Bästa klarlack för plast 2023

Klarlackar har funnits på marknaden ett tag nu. Det finns hundratals olika alternativ att välja mellan, men vilken är den bästa klarlacken för plast?

Den bästa klarlacken för plastoverall är Krylon K01305 Gallery Series. Denna klarlack är prisvärd, har flera ytbehandlingar att välja mellan (blank, satin, etc.) och ger ett tjockt, skyddande lager över din plast.

Att välja rätt klarlack kan göra stor skillnad. Den här artikeln kommer att beskriva vad du behöver tänka på innan du köper en viss produkt och ger en lista över de bästa klarlackerna för plast. Vi kommer också att föreslå vad den bästa klarlacken är för plast.

Vad du ska tänka på när du köper klarlack för plast

Det finns några saker att tänka på när du köper klarlack för plast:

 • Vad en klarlack är och vad den gör
 • Varför du vill ha en klarlack
 • Vilken typ av plast du målar
 • Vilken sorts klarlack du vill ha

Vad är en klarlack?

En klarlack är en specifik typ av färg som du applicerar sist, ovanpå de andra färgskikten. Det är en genomskinlig färg som ger ett slags skyddande skikt till föremålet du målar. Inte varje målningsarbete behöver en klarlack; Enstegslackering använder inte denna produkt.

Tjockleken på klarlacker kan variera beroende på tillverkare. Klarlack kan vara allt från 30 mikron till 80 mikron i tjocklek. Tjockleken kommer också att variera beroende på vilken typ av målarjobb du gör.

Varför behöver jag en klarlack?

Det finns några olika anledningar till varför det är en bra idé att använda en klarlack. Låt oss ta en titt på några.

 • Klarlacker ökar tjockleken på färgen.
 • Klarlacker skyddar den dyrare färgen under. En bra sak med klarlack är att de är relativt billiga. Mycket vanlig färg kan göra en buckla i din plånbok, så du vill förhindra att färgen slits ut. Klarlack är ett billigt sätt att göra detta på.
 • Klarlacker förhindrar att grundskiktet av färg oxiderar. När färg oxiderar kan den bli torr, kritig och i slutändan se sliten och billig ut. Klarlacker håller din färg fräsch.
 • Klarlacker kan ändra glansnivån på din färg. Om du vill att din färg ska se mer fräsch och glansig ut, överväg att använda en klarlack. Det finns inte bara glansiga klarlacker, utan det finns ytbehandlingar som satin och matt.
 • Klarlack kommer att öka värdet på din bil. Om du vill sälja din bil, eller om du vet att du så småningom kommer att sälja den, är det en bra idé att lägga till en klarlack. Det kommer att få vilken bil som helst att se ny ut.
 • Klarlack kan dölja mindre repor. Det är ganska vanligt att din bil har några små repor efter grundlackeringen. Att använda en klarlack kan dölja de små bristerna.

Vilken typ av plast du målar

Den typ av plast du målar kan avgöra vilken typ av klarlack du använder och hur du applicerar den på materialet. Om du målar en mindre robust plast som är mycket flexibel, kanske du vill överväga att använda en vidhäftningsfrämjare som Bulldog Adhesion Promoter. Promotorn kommer att förhindra att plasten flagnar eller flagnar. Du kan också lägga till ett flexmedel som ökar klarlackens flexibilitet.

Om du är intresserad av att använda en klarlack på plast, kolla in videon nedan. Videon kommer att visa några viktiga steg för att förbereda plasten för att ta aerosolsprayen väl. Även om videon handlar om att måla plast med aerosolfärger, kommer den fortfarande att tillämpas bra på klarlacksprocessen:

Vilken sorts klarlack du vill ha

Det finns fyra huvudtyper av klarlacker som gör olika saker med lackeringen. Låt oss ta en titt.

 • Överlack klarlack – Dessa klarlacker är lätta att applicera och torkar snabbt. De appliceras vanligtvis som sista lager och ger en fin glansig finish. Du kan också polera dessa kappor.
 • Turbo klarlack – Människor använder normalt turborockar för kollisionsreparationer. De är bra på att täcka upp bucklor och repor. Turbocoats är mer motståndskraftiga mot fukt och kräver lite mer polering för att få den vackra glansiga finishen.
 • Glamour klarlack – Dessa typer av kappor är bra för perfektionister. Pälsen tar lång tid att torka, så du behöver inte stressa fram jobbet. Du kan dock använda värme för att påskynda torkningsprocessen. Denna päls är också resistent mot fukt.
 • Hög solid klarlack – Höga solida rockar är de dyraste på marknaden. De tar längre tid att torka och ger ett tjockare lager ovanpå grundfärgen.
Se även  Har alla rökdetektorer batterier?

Bästa klarlackerna för plast: Våra toppval

1. Krylon K01305 Gallery Series Artist and Clear Coatings (bästa totalt)

Denna klara beläggning aerosol är $10 till $30 och har över 3700 5-stjärniga recensioner. Beläggningen skyddar mot UV-ljusstrålar och förhindrar att materialet du sprayar gulnar. Den skyddar inte bara mot solen, den är också fuktbeständig.

