Bästa vandringskängor för dåliga höfter

Vandringsskor i utomhusmiljö

Gillar du att gå, men lider du av knarrande höfter efter så mycket promenader? Om så är fallet kan dina vandringskängor vara skyldiga att försumma deras syfte att stödja din fot. Så, vilka är de bästa vandringskängorna att bära om du har dåliga höfter?

De bästa vandringskängorna för dåliga höfter är de som sitter bäst. Rätt passande stövlar är väsentliga för att förhindra att gåtrycket samlas i lederna, eftersom en bra stövel absorberar trycket genom att stödja foten. Anpassade ortoser kan komplettera det när skosulan saknas.

Låt oss ta en titt på sätten att hitta stövlar som är rätt för dig, några olika märken att prova och hur användning av vandringsstavar kan ta bort en del av stressen från dina fötter och höfter.

Hur man hittar välsittande stövlar

Varje fot är olika, så varje fot har olika behov. För att hitta en stövel som passar just dina fötter har du två alternativ: försök och fel eller mätningar. Dels provar man en massa olika skor. Å andra sidan, mät din fot för att snabbt hitta den sko du behöver.

Att prova flera par stövlar från olika märken är det bästa sättet att hitta stövlar som passar dina fötter bäst, men i denna tid av onlineshopping kan en mer numerisk metod för att omedelbart hitta och få det du vill ha mer passande handen. ditt jobb.

Vi täcker båda eftersom du kanske föredrar den ena metoden framför den andra, men båda är bra att veta: om du beställer dem enligt specifikation måste du fortfarande prova dem för att se till att de passar och när du försöker på många skor är det idealiskt att veta vilken storlek du ska hoppa till så att du inte slösar bort för mycket tid.

Falla och stiga

För att testa passformen på stövlarna korrekt, se till att du har de strumpor du brukar ha på dig när du vandrar. Bär dessa strumpor för alla tester. Du bör även utföra dessa tester senare på dagen eller efter att du har promenerat mycket. På så sätt kommer dina fötter att vara lite svullna och närmare den storlek de kommer att vara när du går, eftersom promenader gör att dina fötter svullnar.

Ta först reda på vilken av dina fötter som är längre. För de flesta är det vänster fot och skillnaden blir förmodligen inte mer än en tum. Vi använder den foten för att mäta längden, passformen på hälen och stövelns bredd. Längden är den viktigaste delen av en stövels passform, eftersom den inte går att ändra, så vi börjar med det.

För att kontrollera längden på stöveln behöver du en vän som hjälper dig. Med skosnören lösa, tryck din längre fot inåt tills tårna når slutet, och låt sedan din vän mäta utrymmet mellan din häl och baksidan av stöveln med fingret. Det utrymmet ska vara ungefär lika stort som ett finger. Om den är mycket större eller mindre kommer stöveln inte att sitta ordentligt.

  Hur kyls snöskotrar?

Stövelns häl ska sitta tätt runt hälen på din fot. Din häl ska inte glida upp eller ner i stöveln, eftersom det kommer att orsaka blåsor på hälens sidor. Det skulle också ta bort stötdämpningskraften från din häl, vilket innebär att dina leder absorberar alla stötar från varje steg istället för att stöveln tar det mesta av det.

För att kontrollera hälens passform, se först till att stövlarna är ordentligt knutna: snören spelar en roll för att hålla hälen på plats, så dra åt delen vid anklarna medan du sträcker ut resten, håll löst. Gå sedan runt och stå på tårna. Din häl ska sitta stadigt på plats när du går, och när du står på tårna ska den inte glida mer än en halv tum.

Kontrollera till sist bredden. Med stövlarna snörade hela vägen ska din fot sitta bekvämt åtsittande. Det ska inte kännas som att det kläms eller att det kan skifta från sida till sida. Du kanske kan justera hälens bredd och passform genom att pilla med snören eller genom att använda en ortotisk innersula. Generellt sett ska din fot sitta tätt och fortfarande ha plats för tårna att röra sig. (Källa)

Mått

vandringssko-stövlar isolerade vita

Det finns flera sätt att mäta dina fötter, från Brannock-enheten till måttbandet. Det mest anpassningsbara sättet är dock metoden där du ritar din fot på papper. Detta är den metod som rekommenderas av REI när du beställer stövlar online. (Källa)

För att spåra din fot för mätning av vandringskängor, som med trial and error-metoden, gör du detta sent på dagen så att dina fötter är svullna av att gå, och ta på dig dina vandringsstrumpor. Lägg ett papper på ett hårt golv och ställ dig på den biten med din längre fot. Stå normalt, med fötterna ihop, böj dig sedan för att spåra din fot.

Du kan knäböja för att göra själva spårningsdelen, men se till att lägga så mycket vikt på mitten av foten som möjligt. Med den spårade omkretsen mäter du längden (från den längsta tån till baksidan av hälen) och bredden (den bredaste delen av foten). Du kan använda dessa mått för att hitta din skostorlek och bredd i en webbutik.

Måtten ska vara så specifika som möjligt. De flesta skostorlekar tar bara hänsyn till längd och bredd, men andra faktorer som påverkar en skos passform inkluderar fotvalv, volym och problemområden.

Dåligt fotvalvsstöd kan öka fotsvullnaden och sätta press på knäna och höfterna när benen rullar inåt. Problemställen är platser där dina fötter ofta skaver mot skon och bildar blåsor. Om stövlar orsakar den här typen av problem är de bara värre för höfterna.

För att få plats med fotvalvsstöd kan du mäta ditt valv eller få en anpassad ortos. Att mäta din båge hjälper dig att köpa receptfria bågstöd.

Här är en kort video som förklarar hur du mäter din båge informellt. Det är väldigt enkelt: allt du behöver är en linjal, en linjal och en vägg för stöd.

