hålla dem ute.

Så varför är matkonditionering ett problem? Björnar är smarta, nyfikna varelser och när de väl lärt sig att människor kan användas som föda kommer de hela tiden tillbaka. Detta försätter både människor och björnar i en farlig position. Matkonditionering kan leda till dödsstraff för björnar.

Bear Canisters vs. Ursack

Låt oss börja med att säga att varken björnkapslar eller Ursack är helt resistenta mot björn. Med tillräckligt med tid kommer en bestämd björn att kunna ta sig till din mat. Med tillräckligt tryck och beslutsamhet kan en björn krossa en björnbehållare fullständigt och slita upp en Ursack.

Tänk på det en sekund. Tror du verkligen att en björn på 500 pund inte kan utöva tillräckligt med tryck för att slå sönder en björnburk eller slita igenom sidan av en slagtålig björnväska? En välplacerad sten under din björnbuss kan fungera som en tryckpunkt som multiplicerar krosskraften. Allt som krävs är en enda sliten söm för att slita igenom sidan på en Ursack. Som sagt, båda produkterna kan avsevärt minska chanserna att björnar stjäl din lunch.

Så vilket är bättre en björnbuss eller Ursack? Björnburkar är generellt sett bättre på att skydda mat. Behållarna är designade för att vara för stora för en björn att tugga eller bära. De kommer att försöka ta sig in, men brukar rulla runt behållaren och så småningom ge upp. Ursacken är motståndskraftig mot skärsår, men björnar har varit kända för att ta påsar som inte sitter ordentligt fast.

Bear Canister Fördelar och nackdelar

Åk definitivt med en björnbuss om du planerar att campa i statliga och nationalparker. De är bättre på att skydda din mat och du kan använda dem i vilken park som helst i världen. De flesta parker med hög trafik förbjuder Ursack och andra björnväskor.

Jag har ett hat-kärleksförhållande till björnburkar. Burkar är väldigt bra på att skydda mat, men de är jobbiga att bära. Ingen tycker om att bära en stor kanna på långa promenader. Den dunkar runt på ryggen och smäller mot dig om den inte sitter ordentligt fast.

Det finns massor av olika ölburkar tillgängliga, varierande i storlek och kvalitetsnivå. Jag har ett inlägg som förklarar hur mycket mat som får plats i olika björnburkar. Det kan vara svårt att jämföra storlekar mellan björnkapslar och Ursack eftersom kapslar mäts i kubiktum och Ursack mäts i liter. Som referens är 10 liter ungefär 610 kubiktum.

  Hur man staplar ved på pallar

De björnvalv är den i särklass populäraste björnbussen på marknaden. Det är prisvärt och finns i ett antal olika storlekar. Fastare alternativ finns tillgängliga, men de kan bli dyra.

Bear Canister Fördelar Bear Canister Cons
Björnbussningar är lättare att sätta upp. Öppna jerryburken och lägg all mat i den. Björnar kan smälla och rulla bussen, vilket kan leda till förlust.
Kan användas var som helst. Du behöver inte hänga väskan eller binda den till ett träd. Tung och skrymmande
Ingen chans att din mat blir krossad Kan ha ett kinkigt lock. Jag har problem med att få locket av mitt björnvalv. Det är som att försöka öppna en tablettflaska.
Vattentät och kan flyta Du måste spänna fast behållaren på utsidan av din ryggsäck. Detta kan bli knepigt på långa promenader.
Bättre skydd än Ursack
Många parker kräver björnburkar istället för påsar
Mycket billigare än Ursack
Gör en bra plats när du slår läger

Fungerar björnburkar?

Björnburkar är den överlägset säkraste metoden för matförvaring i björnlandet. De är lätta att använda, rymmer mycket mat och björnen kan inte skada dem eller springa iväg med dem.

Björnar i livliga parker kan vara ganska listiga. Det finns några björnar som har varit kända för att komma in i björnbussar, men de är få och långt emellan. De flesta erfarna björnar går fram till en björnbuss, sniffar på den och går därifrån med vetskapen om att de inte kommer in. De oerfarna björnarna kommer att lägga mycket tid på att lista ut det. De kan lukta mat, men de kan inte nå den. I vissa fall försöker de till och med slå eller tugga på bussen, men de kommer inte in.

Jag har haft många möten med björnar under hela mitt liv. Jag har upptäckt att svartbjörnar i allmänhet är skygga och lätta att skrämma bort. Vänta en minut eller två tills björnen testar bussen och gör sedan din närvaro känd. Skrik på dem, vifta med armarna och kasta stenar för att skrämma bort dem. Var försiktig när bebisar är i närheten eftersom mama björn kan bli aggressiv.

Grizzlybjörnar kan vara en större fara. Backa och släpp honom efter din mat. Ha en burk björnspray redo och prata lugnt med björnen så att han vet att du inte är ett hot. Vänd dig aldrig om och spring för då ser du ut som ett bytesdjur.

