Bästa träspackel för stora hål 2023

Trä är ett av de mest hållbara och mångsidiga materialen du kan använda i projekt. Ändå kan den skadas av olyckor eller slitage och lämna stora fula hål. I det här scenariot kan du antingen kasta ut den drabbade biten, vilket kan bli dyrt, eller fylla den med ett lämpligt träspackel.

De bästa träfyllnadsmedlen för stora luckor och hål inkluderar:

  • Minwax 448530000 Fyllmedel Träspackel
  • FamoWood 40022126 Latex träspackel
  • Elmer’s E914 Carpenter’s Color Change Wood Filler
  • Goodfilla vattenbaserat trä- och spannmålsfyllmedel
  • Elmers E892 Stainable Wood Filler
  • Aqua Coat Skåp Wood Grain Filler
  • Coconix Reparationssats för golv och möbler
  • Woodwise pulveriserat träfyllmedel
  • Elmer’s E855 Carpenter’s Wood Filler

Träspacklet Miniwax är det överlag bästa träspacklet för stora hål, medan Elmers snickarspackel fungerar bra i ett bredare spektrum av inhemska träsituationer. I resten av den här artikeln kommer vi att gå igenom var och en och vad som får dem att ticka. Du kommer också att lära dig de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en av dessa.

Varför du behöver träspackel för stora hål

Trä är inte oförstörbart. Ett tungt föremål kan falla av din hand och krascha på toppen av ditt skåp. Dina små kan ge sitt bästa intryck av Byggare Bob och lämna ett gapande hål på ditt vackra soffbord. Om du fortsätter att byta ut varje föremål eller betalar för komplicerade reparationer, räcker pengarna ihop ganska snabbt.

Med träfyllmedel behöver du bara fylla i luckor och hål, slipa ner ytan med sandpapper och applicera önskad finish. Några av de bästa produkterna på marknaden idag kommer i matchande träfärger, så det är lätt att täta upp stora hål utan att det drabbade området sticker ut.

Vi kommer snart till de bästa träspacklarna du kan köpa, men först måste du veta vilka olika typer av träfyllmedel du kan använda.

De olika typerna av träfyllmedel

De olika typerna av träfyllmedel skiljer sig åt i sin kemiska sammansättning och de användningsscenarier som de utformats för. Vi kommer att titta på var och en av dem nedan:

Cellulosa träspackel

Om du vill ha premiumlösningen för att hantera stora hål i trä, bör produkter som kategoriseras som träspackel vara först på din lista. Dessa produkter kommer inte att krympa som andra fyllmedel, och de kan ta nästan vad som helst efter härdning. Du kan slipa, betsa eller måla träytan efter att ha använt någon av dessa.

Det är dock inte utan dess nackdelar. Om hålet är mer än en tum djupt behöver du flera applikationer för att säkerställa en ordentlig fyllning.

Akryl tätning med silikon

Du bör överväga akryl tätning med silikon om den påverkade träbiten du arbetar med är utsatt för elementet. Sådana produkter kan stå emot fukt och kan ta upp till ytan ganska snabbt. De finns också i olika färger, så det är lätt att hitta ett alternativ som matchar trätonen eller färgen.

Latexfyllmedel

Latexspackel är bäst lämpad för medelstora till stora hål såsom de från spik- eller bildkrokskador, betydande skåpssprickor etc. Dessa fillers är bäst för täckande jobb, men om du måste använda dem på stora hål måste du köpa mycket för att säkerställa att den slutliga finishen inte spricker eller sjunker efter en kort stund.

Latexfyllmedel finns i ett brett utbud av färger, så att du kan använda tonen som matchar ditt trästycke bättre. Appliceringen är lika enkel som att använda en spackel, och du kan bli av med överskottet med lite lätt slipning.

Epoxifyllmedel

Epoxifyllmedel är några av de mest hållbara alternativen du kan gå med när du fyller stora hål i trä. De binder snabbare till träytor och de är ganska flexibla. Du kan betsa, borra eller måla alla träytor fyllda med dessa typer av fyllmedel. Det är också lätt att forma, slipa eller såga spacklet vid behov.

