Bästa fiskelina för ultralätta spinnrullar

Jag har kommit fram till att du kan fånga fisk på vilken lina du än kastar på rullen. Med det sagt, att ha rätt linje för jobbet kan göra ditt liv enklare och landa mer fisk. I det här inlägget kommer jag att prata om den bästa fiskelinan för ultralätta spinnrullar.

Den bästa fiskelinan för ett lättare spö kommer att vara en 10 lb flätad lina med en fluorkarbon- eller monofilamentledare. Det finns ett antal fördelar med att använda fläta, men de viktigaste måste vara att den kastar en lång sträcka och det kommer att förbättra känsligheten hos ditt spö. Du kommer då att vilja använda en fluoro- eller monoledare (beror på vilken typ av fiske) eftersom det blir svårare för fisken att se i vattnet.

Jag säger inte att detta är den absolut bästa inställningen för den typ av fiske du ska göra men det har fungerat bra för mig. Jag kommer att använda den till kokanee och öringfiske samt allt annat jag är ute efter som kräver ett superkänsligt spö. Fortsätt läsa för att ta reda på min favoritfisklina och hur du kan spola den på rätt sätt.

  • Den ultimata guiden till Kokanee Line
  • Öringfiske 101: Linan du behöver för att starta

Varför använda flätad lina på en snurrande rulle

Som jag sa tidigare, det finns ett antal anledningar till att du bör använda fläta på dina spinnstänger. Jag använder den på 90 % av mina fiskerullar och har aldrig stött på några problem. Jag gillar sättet det fungerar och fler och fler människor börjar använda det.

Den första anledningen till att jag gillar att använda fläta är att det håller längre än fluorkarbon och monofilament. Det är lite dyrare att köpa men jag har kunnat använda samma spole i drygt ett år. Du kommer att lägga mindre tid på att bråka med dina spön och mer tid på att faktiskt fiska.

Det andra skälet är att det är det starkare än mono och fluor (av samma tjocklek). Uppenbarligen kommer 20 lb fläta och 20 lb mono att vara väldigt lika men 20 lb fläta är samma tjocklek som 6 lb mono. Med fläta får du fördelen av en tunnare linje med styrkan av något kraftigt.

  Detta är den bästa momentnyckeln för Dirt Bikes

Nästa anledning är att det kastar bättre. Jag gjorde en jämförelse av vilket lina som kastar längst sträcka och flätan var den klara vinnaren (se den artikeln här). Detta kommer att vara super användbart om du kastar från land (eller i en båt) där du behöver täcka så mycket vatten som möjligt.

En annan anledning att använda fläta är att det är Mer mångsidig. Om du fiskar med 6 lb mono, är du ganska begränsad med vad du kan rikta in dig på. Du kommer bara att kunna gå efter mindre fiskar och du måste byta lina om du vill gå efter något tyngre. Med fläta kan du använda samma lina för att rikta in dig på mindre och större fiskar.

Den sista fördelen är att fläta är Mer känslig än fluor och mono. När du använder mono har den mycket stretch och det kommer att göra det svårare att känna de mindre bitarna. Flätan sträcker sig inte alls och du kommer att kunna känna allt. Du kan också slänga den på ett billigare spö och det kommer att kännas som något mycket dyrare (inte precis men nära).

Den bästa flätade fiskelinan för att snurra rullar

För ett antal år sedan var det bara ett litet antal personer som faktiskt använde fläta eftersom det inte var så lätt att arbeta med. Det har kommit långt under åren, fler och fler människor använder det, och majoriteten av alternativen är ganska solida.

Jag har inte använt varenda märke av flätad lina där ute men jag har använt några. 80-90% av dem har varit riktigt solida och ett par av dem skulle kunna behöva lite arbete. De enda två linjerna jag använder nu och Sufix 832 fläta och Power Pro fläta (kolla priset på Amazon). De har båda 4,5 stjärnor på Amazon och har alltid gjort jobbet åt mig.

