Bästa neoprenstrumpor för vandring

Att hålla fötterna varma under en vandring är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja vad du ska ta med dig. Varma och torra fötter kan göra eller bryta en resa du har planerat i månader, så kom förberedd.

Även om neopren är mest känt i våtdräkter för dykare och kajakpaddlare, finns det gott om alternativ för vandrare som letar efter en vattentät, hållbar och isolerande strumpadesign. Neoprenstrumpor är ett måste för alla som vill vandra runt i ett blötare område, som runt en sjö, över en flod eller helt enkelt gå i regnet.

Vad är neopren?

Neopren är ett slags syntetiskt gummi som förblir ganska flexibelt över ett stort temperaturintervall. Detta är ett populärt material som vanligtvis finns i olika vattenaktiviteter som flugfiske, kajakpaddling, simning, dykning, etc. Detta beror på att det är en underbar isolering mot kyla, och det är ganska flytande, så dykare som använder dessa för våtdräkter måste bära vikter för att dyka. Detta har vuxit till att vara mycket pålitligt och ett eftertraktat material för sina många användningsområden.

Detta material kan hittas i en mängd olika saker, till exempel:

 • Laptopfodral
 • Fläktbälten
 • Elektrisk isolering
 • Packningar
 • Slangar
 • Musmattor
 • Piano Hammer Tips (Rhodes)
 • Hydroponiska trädgårdssystem
 • Halloween masker

Fördelar med neopren

Neopren är ett relativt billigt material; speciellt om du tänker på de många användningsområden och fördelar som den har. Miljömässigt är det inte det bästa materialet att producera, med tanke på att det är skapat med kolbaserade produkter som olja, och kemikalierna i neopren har kunnat orsaka lätta allergiska reaktioner hos vissa individer (det finns några märken som är allergivänliga för personer med känslig hud, enligt listan nedan).

Men även med dessa nackdelar finns det många fördelar med att använda detta material:

 • Flexibel
 • Töjbar
 • Vattentät
 • Isolator
 • Flam- och kemikaliebeständighet
 • Värmebeständig
 • Vibrationsdämpning
 • Motstånd mot rivning och vittring
 • UV-strålningsbeständig
 • Bärighet
 • Hållbar

Typer av skor för vandring

Här är en vanlig myt som slås fast för dig: när dina strumpor och skor blir blöta kommer du att få blåsor. Det är inte sant.

Att bära åtsittande skor som fångar svett inuti dina strumpor som inte kan bli torra eftersom dina skor inte kan andas är problemet. Blåsor skapas av friktion mellan dina strumpor och din hud, fukt är benägen att mjuka upp din hud vilket ger större möjlighet för blåsor att bryta ut.

  Behöver du ett medlemskap för att bo på en KOA-camping?

För vandring behöver du ett tunt par snabbtorkande strumpor som håller så lite som möjligt och för att hålla fötterna varma.

Om du planerar att vara i ett område som är benäget att vara mycket blött, kommer neoprenstrumpor att vara din bästa insats. De är vattentäta och samtidigt varma, så att skaffa dig ett tunt par av dessa strumpor håller dina fötter varmare när du planerar att korsa bäckar.

Detta är naturligtvis allt för intet om du har fel skor för detta äventyr. Jag vandrade en gång (av en olycka) 5 miles i knädjup snö i Banff Wilderness med sneakers som andas, men de mest vattentäta strumpor jag kunde få tag på…

Om du inte har de rätta skorna kommer inte världens bästa strumpor att rädda dig; lita på mig.

Neopren är ett bra alternativ eftersom de är varma och vattentäta, även om de inte är särskilt bekväma och de inte andas särskilt bra. Kom ihåg att 100 % vattentät betyder 100 % andningsbar. Detta kanske inte är ett särskilt bekvämt alternativ, men du kommer vara torrare.

Exempel på neoprenstrumpor

Neoprenstrumpor finns i tjocklek mellan 1-5 mm. En tunnare strumpa ger dig mer skydd i varmare klimat när du behöver vara svalare, men en tjockare strumpa används när du behöver mer värme och vice versa. Här är en lista över några av de mest populära strumpor på marknaden:

Seavenger Zephyr 3mm neopren dykstrumpor (Amazon)

Dessa strumpor kostar ungefär $10 med 3 mm neopren vilket är ett bra mellanmaterial för kallare vatten. De kommer med 4-vägs stretchmaterial, vilket innebär att det sträcker sig åt båda hållen så att det passar din fots form. Detta eliminerar risken för att vatten eller sand kommer in i dina strumpor, och strumpans täthet hjälper till att skydda mot blåsor; även om detta kommer att försvinna med tiden så varnas (Webbplats).

