Bästa vandringskängor för dåliga anklar

Närbild av man fotvandrare skor. En man går längs en stig i skogen, går genom skogen för att bestiga berget.

Att gå är bra, men en stukad fotled kan förvandla en bra dag till en dålig dag på kortare tid än det tar att säga ”oops”. Kan rätt promenadskor hjälpa till att förhindra stukade anklar?

De bästa vandringskängorna för dåliga anklar monteras på vandraren av proffs. Prioritet bör ges till bra ortoser för fotvalvsstöd och en stark bas på skon. De flesta vandrare med dåliga anklar föredrar att bära vandringssandaler eller sneakers för att bygga upp ankelstyrkan.

Bra vandringskängor kan skydda svaga fotleder från repor, stenar och bett, men framgångsrika vandringar beror på rätt sko för din fot. Fortsätt läsa nedan för att lära dig mer om att köpa rätt vandringskänga för dig!

Dåliga anklar och vandringskängor

Svaret på denna fråga är kanske inte riktigt vad du förväntar dig. De bästa stövlarna för svaga anklar är kanske inte stövlar alls. Faktum är att de flesta vandrare med svaga vrister eller en historia av stukningar föreslår att du dumpar stövlar till förmån för sneakers eller vandringssandaler.

De bästa stövlarna kanske inte är stövlar

Det finns bra vandringskängor för fotledsstöd, men över 97 % av vandrare i flera vandringsforum online (t.ex. r/Ultralight, r/campingutrustningoch r/coloradohikers) höll med om att det är bättre att stärka anklarna med tiden än att ge dem konstgjort stöd genom en känga. Att köpa fel stövel kan kännas bättre på kort sikt, men med tiden kan det skada dina anklar allvarligt genom att försvaga muskler och senor.

Istället föreslog dessa vandrare och deras läkare att köpa stövlar, sneakers eller sandaler av bra kvalitet som betonar att stödja själva foten. Korrekt fotvalvsstöd, bra grepp och till och med anpassade ortoser gör mer för den långsiktiga hälsan hos en svag fotled än en stövel med kraftig struktur någonsin skulle kunna.

Vem behöver stödjande promenadskor?

Vissa människor kan inte stärka sina anklar. Funktionsnedsättningar som Ehlers Danlos syndrom, fysisk skada eller hål i musklerna eller andra liknande tillstånd kan göra att konstgjord fotledsstöd är att föredra framför att gå i mindre strukturerade stövlar. Rådgör med din läkare när du fattar detta beslut.

För personer i denna situation, a bra tips var att gå till en professionell vandringskängor och få en konsultation. Stora kedjor som REI kan tillhandahålla denna tjänst, och många städer har även specialbutiker som kan hjälpa dig att prova och testa olika vandringskängor tills du hittar den som passar dig.

Vilka är några bra exempel på alternativ för vandringskängor?

Trail löpare är det bästa rekommenderade alternativet till vandringskängor för alla som vill förbättra sin fotledshälsa. Byggda för ett varierat steg, dessa skor använder liknande stigar som de du skulle vandra på, så att du kan röra din fotled fritt samtidigt som du skyddar foten från farorna med ett spår. Du kan använda dem för att bygga upp ankelstyrka på korta promenader tills du är redo att ta dig an större utmaningar.

Om du är i början av din resa mot starkare anklar, rekommenderar många erfarna vandrare också robusta bastennisskor på milda stigar tills du känner dig mer självsäker och säker. Detta kan vara ett billigare alternativ för någon som återvänder till att vandra eller precis börjat.

  Har luftballonger fallskärmar?

De bästa vandringskängorna för dåliga anklar

Vandringsstövlar i utomhusaktiviteter

När det kommer till de bästa vandringskängorna för dåliga anklar, kom ihåg att svaret kan vara kontraintuitivt. Något med för mycket struktur och stöd i fotleden kan leda till fler problem senare när dina fotledsmuskler slappnar av. Tala med din läkare eller skospecialist om vilket av dessa alternativ som är bäst för dig.

Kom ihåg att den bästa skon för en person inte är den bästa skon för alla. Tunna fötter, breda fötter, korta eller långa fötter och olika fotvalvsformer påverkar alla hur en sko passar dig. Om du har problem med foten eller fotleden är det absolut nödvändigt att du provar skon personligen istället för att köpa den online. Att köpa fel vandringskänga kan göra att du får mer smärta än du började med och öka risken för ytterligare en stukning eller nya knäproblem.

