Bästa mjukstängande skåpdörrgångjärn från 2023

De små sakerna du kanske inte tänker på varje dag, som gångjärnen på dina dörrar betyder mer än du kanske tror! När det kommer till gångjärnen på dina skåp, att välja en uppgradering framför de vanliga gångjärnen de medföljde kan göra stor skillnad både vad gäller livslängden på dina skåp och livskvalitet.

De bästa mjukstängande dörrgångjärnen fungerar smidigt, är tysta, har flexibel justerbarhet, gediget varumärkesrykte och har helst även på/av-knappar för mindre skåp. När du letar efter ett nytt gångjärn lönar det sig att köpa kvalitet nu så att det kan hålla i flera år.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom de bästa mjukstängande dörrgångjärnen du kan köpa till dina skåp. Om du vill veta vad du ska lägga dina surt förvärvade pengar på, rekommenderar vi att du läser vidare!

Vad är ett mjukstängande dörrgångjärn?

Ett mjukstängande dörrgångjärn är en speciell typ av dörrgångjärn som förhindrar att dörrar slås igen och ger ifrån sig ett högt ljud. Detta kan vara användbart för personer som vill gå in i/ut ur rum eller ta ett mellanmål vid midnatt utan att störa andra. Du kan i stort sett bara trycka på dörren och gå därifrån när den stängs utan att behöva oroa dig för att stänga den försiktigt själv.

Denna mekanism har en hydraulisk mekanism som stoppar en dörr precis innan den stängs helt och lättar långsamt tills dörren stängs.

Det kan vara mycket lättare att förstå hur det fungerar genom att titta på den här korta videon:

Som du kan se är mekanismen ganska enkel. Allt som händer är att spjället hindrar dörren från att slå igen när den glider in i en stängning.

Mjukstängande dörrgångjärn kan användas för rumsdörrar, bildörrar, lådor och vårt ämne idag, skåpsdörrar. Nu när vi har en förståelse för hur de fungerar, vad letar du efter när du väljer ett mjukstängande dörrgångjärn för dina skåp?

Vi kommer att leta efter specifika kriterier för att avgöra vad vi anser är de bästa mjukstängande gångjärnen för dina skåp:

 • Varumärkes rykte (eller åtminstone positiv produktfeedback)
 • Justerbarhet
 • Tyst och smidig drift

Dessa gångjärn kommer att ha olika prisklasser, så oroa dig inte för att behöva spendera massor av pengar på ett gångjärn.

Bästa mjukstängande skåpgångjärn: våra rekommendationer

1. Blum 38-seriens kompakta mjukstängande skåpgångjärn

Om du letar efter ett gångjärn som inte slår sönder banken men som ändå erbjuder den kvalitet du letar efter, behöver du inte leta mycket längre än Blum 38-serien. Företaget, i allmänhet, är en go-to för dina dörrgångjärnsbehov på flera budgetnivåer.

Vad gör detta till vårt val för det bästa budgetgångjärnet på den här listan? Även om den inte utmärker sig inom områden som justerbarhet, innehåller den de viktigaste grunderna som utgör ett bra gångjärn:

 • Kvalitetsmaterial och varumärkeskvalitet
 • ANSI/BHMA-certifiering
 • välrenommerat varumärke

Den har också en på/av-knapp för mjukstängningsmekanismen om du installerar den på en mindre, lättare dörr. Tillsammans med denna mångsidighet kan du vara säker på att den tysta, smidiga operationen kommer att göra den enkla handlingen att öppna dina skåp till en lek.

Sammantaget tror vi att detta är en bra lösning för att förbättra dina skåpgångjärn. Vi rekommenderar starkt den här om du inte är alltför bekymrad över de snygga klockorna och visselpiporna hos dyrare gångjärn. Priset gör den också bra för att köpa i bulk om du vill installera den på flera dörrar.

Om du planerar att köpa knock-off märken, uppmuntrar vi dig att spendera lite mer pengar för kvalitet. Det kommer att göra hela skillnaden och förhindra frustration längs linjen.

