Bästa vandringsstrumpor för nybörjare: En komplett guide

Bergvandring man vandrare vandring resor promenader med vandringskängor närbild av fötter som står på sten.

Strumpor är viktiga att ha på sig på en vandring. Det finns dock olika typer av strumpor, inklusive vandringsstrumpor. Så, vilka vandringsstrumpor är bäst för nybörjare?

De bästa vandringsstrumpor för nybörjare har fukttransporterande och blåsresistenta egenskaper och är tjockare än vanliga strumpor. De bästa vandringsstrumpor är oftast gjorda av polyester eller ull. Se till att vandringssockorna sitter bra och är bekväma att ha på dig innan du börjar använda dem under vandring.

Läs vidare för att lära dig mer om vandringsstrumpor.

Varför behöver jag vandringsstrumpor?

Även om vandringsstrumpor inte nödvändigtvis är en utrustning som kommer att göra skillnaden mellan liv och död om du hamnar i problem när du vandrar, kan de definitivt göra skillnaden mellan en trevlig vandring eller en eländig. Vandringsstrumpor är speciellt designade för vandring, vilket kan ge många fördelar som dina vanliga vardagsstrumpor inte kan. Medan dina vardagsstrumpor främst är till för komfort, har vandringsstrumpor ytterligare fördelar som hållbarhet, värme, förebyggande av blåsor och fukttransport.

Tänk på miljön och situationen där du skulle bära dina vardagsstrumpor jämfört med när du går. I vardagen är du sannolikt i slät, platt terräng som är fri från skräp och naturliga hinder och som du inte tillryggalägger ett stort antal mil varje dag.

Dina vardagsstrumpor är designade för att ge komfort under dessa förhållanden. När du går går du på olika höjder i terrängen som varierar i jämnhet och ojämnhet. Det kommer också att finnas skräp du kommer att stöta på och manövrera över när du vandrar ett betydande antal mil mer än du skulle göra varje dag.

Vandringsstrumpor är designade för att möta de krav som dina fötter måste anpassa sig till. Detta kan hjälpa till att förhindra obehag och blåsor som säkert skulle uppstå med dina vanliga strumpor. Du tar med dig mycket extra utrustning när du vandrar, designad för det ändamålet, dina strumpor ska inte vara annorlunda. (Källa)

Material

Det är säkert att säga att dina vardagsstrumpor med största sannolikhet är gjorda av bomull. För vandringsstrumpor finns det två olika typer av material som de flesta vandringsstrumpor är gjorda av: merinoull och polyester. Varje material är bättre än bomull, men det finns skillnader mellan de två materialen som kan vara mer användbara än det andra beroende på vilken vandring du planerar att ta.

Förr var de flesta vandringsstrumpor gjorda av en kombination av bomull och polyester. Nu när merinoullen har kommit ut på marknaden har den snabbt gjort den kombinationen av bomull och polyester på skam. Merinoull kommer från får som är hemmahörande i Nya Zeelands södra alper. Denna ull är den valda ullen att använda för vandringsstrumpor på grund av de svåra förhållanden som dessa får lever under. Deras ull är tänkt att vara bekväm, transportera bort fukt, men samtidigt tillåta andningsförmåga och värme att passera igenom. Den tickar i alla rutor som behövs för att skapa den perfekta vandringsstrumpan.

  Skramlande hockeyklubba? Här är vad det är

Förstå att vandringsstrumpor inte bara är gjorda av merinoull. Det är en kombination av polyester och merinoull, som fortfarande innehåller polyester, men motverkar ullens effekter och fördelar. (Källa)

Tjocklek

Ung kvinna vandrare som går på banan i gräsmark

När du först köper ett par nya vanliga strumpor kan de ha en tjock kudde i början, men efter de första användningarna börjar den tjockleken och kudden snabbt försvinna. Om du aldrig har provat vandringsstrumpor förut kan du känna att de är tjockare och tajtare på foten än dina vardagsstrumpor, nästan till den grad att de känns lite obekväma.