Produkten ger en stark, skyddande beläggning på vad du än använder den på. Det finns även tio olika varianter av produkten beroende på vilket utseende du är ute efter. Några få varianter inkluderar glans, högblank, matt, vit och satin.

För denna klarlack nämner tillverkaren att den kommer att fungera på plast. Produkten torkar vid beröring på tio minuter, men du måste vänta fem timmar för att hantera plasten efter att ha sprayat den. Många recensenter lyver över hur väl den skyddar färg och håller den levande. Du kan även använda den här produkten utomhus eller inomhus, så oavsett vad du sprayar kommer denna klarlack att fungera.

Slutsats: Om du letar efter en högklassig produkt som är lätt att använda, rekommenderar vi Krylon Gallery Series. Sprayen fungerar på plast, ger dina föremål en skyddande beläggning och förhindrar blekning av färger. Sprayen är ett bra pris och ger alla de grundläggande fördelarna som en klar beläggning bör ge, plus att det finns några alternativ att välja mellan (satin eller matt finish, etc.).

Fördelar

 • Torkar snabbt vid beröring. Torktiden kan vara ett problem om du har barn eller djur som springer runt i området. Den här klarlacken torkar vid beröring på tio minuter, så du behöver inte oroa dig för eventuella fläckar som kan hända.
 • Finns i tio olika alternativ. Produkten finns i några olika ytbehandlingar och storlekar: fungerande fixativ, mattspray, glansspray, glansspray liten storlek, högblank, matt, satin, halvblank, temporär och vit.
 • Prisvärd. För bara tio till trettio dollar får du en snygg, glansig finish som håller i månader eller till och med år med touch-ups.

Nackdelar

 • Vissa recensioner nämner att sprayen inte är så glansig som de skulle vilja. Många använder klarlacker för att ge en fin glansig finish, men vissa säger att denna produkts vanliga spray lämnar mer av en glänsande beläggning. Om du letar efter mycket glans, överväg att köpa den högblanka produkten.
 • Stark lukt. Många recensenter klagade på den starka lukten av denna produkt. Men många aerosolsprayer har en viss lukt. Överväg att använda produkten utomhus för att undvika att fylla upp huset med lukten. Bär också en ansiktsmask för att förhindra hälsorisker.

2. Aleene’s Spray Gloss Finish, 6 Unce Acrylic Sealer (Best Bang for the Buck)

För mindre än $15, denna klarlack kommer att ge en fantastisk finish till alla plastföremål. Med över 6000 5-stjärniga recensioner svär hundratals människor vid denna glansiga finish. Produkten är en akrylspray som ger alla föremål en skyddande och glansig finish.

Se även  6 Slow Cooker Liner-ersättningar: Spara pengar, Rengör Lätt

Du kan använda denna spray både för inomhus- och utomhusprojekt. Beläggningen är mycket slitstark och håller ett tag med minimala retuscher. Dessutom går sprayen klar och torkar glansig. Sprayflaskan är mycket enkel att använda och applicerar ett jämnt lager.

Burken finns i 6 ounces (170 g), vilket gör den väldigt lätt att hålla. Du behöver inte heller oroa dig för några säkerhetsproblem med produkten eftersom den innehåller nr CFC.

Slutsats: Denna klarlacksspray för plast är en av de billigaste på marknaden. Om du letar efter en spray för ett mindre projekt rekommenderar vi att du använder denna akrylförseglare. Storleken på 170 g gör den extremt lätt att hålla och använda, vilket kommer att vara perfekt för nybörjare.

Fördelar

 • Mycket prisvärd. Denna produkt kostar mindre än $15, vilket gör den till den perfekta sprayen för mindre projekt och nybörjare.
 • Ger en glansig finish. Om du vill ha en glansig finish på dina föremål har du tur. Många recensenter komplimenterar produktens fina blanka finish.
 • Lätt att använda. Burken är väldigt lätt att använda eftersom den är så liten. Många människor kan bära den i en hand. Den lilla storleken kommer att hjälpa till med projekt där du behöver uppmärksamhet på detaljer.

Nackdelar

 • Klibbig efter torkning. Även om detta inte är fallet för alla situationer, har några personer nämnt att sprayen är lite klibbig efter att den torkat. Klibbigheten kan bero på baslacken på föremålet du sprayar, så det är något att se upp med.
 • Det blir inte bra för stora projekt. Om du har ett större projekt eller planerar att retuschera föremålet med sprayen flera gånger, kanske denna spray inte är något för dig. Den rymmer bara 6 uns (170 g) vätska, så den kanske inte håller länge.

3. Krylon K05515007 COLORmaxx (bäst för kosmetiska ändamål)

Krylon COLORmaxx är strax under $30 och har 7 900 5-stjärniga recensioner. Det är en klar akrylfinish för inomhus- och utomhusbruk, så det fungerar för nästan alla projekt. Denna klarlack förhindrar färgen från att gulna och ger ett hållbart, skyddande lager. Du kan använda den här produkten på metallrotting, trä, glas, keramik, tyg och plast.

