Bästa toalettpappret för septiktankar: 7 exempel och hur man testar

Om ditt VVS rinner av ett septiksystem eller om du bara vill ha toalettpapper som löser sig snabbt för ditt VVS, är det bra att känna till de bästa typerna av toalettpapper för septiksystem.

Det bästa toalettpappret för septiska system är antingen biologiskt nedbrytbart, återvunnet, märkt som septiskt säkert eller en kombination av de tre. Dessa toalettpapper löses upp snabbare och skadar inte bakterierna som lever i septiktankar.

Om du inte vill gå och leta i din butik efter toalettpapper som har dessa egenskaper, oroa dig inte. Vi har sju exempel på toalettpapper som är bra för septiktankar och som är ganska lätta att hitta.

 1. Sju toalettpapper för din tank
 2. Vetenskapen om septiska system
 3. Testar ditt toalettpapper
 4. Relaterad fråga

Sju toalettpapper för din tank

Innan vi går in i våra exempel vill jag ge dig lite fullständig avslöjande. Jag gick inte ut och testade alla typer av toalettpapper som anges här. Jag vet, jag är lat.

Men jag har organiserat de här exemplen för att ge dig en uppfattning om vad du ska leta efter i ett septiksäkert toalettpapper, baserat på vad toalettpappret är gjort av och vad andra har sagt om dem.

Om du vill leta efter ditt toalettpapper, här är en allmän tumregel du kan använda: ju naturligare produkten är, desto bättre blir den för ditt septiska system. Med det sagt, här är 7 exempel på toalettpapper som anses vara septiskt säkra.

1. Aria Premium Jordvänligt toalettpapper

Aria Premium toalettpapper (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Septisk säker och 100% biologiskt nedbrytbar
 • Tillverkad med 100 % förnybar energi
 • Planterar tre träd för varje som används

Nackdelar

 • Grov konsistens

Detta Aria-toalettpapper erbjuder allt du behöver leta efter i en septisk-säker badpapper med några extra miljövänliga bonusar.

Det är både septiskt och biologiskt nedbrytbart. Att vara biologiskt nedbrytbar innebär att det kommer att lösas upp ännu snabbare i ditt septiska system.

Aria lovar också att plantera tre träd för varje träd som används för papperet. Medan de flesta företag redan fyller på träden de använder, planterar de ofta inte ett överskott, vilket är vad Aria gör.

Slutligen är detta toalettpapper tillverkat med 100 % förnybar energi.

Om du letar efter septisk säker och miljövänlig tillverkning, då är detta toalettpapper ett utmärkt alternativ.

2. Sjunde generationens vitt toalettpapper

Sjunde generationens toalettpapper (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Septisk säker
 • 100 % återvunnet papper
 • Inga tillsatta färgämnen, bläck eller doftämnen

Nackdelar

 • Grov konsistens

Seventh Generation är kända för att göra jordvänliga produkter, deras toalettpapper är inte annorlunda.

Den är septisk säker och tillverkad av 100 % återvunnet material som bryts ner snabbare i vatten än icke-återvunna material.

Den är också gjord utan tillsatta färgämnen, bläck eller dofter som kan skada jämvikten i ditt septiska system.

Den enda nackdelen är att ett fåtal personer säger att detta toalettpapper är på den grövre sidan. Men om du kan tolerera lite grovhet för din septiktanks skull, så är detta ett bra alternativ.

3. Scott Rapid Dissolving Toalettpapper

Scott snabbt upplösande toalettpapper (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Gjord speciellt för husbilar och båttoaletter
 • Septisk och avloppssäker
 • Väldigt mjuk

Nackdelar

 • Mindre rullar

Detta toalettpapper är tillverkat speciellt för RV- och båttoaletter som har förvaringstankar. Det betyder att för att tanken ska tömmas ordentligt måste toalettpappret lösas upp snabbt.

Personer som använder detta toalettpapper säger också att detta toalettpapper är väldigt mjukt jämfört med andra snabbt upplösande toalettpapper.

Eftersom det är säkert för husbilar och båtar, är det också säkert för avlopp och septiktankar.

Tyvärr verkar dock rullarna för detta toalettpapper vara mindre än du kan förvänta dig av en vanlig rulle toalettpapper.

4. Caboo Tree Free Bamboo Toalettpapper

Caboo Bamboo Toalettpapper (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • 100% biologiskt nedbrytbar
 • Septisk säker
 • Hållbart anskaffat

Nackdelar

 • Mycket tunna lager

Eftersom den är 100 % biologiskt nedbrytbar är den septisk säker.