Nackdelen med dessa fillers är att de inte smälter in med resten av träytan. Du måste använda rätt finish för att säkerställa bästa möjliga kamouflage.

Se även  Vilket är det bästa verktyget för att skära rännor?

Spackling Paste

Du kan använda spacklingpasta när du fyller hål i karmar, trim och annat sådant interiörträ. Produkterna har gipsputs, vilket är miljövänligt. Det är en hållbar lösning som du kan lita på även när du lappar gips.

Efter att pastan torkat kan du slipa och måla spacklingpastan som du tycker passar. Det finns dock några nackdelar med att använda produkter i denna kategori. De tenderar att krympa, och du behöver i allmänhet mer än en applikation. De fungerar inte heller riktigt bra med fläckar, så du måste måla.

Polyesterpasta

Polyesterpasta liknar tvådelad epoxi. Dessa produkter är vanligare inom bilindustrin, men du kan även använda produkter i kategorin när du fyller stora luckor och hål i trä. Den tål målning, spikning eller borrning, men den förlorar en del av sin flexibilitet när den appliceras.

Dessutom behöver du en härdare och harts för att använda en av dessa. Härdare är giftiga, så du bör vara försiktig när du hanterar dem. De flesta polyesterpastaprodukter kräver ett extra skikt för bästa resultat. Du måste arbeta snabbt eftersom formbarhetsfönstret är mindre än 15 minuter.

Som andra kan du även slipa och måla polyesterpasta. För bästa resultat, välj färg som bäst matchar träets ton.

Pulverfyllmedel

Pulverfyllmedel är några av de bästa alternativen när du har att göra med ytskador. Dessa produkter är vanligtvis en blandning av sågspån och träspån. Kombinationen förvandlas till en pasta när den blandas med vatten.

Du kan använda dem för att fylla stora hål, så länge som det drabbade trästycket inte kräver någon borrning eller tar någon form av kraftiga stötar när det torkat.

9 bästa träspackelprodukter för stora hål

För att hjälpa dig välja det bästa träspacklet för stora hål har vi valt ut några av de bästa du kan hitta nedan. Alla produkter finns på Amazon.

1. Minwax 448530000 Filler Wood Kitty

De Minivaxspackel träspackel fungerar bra för alla typer av projekt.

Du kan lita på det när du behöver fylla skåror, sprickor och hål i både färdiga och oavslutade träbitar.

Du kan använda produkten på inomhus- eller utomhusytor, inklusive dörrar, trädäck, skåp, möbler, golvlister, golv och mer. Produkten finns i olika träfibrer, inklusive vitt. Som alla toppprodukter för träspackel kan du slipa, såga, skära, lacka och måla ytor fyllda med denna produkt.

2. FamoWood 40022126 Latex träspackel

Famowood 40022126 är ett träspackel av professionell kvalitet som du kan lita på för både exteriöra och interiöra ytor. Det är en bra lösning att titta på om du vill ha en snabbtorkande produkt du kan måla. Den tar väl emot träytan och torkar på mindre än 15 minuter.

Det är en lösningsmedelsfri lösning som finns i olika färger utformade för att matcha riktiga träslag. Du kan också färga den om du hellre inte vill måla. Men eftersom detta är latexfyllmedel, behöver du mer än bara en liten balja av produkten när du fyller stora hål.

3. Elmers E914 Carpenter’s Color Change Wood Filler

Elmer’s är ett populärt namn i nischen för träfyllmedel. Varumärket gör högkvalitativa lim och fyllmedel, och E914 träspackel är inte annorlunda. Produkten kommer i olika storlekar från (4-16 ounce/0,11 – 0,17 L behållare), så att du alltid kan hitta den perfekta förpackningen som krävs för ditt projekt.

Under appliceringen blir fillern först lila innan den antingen torkar vit eller naturlig. Den initiala lila färgen hjälper dig att se området du arbetar med tydligare. Produkten tar lätt mot fläckar och målar, men du måste låta den sitta ett tag innan färgning. Efter fyllning kan den torra ytan se grov ut. Slipa ner den för att få en polerad och målningsfärdig look.

