Bästa trollingdjup för att fånga Kokanee

Kokanee Lax är fiskar som tenderar att hänga runt djupare vattennivåer. Det finns dock inte en hel del konsekvens. De hänger strax under stim av betesfisk, trots att de nästan helt är djurplanktonmatare. Att vara nära dessa betesfiskar är dock bra skydd från de andra fiskarna som vill äta dem, som regnbåge eller tjuröring.

Men hur djupt skulle det optimala djupet vara att trolla? Kokanee lax kan hittas på olika djup beroende på tid på året och vatten. Det vanligaste området för kokanee-trolling är mellan 10 och 40 fot. Jag trollar i allmänhet på 18 fot tills jag kan få en bra läsning från fishfindern.

Djup för Kokanee laxfiske

Kokanee lax är djupare simmande fiskar. De har känsliga ögon, så laxen håller sig lägre i vattnet för att hålla sig borta från det mer intensiva ljuset som är vanligt i grundare nivåer.

Kokanee har för vana att simma parallellt med stranden. Jag lärde mig detta när jag var på isfiske med några kompisar i januari 2018. En veteranfiskare kom över till min uppsättning hål som alla var uppställda cirka 5 fot från varandra. Han sa att eftersom alla mina hål var uppradade parallellt med stranden kunde jag lika gärna fiska i ett hål för att ha dem alla tillsammans.

Efter att jag kommit över det lite oförskämda utropet av mitt misstag, satte jag upp mina linjer var 10 fot från stranden. Jag började fånga Kokanee mycket oftare. Jag tillämpade denna kunskap under vårens och sommarens fiskesäsonger och märkte att detta också var sant. Om jag tog rätt tid kunde jag följa fiskstim när de färdades antingen upp eller ner på sidan av stranden.

Kokanee gillar att umgås precis vid avfarterna i de djupare delarna av sjön. Platser som dessa tillåter fisken att inte röra sig men ändå vara tillräckligt nära en födokälla, ungefär som flodfiskarna som hänger precis bredvid de kraftiga strömmarna där maten kommer ifrån.

Kokanee-lax är några av de mer energimedvetna fiskarna, så de spenderar mycket tid på att bara kyla i vattnet för att spara energi. Den enda gången de rör sig är när det finns mat framför deras ansikten eller när det är något som irriterar dem.

  När är den bästa tiden att vandra?

Kokanee kommer att följa en dodger och kroka om det ser ut som mat, men biter sedan bara när betet gör den arg. På grund av detta måste du först resa över Kokanee och få dina krokar tillräckligt nära för att synas.

Hur du får din linje tillräckligt djup för Kokanee

Att få din krok att synas av fisken kan vara svårt eftersom vissa Kokanee är minst 20 fot ner, och för det mesta är de runt 60 fot ner. Det enklaste sättet att få en krok och lina ner så djupt är genom att använda en downrigger på en större båt. Nedriggarna är oftast dyrare och kan vara farliga att sätta på en kajak.

Nedriggare

Dunriggern är en utrustning som hjälper till att få ner linan till mycket djupa djup. Vad den specifikt gör är att fästa en vikt som lätt kan lossas från linan. Vikten är kopplad till en vev och lina som har en linjeräknare på sig för att berätta exakt hur djupt linan har gått.

När du väl har fiskat på din krok kommer antingen du eller fisken att rycka tillräckligt hårt för att få bort kroken från downriggerns vikt och du kommer att kunna rulla in fisken obehindrat av en tung vikt för att få ner den så djupt.

Men nedriggare kan bli väldigt dyra, även en manuell vev. De elektriska kan ta sig upp där, lika mycket av fiskeutrustningen. Downriggern är det bästa sättet, men det finns fortfarande bra sätt att få ner din lina till 50+ fot.

Blyad linje

Det finns något som kallas en blyad linje. Detta är en typ av fiskelina som har en blykärna. Utsidan är vanligtvis täckt av någon typ av fläta eller ett annat material.

Vad den blyförsedda linan är tänkt att göra är att få ner linan djupt utan att skada verkan av beten som en vikt skulle göra. Linan är mycket stark men är något tjockare i diameter än andra linor vilket gör den bara bra för trolling, men den klarar sig väldigt bra. Du kan lätt komma till de optimala djupen med en blyad lina.

Priset på blylinan kan också bli dyrt, men om det köps i rätt mängd är det fortfarande mycket billigare än att köpa en downrigger.

  Enkla sätt att blåsa upp en luftmadrass när du campar!

