Bästa vandringskängor för en dålig rygg

vandringskängor på nära håll. flicka turist kliver på en stock

Att njuta av utomhus ska inte komma med smärta! Skaffa ett par bra vandringskängor för att fortsätta göra det du älskar utan ryggsmärtor.

De bästa vandringskängorna att bära med dålig rygg har bra fot- och fotledsstöd och gott om dämpning för att förhindra muskelförskjutningar och ojämn gång. Detta förhindrar smärta i rygg och leder från att blossa upp. Vandringsstövlar ska sitta ordentligt och brytas in innan användning.

Du kan fortfarande gå med dålig rygg om du tar hand om dina leder under träning. Nedre ledproblem kan spridas och påverka andra områden som höfter och ryggar, så förebygg obehag innan det kommer. Bra redskap kan göra eller bryta en vandring och kan vara skillnaden mellan en härlig promenad ute och en smärtsam uppblåsning.

Orsaker till ryggsmärtor

Dålig rygg drabbar nästan alla någon gång i livet. Detta kan orsakas av flera faktorer. Vissa leder mjuknar helt enkelt med åldern och blir mer mottagliga för överanvändning. Ibland kan överbelastning eller missbruk av en muskelgrupp göra den muskelgruppen svagare och mer smärtsam. Vid dålig rygg orsakas smärta av skador på senor, muskler och ligament i ryggen och runt ryggraden.

Träning kan hjälpa till att lindra smärta och stelhet, och det kan försiktigt träna musklerna och förhindra att de stelnar. Alla ryggövningar är dock inte överlägsna. Tunga lyft kan göra en dålig rygg värre eftersom det belastar musklerna i ryggen, vilket orsakar uppblossningar av smärta och stelhet. Att gå är ett bra sätt att träna utan att anstränga ryggen. Du måste dock se till att du fortfarande tar hand om din kropp när du går.

Att vandra kräver ofta att man går i ojämn terräng, vilket i sin tur belastar olika muskelgrupper. Du kanske inte tror att dina fötter är relaterade till din ryggsmärta, men din rygg påverkas av rörelse över hela kroppen. Om vikten inte är jämnt fördelad över kroppen kommer det att belasta ryggen.

Att gå kan också innebära att du riskerar att halka, snubbla och vrida anklarna. Dessa saker kan få din ryggsmärta att blossa upp, så ta inte mer än du kan tugga. Vandringsstövlar kan bara hjälpa dig så mycket på några av de svårare stigarna. Det finns många platta, vackra, utmanande vandringsleder som du inte behöver skada dig för.

Du måste se till att gå så jämnt som möjligt och inte belasta vissa muskler oproportionerligt mycket. Att ta hand om dina leder kommer att få dig att må mycket bättre på den promenaden och du kan få lite välbehövlig träning som kan hjälpa till att sträcka ut de stressade musklerna.

Om din rygg gör mycket ont, var inte rädd för att ta det lugnt. Du kan använda värme eller kyla för att behandla din smärta och hålla dig på fötterna. Du vill inte göra problemet värre. Lyssna på din kropp, speciellt när du väljer ett par stövlar och väljer en rolig övning. Du har detta!

Hur väljer man en bra sko för en dålig rygg?

Vandringsstövlar på vandrare i Grand Canyon. Man och kvinna vandringskängor i närbild med hisnande utsikt över Grand Canyon i bakgrunden. Manliga och kvinnliga fötter.

Du kanske undrar vilken sorts sko som är bäst för din rygg. Det första att veta är att platta skor är slut. Precis som undersidan av dina fötter inte är platt, bör inte heller undersidan av dina skor vara. Dina fötter behöver stöd runt anklarna och fotvalven, och plattor ger helt enkelt inte det.

  Isolerar stockar bra? Hur man får en timmerstuga att hålla värme

Du måste se till att dina skor fördelar din vikt jämnt. Nu när du har skor med ordentligt fotvalvsstöd behöver du mycket dyna. Att gå på hårt underlag kan vara svårt för dina fötter och rygg. Du behöver något mjukt för att ta hand om dina fötter.

