Bästa metoder för att rappella med ett dynamiskt rep

I bergsklättring och rappellering har varje utrustning ett syfte. För att minimera mängden utrustning vi måste släpa med oss ​​försöker vi ta genvägar och hitta mångsidiga användningsområden för vår utrustning. Det finns tillfällen då detta är helt säkert att göra, och det finns tillfällen då det är bäst att använda den avsedda utrustningen för det avsedda ändamålet. Så låt oss säga att du kommer till toppen av en fantastisk stigning och är redo att rappella tillbaka nerför klippan. Du använde rätt dynamiskt rep för att klättra upp men, men kan du rappella med ett dynamiskt rep ner igen?

Det korta svaret är ja, du kan rappella med ett dynamiskt rep. Många människor använder sina dynamiska rep för att rappellera tillbaka efter att ha klättrat till toppen av en klippa utan problem. Vissa människor gillar verkligen inte studsningen av ett dynamiskt rep under sin rappel, så de flesta använder bara rappel med ett dynamiskt rep när det är bekvämt. Jag skulle inte ta med ett dynamiskt rep om jag bara planerade att rappella den dagen. Jag skulle använda ett statiskt rep och spara det dynamiska repet eller ett lågsträckt rep för när jag behöver ett multifunktionsrep.

Kan jag blanda ett statiskt och dynamiskt rep för rappellering

Nu har jag sett några människor fråga detta, men att blanda ett statiskt och dynamiskt rep för att rappella är något jag inte skulle föreslå. Varför frågar du? Det finns ett antal anledningar till varför jag inte skulle knyta ihop ett statiskt och dynamiskt rep och rappella ner dem. Först och främst har statiska och dynamiska rep olika friktion och sträckning. Deras olika egenskaper gör att knuten vid ankaret kryper och du kommer till botten av det ena repet före det andra. Du kommer att falla det återstående avståndet, vilket kan orsaka en katastrof. För att se till att du inte ramlar av ena änden av repet, knyt en knut i änden av båda repen. En annan säkerhetskontroll skulle vara att placera din stora knut som sammanfogar de två repen på den dynamiska repsidan av ankaret. Detta hjälper till att hålla ändarna jämna.

  Kajakpaddling när du är gravid? En kajakguide när du bär

I slutändan är mitt råd här, försök att inte försätta dig själv i en situation där du skulle behöva blanda ett dynamiskt och statiskt rep för att rappella. Det är klart att det inte är ett bra alternativ. Lär dig din kurs innan du går och planera vilken utrustning du ska ta med så att du och dina kompisar kan vara så säkra som möjligt.

Statisk vs. Dynamiska rep

För det blinda ögat ser dynamiska och statiska rep ungefär likadana ut, men de har olika egenskaper och är designade för olika ändamål. Statiska linor definieras som linor som har en maximal töjning på 6 procent eller mindre när de viktas med 10 procent av linornas minsta brotthållfasthet. Det är ett rep med mycket låg stretch och kan vara svårt att manipulera på grund av sin styvhet. I klättringssituationer används dessa rep vanligtvis endast för rappellering. Att använda ett statiskt rep för att rappella ger dig mer kontroll medan du går ner.

Dynamiska rep är designade för att ha mycket mer sträckning och gjorda för situationer där repet kan utsättas för en hög slagkraft. Dessa situationer inkluderar bergsklättring, isklättring och bergsklättring. Medan ett statiskt rep inte kommer att absorbera mycket av kraften från ett fall, kommer ett dynamiskt rep att absorbera kraften, vilket ger mindre påverkan för användaren. Dynamiska rep sträcker sig vanligtvis cirka 26 – 36 procent när de utsätts för en hög slagkraft, och kommer att sträcka sig mellan 7 och 11 procent under kroppsvikten. Vilket rep skulle du vilja fånga dig under ett fall?

För mer information om rep, hur de testas, när de ska användas och så vidare, läs vår artikel om att välja rätt rapellrep.

