Bästa flugspövikt för karpfiske

Flugfiske efter karp har blivit mer och mer populärt i USA. Ärligt talat förstod jag inte varför först. Dessa fiskar är smarta och svåra att fånga, och visst finns de överallt, men de smakar inte riktigt så gott. Så varför är karparna så eftertraktade nu? För att de kan bekämpa.

Karp kan lätt få upp till 20 till 30 pund i sjöar och reservoarer. De finns i de flesta stora reservoarer nuförtiden och kan hittas på många olika platser. Fiska efter en på flugspöburk resultat i en fantastisk kamp.

Men vilken är den bästa flugspösvikten för karpfiske? Börja med ett 7-viktsspö. Detta är en bra vikt för karp, men det kan också ibland inte räcka. Om fisken i området är större, prova att använda ett 8-vikts flugspö. Dessa är kraftiga spön som fungerar utmärkt för stora karpar.

Karp kan bli stora och är väldigt roliga att fånga. Det finns dock några saker som bör noteras när man försöker rikta in sig på karp.

Karp

Flugfiske är en fiskemetod som blir mer och mer populär med åren. Vanligtvis är flugfisket inriktat på mindre älvfiskar, såsom öringar och vissa typer av leklax. Men när flugfiskare börjar förgrena sig till olika arter, verkar en art få mer och mer fanfar än de andra.

Karp är sötvattensfisk som började endast hemma i Asien och vissa delar av Europa. De har introducerats i nästan alla delar av världen, men de ger inte alltid de resultat som folk vill ha.

I Amerika har karp introducerats till många reservoarer eftersom de är bottenmatare. När en stabil befolkning väl har introducerats till en vattenförekomst öppnar regeringen upp sjön för fiske.

Karp är ett namn på arten, ungefär som lax och öring är. Det finns olika typer av karp, de flesta är väldigt särskiljbara på sin färg. Det finns svarta, som de asiatiska karparna, men det finns också en hel del silverkarparter.

Detta är en svår art att rikta in sig på eftersom de är så lättskrämda. Den huvudsakliga taktiken för att fånga dessa fiskar är att släppa en lina precis framför karpen och vänta på att den ska driva förbi. Karpen kommer vanligtvis att bita den, men inte om den blev rädd av att den kommer ner i vattnet.

  Varför rinner min näsa när jag går

De är stora fiskar, så de större fiskarna är lite svårare att skrämma än de mindre, men inte mycket. Om du skrämmer en fisk, oroa dig inte. De kommer över det efter ca 10 – 15 minuter.

Vikt flugspö

Vikten på spöet betyder inte hur mycket den väger. Istället är spöets ”vikt” hur mycket fisk spöet klarar av. Det är samma sak som pundtestet för fiskelinan. Linan väger inte 8 lbs utan klarar istället 8 lbs av kraft som fisken lägger på.

Det finns ett diagram skapat av någon som bestämde att varje fisk kunde fångas på en av 15 storlekar av flugspön. Den minsta storleken, en 1, är avsedd för mycket små bete och panfish, medan den största, storlek 15, ser ut att kunna fånga en val.

Vågen är uppdelad i 15 delar som var och en representerar en viktklass som överlappar lite. Arterna är uppdelade på diagrammet efter deras genomsnittliga storlek, så jag kan med säkerhet säga att du kan välja en storlek mindre för de mindre fiskarna och en storlek större för de större fiskarna.

Vikten som är designad för karp är bara ett steg upp från öring. Det betyder att om karparna är mindre i ditt område kan du använda ditt öringflugspö för att eventuellt fånga några karp.

Karpar brukar ha en viktklass på 7 eller 8. Öringar fångas vanligtvis på en 6 vikt. De är en stor fisk med mycket kamp i sig. När du väl kommer in i intervallet 8 vikt, är dessa spön vanligtvis utformade för de större saltvattenfiskarna.

Om du vill se ett superhjälpsamt vikt-för-fisk-diagram från Cabela’s, klicka gärna här.