Produkter som tillverkas av bambu blir mer och mer populära. Bambuprodukter är mer hållbara eftersom bambu kan växa mycket snabbare än träd.

Jag satte inte detta bland proffsen eftersom det skulle ta för mycket att skriva, men detta toalettpapper är allergivänligt och fritt från BPA, parabener, doft och klor.

Se även  Hur smakar Escargot? 5 hälsosamma skäl att prova

Om du eller någon i ditt hushåll är känsliga för dessa saker, är detta toalettpapper ett utmärkt allergivänligt alternativ.

Det negativa med detta toalettpapper är att lagren är ”papperstunna”. Ser du vad jag gjorde där?

Okej, ordlekar åsido, detta betyder att du behöver mer papper för att göra jobbet som ett toalettpapper med tjockare lager.

5. Aqua-Soft Toalettpapper

Aqua-Soft toalettpapper (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • 100% biologiskt nedbrytbar
 • Gjord speciellt för husbilar och båttoaletter
 • Septisk och avloppssäker

Nackdelar

 • Tunna lager

Precis som toalettpapper #3 ovan, är denna produkt gjord speciellt för husbilar och båtar vilket innebär att den löses upp snabbt. Detta betyder också att det är septiskt och avloppssäkert.

Det är också 100% biologiskt nedbrytbart vilket gör att det löser sig ännu bättre.

Avvägningen här är att skikten av detta toalettpapper är ganska tunna, vilket kan göra att det lätt går sönder när det används.

6. Angel Soft Toalettpapper

Angel Soft Toalettpapper (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Säljes i de flesta livsmedelsbutiker
 • Septisk säker
 • Hållbart odlade träd

Nackdelar

 • Inte lika mjuk

Min familj har köpt Angel Soft så länge jag kan minnas. Mest för att det är septiskt säkert och rimligt prissatt.

Till skillnad från några av de andra märkena som listas som mestadels säljs online, säljs Angel Soft på i stort sett alla större livsmedelsbutiker. så det är lätt att hitta.

Nackdelen med detta toalettpapper är att det bara inte är särskilt mjukt. Och även om det inte är det bästa toalettpappret, är det fortfarande ett bra alternativ för ditt septiska system och din plånbok.

7. Charmin Ultra Strong

Charmin toalettpapper (Se på Amazon) *vi får provision

Fördelar

 • Septisk säker
 • Tjocka lager
 • 100% amerikanskt tillverkad

Nackdelar

 • Rullar för tjocka

Om du vill ha den mjuka badrumsupplevelsen samtidigt som du är septisk säker, kan du gå med en Charmin-rulle.

Detta toalettpapper är septiskt säkert men jag föreställer mig att det inte löses upp lika snabbt som våra andra exempel bara på grund av tjockleken på lagren. Men, jag testade det inte så du får ta reda på det åt mig om du köper detta toalettpapper.

Charmin är också 100% amerikanskt gjort, vilket inte är något som annonseras mycket på toalettpapper.

Vissa människor har påpekat att toalettpappersrullarna är så tjocka att de inte skulle passa i deras vanliga toalettpappershållare. Tänk på det innan du köper.

Vetenskapen om septiska system

Efter att ha tittat på alla våra exempel kanske du undrar ”varför spelar det någon roll om mitt toalettpapper är septiskt?” Tja, allt beror på hur systemet fungerar.

För att bättre förstå septiska system finns det några frågor som måste besvaras: hur fungerar de, varför används de och vad du aldrig ska lägga i dem. Först till kvarn.

Hur fungerar de?

Ett traditionellt septiksystem har tre distinkta delar. VVS-systemet, septiktanken och avloppsfältet. Låt oss titta på var och en och se vilken roll de spelar.

VVS-systemet

Den första delen av ditt septiksystem är den resa som avloppsvattnet tar för att komma till din septiktank.

Ditt septiksystem får allt avloppsvatten, inte bara vattnet från din toalett. Detta inkluderar alla handfat, duschar och även din diskmaskin och tvättmaskin.

Det betyder att om du har en septiktank måste du vara uppmärksam på vad du stoppar i alla dina avlopp, inte bara vilket toalettpapper du använder.

Septiktanken

En septiktank är en vattentät, förseglad tank, som är nedgrävd i marken. Du kanske kan identifiera var din septiktank är genom att leta efter brunnslock, eller något liknande, nära ditt hem.

När avloppsvattnet kommer in i din septiktank, börjar det separeras i tre olika lager: avskum, avloppsvatten och slam

Fetter och oljor flyter till toppen och bildar avskumsskiktet.

De fasta ämnena, mestadels mänskligt avfall, lägger sig till botten och bildar slam. Ja, det kallas egentligen bara slam.

