Bästa vandringsskor för flodkorsningar

Genomdränkta strumpor? Hala sulor? Det här är din go-to-guide för crossingskor som aldrig kommer att svika dig!

Många skor kan användas som crossingskor för backpackers. Några av dessa inkluderar tåskor, Crocs eller till och med bara ett par pålitliga sneakers. Det finns också gör-det-själv-alternativ som du kan använda i ett nafs eller anpassa efter dina personliga backpacking-behov.

Detta är bara början när det gäller att välja de bästa crossingskorna. Fortsätt läsa så kommer du att upptäcka vad som gör dessa skoalternativ bra och hur du kan göra dina alldeles egna crossingskor!

Vad kan användas som crossingskor?

Det finns många skor som inte fungerar så bra som crossingskor. Höga klackar hör helt enkelt inte hemma i naturen, flip flops har vanligtvis väldigt lite dragkraft, och många vill inte göra sin älskade Bob’s eller Converse blöt eller smutsig. Så vad använder du som crossingskor?

Alternativen nedan är bra att tänka på när du letar efter de perfekta crossingskorna.

Chacos som korsningsskor (kan användas för vandring)

Ahh… Chacos. De var alla i raseri för flera år sedan. Om du är en av dem som framgångsrikt kan vandra i Chacos utan att skada dina fötter, då har du turen att dra nytta av Chacos öppna design!

Chacos kommer att torka mycket snabbt, och om du framgångsrikt har vandrat mil i din Chacos tidigare, kan du komma undan med att bara använda din Chacos utan någon annan sko.

Chacos på framsidan av paddleboard i en sjö
Jag gillar verkligen min Chacos. De är utmärkta vattenskor och kan användas för vandring på egen hand. Det här är mina pålitliga Chacos med min paddleboard vid en liten sjö en kort bilresa bort.

Alla gillar inte att vandra i dessa skor, så se till att gå på mindre vandringar för att testa dessa som ett vandringsalternativ.

Chacos är inte nödvändigtvis det bästa alternativet för lätta backpackers om du bara använder dem för att korsa eftersom de är ganska tunga – det finns några andra alternativ här:

Stödjande sneakers

Ett par solida sneakers kan vara din bästa vän när det kommer till att korsa nästan vilken vattenmiljö som helst. Se bara till att du har ett kvalitetspar som är mångsidigt tillräckligt för att gå på land och hjälpa dig att ta dig genom vattnet.

Det betyder att du förmodligen vill undvika att gå billigt. Leta efter något tillverkat av material som andas för att hålla dina fötter svala och låt dem torka snabbare efter att ha korsat vatten. Dessutom hjälper valvstöd att hålla dig bekväm när du går.

Slutligen, vara säker på att bottnarna erbjuder gott om dragkraft. Stenar och andra ytor i vattnet är sannolikt hala än torr mark. Se till att du får något du kan lita på när du är på vilken yta som helst.

  Vad är den starkaste knuten?

Tå skor

De som är ett fan av att gå barfota, men förstår att det kan vara farligt, kan välja att titta på tåskor istället. Dessa skor är designade för att passa annorlunda än vanliga skor. Istället för att hålla ihop alla dina tår låter de varje tå ha sitt eget utrymme.

På grund av passformen är tåskor designade för att kännas mycket närmare att gå omkring barfota än några andra där ute. Du får samma nivå av komfort, men med bättre skydd för dina fötter och förbättrad grepp för att se till att du inte tappar greppet.

Det finns ett antal olika tåskomärken att välja mellan, som t.ex Body Glove, Vibram och JOOMRA. Vibram är ett av de mest rekommenderade alternativen där ute, men skorna du väljer är helt upp till dig.

Crocs

Det finns många som kan håna det här alternativet, men det går inte att förneka det Crocs är ett enkelt, billigt sätt att ta sig igenom vattnet lätt.

Dessutom har vissa Crocs ”Croc lock”, vilket betyder att de är som vanliga Crocs med lite slitbana på botten, vilket gör dessa lite mer önskvärda för hala flodklippor.

Utöver det tillåter den öppna designen av Crocs dem att vara extremt andas, så de torkar väldigt snabbt. Som ett resultat kommer dina fötter att torka av på nolltid efter att du tagit dig igenom vattnet.

De kanske inte har det stöd du letar efter, men de kommer åtminstone att skydda dina fötter och ta sig förbi flodkorsningen. Alla andra ytor än dina bara fötter kommer att vara ett välkommet alternativ i alla fall.

Sammantaget är dessa ett bra alternativ om du vill ha något du kan lätt att ta på och av för din vandring genom vattnet. Det är de mycket lätt också, vilket gör dem extremt lätta att packa tillsammans som ett par extra skor.

DIY-alternativ

Alla vill inte riskera att få sina vanliga sneakers genomblöta eller spendera pengarna på ett par nya skor bara för camping och vandring. Om det här beskriver dig kan ett DIY-alternativ vara något du är mer intresserad av.

Korsningstips

Oavsett vilka skor du har på dig, säkerhet är oerhört viktigt när du korsar vatten ute i vildmarken. Ytan under dig kan vara väldigt halt och vattnets rörelse kan verkligen påverka din balans. Se till att ha tipsen nedan i åtanke och att korsa vatten kan vara en mycket säkrare process.