Vardagsstrumpor har också bara en tjocklek. Vandringsstrumpor finns i en mängd olika tjocklekar, så att du kan bestämma hur mycket kudde du vill ha beroende på hur lång och ansträngande vandringen du ska ta.

De flesta vandringsstrumpor är indelade i 1 av 4 kategorier: ultralätt, lätt, medium eller tung. Var och en av dessa kategorier korrelerar med olika aktiviteter. Ultralätta strumpor är designade för tre-säsongsvandring och backpacking, såväl som vardagskläder.

Förbehållet som kommer med de ultralätta sockorna är att det är de vandringsstrumpor som erbjuder minst mängd dämpning, så det är klokt att bara bära dessa på kortare vandringar, med relativt lätt terräng. Å andra sidan har du den tunga tjockleken avsedd för vinterpromenader som håller dina fötter varma och lagom dämpade. (Källa)

Höjd

Precis som dina vanliga vardagsstrumpor varierar i höjd, så gör vandringsstrumpor. Höjdalternativen är liknande: besättning, kvart, no-show och över vaden. Var och en av dessa typer av höjder kommer att ha andra fördelar än de andra, så det är bra att prova några olika höjder för att avgöra vilken du föredrar.

Crew strumpor är din typiska, mest populära strumpalängd. De når cirka 6 till 8 tum över vaden, beroende på personens skostorlek. Denna höjd anses vara den perfekta mängden tyg för att komma ut ur vandringskängan. Det ger tillräckligt med utrymme för att benet inte ska kännas inskränkt, men täcker ändå tillräckligt med ben där gräs, borste eller sten kan irritera eller skada huden.

Quarter strumpor är något lägre än crew strumpor. De når upp precis tillräckligt högt för att täcka hälen och fotleden, men lämnar mycket av underbenet exponerat. Den här strumpan är ett bra alternativ om du fortfarande vill ha lite skydd på underbenet men vill ha lite mer andningsförmåga i dagens hetta. Quarter strumpor är också mångsidiga genom att du kan bära dem med vandringskängor eller löparskor.

No-show strumpor når knappt din fotled. Dessa strumpor kommer bara att vara användbara med låga fotkängor eller löparskor. Om du försöker bära dem med höga ankelstövlar kan de skava och orsaka friktion på huden, vilket orsakar obehag och till och med blåsor.

  Kan luftballonger flyga i regnet?

Kalvstrumpor går bokstavligen över vaden. De är något högre än besättningsstrumpor och når nästan botten av din knäskål. Om du planerar att vandra i off-trail terräng där det kommer att finnas lite mer skräp och naturliga element som kan skrapa och irritera benet, är dessa ett bra alternativ för extra skydd.

Kompression

Kompression är ofta ett ord som används för att marknadsföra olika plagg i professionella idrottares värld. Tanken med att använda kompressionsstrumpor för vandring är att den gör samma sak som den gör för idrottare, vilket hjälper till att återhämta musklerna och överlag trötthet under och efter en ansträngande vandring.

Detta är särskilt användbart om du går långa sträckor där det extra stödet från sockornas kompressionselement kan hjälpa till att slappna av ömma muskler och stimulera blodflödet. Den mest fördelaktiga typen av vandringsstrumpa med kompression är vadstrumpan eftersom den ger mer stöd till benet i allmänhet.

Förutom att vandringsstrumpor är dyrare än vanliga strumpor, så är kompressionsvandringsstrumpor ännu dyrare än vandringsstrumpor. Om du inte är säker på att du vill lägga pengarna på vandringsstrumpor med kompression, börja med vanliga vandringsstrumpor och testa sedan kompressionsstrumpor och se vilken du gillar bäst.

Bekvämlighet

wanderlust outdoor camping – resenärsfötter ut ur tältet

Även om du inte vandrar mer än 20 miles, kan dina fötter bli trötta efter mycket promenader, speciellt om du vandrar i tuff terräng. Se därför till att det par strumpor du väljer att bära och det extra paret strumpor du packar är bekväma. De flesta tycker att ju tjockare strumpan är, desto bekvämare är det att gå långa sträckor. Nyckeln till detta är att se till att tjockleken på strumpan är bekväm för dig personligen och att den inte är för tight så att det kan bli smärtsamt när dina fötter svullnar av att gå.