Kvaliteter

 • En smidig gångjärnsmekanism av hög kvalitet
 • Mjukstängningsfunktionen kan avaktiveras
 • Skyddar även mot hårda smällar
 • Inget knarrande ljud

2. Blum Clip Top Soft-Close skåpgångjärn

Som du kan se har Blum gjort en andra framträdandet. Som vi sa tidigare, tillverkar företaget fantastiska gångjärn som är välbyggda och kommer med funktioner du vill ha.

Se även  Hur man håller sofföverdrag på plats: Bästa metoderna

En av de bästa egenskaperna med detta gångjärn är kanske att det är osynligt när skåpdörrarna är stängda. Detta ger din inredning ett elegant utseende, perfekt för dem som vill ha en modern/minimalistisk look. Dessutom kommer du att få skruvskydd i paketet, så när du ser gångjärnet kommer det att se bättre ut än många andra på marknaden.

Det finns också versioner som är kompatibla med både ansiktsramar och ramlösa skåp, vilket innebär att du sannolikt kommer att kunna använda dessa på alla skåp i ditt hem.

Slutligen är detta ett gångjärn som kan klippas på som gör installation och borttagning enklare – perfekt för dem som inte vill ta itu med en längre gör-det-själv-process. Men vad mer gör detta gångjärn så speciellt? Nyckelfunktioner och försäljningsargument för detta gångjärn inkluderar:

Kvaliteter

 • Osynlig när dörren är stängd
 • 6-vägs gångjärnsjustering
 • Skruvskydd för överlägsen estetik
 • Versioner som är kompatibla med ansiktsramar och ramlösa skåp

3. AmazonBasics AB-4013 gångjärn

Om du vill byta ut ett gäng dörrgångjärn i ditt hem eller behöver du gångjärn för byggandet av ett nytt hem, AmazonBasics har du täckt utan att bryta banken. Du kanske tänker att skriva av detta bara på grund av AmazonBasics varumärke, men det finns vissa saker som bara är vettiga att bli ”generisk” om kvaliteten är lovande.

Som exempel, om du behöver många gångjärn kan det vara mer meningsfullt att köpa ett gäng anständiga gångjärn istället för att köpa ett gäng utmärkta. Detta paket med mjukstängande gångjärn är ett stort steg ovanför botten av fatprodukterna som vanligtvis används i nybyggda hem. Om du renoverar ditt hem, då kan du inte gå fel med detta paket med gångjärn.

Du kommer att få ett 50-pack för installation på i stort sett varje skåp i ditt hem eller åtminstone nära det. Även om du får många gångjärn för ett relativt lågt pris, kommer du inte att offra på hållbarheten. Den zinklegerade kroppen säkerställer att varje gångjärn är hållbart och kommer att hålla ganska länge. Dessutom kommer 3-vägsmonteringen med justerbara skruvar att göra att du kan rikta in gångjärnet perfekt.

Kvaliteter

 • Enkel installation med överliggande gångjärn
 • 50 gångjärn i ett paket
 • 3-vägsmonterade justerbara skruvar
 • Zinklegering byggd för hållbarhet

4. 20 par mjukstängande skåpgångjärn satinnickel

Detta mjukstängande gångjärn får viktiga saker rätt. Nickelkonstruktionen ger den hållbarhet du söker. Den 105-graders öppningsvinkeln gör att skåpen kan öppnas brett, och den kan enkelt installeras på ett ögonblick (bokstavligen).

Dessutom ger den platta designen ett minimalistiskt utseende och tillåter dörrar att svänga fritt. Många människor känner till det alltför vanliga problemet med att en dörr motstår att öppnas samtidigt som den gör så mycket ljud som möjligt och det är därför bra att se att dessa dörrgångjärn har detta i åtanke.

Kvaliteter

 • Satin-nickel-finishen ser bra ut och ger extra hållbarhet
 • Bra material av hög kvalitet
 • Den platta designen gör att den kan komma ur vägen när du öppnar dörrar
 • Installationen är enkel

5. Silverline Face Frame Cabinet Gångjärn

Hållbarhet är i fokus just detta gångjärn. Den är gjord av massivt rostfritt stål, vilket innebär att den kan ta på sig mycket missbruk genom åren. Dessutom är den resistent mot rost och korrosion för att lösa problemet med metaller som visar tecken på skador över tid på grund av fukt och syre.