Barfota korsning

Jag har varit helt där. Jag ville inte få mina skor blöta så det slutade med att jag tog av mig skorna helt och hållet och gick över bäckarna barfota. Om du bär tennisskor kan du ibland lita på dina fötters dragkraft mer än dragkraften dina skor erbjuder.

  Är KastKing fiskerullar bra?

Barfotakorsning innebär att du står inför följande risker:

  • Sår och skavsår på dina fötter
  • Brist på stöd med en tung ryggsäck kan skada anklarna eller själva foten (Detta är särskilt sant eftersom marken under dig inte är fast, så dina fötter måste ge mer än den vanliga mängden stöd)
  • Glida (detta är sant för alla crossingskor, men dina fötter är inte nödvändigtvis det mest gripande som finns)

Alla dessa saker kan resultera i skadade fötter, och att hålla fötterna vid god hälsa är oerhört viktigt när du är ute i skogen. Happy feet betyder glad backpacking.

Så omvänt, ledsna fötter betyder en dag full av elände. Fråga mig inte varför jag vet. ?

Kontrollera vattenhastigheten

Vatten som rör sig snabbt kommer att göra det svårare att hålla balansen när du korsar. Innan du bestämmer dig för att kliva ner i vattnet, ta en titt runt för att se om du kan hitta några områden som kan ha en mindre intensiv ström eller vatten som är åtminstone mer grunt.

Naturligtvis skulle det vara irriterande att falla i vattnet även om du inte potentiellt bär din utrustning på ryggen. Att få din packning blöt kan förvandla en irriterande upplevelse till en riktigt frustrerande. Ta istället den extra tiden för att se till att du kan passera säkert. Det kommer att göra resan mycket bättre i slutändan.

Om det slutar med att du får dina kläder och annan utrustning blöta, vill du veta hur du snabbt får dina kläder torra. Lär dig hur i vår artikel på att torka dina kläder.

Undvik vattentäta skor

Det här tipset kan verka som att det strider mot sunt förnuft. Tänk dock på att vattentäta skor ofta bara är vattentäta så länge som vattnet stannar under toppen av skorna. För mycket grunda pölar eller regn kan de vara fantastiska.

Föreställ dig dock att gå genom en fot av vatten. Du kommer sannolikt att få vatten i skorna ändå, tack vare att djupet för vatten ner i dem. När du väl kommer tillbaka till land kan den vattentäta designen göra det svårare för vattnet i dina skor att torka ut

Vattentäta skor är gjorda av ett ogenomträngligt material så att vatten inte kan komma in, vilket tyvärr innebär att vatten inte kan komma ut. Ofta betyder det att du inte får torra fötter förrän du har en chans att ta av dig skorna.

  Hur mycket vatten måste jag ta med när jag campar?

Samtidigt kan skor som andas lättare släppa in vatten direkt, men de kommer också att låta dina fötter torkar ut mycket snabbare när du är klar med korsningen.

Undvik flip flops

Flip flops gör usla crossingskor eftersom de är så öppna och tunna att det är lätt att stenar kommer under dina fötter när du korsar, vilket motverkar hela syftet med crossing-skon. Som sagt, jag är säker på att folk använder dem för crossingskor, så det är upp till dig.

Gör dina egna crossingskor

Om du verkligen vill bli kreativ så kan du sätt ihop dina alldeles egna crossingskor. De behöver inte innehålla något för komplicerat.

För det mesta är några av materialen som kan ingå i att tillverka dina egna crossingskor följande:

  • Strumpor (kan vara SealSkinz eller liknande typer av neoprenalternativ)
  • Sand
  • Silikon tätningsmedel

Tätningsmassan är något du vill para ihop med fogmassan placerad längst ner på ”skorna”. Resulterar i större dragkraftdet gör att du lättare kan röra dig över hala ytor.

Dessutom är detta ett recept du kan form för att passa dina egna unika behov. Prova olika typer av strumpor eller material som ger bättre grepp. När du vill ha full kontroll över resultaten är detta ett bra alternativ för dig.

Neopren strumpor är ofta redan mycket användbara för både vandrare och backpackers. Om du är ny på att använda dem, lär dig om de bästa alternativen för neopren-strumpor där ute och pekar dig i rätt riktning. Läs mer om dessa alternativ i vår artikel på de bästa neoprensockorna för vandring.

Använd soppåsar

Ibland behöver man bara något som kommer arbeta i ett nafs. Kanske vandrar du inte eller slår läger på platser där du behöver korsa vatten, eller så kanske du bara hatar att ha våta fötter. Oavsett din anledning är soppåsar ett alternativ som kan fungera när inget annat är tillgängligt.

Ta bara ett par soppåsar och tejpa dem runt varje fot och ben över din sko. Du kan också knyta dem om du vill undvika att använda tejp, men tänk på att påsarna kanske inte sitter kvar lika bra. Hur som helst kommer du att kunna se till att dina fötter förblir torra och att det inte finns tillräckligt med material mellan dina skor och marken för att påverka din dragkraft för mycket.