Utöver dina fötter ska en promenadsko också ge trygghet för dina anklar. Du vill ha något som håller dina anklar på plats och som inte studsar runt och belastar dina leder. Leta efter något med fotledsstöd och snör åt dina promenadstövlar till anklarna.

Du bör se till att alla dina snörskor knyts så högt som möjligt. Folk missar ofta de översta hålen för att knyta sina skor, och det kan komma tillbaka för att bita dig senare.

När du väljer en stövel, se till att den är tillräckligt tät! Lösa skor kan ge dig blåsor och flytta din vikt. Om du glider från sida till sida i ett par skor är det ett tecken på att din sko inte har rätt storlek eller inte är ordentligt knuten.

Du vill att din kroppsvikt ska vara jämn och inte röra sig så att alla dina muskler arbetar tillsammans och inte anstränger en eller två speciella muskler.

Du behöver också starka steg. Stegen i en stövel ser till att du inte halkar. Förutom den uppenbara faran att halka och falla kan halkning sträcka ut muskler och senor i ryggen. Plus att falla på rygg gör ont oavsett om du har dålig rygg eller inte.

Dina tår borde ha lite rörelseutrymme! Du vill inte ha rörelse runt anklarna och hälarna, men tårna kan behöva lite rörelse. Detta förbättrar din balans och håller dig på fötterna längre.

En av de bästa skorna mot ryggsmärtor är tennisskor, som ger stöd och komfort. om du inte kan hitta ett par vandringskängor som ger dina fötter vad de behöver, överväg tennisskor. Tennisskor är mindre användbara i tuff, brant och stenig terräng eftersom de inte stöder dina anklar så mycket eller inte har lika fasta steg som stövlar, så välj klokt!

Om din ryggsmärta är särskilt illa kan du köpa receptbelagda ortoser eller specialsulor som passar just dina fötter. Dessa ger dina fötter och leder det extra stöd som vanliga skor kanske inte har. Detta är inte helt nödvändigt för promenader, men om träning är din passion och ryggsmärtor ständigt håller dig tillbaka, kanske du vill överväga att ta det extra steget. Lyssna på dina fötter, du kommer att upptäcka att de vet mer än vad du gör ibland.

Skodons inverkan på ryggsmärtor

Norskt fjälllandskap under vandring till toppen av Halls Fortopp, med utsikt över Stetind, Nordnorge, Nordlands län, Tysfjord kommun, Ofoten, med fjord och sjö

Dina fötter bär hela din vikt, så de kan påverka hela din kropp. Träning som kräver att du går eller springer mycket skapar chock i benen i benet.

  Genomsnittlig storlek på Kokanee-lax

Vissa skor kan absorbera dessa stötar och se till att du inte drabbas av dem. Om stövlarna eller skorna inte absorberar dem, kan stötarna resa upp och in i din ryggrad. Benen i din ryggrad är skyddas av skivor som separerar dem, men skivorna kan skadas med tiden.

När skivorna är skadade känner du den fulla effekten av dessa stötar. Du kan också uppleva smärta i knäna, hälsenor och vader om du har dåliga skor för länge. Om det finns en del av din kropp som kommer att göra eller knäcka dig, så är det dina fötter. De påverkar verkligen alla andra delar av din kropp, så smärta kan orsakas av dina fötter var som helst.

Höga klackar är något av det värsta du kan göra mot dina fötter. De lägger all din kroppsvikt på en liten punkt på dina fötter. Den här punkten kommer att börja göra ont efter ett tag, som alla som någonsin har burit en häl kommer gärna att berätta! Sänk hälarna för att ta bättre hand om dina fötter och leder på lång sikt.

Skor med valv som är för höga eller för låga är en annan orsak till din smärta, eftersom de inte tillåter dina fötter att röra sig naturligt och inte fördelar din vikt som de borde. Du kan använda innersulor för att korrigera ditt fotvalvsstöd om dina skor inte räcker naturligt.

Musklerna i dina fötter är kopplade till benen i dina fötter, som i sin tur är kopplade till benbenen och ditt bäcken. Ditt bäcken eller höftben stöder din ryggrad, så hur dina höfter är placerade påverkar din ryggsmärta. Du vill att dina höfter ska vara så jämna som möjligt. Bär därför inte skor som inte matchar, för då blir dina höfter inte raka och din rygg blir onödigt ansträngd.

