Bästa rappellande Descender

Rapellering handlar om nedstigningen så du måste ha något att gå ner med. Det finns några bra och prisvärda alternativ tillgängliga för dig. När du går igenom den här artikeln kommer du att märka att jag hänvisar till många Petzl-produkter för rappellingsnedstigning. Petzl tillverkar kvalitetsprodukter som är pålitliga. Jag har verkligen vuxit till att uppskatta deras avkomlingar och kommer att peka ut några av fördelarna och nackdelarna för var och en av dem. Beroende på dina behov och aktiviteter, välj en som är bäst för dig baserat på den information som tillhandahålls och du kommer att vara glad att du gjorde investeringen. Varje rappellerande Descender har något unikt över sig, från säkerhetsfunktionerna, till att vara en allround-arbetshäst, till att kontrollera friktion, var och en är så olik den andra. Jag är förvånad över vad Petzl har kommit på.

Petzl Stopp

Bild använd med tillstånd från Petzl®

Petzl-stoppet (se på Amazon) designades ursprungligen för grottforskning och har ett starkt rekord för pålitlighet. Stoppen är lätt, lätt att inspektera och kommer till ett rimligt pris. The Stop är den mest populära rappellingen i byggjobb på grund av dessa funktioner.

En av de funktioner som jag älskar mest med den här rappellen är den självbromsande mekanismen. Stoppen kommer med denna självbromsande mekanism, men enligt min erfarenhet, och ironiskt nog, stannar inte Stop hela vägen. Den glider långsamt och kommer att behöva bindas av för att stanna på ett ställe på repet så att du kan arbeta eller manövrera på ett ställe.

Slutligen kommer The Stop att fungera smidigt från vertikala till låga vinklar. Även om det annonseras på Amazon att The Stop kan användas för att hjälpa under en uppstigning, betyder det bokstavligen ”hjälp”. Du kommer att behöva köpa extra utrustning för att hjälpa dig med din uppstigning. Det kommer inte heller att fungera bra som en säkerhetsanordning.

Med det sagt, Stop kan vara din högra hand. Det finns många rope access-företag som enbart använder Stop och på grund av dess hållbarhet och enkla att använda. Uppenbarligen är den bra för rekreationsbruk samt för alla låga vinklar och vertikala rappeller. Om jag går nerför ett rep, är det där med mig.

  Var man kan fiska efter Kokanee-lax i Idaho (med GPS-koordinater!)

Nu, här är några saker bara att vara medveten om. För det första kommer Stoppen inte med ett paniklås eller vad som kallas en positiv låsmekanism. Denna enhet kommer inte att fungera om den gängas bakåt och kommer att orsaka en olycka. Du bör söka utbildning och använda denna enhet under övervakning tills du är bekväm med att trä och använda enheten på egen hand. Som med vilken rappellutrustning som helst, kommer den att slitas ut med tiden och snabbt under extrema förhållanden och bör inspekteras regelbundet. Stoppen kan användas med rep från 9 mm till 12 mm brett.

Petzl I’D

Bild använd med tillstånd från Petzl®

Petzel I’D (se på Amazon) rappelling descender är ett annat bra val för alla rope access-applikationer och rekreationsbruk. Den har många säkerhetsfunktioner och på grund av detta ingår den också i många räddningssatser.

Säkerhetsfunktionerna inkluderar en positiv låsmekanism, till skillnad från Stop, ett självbromsningssystem som verkligen stannar (så att du inte binder av eller sakta glider nerför repet när du försöker manövrera eller arbeta), och slutligen en panik låsa. Ett paniklås stoppar din nedstigning om du drar tillbaka spaken för hårt.

Med alla dessa extra funktioner inkluderade är I’D lite dyrare än Stop och lite tyngre också. Detta kommer inte heller att fungera bra på lågvinklade rappeller. Petzl I’D kan rymma rep mellan 10-11,5 mm breda, vilket är anledningen till att den är idealisk för räddningsarbete.