Tillsammans med hållbarhet ger den 105-graders öppningsvinkeln tillräckligt bred åtkomst till dina skåp samtidigt som du eliminerar irriterande knäckande och knarrande ljud. Sammantaget kan du inte gå fel med dessa gångjärn.

Se även  Är toalettstolsöverdrag spolbara? Hur man använder dem på rätt sätt

Kvaliteter

 • Tillverkad av massivt rostfritt stål för utmärkt hållbarhet
 • Smidig gångjärnsmekanism som eliminerar oönskat ljud
 • Anti-rost och anti-korrosion

Varför ska du byta ut dina skåpgångjärn?

De flesta hus som byggs behöver ta hänsyn till de små sakerna som dörrgångjärn men tänk på hur många dörrmekanismer det finns i ditt hus. Det finns en ytterdörr, bakdörr, dörrar som leder in till rum och alla dina skåp i köket och badrummet.

Det är många dörrar, och när snickare måste köpa gångjärn för alla dessa dörrmekanismer, kommer de vanligtvis att använda de billigaste alternativen som finns. När allt kommer omkring, vad låter bättre för ett byggjobb? Spendera $40 för att täcka alla dörrar i huset eller $40 per dörr?

Även om detta inte är slutet på världen och dina nuvarande dörrar fungerar bra (för nu), kanske de inte är av bra kvalitet. Knarrande, motstånd och andra störningar kan vara saker du inte märker under dagen eftersom du dränker dem.

Men vad händer om du går för att öppna en dörr en dag och du upptäcker att den är trasig? Nu måste du krypa till din Home Depot eller beställa en online. I den här situationen kommer människor sannolikt att välja det billigaste alternativet bara för att få en fungerande dörr igen samtidigt som de minimerar en utgift de inte hade planerat för.

Detta återställer bara problemet i slutet av dagen och löser bara problemet för tillfället. Om du någonsin har hört frasen ”köp en gång, gråt en gång”, gäller det saker du ofta använder, och naturligtvis använder du dörrar varje dag. Så det leder oss till varför det är fördelaktigt att ersätta dina nuvarande dörrar med något bättre.

De varar inte länge

Att använda något dagligen flera gånger om dagen sliter på det även om det är minimalt. Gångjärn är inte något som tekniskt sett kan hålla för evigt. En bra kan hålla en livstid eller 5, men den kommer så småningom att ge sig någon gång.

Problemet med billiga dörrgångjärn är att de kommer att använda material av lägre kvalitet och är byggda på ett sådant sätt att de kan slitas ut mycket snabbare än ett dyrare men bättre övergripande byggt gångjärn.

Förbättra din livskvalitet

Du bor i ditt hem varje dag, så varför inte göra upplevelsen lite bättre genom att förbättra de små sakerna? Bättre dörrgångjärn håller inte bara längre, utan de känns bättre och kan komma med funktioner som mjukstängning, flexibel justerbarhet och enklare montering.

Dessutom tenderar högkvalitativa gångjärn att se bättre ut med mer premiummetaller som solidt rostfritt stål. Många tycker inte det här, men gångjärn kan göra skillnad i det övergripande utseendet på en dörr, och om du försöker ha ett hem som imponerar är det verkligen värt investeringen.

Vad du behöver tänka på innan du köper mjukstängande gångjärn

Det är många faktorer som spelar in när du ska köpa ett mjukstängande gångjärn till dina skåp.

Montering

Det finns flera sätt att montera ett mjukstängande dörrgångjärn på dina skåp. Vissa är clip-on, medan andra kräver mer praktisk installation. Du måste också tänka på hur justerbart gångjärnet är, som till exempel trevägsmontering, vilket ger dig mer kontroll när det kommer till uppriktning.

Skruvens storlek och typ spelar också roll, i det här fallet, för att säkerställa att du använder de rätta under installationen.