Dessa två lager stannar i den förseglade septiktanken tills din tank pumpas (rengörs) av en professionell. Du bör få din tank pumpad ungefär en gång vart tredje till femte år. Ju mer vatteneffektiv du är, desto mindre ofta behöver du pumpa din tank.

Se även  Kan jag ha ett löpband i en lägenhet eller lägenhet?

Det sista lagret är flytande avloppsvatten som kallas avloppsvatten. Den sitter mellan slam- och avskumslagret. Detta lager rinner ut ur din septiktank och in i ditt avloppsfält.

Om din septiktank blir igensatt av olösliga föremål, kan den säkerhetskopiera hela ditt system så att ”du vet vad” träffar fläkten.

Drainfield

Detta är ett fält nära din septiktank som har grunt nedgrävda rör i sig. Rören som sträcker sig ut ur septiksystemet har hål i dem.

Dessa hål gör att avloppsvattnet kan sippra ut i jorden. Nu kanske du tänker att det här är en hemsk idé. Men oroa dig inte, jorden är galet fantastisk.

Medan avloppsvattnet börjar tränga igenom jorden, tar jorden naturligt bort alla skadliga bakterier, virus och andra skadliga saker. Är inte det coolt?

När avloppsvattnet väl har filtrerats fortsätter det att färdas genom marken tills det når grundvattenlagret. Det återinförs sedan i vattnets kretslopp som helt rent och säkert dricksvatten. Fantastisk!

Om du inte märkte det tycker jag att det är en ganska cool process, så jag är ledsen om du inte delar min entusiasm.

Och det är det, det är den grundläggande sammanfattningen av hur ett septiksystem fungerar.

Om du har fler frågor om hur septiska system fungerar eller något om septiska system, har EPA bra information om deras hemsida. Jag rekommenderar starkt att kolla upp det.

Varför används de?

Septiksystem används oftast på landsbygden när husen inte kan anslutas till huvudavloppsledningen.

Istället för att köra mil med VVS för att ansluta ett hus till en avloppsledning, är det ibland billigare att installera detta självbärande VVS-system i miniatyr i ett hem.

Om det finns en grupp hus, görs ibland ett septiksystem för att länka samman dessa hus, till exempel i ett förortsområde på landsbygden.

Om du bor i en stad eller i en lägenhet är du med största sannolikhet ansluten till huvudavloppsledningen, inte ett septiksystem.

Men detta betyder inte att du inte ska vara uppmärksam på vad du lägger ner i avloppet. Städernas avloppsreningsarbetare kommer att tacka dig för att du tagit de extra stegen.

Att veta hur ett septiksystem fungerar och att veta hur man behandlar dem på rätt sätt kan hjälpa alla typer av VVS-system. Du kan använda samma kunskap för att få färre VVS-träskor, veta vad som säkert kan läggas i avloppet och veta vad som är bäst för miljön.

Topp 5 saker som aldrig bör gå in i ett septiksystem

Allt som inte är organiskt material bör inte hamna i ett septiskt system. Jag vet att det är ett ganska brett uttalande men det är sant. Om det inte kom från jorden så borde det inte gå tillbaka till jorden.

Här är fem saker som ofta läggs i avloppet som inte borde vara det.

1. Spolbara våtservetter

Även om de säger att de är spolbara, bör de inte spolas.

Visst, du kan tekniskt sett spola ner dem i toaletten, och det kommer förmodligen inte att täppa till din toalett. Men de löser sig inte särskilt snabbt i vatten vilket innebär att de inte bryts ner av ditt septiska system.

Om för många oupplösliga saker sätts in i ditt septiska system, kan du täppa till det och orsaka en backup. Tro mig, du vill inte att det ska hända.

Och om spolbara våtservetter inte skulle gå in i ditt system, så borde inte andra typer av våtservetter heller.

2. Sanitetsprodukter

Jag vet, du ser dessa tecken hela tiden ”spola inte ner sanitetsprodukter i toaletten”. Tja, de är där av en anledning.

Precis som med de spolbara dukarna bryts inte dessa produkter ner i vatten. Faktum är att de är gjorda för att absorbera vätska vilket gör dem ännu värre för ditt system.

Eftersom vi är inne på ämnet nämner jag blöjor här också. De absorberar ännu mer vätska än sanitetsprodukter. Så gissa vad, de är ännu värre för ditt septiska system.

Att spola ner dessa saker i din toalett kan täppa till din toalett och ditt septiksystem, vilket igen kan orsaka att avloppsvatten återuppstår. Gör er själva en tjänst och spola inte ner dem i avloppet. Var som helst. Någonsin.

