Bästa strandfiskeupplägget – spö, rulle och lina

Jag har nyligen börjat göra mycket mer strandfiske och jag har gjort mycket forskning för att hitta den bästa kombinationen av spö, rulle och lina. Det finns egentligen inget rätt svar men det här inlägget kommer att visa dig min favoritinstallation och vad jag använder för det mesta.

Mycket av valet kommer att baseras på din skicklighetsnivå och vilken typ av fisk du går efter. Nybörjare kommer att bli mycket bättre med en viss inställning medan Mer erfarenhet folk kommer förmodligen att föredra något annat. Jag använder dock båda inställningarna eftersom de har var sin plats.

Det första vi ska prata om är vilken rulle du ska skaffa. Det är klart att du vill ha något som kastar och då får du rätt spö för det. Sedan ska jag berätta om min favoritlinjeuppsättning eftersom den är ganska specifik. Låt oss hoppa in i det.

Bästa strandfiskespö och rulle: nybörjare

Det här kommer att vara den bästa inställningen om du är nybörjare eller ska använda lätta redskap och lina. Det här är exakt det jag använder när jag fiskar med en lina under 10 kg eller när det blåser riktigt mycket ute.

Det bästa strandfiskespöet och rullen för nybörjare skulle vara en spinning setup. Jag kommer antagligen att anta att du inte vill spendera en förmögenhet på en spö/rulle-kombination så något som Okuma Ceymar-rullen med ett Ugly Stik Elite spö med medium action (7 fot). Jag är ett stort fan av hur dessa rullar presterar och Ugly Stik är en av de bättre spöna som inte bryter banken. Se de jag använder här.

Anledningen till att jag gillar att snurra rullar är att de är extremt lätta att använda och att inget i allmänhet går fel. De kan kasta den längsta sträckan och kan användas för trolling bakom en båt också. Anledningen till att jag gillar Ceymar/Ugly Stik är att de är billiga och kan användas till bas, öring, lax och andra större fiskar.

  Flätad linjeknut: Det här är fiskeknuten du måste känna till

Nackdelen med dessa spön är att de inte är de bästa om du ska fiska i trånga områden eller efter större fiskar (över 10 lbs). De har inte den tuffaste ryggraden (böja mycket) och mycket press kommer att läggas på guiderna (vad din linje går igenom) så det kommer inte att bli lika starkt som det jag kommer att prata om härnäst.

Om du kan få båda så är det idealiskt eftersom jag gillar att använda den här inställningen när jag fiskar efter mindre saker eftersom den kastar bättre med lättare redskap (nästa alternativ gör det inte). Sånt som flugor och annat fungerar bra på spinnaren.

Bästa strandfiskespö och rulle: Avancerat

Det här kommer att bli den bästa inställningen om du är lite mer erfaren med att kasta eller om du vill ha den största mångsidigheten i ett spö. Det är detta jag använder 80% av tiden och tycker att det är mycket roligare att fiska med.

Min favorit rulle och spö för strandfiske skulle vara en baitcaster. Det jag använder är Shimano SLX rulle med en Ugly Stik Elite medeltung gjutstav. De är båda fantastiska och är faktiskt ganska prisvärda också.

Den kommer inte att kasta lika långt som till den snurrande rullen och den är definitivt svårare att använda (den kommer fåglar häckar) men den är roligare att fiska med och är mer mångsidig. Här är anledningen till att jag gillar ett baitcastingspö:

  • Det är roligare att fiska med.
  • Du kan fånga större fiskar med den (starkare ryggrad).
  • Det är mer exakt att kasta med.
  • Jag kan använda den i trånga utrymmen.
  Jigging For Kokanee: Den kompletta guiden för Jigging Spoons

Baitcasters kan rulla in snabbare också vilket har sina fördelar för vissa saker. Jag tycker också att de är lite känsligare så att du kan känna fisken mer (vilket är mycket roligare). Båda är dock bra alternativ så det är mer personliga preferenser och vad din nuvarande skicklighetsnivå är.

Bästa lina för strandfiske

Det som är bra med fiskelinan är att det finns en standarduppsättning jag använder för de flesta av mina spön. Det kommer bara att fungera om du ska fiska från stranden eller på ganska grunt vatten och kommer inte att vara idealiskt för trolling (såvida du inte använder vikter).

Den bästa fiskelinan för strandfiske skulle vara en flätad lina med en fluorkarbonledare. Jag gillar att använda en flätad lina som min huvudlinje och sedan fäster jag en 6-7 fot ledare på änden. Jag tror att de flesta som fiskar från stranden (och efter bas) använder denna inställning. Så här ansluter du de två linjerna:

Jag gillar att använda en flätlina eftersom den är mycket starkare än vanlig fiskelina och jag tycker att den kastar bättre. Om du ska fiska från stranden kommer du förmodligen att stöta på ogräs och andra saker i vattnet så du vill vara säker på att din lina inte går sönder. Den håller också mycket längre vilket är ett stort plus.

Jag gillar att använda en fluorkarbonledare eftersom den sjunker (flätade flyter). Du kan gå helt flätad och sedan fästa en vikt om du vill men jag föredrar att använda de två. Det kommer också att hjälpa till att förhindra hakar på botten eftersom det mesta av din lina kommer att flyta och du har bara 6-7 fot av lina som sjunker ner. Så här ställer jag in saker och ting:

  Vad är åldersintervallet för Yamaha 50cc Dirt Bike?

Steg 1: Jag ska använda fluorocarbon/mono-linan som baksida och lägga ett par omslag på spolen (före flätningen). Det greppar spolen mycket bättre och kommer att stoppa linan från att glida. Täck bara spolen med ett enda lager. Jag använder normalt 12 lb Seaguar Red Label.

Steg 2: Jag fäster den flätade linan på baksidan och fyller upp spolen tills det finns ett 1/8 tums mellanrum mellan linan och toppen av spolen (du vill inte fylla den helt). Jag använder normalt 20 lb Suffix 832.

Hur mycket lina lägger du på en Baitcaster

Steg 3: Jag fäster fluorkarbonledaren på den flätade linan. Jag gillar att se till att min knut är mellan rullen och den lägsta styrningen eftersom jag inte vill ha knuten i min rulle. Du kan ha det där inne men det kan ibland haka och inte kasta särskilt bra.

Det är ganska mycket det. Om du är nybörjare och vill ha något enkelt så satsa på den snurrande rullen. Om du vill ha något lite mer mångsidigt och roligt så gå med baitcaster. Du kan verkligen inte gå fel men.

Lycka till med fiske. Det finns gott om fisk i havet.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.