Bästa vandringskängor med extra fotledsstöd

Av alla vandringskängor som faktiskt fanns där rekommenderas av den stukade fotledsklubbandet råder ingen tvekan om att Solomon quest linje är den mest älskade. De är robusta, vattentäta, ger bra stöd för både din fot och fotled, anpassar sig väl till professionell ortos och har en säker snörning. Nackdelen är att de kan vara overkill för milda spår, och det är lätt att vänja sig vid stödet och sluta stärka anklarna.

De LOWA avhoppare är nästa populära känga, som fortsätter att konkurrera tätt med Salomon vandringslinje. LOWA Renegades ger seriöst fot- och fotledsstöd, stabilitet, hållbarhet och grepp för att skydda dig från obehagliga halkar, men är inte lika hårda som Salomons stövlar. Detta kan vara bra för människor som inte ska hela vägen över Patagonien ännu och vill ha bra fotledsstöd när de korsar sina lokala stigar. De passar bra med vilken innersula du väljer att använda, vilket också är en bra funktion för alla som vill ha långsiktigt stöd för ledhälsa.

Bästa vandringskängor som rekommenderas av vandrare som stärker sina anklar

Även om dessa tekniskt kan kallas promenader skor istället för att gå skor, de är lika på alla sätt utom ankelhöjd. För vandrare som fokuserar på att stärka anklarna är detta att föredra.

Salomon hade en annan hit med Salomon OUTline Low GTX vandringskängor. De är stabila, sitter bra och erbjuder bra grepp för att lugna vandrare. Om du är orolig för att stuka en fotled, kommer dessa att ge dig den hjälp du behöver för att vara säker samtidigt som du bygger upp den styrka och rörlighet du behöver. Det enda du kanske saknar från vandringskängor i medelhög eller hög topp är skyddet mot pinnar på leden, men det är en bra avvägning för att förbättra fingerfärdigheten.

Columbia Facet 60 Outdry är nästa bra vandringssko, även om de definitivt är lite mer avslappnade än något annat tillverkat av Salomon. En av de bästa egenskaperna hos dessa skor, även om det kan anses vara negativt av vissa människor, är att de är breda. Även den normala storleken är väldigt bred. För oss med ankelbyxor som helt enkelt inte klarar av en vanlig stövel men ändå vill bygga upp ankelstyrka är detta en fantastisk funktion. Om du inte har breda fötter kanske du kämpar för att knyta dem tillräckligt hårt, men om du har breda fötter kommer du att bli kär.

  7 bästa Kokanee fiskespön (och vilken jag valde)

La Sportiva Spire GTX är en annan vattentät, robust, allround bra vandringskänga som är lätt att rekommendera. De är tuffa, välbyggda och så redo för ditt nästa ryggsäcksäventyr som en vandringskänga kan bli. Nackdelen är att de kan vara lite för intensiva för mer avslappnade vandrare, och de springer till ett högre pris än många andra vandringskängor eller traillöpare.

Topp rekommenderade vandringskängor

Vandringsstövlar i utomhusaktiviteter

Vandringsstövlar är bra, eller till och med bra för många människor, men ett ökande antal människor går bort från tunga, skrymmande, överdrivna vandringskängor och går över till de mycket mer lätthanterliga vandringskängorna eller stiglöpare. För mycket stöd i en vandringskänga skadade vandrare i längden, tog bort fotledsstyrka och rörlighet och gjorde vandrare sårbara för stukningar.

Dessutom bör många vandrare med dåliga fotleder först börja på högintensiva stigar efter att de har byggt upp styrkan. Om du tror att du behöver en rejäl känga när du vandrar runt i världen, erfarna vandrare skulle säga att skjuta upp den stora resan och tillbringa några månader på lättare stigar först. Detta ger dig en chans att bygga upp anklarna innan du hamnar i en potentiellt farlig situation.

Med denna historia i åtanke, här är några av de mest populära alternativen till vandringskängor som röstats fram av vandrare på forum runt om på webben.

Trailrunners och vandringskängor

Löpare och vandringskängor delar många av fördelarna med vandringskängor, som vattentätt tyg och bra grepp, utan att potentiellt försvaga dina anklar. De är idealiska för de mer avslappnade spåren du bör använda samtidigt som du återställer styrka och hälsa till dina anklar. Varje väg som skulle vara för mycket för dessa skor skulle också vara farlig för dåliga anklar att resa på.