  Den kompletta guiden för att vinterställa en stuga

Märken att prova

Asolo

Ett populärt märke av vandringskängor är Asolo. De gör stövlar för män, kvinnor och barn. De har bergskängor, ryggsäckskängor, vandringskängor, vintervandringskängor och även urbana utomhuskängor.

Alpin vandring, backpacking och vandring har alla olika stammar från varandra, och dessa aktivitetskategorier varierar även inom dem själva. Det är därför Asolo tillverkar stövlar som är specialiserade för var och en av dessa aktiviteter, vanligtvis med styvheten på sulan som varierar beroende på vikten du kommer att bära och hur länge du förväntar dig att gå.

Du kan justera höjd och passform, och även om den är vattentät. Deras ”Hitta din boot”-sida kan hjälpa dig att ta reda på vilken modell du ska välja baserat på hur du gillar att vandra. (Källa)

Om du till exempel mest går på korta vandringar är nog en lätt vandringskänga rätt väg att gå, men om du är mer för backpacking eller långa vandringar vill du ha en tyngre känga med tjockare sulor.

Om du väljer detta märke kan du äntligen beställa dem online. Var dock inte alltför orolig för att hålla i den om den inte passar. Om passformen inte passar dig kan du returnera den så länge du gör det inom 14 dagar efter att du mottagit produkten. Du måste inkludera beställningsnumret tillsammans med andra uppgifter som är kopplade till din beställning, så håll det till hands.

Observera att produkten måste vara i oanvänt skick för att få hela återbetalningen.

Du kan även få en gratis storleksändring så länge du ser till att returnera den oanvända produkten. (Källa)

oboz

Ett annat populärt märke för vandringsskor är Oboz. Oboz-sidan är utmärkt för att hitta typen av sko om du inte redan vet. På deras ”Shoe Finder”-sida fyller du i en enkät som tar cirka 15 sekunder att komma igenom och sedan visas skor som matchar dina svar. Det kan till och med skicka dina resultat till din e-post. (Källa)

De gör skor för både vandring och backpacking. Yttersulorna och mellansulorna varierar beroende på vilken typ av promenad du förväntar dig att göra, och innersulorna är designade för att stödja dina fotvalv för att hålla friktionen låg och passa tätt. Har du bra fotvalvsstöd och en välsittande sko kommer alla dina leder att trivas, även dina höfter.

Innersulan är vad Oboz är känt för. Den är designad för att hålla din fot i ett ”neutralt läge”, vilket innebär att vaden går rakt upp från hälen istället för att luta åt höger eller vänster, vilket kan orsaka problem genom att trycka på fel ställen på sulan, för att inte tala om att en dålig vinkel i vaden också kan orsaka ledbesvär.

De använde anatomi för att designa hur deras innersulor skulle fungera, och resultatet är att varje del av innersulan, från häl till tå, är tänkt att göra sitt jobb med att stödja din fot. Hälkoppen är djup, fotvalvet har hög densitet och hälen och framfoten har till och med områden för dämpning och stöd.

  Hur lång tid tar det att kanot 10 mil?

Även om Oboz-stövlarna inte är något för dig kan du använda innersulorna i vilken sko som helst, så det kan vara värt att titta närmare på.

Prova flera!

Att hitta den stövel som passar dig bäst är nyckeln. Varje fot är olika, inklusive din. Därför är det väldigt viktigt att försöka hitta den stövel som passar dig bäst.

En ung vandrare med backpacker som vandrar i bergen, Makedonien

Gåkäppar

Bortsett från skor är käppar ett bra sätt att lindra trycket från dina höfter. Att använda vandringsstavar leder bort mycket av din överkroppsvikt från dina ben och med det dina höfter. Att använda vandringsstavar kan dessutom spara mycket energi under en lång vandring om du använder dem på rätt sätt. (Källa)

För att använda vandringsstavar för att hjälpa dåliga höfter är det viktigt att veta hur man använder dem på rätt sätt. Detta innebär att veta hur man justerar deras höjd och hur man flyttar dem när du går. När du väl har fått kläm på det, kan användning av promenadkäppar verkligen hjälpa till att ta bort trycket från dina ben så att dina höfter inte behöver känna milen.

Stånghöjd

Först bör höjden på stången bestämmas av vinkeln din arm gör när du håller den. På en plan yta bör dina pinnar vara tillräckligt långa för att din armbåge ska vara i rät vinkel. Om du går uppför blir den vinkeln skarpare, och vinkeln blir trubbigare om du går nedför. I grund och botten ska din underarm vara parallell med marken.

Dessa vinklar är naturliga sätt att hålla dina armar medan du håller i vandringsstavar, och de flyttar vikten på din överkropp (inklusive en del av vikten i din packning) bort från dina ben. Att trycka in den vikten i stolparna tar bort den från dina ben, vilket ger mindre tryck på dina höfter.

Polarvinkel och rörelse

En annan sak att tänka på är hur man flyttar inläggen. På ett plant underlag ska man vinkla stolparna rakt upp och ner, men i backar är det lite annorlunda. När du är på en kulle vill du alltid luta dig mot toppen, och käppar är inte annorlunda.

När de går uppför ska de vända sig framåt, mot toppen av backen. Om du går nedför, bör de lutas bakåt, men fortfarande till toppen av backen. Detta etablerar din vikt ner, samtidigt som du kan behålla ditt momentum och fortsätta göra det på ett säkert sätt. Du fördelar din vikt samtidigt som du kommer dit du vill.

När du flyttar dina pinnar vill du alltid gå mitt emot dina fötter: höger stav med vänster fot, vänster stav med höger fot. Det kan tyckas komplicerat, men det är ett väldigt naturligt sätt att röra sig.