Bästa misstag att undvika vid ryggsäcksvandring/vandring

Vandring är ett av mina favoritsätt att få lite frisk luft och utforska ett nytt område! Det är dock inte alltid en lätt hobby och det finns vissa risker som varje vandrare måste förbereda sig på. Vissa faror är ur våra händer, som dåligt väder eller vilda djur som blockerar leden. Men det finns andra misstag som är lätta att undvika om du tar rätt steg!

Några vanliga vandringsmisstag inkluderar:

 • Överpackning
 • Bär fel skor
 • Inte med tillräckligt med mat och vatten
 • Klädd i fuktfångande kläder
 • Lämnar säkerhetsutrustning efter sig
 • Använda en föråldrad eller oanvändbar karta
 • Rusande utförsektioner
 • Vandring ensam
 • Avviker från stigen

Dessa misstag kan och bör undvikas till varje pris. Så länge du förstår farorna med dessa vanor och planerar framåt ordentligt, har du inget att oroa dig för på din nästa vandring! Så låt oss utforska dessa misstag och vad du kan göra för att åtgärda dem.

Överpackning

Ett av de vanligaste misstagen att se på vandringsleden är överpackning. Det här händer vandrare på alla nivåer och det är lätt att låta sig själv tro att man klarar mer vikt än vad man faktiskt kan. Den ryggsäcken kanske inte känns tung på parkeringen, men det kommer att bli en mardröm när du är halvvägs upp på berget.

Självklart behöver du dock ta med dig lite utrustning på leden. Det verkliga tricket är att hitta den rätta balansen mellan nödvändigheter och vikt. En bra generell regel att följa är att ett vandringspaket inte bör väga mer än 10% av din kropp vägert. Så om du väger 200 lbs, bör din packning inte väga mer än 20 lbs.

Se till att du har en bra ryggsäck som fördelar vikten jämnt också. Om all vikt vilar på ett par små punkter kommer du att få ont på nolltid.

Bär Fel Skor

Ett annat vanligt misstag är att välja fel skor för leden. Jag brukade bara ta ett par gamla löparskor innan jag gav mig av på en vandring, men det gjorde att jag fick ont ​​i fötterna och blåsor. Atletiska skor görs inte lika när det kommer till vandring!

Landsvägslöparskor och tunga stövlar är dåliga val för en vandring, även om det är lätt. Du bör heller aldrig bära skor med öppen tå eftersom det gör att dina fötter blir utsatta för växter, stenar, grenar och andra smärtsamma hinder. En bra uppsättning vandringskängor eller löparskor är viktiga för varje vandrare.

  Vad du ska göra när din snöskoterbromsar låser sig

Om du letar efter ett bra ställe att börja, kolla in vårt inlägg här om rätt vandringsskor.

Att inte ta med tillräckligt med mat och vatten

Vandring är en fysiskt krävande aktivitet, och du måste se till att du har mycket mat och vatten till hands. En bra tumregel är att ta med 2 koppar vatten för varje timme som du planerar att vandra. Om du bara gör en snabb 1-2 timmars vandring kommer du förmodligen att klara dig med en enda vattenflaska. Men annars måste du överväga andra lösningar, som ett vattenfilter eller en kamelbacksvattenpåse.

Vatten är ganska tungt, så det kan ta upp en stor del av din packs totala vikt. För att lätta bör du försöka dricka ca 4 koppar vatten innan du börjar vandringen. Detta ger dig en bra basnivå av hydrering.

Mat är också viktigt! Det går bra att belöna dig själv med en stor måltid efter en vandring, men du bör alltid ta med dig lite tilltugg också. Du bör leta efter mat som är rik på kolhydrater, socker, protein och hälsosamma fetter. Dessa ger dig både omedelbar och långvarig energi, plus att det är skönt att ha något att mumsa på.

Torkad frukt, energibars, jerky, trail mix, granola, kex och mörk choklad är alla bra val för trail food.

Bära fuktavskiljande kläder

En annan stor fallgrop är att välja fel kläder för vandring. Fukt är din värsta fiende, speciellt om du är orolig för att bli kall. Många tyger är bra för vardagsbruk, men de kan bli hemska val på vandringsleden.

Bomull och denim är två av de värsta sakerna att ha på sig på en vandring. Bomull absorberar vatten och det är svårt att få det helt torrt. Du kommer att hantera en fuktig, klibbig skjorta på nolltid. Denim har ett liknande problem, plus att den är lite för styv. Du kommer att vilja ha lätta, fukttransporterande tyger som polyester och fleece.