Dessa strumpor går också bara upp till anklarna, så var försiktig med det. Området ovanför denna sektion kommer att vara oskyddat från väder och vind.

  Kan du vandra med jeans? Säker! (Men se varför jag inte gör det längre)

NeoSport Våtdräkter Premium Neopren 2mm (Amazon)

Dessa strumpor är bara en smula dyrare men de kommer med en hög design för att täcka dina nedre smalben bättre än ovanstående modell. De är lite tunnare på 2 mm så de är bättre för varmare klimat. Denna modell understryker sin förmåga, även om det är en tunnare strumpa, att hålla dig varmare än andra modeller så var medveten om det.

Många recensenter noterar att du bör överväga att dimensionera dem lite, vilket kan vara sant för de flesta modeller som har en 4-vägs stretchdesign, som dessa gör. De verkar också vara ganska hållbara under några års användning, så att investera i dessa kan vara en mycket bra idé.

Mares Equator 2mm dykstövlar (Amazon)

En intressant alternativ stil för särskilt våta områden. Jag tog åtminstone inte med dessa i listan eftersom de uppenbarligen är dykstövlar, men jag har sett några recensioner som säger att för att vada genom en flod under en längre tid är dessa stövlar till stor hjälp. Lite okonventionellt minst sagt, men om du fungerar som dykare och vandrare kan dessa göra en bra investering som kostar cirka 25 USD för utvalda modeller.

Dessa är mer hållbara, uppenbarligen att de är ”stövlar”, så de klippiga bäckarna på Glacier skulle göra ett roligt vaddäventyr för dig och dina vänner. Slutligen har dessa anständigt grepp så att de skulle vara till hjälp när du och dina vänner väljer att ta ”vägen som är mindre färdad”.

AKONA Lågskurna strumpor (Amazon)

Dessa är en bra måttlig modell för det låga priset på $15. De kommer med en bra balans mellan komfort och skydd med Vulcan-sulor, Achilles-dragflikar i en lågt utskuren design så att det är lättare att få in foten, och 4-vägs stretching. Det här är ytterligare ett par strumpor som främst används för dykning, men det finns många recensenter som har använt dessa strumpor på olika resor som till Zion för en vandringsresa, och det finns få eller inga klagomål på deras förmåga att hålla fötterna torra och varma.

Dessa kommer även i 2 mm nylonförstärkt neopren, så de är bäst lämpade för varmare vatten. Även om de inte har så mycket dragkraft på undersidan av strumpor, så var försiktig särskilt där det finns stora mängder alger som samlas på botten av floder och sjöar. Du bör ändå ha rätt skor för en sådan satsning, de som har bra grepp och bra grepp.

  Bär du underkläder under värme? (Long Johns, Flanells, Thermal Underwear)

Tilos 3mm vattentäta neoprenfinstrumpor (Amazon)

Detta är en bra fleranvändningsstrumpa som är bra för dykning, simning, vattensporter och vandring för cirka $20. Dessa strumpor är unika genom att de är hypoallergena och helt petroleumfria, så personer med känslig hud ska känna sig trygga med att köpa dessa strumpor. De har bra grepp och ett 4-vägs stretchsystem som de flesta andra neoprenstrumpor.

Det som också gör dessa speciella är hur de beskrivs i recensionssektionen på deras Amazon-sida; det finns praktiskt taget inga klagomål på att de inte sitter bra. Alla recensenter säger något i stil med att de är väldigt bekväma och mångsidiga.

Heimarmene Neopren Strumpor 3mm (Amazon)

När jag skriver den här artikeln kommer dessa strumpor till en imponerande $10 per par. Dessa har använts i alla möjliga evenemang och aktiviteter, som att en användare använde den för ett triathlon och de gormar över hur dessa strumpor var en så stor hjälp för dem att uppnå det de ville uppnå. Det finns verkligen inga klagomål med dessa strumpor, så dessa är ett säkert och lönsamt alternativ för dem som letar efter ett par billiga strumpor för sitt nästa äventyr.

Slutsats

Vilken som helst av dessa strumpor kommer att göra för din nästa vandringstur i ett särskilt vått område, allt beror på dina personliga preferenser och behov. Att göra en vandring med blöta och kalla fötter är bara en upplevelse som du inte vill behöva ta itu med under din vilda semester, så gör dig själv en tjänst och planera i förväg. Med ordentlig planering och försiktighet på leden bör detta inte vara något problem för den välinformerade vandraren.

Överväg neoprenstrumpor att ta med dig i väskan, och du kommer att känna dig desto mer redo för vad som än väntar dig på din nästa resa.