Bästa tiderna att fånga fisk (och fånga dem snabbt!)

Att fiska var som helst kan vara svårt och det är särskilt svårt att veta när man ska fiska för bästa resultat. Om du inte tar rätt tid, kan resultaten lämna dig tomhänt och avskräckt.

När är den bästa tiden att fiska? Under sommaren är det bäst att fiska de tidigare timmarna på morgonen, medan det på hösten och våren är bättre att fiska runt skymningen. Vinterfisket är mer beroende av var du bor. I södra USA, till exempel, är den bästa tiden under vintern när som helst mellan 10:00 och 16:00.

Den bästa tiden att fiska på är viktig och den förändras mycket beroende på olika faktorer. Dessa kan inkludera din plats, tid på året och vilken typ av fiske du kommer att utföra.

Vattnets temperatur

Anledningen till att fiske görs bäst i början och slutet av varje dag är för att fiskar är kallblodiga djur, vilket betyder att de kräver en extern källa för att värma upp blodomloppet.

Morgon- och kvällssolen värmer först de grundare vattenbitarna och lockar dit fisken. Allt eftersom dagen går rör sig fisken oftast närmare botten av floden där vattnet fortfarande är lika varmt men också lite mörkare.

På grund av detta är det lättast att fånga fisk på morgonen. Du kan fånga dem vid andra tillfällen också, men att följa de värmande tiderna på dagen ger dig den bästa chansen att lyckas.

Sommarfiske

Sommaren har något av det bästa fisket jag någonsin sett. Under de år som jag har ägnat åt fiske har fisket i en å under hela en varm sommarmorgon gett mig de bästa resultaten. Det är avkopplande, även under dagens lugn innan natten närmar sig. Kvällar tillbringade på stranden av en flod kan ge fantastiska resultat också.

  Varför blir tält så varma och hur löser man detta problem?

Vår- och höstfiske

Temperaturen är verkligen den drivande faktorn för fiskens lokalisering under våren och hösten. Vattnet kommer att förbli svalare, så det kommer att ta en dags längd att nå jämvikten med bra temperatur och rätt ljusstyrka för fisken. De verkar kräsna för att de är det!

Vinterfiske

Vinterfisket är tufft. Isen den medför kan leda till mycket farligt fiske. Vattnet i floder och sjöar är kallt och kan vara mycket skadligt för fiskare. Fisken, särskilt largemouth bass, är inte särskilt förtjust i de kalla temperaturerna, så fiske kan vara svårt. Den bästa tiden att fiska under vintern är den varmaste delen av dagen.

Undantag från reglerna

Olika väderförhållanden och konstgjorda fiskesäsonger kan förändras mycket. De kan ändra mängden fisk i ett område, antalet personer i närheten och hur bekväm du kommer att vara när du fiskar.

Väderförhållanden

Kallfronter kommer strax före en storm och leder ofta till bra fiskeförhållanden. Minskningen i tryck kan kännas av fisken och kommer ofta att ha ökad rörelse som en biprodukt.

Denna ökade aktivitet leder till att fler fiskar kommer upp till toppen av vattnet och biter oftare. Kallfronten innebär ibland att en storm är på väg, så var försiktig med det. När regn eller snö börjar falla kommer fisken att börja bita mindre.

Vinden kan få fiskar att dyka djupare, särskilt under en solig dag. Detta betyder dock inte att fisken inte biter. Allt det betyder är att dina beten eller bete måste gå djupare för att fånga en fisk.

Ett lätt regn, annorlunda än stormarna efter en kallfront, är utmärkta tider för att fiska. Det lätta regnet kommer att slå insekter i vattnet, vilket kommer att starta en matningsdille som kan hjälpa dig att fånga fisk om du är smart på det.

  Skramlande hockeyklubba? Här är vad det är

Regnet kommer också att bryta vattenytan. Detta kan hjälpa dig att dölja dig från fisken även när du vadar i vattnet.

Olika fiskar, olika tider

Olika fiskar är mer aktiva under olika tider på dygnet, precis som människor. Det finns ett brett utbud av fisk under varje säsong, men de flesta fiskar håller sig till en viss säsong och tid på dygnet.

Bas:

Basbit i stort sett bara i svagt ljus. Tidiga morgnar eller senare kvällar är de bästa tiderna att rikta in sig på. Om dagen är molnig eller dimmig, bas är kommer troligen också att bita. Deras leksäsong är våren, som kan vara under sommaren också.

Öring:

Öring älskar varma vatten, så de varmare månaderna sen vår, sommar och tidig höst är de bästa tiderna att pröva lyckan med att fånga öring. De biter runt matningstider, speciellt när det finns många myggor och andra insekter är aktiva.

Lax:

Beroende på var du bor kan laxkörningarna vara när som helst under året. Kläckerier släpper sina bestånd en gång under våren och en annan gång under hösten. De reser nerflod tills de når havet. Beroende på var du fiskar kan laxfarterna nå dig när som helst.

Stör:

Stör är bottenmatande monster som har en säsong, men det har inte hindrat dem från att fastna året runt. Störsäsongen börjar i september och fortsätter i cirka två månader. De flesta fiskare säger att kl. 18.00 – 02.00 är bästa sändningstid, men jag har personligen haft större fisketur mellan kl. 10.00 och 16.00.

Lockar och bete för att matcha årstiderna

Beten och bete jämförs vanligtvis tillsammans. De fungerar båda bättre vid olika uppgifter och vid olika tidpunkter året runt. Beten fungerar bättre under de varma årstiderna om vattnet är klart och varmt. De flesta fiskar som ses under sommarmånaderna är mer aggressiva, vilket gör beten mer effektiva ändå.

  Kan du sikta med pil och båge utan blickar?

Storleken på beten beror också på storleken på fisken du vill fånga. Mindre fiskar brukar fånga bättre på en bete storlek 2-4. Allt större kommer att börja fånga större fiskar.

Betesfiske är lite svårare att göra. När folk tänker på fiske, tänker de på att kroka en mask och sätta en bobber på linan. Sedan kastar de ut masken och väntar tills en fisk biter. Även om detta är en metod för betesfiske.

Syftet med bete är att dölja din krok som något som fisken potentiellt skulle finna tilltalande och vill bita på. Ju mindre krok, desto mindre chans att fisken märker det innan den biter och fastnar.

Olika typer av bete för olika sorters fisk.

Relaterade frågor

Vilken sorts spö fungerar bäst för sommarfiske? För sommarfiske, vill du köpa ditt spö till mål vilken typ av fisk du tänker fånga. För flod- och sjöfiske vill du ha ett spö som är runt 5′ – 7’6″ fot långt så att du kommer att kunna kasta ut längre. Havsfiskespön kan vara allt från 6′ – 12′ långa.

Är beten bättre än bete? Vad som är i slutet av din linje beror på vad du vill vara i slutet av din linje i slutet av dagen. Olika fiskar biter olika krokar. En bra tumregel är att beten är bättre i klart varmare vatten medan bete har bättre prestanda i kalla grumligare vatten.