  Ugly Stik Elite Rod: Du behöver inte spendera $100 eller mer

De finns båda i en mängd olika styrkor och färger. Jag tycker verkligen inte att färgen spelar så stor roll men vissa gillar att använda gul eftersom det är lätt att se var din linje går. Om du använder en ultralätt spö kommer du förmodligen att vilja hålla dig till 10 lb fläta.

Vilken ledare att använda på en snurrande rulle

När du fiskar med fläta vill du fästa en ledare. En ledare är en bit lina du lägger mellan flätan och ditt bete. Den enda gången du inte skulle använda en ledare är om du fiskar supersmutsigt vatten eller en plats du vet att du kommer att bli fast. Överallt annars, använd en ledare.

Du kommer att ha två olika alternativ, monofilament eller fluorkarbon. Om du fiskar i ultraklart vatten eller om du behöver din lina att sjunka djupt, använda sig av fluor. Om du fiskar toppvatten och vill att ditt bete ska flyta, använda sig av mono. Olika människor föredrar olika saker men jag tror inte att det spelar så stor roll.

När det gäller längden på din ledare så borde det vara det inte mindre än 3-4 fot. Man vill heller inte ha den för lång och ha knuten i spolen. Någonstans i mitten är perfekt. För det mesta fäster jag 5-6 fot och byter sedan ut den när den blir mindre än 3 (från att klippa och binda).

Återigen, det finns ett gäng bra fiskelinor där ute men de jag brukar gå med är Seaguar Red Label fluorocarbon och Berkley Big Game (kolla priset på Amazon). Jag skulle inte använda Red Label fluoro som min huvudsakliga fiskelina men den fungerar bra som min ledarlina.

Hur man spolar ett spinnspö med lina

Att spola en snurrande rulle med fläta är en ganska enkel sak. Linjen har inget minne (som fluorkarbon) så det är mycket mindre som kan gå fel. Som sagt, det finns några viktiga saker att veta innan du sätter igång.

  Daiwa D Shock Spinning Combo: En ÄRLIG recension

Det första jag alltid gillar att göra är lägg lite mono eller fluor på spolen först (före flätan). Flätan är ganska hal och tenderar att glida på spolen. Att lägga ett par omslag av mono eller fluor kommer att ge det något att bita i. Du vill bara lägga tillräckligt mycket så att spolen täcks i ett lager.

Nästa sak du vill göra är fäst din flätade lina till mono eller fluoro du nyss satt på. Den typ av knut du använder är inte så viktig eftersom du aldrig borde ha så mycket linje ut ändå. Använd bara något som är hyfsat starkt (använd inte den traditionella fiskeknuten) som Double Uni eller Albright-knuten.

Du kommer då att vilja spola din rulle med fläta. Se till att inte lägga för mycket linje och se till att inte lägga för lite. Om du inte lägger tillräckligt mycket kommer den inte att kasta lika bra. Lägger du för mycket trasslar det ihop sig. Som en tumregel kommer du att vilja sätta tillräckligt mycket linje på så att det finns en 1/8-1/16 tums mellanrum mellan linan och spolen. Se till att du håller spänningen på linan när du spolar den.

När du har fyllt spolen är nästa sak du behöver göra bifoga din ledare. Den här knuten är dock viktig och du vill se till att den är supertight. Om du inte gör det kommer du att förlora mycket fisk. Jag använder normalt kirurgens knut och det har fungerat bra. Återigen, använd inte en vanlig fiskeknut eftersom den inte håller.

Det sista jag gillar att göra (om jag kan) är att ta ut spöet i båten och släppa ut linan medan jag kör. Det kommer att göra linan våt och den kommer att se till att det finns en bra mängd spänning på linan när jag rullar in. Den ser bara till att allt är ordentligt på plats och begränsar trassel på vägen.