Petzl Rack

Bild använd med tillstånd från Petzl®

Petzl-stället (se på Amazon) är en rolig ser en. Jag ska erkänna att jag blev lite skrämd när jag såg Rack för första gången. Vad är alla dessa stänger till för och var sätter jag mitt rep? Oroa dig inte, det är inte så förvirrande som det ser ut. Stängerna skapar friktionen för en kontrollerad nedstigning. Racket är tillverkat av lätt aluminium. Jag gillar den här mer än en standard 8-enhet för korta till medelstora rappeller.

  Hur grunt kan basbåtar köra?

Stället kommer inte heller att få ditt rep vridet vilket också hjälper till för en smidig, kontrollerad rappel. Ett annat plus för Rack är värmekontrollen. Ibland kan en rappellerande fallare bli varm av friktionen men detta leder bort värmen riktigt bra. Du kan styra hur snabbt du rappellerar genom att justera staplarna. Så om du släpper en ribba, får du mindre friktion och en snabbare nedstigning. Du kan låsa av genom att använda en karbinhake på toppen av ställningen. Racket är tillverkat av aluminium och kommer att lämna aluminiumavlagringar på ditt rep.

Denna descender är utmärkt för grottrapellering. Kolla in vår artikel här om grottrapellering om det väcker ditt intresse.

Racket är lätt och är också den billigaste rappellen som jag rekommenderar. Som alltid, rådfråga någon som har använt den här enheten framgångsrikt när du lär dig hur du använder den. Den här enheten kanske inte är särskilt intuitiv för en förstagångsanvändare. För mer information om hur du använder ett rappellställ har vi just artikeln för dig.

Epic Peak Figur 8 Descender

Nu nämner jag Epic Peak Figur 8 (klicka för att se på Amazon) eftersom en Figur 8 Descender är en mycket vanlig rappellerande descender. Det kommer att få jobbet gjort med de där snabba rappelerna. Det har så många användningsområden i rekreationsvärlden.

Om du använder rappelling och du inte redan har en siffra 8, skaffa dig bara en för du kommer att använda den så småningom, inte bara för rappelling. Återigen, jag gillar att använda en av Petzl Descenders på längre rappeller. Vissa kommer med öronen, använd återigen det du är bekväm med. Och som alltid, gå till ett gym och lär dig hur du kopplar en av dessa till repet på ett lämpligt sätt så att du inte orsakar några allvarliga olyckor.

Andra Rappel-enheter

Många människor har provat att använda säkerhetsanordningar för att rappella som en ATC och en GriGri. Många har tvekat att rappella med en GriGri, men det går. Jag råder dig att träna på att kontrollera din hastighet på ett gym innan du tar med dig den för att rappella nerför en klippa. Här är en detaljerad artikel om hur man rapparerar med en GriGri.

  Dessa är de bästa kajakerna för fiske

Slutsats

Oavsett om du använder din rappellering för grottvandring, canyoneering eller reptillträde, kommer Stop att vara din arbetshäst. I’D är också bra för rope access-applikationer eller rekreationsbruk och har många bra säkerhetsfunktioner som Stop saknar. Med lite övning kan racket bli din bästa vän på repen om du gör nedfarter som inte kräver mycket stopp.

Som alltid, gå till ett gym för att lära dig hur du använder all din utrustning på rätt sätt och sök vägledning och träning från en utbildad professionell. Att läsa manualen räcker inte när det kommer till säkerhet och rappellering. Se till att du trär repet korrekt och gå långsamt medan du börjar. Du kan alltid avvara några extra kontroller för din säkerhet. Inspektera alltid din utrustning innan du går ut. I’D är omöjligt att inspektera när du väl är ute på plats och du MÅSTE inspektera din nedstigare innan du packar ihop den för att åka. En tumregel är att pensionera din rappellande descender efter 3 års användning, tidigare om den har varit utsatt för tuffa förhållanden.

Jag har verkligen njutit av att ha min rappellerande descender med som min höger hand man och de har varit väl värda investeringen. Jag är bokstavligen beroende av dem i mitt liv, så jag säger nej genvägar eller billiga outs. Om du fortfarande inte är säker på vilken rappeller som är rätt för dig, är mitt råd att gå med Stop. Den är mångsidig och pålitlig och du kommer att älska den. Jag hoppas att din nästa rappel är med en fantastisk nedstigning och en vacker utsikt så att du kan stanna och njuta av den.