Bästa rappelleringssele för nybörjare

En bra rappellingsele för alla som börjar rappella eller med medelvana är absolut nödvändigt. Som de flesta rappell- och klätterutrustning vill du inte snåla med kvalitet och stöd när du letar efter rätt sele. En fantastisk rappellingsele ska vara hållbar, justerbar, bekväm och ge redskapsöglor för att bära all extrautrustning som behövs för att klättra eller rappella nerför en klippa.

Så låt oss säga att du vill hålla det grundläggande och bara knyta en sele med ett statiskt rep. Är detta genomförbart ja och du kan läsa mer om det i inlägget 3 bra tips om hur du rapper med bara ett rep. Att göra detta är inte riktigt praktiskt eller säkert och bör endast användas i nödsituationer.

När du planerar att rappella ofta är en bra rappellingsele ett måste! Jag rekommenderar personligen Black Diamond Momentum. Denna sele är tänkt att fästas säkert runt din midja och ben. Den har sytts och designats för att ge det stöd som behövs i en rappel med sin strid prövad material, bildligt talat. Denna sele innehåller extra öglor som kan användas för att lagra ytterligare redskap som du kan ha. Och en av de bästa funktionerna är möjligheten att anpassa justeringar i specifikt riktade områden i midjan och benen.

Rapellering av selesegment

Följande är en grundläggande uppdelning av alla delar av en rappellingsele av hög kvalitet. Genom att förstå utrustningen och alla dess delar kommer du att kunna identifiera vad som är den bästa selen för dig, hur du använder den korrekt och säkert och få större insikt i vilken typ av sele som bäst passar dina rappelleringsbehov.

  • Midjebälte och Buckle – Remmar runt midjan och spännet kan justeras för att passa olika storlekar och individuella behov. Ger lite extra stoppning för extra stöd och komfort. Midjebältet är tillverkat av förstärkta material för att hålla betydande vikt. Spännet är förskjutet för att inte skava eller störa repbindningen i selens framsida.
  • Gear Loops – Kugghjulsöglor är fästa på sidan av midjebältet och är avsedda att endast bära mindre redskap som karbinhakar, kritaväska etc. Dessa öglor kan inte bära betydande kroppsvikt och är inte skapade för någon belastningsbärande. ALDRIG fäst i redskapsöglorna till ett ankare eftersom du kan komma på att du går ner mycket snabbare än förväntat på grund av att öglan går sönder. Som förklarat, om den används utöver den normala designen kan den försätta abseilern i betydande fara.
  • Benöglor – Benen kommer att passas in i var och en av dess öglor. Båda benöglorna har justerbara remmar och är avsedda att skapa ytterligare kontroll och säkerhet. Tillsammans med midjebältet ger dessa öglor extra säkerhet, förbinder både midja och ben ordentligt och skapar ytterligare stöd och stabilitet.
  • Belay och Tie-in Loops – Belay loop har gjorts med det starkaste materialet för att vara lastbärande. Det är selens starkaste punkt. Säkringsöglan ansluts till båda knytöglorna (bindningsöglor finns på framsidan av midjebältet och ansluts mellan båda benöglorna). Säkringsöglan är placerad på framsidan av selen och har testats för att bära avsevärd vikt. Denna ögla kommer att användas för att fästa i ditt rappellrep.
  • Draslinga – Dragöglan är placerad på baksidan av midjebältet och är avsedd att fästa ytterligare redskap som ett annat rep eller draglina. ALDRIG använd dessa som en bärande ögla eftersom det kan leda till allvarliga skador eller dödsfall.
  Inomhus vs. Utomhusklättring för nybörjare

En typisk rappellsele är gjord för att vara lätt, bekväm och ger fler tillbehör för att maximera det utrymme som behövs för rappellaktiviteten. En rappellsele av hög kvalitet, som Black Diamond Momentum, bör konstrueras och testas för att upprätthålla massiv vikt och kraft och därmed ge dig större sinnesro under nedstigningen.

Testar selen

Precis som ett par nya skor är det viktigt att snabbt testa och prova rappellselen när du väl köpt den. Du vill anpassa den för att passa dina specifika behov så att den är bekväm och anpassar sig efter din kropp. Försök att gå till ett klättergym och få det slitet. Klättra upp och försäkra dig. Om det inte känns helt rätt justera ben och midja tills det sitter bra och du vet vad som kommer att fungera för dig.

En annan idé skulle vara att fästa vid ett rep och få en fot eller två från marken. Även denna lilla teknik kan snabbt identifiera förändringar som kan behöva göras. När allt är i rätt ordning och du har tränat på att bära selen på rätt sätt och har fått vägledning av en utbildad proffs om hur du använder selen och dess tillhörande delar är du nu redo att ta med den på din nästa utomhusrappel.