Det finns några olika karparter. Vissa karpar, som den vanliga karpen, har ett genomsnitt i vikt på 30 pund. Det finns andra arter, som silverkarpen som kan väga runt 110 pund. För flugfiske dessa skulle det vara mer tillrådligt att använda ett 12 eller 13 vikt flugspö.

  Måste du registrera en kanot?

Längd

I allmänhet är flugspön mycket längre än andra typer av spön. Detta beror på att kastmetoden är väldigt annorlunda än andra typer av fiske. När du kastar falskt (en fiskemetod inom flugfiske) är det mycket fördelaktigt att ha den extra längden för att få ut mer lina med varje kast.

När ditt spö är långt blir det också känsligare och du kommer att kunna se om en fisk är på med mindre beröring.

Ett genomsnittligt flugspö är cirka 9 fot långt. Detta är cirka 2 fot längre än andra typer av spön. För karpspön är det genomsnittet detsamma. Ett bra karpspö blir cirka 9 fot långt.

Om du bestämmer dig för att fiska på en flod, skaffa en 9-fotare. Om du är på en sjö eller en större flod med mer öppna områden, överväg att använda en som är 10 fot eller 10 och en halv fot.

Ju längre spöet är, desto längre kommer du att kunna kasta ut. Det betyder också att du kommer längre från karpen. Detta är faktiskt bra eftersom karp är väldigt lättskräckt. Att vara på avstånd innebär också att du måste vara mer noggrann i dina kast.

Öva innan för att vara så exakt som möjligt på avstånd.

Flugrulle

När man fiskar karp är det viktigt att ha en rulle som klarar den påfrestning som den stora fisken utsätter för lina, spö och rulle. På grund av detta, se till att du använder en flugrulle med stor berså.

De stora arbor-rullarna kommer att ge vissa fördelar som kommer att hjälpa när man försöker få in fisken. Det kommer att hjälpa hämtningen att bli så effektiv som möjligt. Den här typen av rulle ger dig en ökad nivå av återhämtning för varje snurr. Detta innebär att tiden för att rulla minskar mycket.

  Varför ryker min fiskebåtsmotor?

Detta beror på att kärnan på rullen utan lina är större än andra typer av flugrullar. Detta kan öka mängden linje som hämtas med ett visst antal varv med mer än 400 %.

Linan kan börja rullas in i snabbare takt om rullen redan är på samma nivå som en hel rulle med mindre diameter.

En annan fördel med att ha en stor arborrulle är det faktum att de lätt kan paras ihop med lätta spön. De lätta actionspöna är mycket känsliga, men den verkliga anledningen till att de ska användas i flugfiske är på grund av spetsens flexibilitet kan de hjälpa till med den metod att kasta som är mycket bekant med flugfiske.

Falskkastning är svårare att göra och kräver mer ansträngning om spöet är tungt. Den lätta handlingen släpper ut mer linje med varje vispning eftersom den studsar tillbaka med stressen som den utsätts för.

En rulle med stor arbor tillsammans med ett snabbare verkande, 9-fots, 8-vikt flugspö är det bästa och enklaste sättet att få de resultat du vill ha när du är flyga fiske efter karp. Tillsammans med det bästa av de lokala beten kan det vara mycket produktivt att fiska med karpflugor.

Relaterade frågor:

Lever karp i floder eller i sjöar? Karp kan faktiskt hittas i både floder och sjöar. De är bottenmatande fiskar, så de kommer med största sannolikhet att vara närmare stranden där flest insekter och alger kommer att finnas.

Är karp en invasiv art? Ja och nej. Den asiatiska karpen anses vara skadedjur och det finns, och kommer förhoppningsvis aldrig att finnas, en påsgräns för asiatisk karp. De är mycket skadliga för miljöer, så de är faktiskt catch-and-kill. De flesta andra typer av karp är inte invasiva och kan hjälpa ett ekosystem att frodas.