Glidande vikter

Glidvikter är precis vad de verkar vara. De är en vikt som kan glida upp och ner på linan. Detta kan hjälpa till att linan blir för nedtyngd. Den glidande vikten kan hjälpa till att få ner beten till det vattnade djupet, men efter det hämmar inte tyngden betens lina och aktin.

Bästa riggarna för att fånga Kokanees på alla djup

Eftersom Kokanee Lax är så populära att fånga finns det mycket kunskap om de bästa sätten att fånga dem. Varje professionell sportfiskare och alla som vet hur man fångar Kokanee-lax när man trolling vet att hoochies är vägen att gå. Jag har skrivit en komplett guide om de bästa inställningarna för kokanee-fiske tidigare.

Hoochie

En hoochie är ett konstgjort bete som har många små plastsläp som lockar fisk mot fisken. De finns i många färger, men de som bekräftats fungera bäst för Kokanee trolling är ljust rosa.

Eftersom de bästa djupen att trolla för Kokanee är mycket djupa, måste du använda några mycket ljusa färger för att fisken ska kunna se beten och bita den.

Kokanee triggas av rosa och kommer att attackera dem av ilska eller irritation. Rosa fungerar särskilt bra under tider som inte är Kokanees matningstider. Andra bra färger är apelsiner, röda och lite ljuslila. De varma färgerna är rätt väg att gå med Kokanee.

På baksidan av hoochiens krok, lägg en kärna av vit skopinne som blötlagts i vitlök kvällen innan. Lukten som vitlöken ger kormen kommer att introducera en ny lukt till Kokanee-laxen, och det kommer att irritera dem till att bita.

Dodgers

En dodger är en metallbit som lockar fisk mot krokarna som släpar efter. Undvikarna reflekterar ljus mot fisken och fungerar som fjällen på en fisk som simmar i vattnet.

Vissa dodgers kan böjas för att ge dem den handling som får dem att svaja i vattnet. Om det finns tre linor ute i vattnet med dodgers, alla följt av krokar och beten, kommer de att se ut som ett fiskstim och Kokanee-laxen kommer med största sannolikhet att slå till av irritation.

  Hur man kontrollerar motortimmar på en basbåt

Blinkers

Dessa är ungefär samma som dodgers, förutom att de är mycket mindre och de snurrar runt mycket mer oberäkneligt. Syftet med blinkarna är att få reflektera mer solljus i ett större område. Blinkarna kommer att fungera som små betesfiskar som simmar i vattnet. Denna konstgjorda fiskstim kommer att vara måltavla av Kokanee-laxen och skolans eftersläpande, krokarna och beten kommer att bitas först.

Spinnerblad

Vanligtvis bara hittas på spinner beten och spinner beten, spinner blad fungerar som en actiongivare till en krok. De snurrar runt kroken, reflekterar ljus och skapar en störning i vattnet. Fisken tar upp störningarna och kommer ganska långt ifrån mot beten.

Reflexen är till för att locka närmare fiskar att slå, och det fungerar väldigt bra. Ett spinnerblad kan fästas på en hoochie, vilket kommer att ge den den extra fördelen i de djupare vattnen där Kokanee lever.

Extra tips för trolling för Kokanee

Trolling är en konst, och varje konstmeduim har saker som kan göras för att den slutliga produkten ska se bättre ut eller vara lättare att utföra.

  • Köp en Rubber Snubber: En Rubber Snubber är en bit gummi som fästs mellan ledaren och linan före dodger och krok. Detta hjälper till att hålla mycket spänning borta från Kokanees mun.
  • Mjuka munnar: Kokanee har väldigt mjuka munnar, så ibland kan kroken sättas för våldsamt och kroken kan slitas ur fiskens mun. Gummisnubbern hjälper till att hålla uppsättningen skonsam nog att inte slita ur den.
  • Köp ett långt nät: På grund av Kokanees mjuka munnar är det svårt att få ett i båten genom att lyfta upp det ur vattnet. Ett långt nät hjälper till att få upp fisken ur vattnet på ett säkert sätt och att inte ta sig av kroken.

Relaterade frågor

Hur snabbt ska man trolla efter Kokanee Salmon? Runt 0,8 MPH upp till 1,5 MPH. Det finns några fiskare som har hittat turen vid 2 MPH, men jag har inte sett mycket lycka gå så fort.

Vilka tider på året kan Kokanee fångas? Kokanee kan fångas året runt. Trolling är bäst runt mitten av sommaren och tidig höst, medan jiggning är bättre under vintern vid isfiske och under tidig vår.