4. Goodfella vattenbaserat trä- och spannmålsfyllmedel

Du kan fixa vilket stort hål som helst med en balja av Goodfella’s Wood and Grain Filler. Det är en vattenbaserad formula designad för att fylla och dölja hål, sprickor, kvistar och sprickor på en mängd olika ytor. Det finns tre storlekar att välja mellan: 1 gallon (4,5 L), 1 quart (1,1 L) och 8 ounces (0,23 L). Du kan vara säker på att hitta den perfekta storleken som krävs för att slutföra jobbet.

Se även  Hur smakar Escargot? 5 hälsosamma skäl att prova

Du kan slipa produkten när den torkat utan att oroa dig för sprickor eller krympning. Du kan färga den efter att den härdat. Vissa färgar den redan innan den har applicerats.

5. Elmers E892 Stainable Wood Filler

Elmers betsbara träspackel är ett annat bra alternativ för att fylla hål på träbitar inomhus. Produkten kommer i en liten tub som gör den lätt att applicera i hål.

Liksom några av de bästa fyllmedlen på marknaden, krymper och spricker den inte. När den torkat kan du måla över den vita färgen för att matcha omgivningen. Du måste slipa ner den grova ytan innan du målar.

6. Aqua Coat Cabinet Wood Grain Filler

Aqua Coat är speciellt utformad för att fylla hål i ditt skåp. Det är en vattenbaserad formula som du också kan lita på för att täta porerna. Lacker du om träskåp? Aqua Coat-blandningen kan komma väl till pass.

Produkten är en geldesign som du kan applicera jämnt. Den torkar inom en timme för att ge dig en ganska jämn finish. Efter att det har härdat kan du slipa ytan lätt och måla den reparerade ytan så att den ser ut som resten av ditt skåp.

7. Coconix Reparationssats för golv och möbler

Har du hål i ditt trägolv eller dina möbler? De Coconix Reparationssats för golv och möbler är ett av de bästa alternativen du kan gå med. Den är främst avsedd för bucklor, nagg och repor, men den har också lite träspackel i satsen för djupare hål.

Så att köpa detta kit ger dig en nästan allt-i-ett-lösning för alla träproblem. Produkten finns i tio färger, vilket säkerställer att du snabbt kan hitta den perfekta nyansen för ditt golv. Till skillnad från andra tillverkare vi har sett hittills, stödjer Coconix produkten med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti och ett års garanti.

8. Woodwise Powdered Wood Filler

Om du inte gillar hur konserverade träfyllmedel tenderar att torka ut efter öppning, kommer du att älska det Woodwise pulveriserat träfyllmedel. Det är ett kostnadseffektivt alternativ att överväga om du har ett stort projekt att arbeta med men inte vill snabba igenom allt på en gång.

Den pulveriserade formen betyder att du kan förvara den utan att oroa dig för att den fryser eller torkar. Blanda det med vatten, så får du en kittliknande blandning för att fylla hål. När det är torrt kan du slipa och måla över ytan utan att oroa dig för sprickor eller krympning.

9. Elmers E855 Carpenter’s Wood Filler

De E855 träspackel är en annan utmärkt produkt från Elmer. Sammansättningen innehåller äkta träfibrer, vilket gör att den ger dig ett starkt träliknande utseende när den är torr. Du kan lita på formeln för att fylla hål, skåror och sprickor på träytor utomhus och inomhus.

När den har torkat kan du slipa ytan innan du applicerar bets, lack eller färg. Du får även en yta du kan spika eller skruva utan att oroa dig för sprickor.

Faktorer att tänka på när du köper träspackel för stora hål

Följande är några av de faktorer du bör tänka på när du köper träfyllmedel:

Total produktkostnad

Du kommer sannolikt att använda mer än ett par uns av någon produkt du väljer för att effektivt fylla ett anständigt stort hål i trä. Beräkna den totala kostnaden för den kvantitet du behöver för en produkt och se hur den kan jämföras med samma kvantitet med andra produkter.