Du kan få inlägg till dina skor som förbättrar deras stöd. Om du undrar vilken typ av innersulor du behöver, kolla insidan av dina skor. Områden i dina skor som är mer eller mindre slitna talar om för dig var dina fötter stressar mest. Du vill se till att ingen del av din fot är översträckt. Bara för att ett par skor ser ut som nya på utsidan betyder det inte att insidan inte är sliten och skadad.

Det är viktigt att ta hand om varje del av din kropp eftersom allt är sammankopplat av ligament, senor, skelett och muskler. Ta hand om dig själv, och du kommer att upptäcka att du, precis som ett par skor, håller mycket längre om du gör det.

Vandringstips för dåliga ryggar

Man med ryggsäck känslomässig glad upphöjd hand Resa livsstilskoncept äventyr semestrar utomhus framgång och välbefinnande utforska skandinaviska berg natur

Om du har rätt skor, vad mer kan du göra för att fortsätta gå med dålig rygg? Prova att sträcka på fötterna före och efter träning. Ett varmt vattenbad med lite Epsom-salt kan också göra underverk för ömma muskler!

  Kan jag klättra i jeans?

Försök att hålla dina muskler varma. Att träna en kall muskel ökar sannolikheten för att dra i dessa muskler, så om du vandrar i kallt väder, klä dig varmt. Överväg att ta med en varmvattenflaska eller annan värmekälla för att lugna dina spända muskler.

Att överanstränga dina muskler kan orsaka mycket smärta, så om du har någon form av kronisk eller ihållande smärta, ta det lugnt. Försök att hitta en träning som belastar dina skelett och leder mindre, till exempel simning. Att gå kan vara jättekul, men inte smärtan.

Håll dig hydrerad! Din kropp består av mer än 50 % vatten, så du behöver dricka mycket av det. Fuktighet och kallt väder kan hindra dig från att inse hur uttorkad du är, men du känner fortfarande effekterna av ett behov av en drink. Du kanske inte inser att du fortfarande tappar vatten även om du inte är dränkt av svett. Om du väger dig före och efter träning vet du hur mycket vatten du har tappat under träningen. Försök att dricka dig tillbaka till din ursprungliga vikt, men långsamt. Vatten som dricks för snabbt kan inte tas upp, så det är bättre att dricka mindre mängder med fler intervaller under dagen.

Du kanske redan vet att att kontrollera färgen på din urin är det enklaste sättet att se om du är uttorkad. Ju mörkare det är, desto mer vatten behöver du. Drick mycket vatten och ta med dig en flaska när du vandrar för att hålla dig frisk.

Vatten gör mycket i kroppen som kan förebygga smärta. Det kan förbättra blodflödet och det kan hjälpa till att dämpa dina muskler och ben, vilket belastar dem mindre. Det hjälper också att flytta näringsämnen runt i kroppen, vilket håller varje del av din kropp frisk i det långa loppet.

Du bör ge dig själv en bra mängd återhämtningstid efter ditt träningspass. Om du tränar intensivt, till exempel löpning, ta en promenad för att hjälpa din puls att sjunka. Att ligga ner direkt efter träning kan vara jobbigt för ditt hjärta, eftersom det måste växla mellan intensitet och vila.

Prova att göra några ryggsträckningar före och efter träning. Att sträcka ut dina muskler kommer att förhindra stelhet och släppa en del av den stressen. Det kan också hjälpa till att stärka dina muskler så att de gör mindre ont när du återgår till träningen.

Bär inte en tung ryggsäck om du kan undvika det. Tyngden kan dra och komprimera muskler i ryggen och orsaka smärta. Res lätt och om du har en ryggsäck, se till att vikten är jämnt fördelad.

Att gå, när det görs på rätt sätt, kan förbättra smärta eftersom det stärker dina muskler och förbättrar cirkulationen. Låt inte smärta hindra dig från att göra det du älskar, och ta hand om din kropp så att du kan fortsätta gå, springa och gå utan smärta!