Ursacks fördelar och nackdelar

Ursacken är björnbussarnas rödhåriga styvbarn. Dess antagande är i konstant förändring i campingsamhällen. Vissa människor älskar Ursack och andra hatar den. Allt beror på årstid. Vissa produktlinjer har varit fantastiska och andra har inte blivit godkända alls.

Jag önskar verkligen att Ursack skulle räta ut sin produktlinje då det är den i särklass lättaste björnbehållaren på marknaden. Överlag är jag väldigt nöjd med min. Har inte haft några större problem med min.

Ursacken har gått igenom många generationer gjord av olika typer av ballistiska, slagkraftiga fibrer. Det är källan till de flesta av deras problem. Folk börjar misstro dig om du inte kan lägga ut en konsekvent produkt.

Bortsett från sin lätta design är det bästa med Ursack att den är hopfällbar. Det blir lättare och lättare att packa på långa ryggsäcksresor och det är lätt att förvara när du väl kommer hem. Jag gillar verkligen mina björnbussar, men jag bär nästan alltid min Ursack i parker som inte kräver björnbussar. Det är så mycket lättare att bära och du behöver inte hänga det som traditionella björnväskor.

  Vad ska jag packa för en 3-dagars ryggsäckstur?

Det finns en stor nackdel med Ursack. Ursacken håller bra för en hungrig björn, men det betyder inte att din mat gör det heller. En björn på 500 pund som hackar på din väska kommer att förstöra allt i den. Vätskor kommer att stänkas överallt och mat kommer att krossas.

Ursack säljer en aluminiumfoder för att förhindra att den fastnar, men den är dyr. Personligen tycker jag inte att den extra vikten är värd det, men det är upp till dig.

Ursack-förmåner Ursack nackdelar
Lätt kompakt design är perfekt för backpacking Vattentät istället för vattentät. Jag använder torra påsar för att hålla allt torrt inuti
Minskad volym när du äter mat Mindre hållbara än björnbussar
Klarar en hungrig björn ett tag Björnar kan springa iväg med din väska om den inte är ordentligt fastsatt
Hopfällbar för enkel förvaring Dyrare än de flesta björnbussar
Det är oerhört användbart att kunna välja vilket träd som helst för att knyta påsen
Aluminiumfoder är tillgängligt och erbjuder krossmotstånd. Det ger väskan vikt och gör den mer krånglig

Ursack finns i flera storlekar

Ursack finns i 4 olika storlekar från 10 liter till 30 liter. Vilken storlek du behöver beror på hur länge du ska backpacka och hur många personer du kommer att bära mat till.

  • Allmitey Bear 10 liters ryggsäck (Kolla priset på Amazon): Påsen på 10 liter är perfekt för korta weekendresor. Den innehåller tillräckligt med mat för en enda person på en 3-5 dagars resa. Det här är väskan som de flesta solobackpackers bör välja, men den kan vara liten för 2 personer på en weekendresa.
  • 15 liters Ursack Major Xl Bear Ryggsäck (Kolla priset på Amazon): Detta är den överlägset mest populära Ursack-storleken, vilket gör den billigare än de andra modellerna. Påsen på 15 liter är den perfekta storleken för 2 personer på en weekendresa. Det är lämpligt för mer än 7 dagars mat för en person, men du kan gå längre om du planerar kaloririka måltider.
  • 30 liters Ursack Major 2Xl Bear Ryggsäck (Kolla priset på Amazon): Påsen på 30 liter är enorm och har tillräckligt med utrymme för mer än 14 dagars mat. Det är bra för stora grupper och långa resor, men lagringskapaciteten gör det jobbigt att få ut mat. Du måste komma med ett organisationssystem så att du inte behöver söka efter saker.

Du använder inte en Bear Canister för att hålla din mat säker

De flesta människor inser inte att björnburkar inte är utformade för att hålla din mat säker. Det är för att hålla björnar i naturen så att de inte blir beroende av människor för att få mat. Tanken är att en björnlåda eller björnpåse ska göra det extremt svårt för björnar att få mat till människor. Efter ett tag blir de frustrerade och börjar göra baisse saker som att äta vilda bär och leta efter ett lätt mellanmål.

Gör det inte lätt för dem. Björnar som inte längre är rädda för människor och ser dem som en källa till mat leder till att möten mellan människor och björnar ökar. Varje möte med en björn är en potentiellt farlig situation. När en björns mat väl är konditionerad och van vid människor är det omöjligt att bryta vanan.

Med tiden kommer de att bli mer aggressiva och så småningom behöva avlivas. Säkra din mat kommer att hålla björnarna säkra genom att inte belöna dem när de går till lägret. Du vill inte att ett dumt misstag ska vara anledningen till att en björn avlivas.