Tåstrumpor är ett bra alternativ för bekväma vandringsstrumpor. Separationen av tårna från varandra minskar heta fläckar på foten och tårna och gör foten mer bekväm överlag. Tåstrumpor är inte allas preferenser, men om du känner att just dina tår skulle kunna behöva lite mer stöd är de ett bra alternativ.

Hållbarhet

Har du ett par favoritstrumpor som du har haft länge? Verkar det som att de bara blir mer bekväma för varje tvätt? Detta beror på att det paret strumpor har stor hållbarhet, vilket gör att kvaliteten håller länge under användning. Nyckeln till att hitta robusta, hållbara strumpor är att prova olika märken och bestämma vilken du gillar bäst. Några av de mer välkända hållbarhetsmärkena inkluderar Smartwool, REI och Darn Tough.

Smartwool är ett bra alternativ om du letar efter en vandringsstrumpa i ull som är särskilt mjuk och inte kliar, även om de har visat sig vara mer benägna att få hål än andra märken. REI använder slitstarkt tyg, men de tenderar att tappa greppet och lossna snabbt. Darn Tough är inte alternativet du skulle vilja välja om du letar efter mjuka strumpor, men de är säkert ”jävligt tuffa” när det kommer till motstånd mot punkteringar eller nötning jämfört med andra märken.

  Hur man tar av en snöskoter från en släp utan bakåt

Hållbarhet

Om du är en som alltid är engagerad i miljön i allt du gör kan du fortsätta med det, även genom att köpa vandringsstrumpor. Många tillverkare har gjort detta till en av sina högsta prioriteringar och använder ull som uppfyller Responsible Wool Standard, samt en mängd olika återvunna material.

Medan vi tidigare diskuterade att en stor majoritet av vandringsstrumpor fortfarande är gjorda av fårull, finns det märken som bara använder material som uppfyller kraven för djurliv och miljösäkerhet.

Detta blir en allt mer populär praxis med fler och fler varumärken, vilket förhoppningsvis kommer att göra oss lugna som vill ha det bästa av de bästa vandringsstrumpor samtidigt som de är snälla mot miljön och djurlivet. Även om det kanske inte har en dramatisk inverkan på känslan eller prestanda hos vandringsstrumpor, är det betryggande att veta var och var sockorna kommer ifrån.

Foder strumpor

Om du funderar på att bara bära linerstrumpor på din vandring, tänk om. Linerstrumpor är inte utformade för att ta hand om dina fötter i dina skor eller vandringskängor som vandringsstrumpor är. De är tunna och ofta gjorda av hala material som kan glida in i din sko, vilket skapar friktion och risk för blåsor och varma fläckar.

På grund av bristen på tjockt material kommer linerstrumpan att slitas ut snabbare, vilket avsevärt kan förkorta livslängden på dina strumpor. Eftersom vandringsstrumpor är av högre kvalitet och har så många fler fördelar vore det smart att satsa på vandringsstrumpor istället för liners.

Om du absolut vill använda dina linerstrumpor kan du lägga dem under dina vandringsstrumpor för ett extra lager kudde mellan foten och vandringskängan, men ett par bra vandringsstrumpor är mycket mer att rekommendera än att lägga olika typer av strumpor på lager. strumpor.

Fotvandring strumpor vård

Rep med rena strumpor ute på tvättdagen

Vi har täckt många fantastiska funktioner hos vandringsstrumpor, men det krävs arbete och att följa specifika anvisningar för att behålla dessa fantastiska funktioner. Om du har vandringsstrumpor av ull är det bästa sättet att tvätta dem oftast att tvätta dem i kallt vatten och sedan låta dem lufttorka. Precis som vandringsstrumpor blir slitna vid användning och under vandring, kan de också slitas av ofta och felaktig tvätt.

Varje märke av strumpor är olika eftersom varje märke tillverkar sin produkt på olika sätt. Det är viktigt att läsa skötselråden på förpackningen för att vara säker på att du tar väl hand om dina vandringsstrumpor så att de håller länge och är värda pengarna.