Bygg kvalité

När vi pratar om byggkvalitet syftar vi på materialet som används för att tillverka gångjärnet. Solid rostfritt stål och zinklegering kommer att hålla i många år. Dessutom kanske du vill leta efter rostskyddsegenskaper eftersom detta kan vara ett problem för metaller som sitter ute i en fuktig miljö.

Se även  Hur högt man hänger en spegel över en byrå: Vad man bör tänka på

Det är bra att hålla sig till en budget som du bekvämt har råd med, så känn dig inte pressad att gå hela vägen till ett gångjärn som gör ont i plånboken. Med det sagt så ska du inte känna att du måste offra kvalitet genom att gå lågt. Det finns gott om gångjärn som är både prisvärda och av hög kvalitet, som många av de gångjärn vi rekommenderade idag.

Estetik

Du kanske inte har tänkt på hur gångjärn kan fungera med din inredning, men det gör en subtil skillnad när dina gångjärn perfekt matchar dina skåp.

Så vad letar du efter när du väljer ett gångjärn som matchar dina skåp? Till att börja med spelar färg en viktig roll; till exempel kan ett vitt skåp fungera bra med ett silvergångjärn medan ett mörkare kan kombineras med brons.

Detta är inte den viktigaste faktorn när du köper ett gångjärn, men det är något att tänka på om du vill ha ett visst utseende för ditt hem.

Smidig drift

Ett dörrgångjärn har ett jobb (i detta fall av ett mjukstängande gångjärn, två jobb), och det är att tillåta en dörr att fritt svänga öppen och stängd. Naturligtvis vill du att den här operationen ska kännas bra utan motstånd eller robusthet. Dörrgångjärn av högre kvalitet förbättrar kvaliteten på ett hem, och de slits inte lika snabbt.

Ljud

Ingen gillar knarrande dörrar, särskilt om du försöker undvika att väcka andra sent på natten. Poängen med ett tätt skåpgångjärn är i första hand att förhindra att en dörr slås igen, och därför är en bullrig sådan ganska kontraproduktiv i det här fallet. Leta efter gångjärn som har recensioner eller produktutlåtanden som nämner tystnad som en kvalitet.

Men du kanske upptäcker att ett dörrgångjärn börjar tyst men börjar gnissla med tiden. Detta är normalt och det kan fixas genom att smörja det.

Underhåll dina skåpgångjärn

Det är inte ofta när folk tänker på att underhålla sitt hem som dörrgångjärn går i sinnet. Även om det inte är det mest nödvändiga i världen att göra, kan det låta dina gångjärn hålla längre och fungera som förväntat.

Till att börja med vill du köpa lämpligt smörjmedel, som detta 3-I-ET multifunktionsolja. Vi nämnde tidigare hur gångjärn kan börja gnissla och/eller ge lite motstånd övertid. Detta kan enkelt åtgärdas genom att hålla tappen och gångjärnet ”hala”.

Allt du behöver göra är att:

 1. Ta bort gångjärnsstiftet.
 2. Rengör och smörj alla komponenter.
 3. Åter samla.

Du behöver inte göra detta särskilt ofta alls, speciellt om du använder ett mjukt stängande dörrgångjärn av hög kvalitet. Men det är värt att ha detta i åtanke ifall du en dag upptäcker att dina skåp inte öppnar på samma sätt som de var tidigare.

Ditt största bekymmer med dina skåp kommer att vara fukt och fukt, men det är en helt annan konversation.

Du kanske också gillar att läsa: Hur man hindrar dörrgångjärn från att rosta

Slutsats

Kvalitets mjukstängande dörrgångjärn kan göra en mindre men mycket välkommen skillnad i upplevelsen av ditt hem. Att köpa ett bra gångjärn är inte det svåraste i världen, men att veta vilka material och funktioner du ska leta efter kan bespara dig från att köpa något som är billigt men som inte håller så länge du vill eller ger en tillfredsställande erfarenhet.

Om du upptäcker att du tycker om bekvämligheten med självstängande dörrar för dina skåp, kan du kanske ha denna mekanism installerad för dina huvuddörrar längre fram.

Lämna en kommentar