3. Hår

Vi har nog alla haft det där äckliga ögonblicket i en dusch där du behöver rensa håret ur ditt avlopp.

Se även  Hur fungerar kylfiltar? Vad du behöver veta

Men att rengöra den ur din duschavlopp är mycket bättre än att låta den gå in i ditt VVS. Tänk dig att behöva rengöra ditt hår ur ditt septiska system, äckligt.

Dessutom bryts håret inte ner lätt. Sånt där varar för evigt. Så, som du kan föreställa dig, är det inte något du vill ha i ditt septiska system.

4. Hårda kemikalier/rengöringsmedel

Kom ihåg att ditt septiksystem får allt avloppsvatten från varje avlopp i ditt hem. Så du måste vara uppmärksam på din diskmedel och ditt tvättmedel.

Hårda kemikalier kommer inte att förstöra ditt septiska system om du använder dem då och då. Ibland behöver du bara den där extra känslan för att rengöra något.

Men för många kemikalier, såsom blekmedel och klor, kan skada processen som äger rum i din septiktank.

I många septiktankar bryts fast avfall ner av bakterier. Att skicka för många hårda kemikalier i avloppet kan döda denna bakterie och rubba balansen i din tank.

5. Matfett och olja

Precis hur fett fastnar på kokkärl efter att det har svalnat, det kan och kommer att fastna på rören i ditt septiksystem.

Om det kommer lite fett i ditt system eftersom en del lämnades på en tallrik är det vanligtvis inte en stor sak. Jag pratar om att ta fettresterna efter att ha stekt bacon och hälla rakt ner i avloppet.

Låt fettet svalna och skrapa sedan ner så mycket du kan i papperskorgen. Ditt septiksystem kommer att tacka dig.

Du kanske också har undrat vid ett eller annat tillfälle om toalettpapper så småningom går ut. Vi har pratat om toalettpappers utgångsdatum (eller bristen därav) i det här inlägget. Jag vet, jag vet, vi är toalettnördar.

Testar ditt toalettpapper

Om märket av toalettpapper du gillar att använda inte finns med som ett av våra exempel, oroa dig inte. Det finns många toalettpapper där ute som är septiskt säkra som inte kom med på vår lista.

Om du vill se om ditt märke av toalettpapper skulle fungera bra i ett septiksystem, behöver du bara utföra detta snabba test för att se om det kommer att gå sönder snabbt. Den hastighet med vilken ditt toalettpapper löses upp kan också påverka om din toalett kommer att täppa igen sig själv med tiden.

Toalettpapperstestet

Ta några ark av ditt toalettpapper och lägg det i en genomskinlig behållare. En masonburk eller ett dricksglas fungerar utmärkt men du kan också använda en Tupperware-behållare eller något klart egentligen.

Fyll sedan behållaren till cirka 3/4 med vatten. Snurra runt vattnet i några sekunder som om det var i en spolningstoalett.

Låt nu blandningen sitta och ta reda på hur lång tid det tar för ditt toalettpapper att lösas upp. Detta bör ta cirka tjugo minuter.

För ett septiksystem vill du definitivt att ditt toalettpapper ska lösas upp på tjugo minuter eller mindre.

Jag gjorde det här testet med märket av toalettpapper jag har hemma (minns tyvärr inte vilket märke) och tog bilder på det genom processen. Det borde se ut ungefär så här.

Ditt toalettpapper kan lösas upp på mindre än tjugo minuter, rör runt det med en sked med några minuters mellanrum för att se om det är brutet eller inte ännu.

Om du vill ha lite mer information om detta kan du kolla in vår artikel om att lösa upp toalettpapper.

Vilket toalettpapper löser upp bäst?

Toalettpapper som är biologiskt nedbrytbart och tillverkat av 100 % återvunnet material löser sig bäst. Dessutom löses toalettpapper utan lotioner eller dofter upp bättre. Och om du är villig att använda det, löses 1-lagers toalettpapper upp snabbast.

Behöver jag speciellt toalettpapper för ett septiksystem?

Du bör se till att toalettpappret du använder är märkt som septiskt säkert om ditt hem använder ett septiksystem. Vad detta indikerar är att toalettpappret löses upp snabbare och mer fullständigt än andra papper. Denna information finns på förpackningen till de flesta toalettpappersmärken.

Är toalettstolsöverdrag spolbara?

De flesta toalettsitsöverdrag är spolbara, inklusive toalettstolsöverdrag av papper som vanligtvis finns på offentliga toaletter. Men dekorativa toalettöverdrag, som bomull eller fuskpäls, är inte spolbara.

Lämna en kommentar