Se även  Varför fortsätter jag att lukta nagellack när det inte finns något

På samma sätt bör kostnaden för att fylla veden inte kosta mer än vad du kommer att spendera på ett reparationsjobb.

Produktens torktid

Alla produkter vi har tittat på ovan har inte samma torktid. Du måste se till att produkten du har valt har den optimala torktiden för jobbet. Att gå efter den snabbaste torktiden du kan hitta kan också vara kontraproduktivt här. Om det skadade området inte är helt täckt innan fyllmedlet torkat, kan du ha slösat bort din tid och dina pengar.

Snabbtorktider gör också att du inte kan lämna produktbehållaren öppen för länge. Du kan komma tillbaka för att finna att produkten är oanvändbar efter att ha varit borta i mindre än en halvtimme. Vissa tillverkare listar sina produkttorktider, medan andra inte gör det. Se till att få en dom innan du köper en produkt.

Mängd fyllmedel du behöver

När man vill reparera ett stort hål kan det vara svårt att bestämma sig för mängden träfyllmedel som ska köpas. Du bör generellt sikta på 16 ounce (4,5 L) för att fylla de flesta stora hålen. Om du har ett större hål att ta itu med, överväg att dubbla det antalet.

Om du är en professionell träarbetare, kommer du förmodligen att spara mer pengar på att köpa valfritt fyllmedel du väljer i bulk. Stora påsar med pulverformiga fyllmedelsprodukter håller längre och erbjuder mer flexibilitet under projekt. Du blandar bara ihop det du behöver.

Vanliga frågor om Wood Gap Filler

Ska du välja pulver- eller pastafyllmedel?

Färdiga pastafyllmedel är lättare att använda. De sparar tid och energi, och du behöver inte oroa dig för att blanda en produkt. Men de tenderar att vara oförlåtande och kräver en snabb ansökan. Pulverfyllmedel ger mer kontroll och är lättare att lagra.

Båda lösningarna har för- och nackdelar, så det rätta valet kommer att variera från en person till en annan. Om du är en hobby (eller bara ägnar dig åt en engångsreparation) och du kan arbeta snabbt är färdiga pastafyllmedel en bra lösning.

Om du inte är en erfaren gör-det-själv-entusiast, bör du välja en pulverlösning eller pastafyllmedel med långsammare torktider.

Som en erfaren träarbetare eller någon med mycket reparationsarbete att göra övertid är pulverlösningar lättare att arbeta med. Du kommer att lägga tid på att blanda produkten, men du har upp till en timme på dig att arbeta med den blandade produkten. Pasteprodukter ger dig sällan mer än 14 minuter innan de torkar ut.

Vad är den perfekta väntetiden innan du slipar träspackel?

Du bör vänta tre timmar innan du slipar träspackel om du har arbetat på ett stort hål. Mindre hål kan härda snabbare än så, men för att vara säker, ge det så mycket tid som möjligt innan du slipar. Det är det bästa sättet att få en jämn finish och undvika att skrapa bort fillern.

Kan alla träfyllmedel ta spikar och skruvar?

Inte alla träspacklar tål spikar och skruvar. Latexfyllmedel, speciellt, är inte tillräckligt hållbara, men de flesta träspackel och pulverformiga fyllmedel är utformade för att absorbera sådan stöt. Du måste dock ge tillräckligt med härdningstid innan du spikar eller skruvar ytan – upp till två veckor i vissa fall.

Slutgiltiga tankar

Du behöver inte alltid kasta ut skadade träbitar med stora hål i. I många fall kan du återuppliva föremålet med rätt träspackel. Det finns många alternativ på marknaden, men träspackellösningar är vanligtvis din bästa insats för rätt resultat.

Pulverformade kornfyllmedel är de näst bästa alternativen att överväga, medan andra pastafyllmedel också kan göra ett jobb beroende på djupet på hålet du försöker fixa. Välj alternativ som tål fläckar och färger om du vill ha ett enhetligt utseende efter att ha fixat hålet.

Lämna en kommentar