  Hur man gör lägereldar utan pinnar

Björnar i populära parker kan hamna i björnbussar och Ursacks

Som sagt, björnar är extremt intelligenta. Efter hundratals interaktioner med människor har de lärt sig hur man tar ner björnpåsar och sliter in i Ursack. Björnburkar är mer utmanande, men björnar har lärt sig att klora på locken i hopp om att du har glömt att stänga den. Ett löst lock är ingen match för en hungrig björn. Om locken är täta kommer de att gå iväg och lämna maten ifred.

Mindre erfarna björnar är de att se upp med. Det här är killarna som verkligen åker till stan på din björnbuss och tuggar skiten på den. De kommer att behandla din björnbuss som en tuggleksak. Det kan ta ett tag, men så småningom kommer de att klara det. Det är dessa tillfällen då du bör avskräcka svartbjörnar. Grizzlies är en helt annan historia. Låt dem bara få det och hoppas på det bästa.

Ursack kommer att göra sitt bästa för att skydda din mat, men de kommer att vara mer ihållande. De är vana vid att tugga genom traditionella björnpåsar, så de beger sig till stan på en Ursack. Ett litet hål i påsen kan göra att vätska läcker ut, vilket gör dem ännu mer engagerade i uppgiften. Det kan ta en timme, men så småningom hittar de en lös söm och river rakt igenom den.

Det är därför de flesta backpackers ser Ursack som ett björnavskräckande medel. Det ger dem lite tid så att de kan gå ut och jaga iväg björnen. Se till att påsarna är bundna till ett träd så att han inte kan springa iväg med dem.

Vissa parker förbjuder Ursack

Du bör kontakta parken för att se deras rekommendationer innan du planerar din resa. Många national-/statliga parker har regler som förbjuder Ursacks. Dessa regler finns vanligtvis i trånga parker som Yosemite. Med massor av interaktion mellan människa och björn lärde de sig hur man tar sig in i väskorna.

Hur man använder en Ursack Bear Bag

Björnväskor som URSACK skiljer sig mycket från en björnbuss. Ursack kan vara punkteringsbeständig, men det hindrar inte en björn från att springa iväg med den. Utmana björnen lite genom att binda den i ett träd eller hänga den som en traditionell björnväska.

Själv föredrar jag en björnbuss, men jag har inte haft några problem med att använda Ursack. Jag föreslår att du hittar en stor gren på en höjd av 5 till 6 fot och binder din väska till hjärtat av trädet precis ovanför den grenen. Videon nedan ger en kort demonstration som förklarar hur man binder Ursack till ett träd.

Stapla dina matlagningsmaterial på Bear Canister

Backpackers använder sina köksredskap som ett provisoriskt ”larm” för att varna dem för djur som går efter deras mat. Dina grytor och stekpannor kommer att ringa runt när de skjuts av björnbussen. Det ger dig tillräckligt med varning för att gå ut och jaga bort björnen.

Om du vill skrämma en björn i mörkret eller inte är upp till dig, men du vet åtminstone att de finns i närheten. En smart man skulle huka sig ner och lyssna på hur björnen kastar runt din jerrycan i timmar för att komma in, men det är i allmänhet säkert att skrämma bort dem.

Håll jerryburkar borta från avsatser, vatten och växtlighet

Ingen vill förlora sin mat till en nyfiken björn. De kan ha svårt att komma in i containern, men de kan trycka den så långt att du inte hittar den. Försök att hålla jerryburkar borta från avsatser, vattenkällor och tät växtlighet.

Tänk på alla platser där du kan tappa bussen. Försök att hålla din container borta från lägret på ett vidöppet område så att det är lätt att hitta. Detta kan verka kontraintuitivt, men det finns inget sätt att dölja mat från vilda djur. Björnar kan lukta kilometervis, så om det finns mat i lägret så hittar de det.

Det finns en berömd björn i Yosemite som lärde sig att ta sig in i containrar. Hon rullade den till en klippa, sköt av den och klättrade ner för att hämta maten efter att locket slagits av. Björnar är förvånansvärt smarta, så om de har tillräckligt med tid kan de hitta en hävstångspunkt för att komma in i en björnbuss.

Ska jag hänga min Ursack?

Du behöver verkligen inte hänga Ursack eftersom den är motståndskraftig mot skärsår. Bind den bara vid ett träd och du är klar. Jag har länkat en video ovan som visar ett bra sätt att knyta Ursack, men jag ska ge dig en snabb handledning.

Jag rekommenderar att du letar efter ett träd med en lågt hängande gren cirka 5 fot över marken. Bind Ursack till trädets huvudstam precis ovanför grenen. Detta håller Ursack från marken och ur vattnet. Detta är verkligen viktigt eftersom Ursack är vattentät snarare än vattentät. Den ska klara en dusch, men man vill inte att den ska stå i pölar.