Rekommenderad raffelsele

Med så många saker att tänka på när du gör ett urval, låt mig dela lite mer om vikten av en fantastisk rappellingsele och selen som jag personligen rekommenderar för rappellering. Jag vill hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut där du kan se de primära egenskaperna och specifikationerna som denna sele innehåller och hur denna sele har konstruerats för att möta behoven hos både nya eller mellanliggande abseilers.

  Behöver du en hjälm när du zippar?

I min forskning och testning har jag funnit att Black Diamond Momentum Harness uppfyller och överträffar alla standarder som ställs för en rappellingsele. Den är tuff nog för jobbet att gå nerför en klippvägg och är förstärkt för att upprätthålla betydande repor, slitage, skräp eller smuts under en längre tid.

Viktigast av allt är att det är en HÖG KVALITETSprodukt till ett bra pris för alla som bara börjar på rappelling. Black Diamond Momentum-selen kan bäras dubbelt för både klättring och rappellering inomhus eller utomhus. Det är extremt hållbart och midjebältet är tillverkat av material som består av Dual Core Construction-teknologi som maximerar komfort och stöd för användaren.

Black Diamond Momentums prestanda är mångsidig eftersom den använder stödjande specialskum (känd som CLPE Foam om du vill bli teknisk) och ett nötningsbeständigt nylonskal. Kolla bara in uppdelningen av materialet i följande bild. Detta material är minst sagt ett odjur.

Lätt justerbara ben- och midjeband

Denna specifika sele har två benöglor och ett midjebälte som enkelt kan anpassas för dina specifika behov. Du kommer att glida dina ben genom varje ben lop och glida bältet runt midjan. En bra funktion på denna sele är att den inkluderar en ”Patentsökt trakFIT-justering för enkel benöglaanpassning” vilket gör det enkelt att passa precis rätt.

Inga spännen ingår, bara en enkel reglage för att dra åt eller lossa remmarna. Detta eliminerar all tidsspillan bara för att få på selen. Varje dyrbar minut du har ger dig ytterligare en minut att rappella. Jag börjar känna mig som Gollum från Sagan om ringen där han skriker ”My Precious!” Det är så sant för mig eftersom jag vill använda all tid jag kan för att ha kul. Black Diamond säger att det är bäst att denna sele ”levererar en tidsbesparande design för alla klätterstilar.” Vet bara att det är tänkt att benöglorna och midjebältena ska sitta tätt mot kroppen.

När den är monterad och säkrad, testa Black Diamond Momentum-selen genom att ta tag i och dra den i olika riktningar. Dra den extra hårt för att testa om selen känns lös på någon del av din kropp. Om allt är ombonat och säkert är du bra att gå.

  Hur mycket snö behöver du för att bygga en snögubbe?

Gear och Belay Loops

Black Diamond Momentum Harness har fyra tryckformade växelöglor. Det kan tyckas vara mycket men om du klättrar upp och har för avsikt att rappella ner igen kommer dessa slingor att användas flitigt för karbinhakar och andra enheter. Dessa öglor rekommenderas också att användas för att hålla en kritpåse med krita. Det finns inget värre än att ha svettiga handflator när man rappellerar. Använd krita om dina händer vid något tillfälle känns fuktiga och du behöver torka upp dem för att ge ett fastare grepp om det statiska rappellrepet.

Säkringsöglan som finns på framsidan av selen kommer att användas för att fästa din ATC och låskarbinhake. ATC används för att mata igenom repet för att rappella ner dig själv på ett kontrollerat sätt.

Storleksalternativ

Black Diamond Momentum Harness erbjuder flera olika storlekar att välja mellan. När de väljer en specifik storlek har många köpare kommenterat att köpa en storlek något större om de kände att de låg på gränsen till specifika storleksintervall. Till exempel, om storleken som bestäms är någonstans mellan en medium och large skulle jag säga att välja den större storleken. Både ben- och midjeremmarna kan justeras ner för att passa om det behövs.

Ett annat skäl att välja en storlek större än vad som skulle vara typiskt beror på vilken typ av kläder som bärs vid rappellering. Om du bär jeans eller något som är liknande i tjocklek kanske du vill passa på detta och få en lite större storlek. Om du är väldigt bekväm i din specifika storlek och har tightare eller tunnare passande byxor och skjortor än, välj gärna den storlek som du antar kommer att möta dina behov.

Slutsats

De Black Diamond Momentum (Amazon-länk) erbjuder olika storlekar att välja mellan för att passa de flesta storlekar och fysiska behov. Den är utformad för att motstå ogynnsamma förhållanden som kommer att korsas vid rekreationsrapping. Denna sele kan konkurrera extremt bra mot andra dyrare märken och seleprodukter på grund av Black Diamond Momentums höga kvalitet och överlägsna pris. Detta är en fantastisk sele som kommer att hålla länge genom omfattande användning och ogynnsamma förhållanden.