  Jet Ski gastank storlek (med 13 exempel på olika modeller)

Layering är också din bästa vän! Se till att du tar med några olika alternativ, inklusive en varm jacka, ett vattentätt lager och några handskar/vantar.

Lämnar säkerhetsutrustning bakom

Det kan vara frestande att lämna några viktiga redskap bakom sig, men det finns vissa nödvändigheter du alltid bör ta med! Du vet aldrig vad som kan hända på leden, så du bör täcka dina baser. Du kan lägga till, ta bort och byta saker efter behov, men du bör alltid ta med:

 • Solskyddsmedel och en brättad hatt
 • Insektsspray
 • Navigeringsverktyg
 • Trail snacks
 • Vatten
 • En ficklampa
 • Brandtändande utrustning
 • Ett förstahjälpen kit

Att använda en föråldrad eller oanvändbar karta

Kartor är viktiga för varje vandring och ryggsäckstur. De hjälper dig att planera din rutt och känna igen alla viktiga landmärken längs vägen.

Vissa vandrare gör dock misstaget att använda kartor som inte längre är korrekta. Se till att du ser ut som den senaste versionen så att du kan hålla dig uppdaterad om nya rutter och eventuella förändringar i landskapet.

Du måste också vara försiktig med att använda digitala kartor. Det är förvisso lätt att slå upp en karta på din telefon, men när du väl tappar tjänsten kan det sluta med att du går vilse. Överväg att skriva ut en fysisk kopia av kartan att ta med dig.

Rusande utförsektioner

När du är på baksidan av en vandring kan det vara frestande att rusa nerför sluttningar. Det svåraste är trots allt att gå uppför, så varför inte njuta av downhilldelen?

Detta tänkesätt kan dock vara ganska farligt. Det är mycket lättare att tappa fotfästet i nedförsbackar och det finns en större risk att halka och ramla av leden. Jag förstår frestelsen att gå snabbare, men låt inte ditt tempo komma utom kontroll!

Vandring ensam

Att vandra själv är en annan farlig vana som vandrare bör undvika. När du är ensam är risken större att du kan gå vilse. Om det händer en olycka eller nödsituation har du inte heller någon backup. Det finns ingen garanti för att en annan grupp kommer att få dig, så du måste ta med någon annan för att ta hand om dig.

Vilda djur är också mer benägna att närma sig en ensam vandrare snarare än en grupp, så du äventyrar dig själv ännu mer. Ta alltid med dig sällskap! Detta kommer också att hjälpa dig att fördriva tiden och dela upplevelsen.

  Ska jag springa utan att äta frukost?

Avviker från leden

Slutligen, lämna aldrig vandringsleden! Det kan vara väldigt frestande att ta sin egen väg genom skogen, men detta beteende är farligt för dig och skadar leden. Du kan stöta på skadliga växter, vilda djur och instabilt fotfäste.

Många vandrare gillar att ta genvägar upp längs sidorna av switchbacks, men detta är extremt dålig spåretikett. Det eroderar ledens struktur och kan leda till bergskred. Det stör också den naturliga miljön. Leder skapas och underhålls för vandrare, så håll dig på stigen och njut av den därifrån!

Slutgiltiga tankar

Att vandra är väldigt roligt och det är en lätt aktivitet att ge sig in på. Men både nya vandrare och erfarna måste komma ihåg att leden kan vara farlig! Du kan lätt bli utmattad, öm eller skadad om du inte respekterar stigen. Så se till att planera i förväg, ta med dig rätt utrustning och träna på goda vanor på din nästa vandring.

Relaterat innehåll

För att uppgradera din ryggsäcksupplevelse, kolla in vår rekommenderade ryggsäcksutrustning. Det här är utrustningen som jag använder när jag vill övernatta utomhus. Tänk dock på att dessa artiklar inte nödvändigtvis är av högsta kvalitet. Mitt mål på den här sidan är att rekommendera utrustning som är riktigt bra prissatt samtidigt som den håller en hög kvalitetsstandard. Det här är grejerna jag använder.

Det är lätt att ta för givet att stigen blir tydlig och fotfästet stadigt när man är på en naturstig. Det finns spår för vandring, cykling och backpacking över hela landet, och det är svårt att föreställa sig vilken typ av arbetskraft som behövs för att skapa och underhålla alla dessa stigar. Så vem är egentligen ansvarig för denna uppgift?

Om du blir uttråkad under vandringar och ryggsäcksresor, kan du lägga till lite underhållning genom att lyssna på musik/poddsändningar, spela spel på leden, ställa in personliga utmaningar och samla föremål vid leden. Att resa själv kan vara tråkigt, så hitta en vän eller en grupp att följa med.