  Är mumiepåsar varmare än vanliga sovsäckar?

När ska man rappella med ett dynamiskt rep

På grund av deras elasticitet är dynamiska rep bäst att använda i alla situationer där du skulle vilja skydda någon från att falla. Som nämnts tidigare är bergsklättring, isklättring och bergsklättring de situationer som jag tänker på först. Du kan också använda det dynamiska repet för beläggning. Du kan rappella med ett dynamiskt rep utan problem, förvänta dig bara lite studs på din nedstigning.

Om du har klättrat uppför en fantastisk klippa och du skulle vilja rappella med ett dynamiskt rep tillbaka ner för att du inte ville bära ett statiskt rep upp med dig, är du inte den enda! Var bara extra försiktig och se till att ditt rep inte glider för snabbt genom rappellenheten.

Även om det kan vara kul att studsa på repet när du går ner, försök undvika detta. Att studsa på ditt rep kommer att orsaka onödigt tryck och slitage på ankare och utrustning.

När ska man använda statiska rep

Statiska rep är precis vad de låter som. Statiska rep är inte tänkta att sträcka sig. Av denna anledning kan de vara väldigt stela och svåra att manipulera. De används bäst för rappellering.

Ett statiskt rep ska aldrig användas i situationer där det kan utsättas för högt tryck. Det statiska repet är inte utformat för att absorbera stöten av ett fall. När ett dynamiskt rep sträcker sig under tryck, absorberar det fallkraften och lägger mindre kraft på den som faller. Medan ett statiskt rep är utformat för att ge väldigt lite studs. Detta kommer först och främst att orsaka mer skada på den som faller, och för det andra verkligen skada repets integritet.

Använd endast det statiska repet när förlängning inte behövs. Återigen, dessa situationer skulle vara rappellering och bara rappellering i klättringssituationer. Använd inte ett statiskt rep för blyklättring eller beläggning.

Du skulle också vilja använda ett statiskt rep för att stiga upp. Det blir dubbelt så svårt att ta sig upp med ett dynamiskt rep på grund av all sträckning. Föreställ dig att du försöker klättra uppför en bungee-lina. Du kommer till toppen så småningom, men det kommer att bli mycket arbete, och du kommer inte göra några vertikala framsteg innan du har tagit hela sträckan ur repet.

  De bästa stövlarna för isfiske för att hålla dig torr och varm

En annan tillämpning av det statiska repet är att dra eller lyfta tunga laster. Uppenbarligen vill du inte dra på ett stretchigt dynamiskt rep. Du vill ha något mer robust. På tal om dragning så används även statiska linor för räddningsarbete. Vanligtvis används rep med större diameter i räddningssituationer, såsom ett 13 mm rep. Noll stretch i detta arbete är ett måste. Vanligtvis dras offren upp med skador, och du vill inte orsaka dem mer smärta.

Lågsträckta rep

Lågsträckta rep definieras som linor som sträcker sig från 6 till 10 procent vid tio procent av repets maximalt tillåtna brotthållfasthet. Dessa linor med låg stretch sträcker sig vanligtvis bara från 3 till 4 procent med applicerad kroppsvikt, vilket gör det mycket mångsidigt. Det är ett allround rep. Det är perfekt för aktiviteter när du behöver lite stötdämpning, och perfekt för en rappel också.

Slutsats

Ja, du kan rappella med ett dynamiskt rep utan problem. Förvänta dig lite studs, som du kanske eller kanske inte gillar, men försök att inte göra ett spel av att studsa på din nedstigning och orsaka onödigt slitage på ditt rep och utrustning. Även om det dynamiska repet kan vara ganska mångsidigt och har många användningsområden i klättervärlden, föreslår jag att du investerar i både statiska och dynamiska rep.

Känn alltid till din kurs innan du leder dig blint in i en situation där du kommer att behöva utrustning som du inte har. För mer om statiska och dynamiska rep och hur man väljer ut ett rep, kolla in vår artikel om att välja rätt rapellrep.