Ännu viktigare är att dessa skor faktiskt är designade för att stödja dina anklar, knän och höfter på ett funktionellt sätt. Även om de inte känns som ett fotled, gör de mer för dig än vad en tandställning kan. Bra promenadskor och ortoser håller dig i linje när du går och vandrar, vilket hjälper dig att lära dig balans och nya svar på riskfyllda steg.

Klassiska tennisskor eller sneakers

Om du håller det väldigt avslappnat är det faktiskt ett väldigt smart beslut att lära sig om hur man går genom att gå på etablerade stigar som också är vänliga för små barn. Du kan stärka svaga anklar utan att oroa dig för ett fall på en isolerad plats.

Många människor i den här situationen vill inte genast spendera pengar på vandringskängor. De vill lära sig att röra sig igen, göra misstag, anpassa sig långsamt och göra den resan i skor som kostar $25-$50 istället för $ 140. Detta resonemang är helt rättvist och kan återigen vara ett mycket smart beslut. Målet är trots allt att få dig att gå tillbaka på långa vägar, eller hur?

  8 sätt att tjäna pengar medan du njuter av utomhus

Detta är ett annat alternativ som stöds av erfarna vandrare. När många vandrare bytte från vandringskängor till vandringskängor och upptäckte hur svaga deras anklar var, gick de tillbaka till klassiska atletiska skor för att hjälpa dem att återuppbygga sin styrka.

Vandringskängor eller barfotasängor

Det här alternativet är verkligen inte för alla, men det finns människor över hela världen som svär på att ta korta promenader barfota. Skorna låter vandrare få kontakt med sin omgivning, känna på leden och bli mer medvetna om varje stegs inverkan på dem.

Om du upptäcker att din tendens till stukningar har mer att göra med proprioception än dina leders hälsa, kan detta vara den bästa lösningen för dig. Barfotaskor hjälper dig att bli medveten om var du befinner dig i rymden, och de kan också hjälpa till att bygga styrka i både foten och fotleden. I teorin kommer detta att hjälpa till att förhindra dina stukningar under resten av dagen lika mycket som att gå.

Nackdelarna med barfotaskor inkluderar sårbarhet för faror som krossat glas eller vassa stenar, såväl som den längre inlärningskurvan om du får förhårdnader på fötterna, och de fungerar inte bra med ortoser.

Hur man anpassar sig till att gå utan tungt fotledsstöd

Oigenkännlig senior manlig sjukgymnast som arbetar med en ung kvinnlig patient.

Det finns några enkla saker som kan hjälpa dig att anpassa dig till att gå med lågt till medelhögt stöd direkt på din fotled, vilket hjälper dig att växa till stövlar som är riktigt bra för dig.

Anpassade ortoser eller innersulor

Alla som har upplevt välgjorda och korrekt monterade innersulor kan berätta vilken konstig upplevelse det är.

För det första kan det göra ont i några dagar. Inläggssulorna eller ortoserna korrigerar din fotledshållning, sedan dina knän, sedan dina höfter, och det går hela vägen upp till din rygg och nacke. Leder du inte visste existerade kan börja poppa när allt kommer tillbaka i linje. Ju sämre anklar och fotvalv, desto mer dramatiska resultat.

När saker och ting är som de ska vara kan du börja träna om dina anklar för att hantera saker som att gå. Sneakers eller trailrunners fungerar utmärkt om din fotled inte alltid rullar naturligt på grund av svaga fotvalv. Du kanske har mer smärta än du förväntar dig, men det är bra om dina muskler fungerar.

Om dina anklar lutar inåt, du har konstiga valv, eller om dina knän berörs när du står, försök att skaffa anpassade innersulor och arbeta därifrån.

Fysioterapi och träning

Riktigt dåliga anklar är ett medicinskt problem. Om du är sårbar för stukningar, om du har ständig smärta eller något annat problem som detta, sök professionell hjälp innan du försöker behandla dig själv med hängslen eller overkill-stövlar. Gör ingen långvarig skada om du kanske bara behöver en ny uppsättning övningar.

Gå på vandring och gå i mindre intensiva stövlar

Du kanske upptäcker att problemet har varit överskyddande stövlar hela tiden. Om du aldrig kan att bygga ankelstyrka, då kommer du aldrig att göra det ha bara styrka. Prova några av idéerna i den här artikeln på din nästa promenad, ta det lugnt och få musklerna att arbeta igen.