Den här klarlacken har några olika stilar att köpa, inklusive platt, glansig, satin, metallisk, matt, primer, halvplatta och halvblank. Många recensenter använder denna klarlack för kosmetiska ändamål eftersom den applicerar en tjock och livfull färg (många människor älskar metallisk roséguldspray).

Klarlacken är också väldigt lätt att använda och applicerar en jämn päls. Även om ett lager av färgen är bra kan du lägga på några lager för att öka skyddsnivån.

Slutsats: Om du letar efter en skyddande klarlack som också ger en fin glans och färg så är denna produkt något för dig. Produkten är den dyraste på listan, men den har de bästa recensionerna och är en klarlack av hög kvalitet.

Fördelar

 • Har en levande färg. Även om du kan köpa produkten utan en färg som bara är en glans, är färgerna de har väldigt levande och har mycket glans.
 • Du kan applicera flera lager. Vissa klarlacker gör sig bäst med endast ett fåtal lager, men kunder har applicerat upp till sex lager av denna produkt, och den ser fortfarande bra ut.
 • Har bra täckning. Denna produkt är lätt att använda och ger bra täckning. Klarlacken kommer alltid att spraya ett jämnt lager.
Se även  Hur mycket väger en ugn? Genomsnitt och exempel

Nackdelar

 • Torkar inte lika snabbt. En nackdel med denna klarlack är att den inte torkar så snabbt som det står på förpackningen. När du använder denna klarlack, överväg att vänta 30 minuter istället för 10 mellan lagren.
 • Dyr. Även om priset inte är alltför konstigt är det fortfarande dyrast på listan. Denna klarlack kanske inte är det bästa alternativet att välja om du håller på med ett stort projekt.

4. Deco Art Americana Acrylic Sealer/Finish Aerosol Spray (bäst för skyddsändamål)

Denna 12-ounce (340-g) klarlack kostar cirka $25 och kommer att ge en hållbar och skyddande beläggning till din plast. Americana akrylförseglare behöver bara ett lager för att fungera bra och ge din plast en högkvalitativ glans. Dessutom är denna klarlack luktfri, så du behöver inte oroa dig för att grannarna märker en udda lukt.

Eftersom sprayen är luktfri kan du använda denna inuti. Lösningsmedlet avdunstar också på cirka två till tre minuter, vilket minskar säkerhetsriskerna. Se även då till att använda produkten i ett välventilerat utrymme.

Många recensenter hyllar det här projektets glans. Något värt att nämna är dock att om du använder produkten runt andra föremål i garaget eller hemmet, se till att du täcker omgivande föremål med en presenning eftersom sprayen lämnar mycket rester.

Slutsats: Om du vill ha en enkel, högkvalitativ klarlack, kommer denna produkt att vara bra för dig. Pälsen kommer att vara bra för inomhusprojekt och kommer att torka innan du kan räkna till tio. För cirka 25 $ är Americana akrylförseglare en mångsidig spray som inte kommer att göra dig besviken.

Fördelar

 • Torkar snabbt. En av de bästa sakerna med denna produkt är att den torkar inom några minuter. Se till att vänta minst en halvtimme om du vill göra flera lager.
 • Luktfri. Denna klarlack är luktfri, så du kommer att kunna använda den både inomhus och utomhus utan stark lukt.
 • Du kan använda den inuti. En fördel med att produkten inte har en stark lukt är att du kan använda den inomhus. Men se till att åtminstone bära en ansiktsmask för att undvika skadliga kemikalier. Använd även sprayen i ett väl ventilerat utrymme.
 • 12 ounce (340 g) burk. Några klarlackssprayer kommer endast i 6-ounce (170-g) burkar. Lyckligtvis kommer denna produkt i en större burk och håller dig längre, speciellt om du vill göra några lager.

Nackdelar

 • Dyr. Jämfört med många andra aerosolsprayer är $25 lite brant. Kvaliteten kommer dock att kompensera för priset.
 • Endast en stil är tillgänglig. Till skillnad från ett fåtal andra produkter finns det bara en typ av denna klarlack, som är klar glansig.

Slutgiltiga tankar

Med tanke på några saker som kostnaden, antalet olika finishalternativ och höga recensioner. Krylon Gallery Series Clear Coating är det bästa valet för de flesta, som ger en hållbar och skyddande beläggning till plast och kommer att lämna dina föremål att se glansiga ut.

Du kanske vill överväga de andra alternativen om:

 • Du vill ha det bästa för pengarna, gå med Aleene’s Spray Gloss Finish
 • Du letar efter en klarlack med fin färg och finish, vi tipsar om Krylon COLORmaxx
 • Vill du ha en mer hållbar och skyddande klarlack, välj Deco Art Americana Acrylic Sealer.

Lämna en kommentar