Bästa fiskelina för Plunking 

Plunkning är en av de enklaste fisketeknikerna. Allt du behöver göra är att kasta ditt bete, hålla i ditt fiskespö och vänta tills något biter. Du kan plocka efter arter som steelhead och lax om du har rätt fiskelina. Vilken fiskelina rekommenderas för plunking?

Du kan använda antingen en flätad fiskelina som din plunking line eller en monofilament fiskelina som är klassad för minst 40 till 50 pund. En flätad fiskelina borde klara så mycket vikt också.

Om du slits mellan att använda en flätad eller monofilament fiskelina för att plunka, kommer den här artikeln att hjälpa dig att bestämma. Vi kommer att undersöka för- och nackdelarna med både plunkande fiskelinor och dela med oss ​​av några fiskelinor du kan köpa som är starka nog för plunkning.

Låt oss börja!

För- och nackdelar med en monofilamentlinje för plukning

Som namnet antyder är en monofilamentlina gjord av en enkel tråd, vanligtvis nylon.

Här är fördelarna med en monofilament plunkande fiskelina.

 • Låg kostnad: Vem vill spendera för mycket på någon fiskelina? Absolut inte du. Med en monofilament fiskelina kan du köpa spolar av prylarna utan att spendera nästan lika mycket pengar som du skulle göra på en flätad eller fluorkarbonfisklina.
 • Mycket förlåtande: Om du bara börjar plocka eller fiska i allmänhet behöver du en fiskelina som monofilament. Denna enkelsträngade fiskelina är förlåtande, så gör gärna några nybörjarmisstag när du lär dig detaljerna i plunking.
 • Torkar snabbt: Efter att den kommit ut ur vattnet kommer en monofilamentfisklina att börja torka. Eftersom den här fiskelinan blir tyngre när den är blöt är det bra att den torkar snabbt.
 • Kemiskt resistent: Även om du hoppas att du inte fiskar i kemiskt belastade vatten, om du är det, oroa dig inte för din monofilamentfisklina. Det är resistent mot kemikalier.
 • Stark: Styrkan hos en monofilamentfisklina är ofta underskattad, och det borde den inte vara! Du kan använda monofilament som din favoritlina i en plunking-setup om du köper en starkare monofisklina som är klassad för upp till 50 pund.
 • Elastisk: Är lite stretch en dålig sak? Det beror på om du gillar plunking med en känsligare inställning. Åtminstone sträckan på din monolina ger dig lite spelrum när du fiskar med tyngre last.
 • Osynlig: En av de bästa delarna med att använda en monofilament fiskelina är hur du knappt kan se fiskelinan när den är i vattnet. Fiskar kan ha bra syn, men de märker inte linjen.

Låt oss nu prata om nackdelarna med att använda en monofilament fiskelina för plunking.

 • Brist på känslighet: Om du är ny på fiske speciellt, vill du ha en lina med en högre grad av känslighet än monofilament. Ju känsligare din fiskelina är, desto lättare är det att upptäcka aktivitet på andra sidan linan. En mono fiskelina har för mycket stretch för det.
 • Kort livslängd: Eftersom det är billigt, är en monofilament fiskelina inte gjord lika bra som andra typer av fiskelinor. Dessutom klarar linjen inte UV-exponering bra och kommer att börja försämras. Det är inte dyrt att göra det, men du måste byta ut linan ofta.
 • Högt minne: Om du inte gillar att spendera mer än 40 minuter eller kanske längre brottas med en trasslig fiskelina, så kanske du vill ompröva att använda en monofilament fiskelina för att plunka. Det högre minnet av denna fiskelina gör den benägen att trassla ihop sig.
  Är det lagligt att köra min resesläp med propan på?

För- och nackdelar med en flätad fiskelina för plukning

En mikrofilament flätad fiskelina är ett annat utmärkt val för plunking. En flätad fiskelina är ofta gjord av polyeten med ultrahög molekylvikt eller UHMWPE. Strängarna är sammanflätade, därav namnet.

Vi börjar med fördelarna med en flätad fiskelina för dina plunkande äventyr.

 • Mycket smalare än monofilament: Du kanske blir förvånad över detta, men en flätad fiskelina är vanligtvis smalare än en monofilamentlina. Det här kan vara både bra och dåligt, men vi lägger det i proffssektionen. En lättare fiskelina har mindre motstånd, och det kommer väl till pass när man plundrar.
 • Bättre nötningsbeständighet än mono: En monofilament fiskelina är relativt nötningsbeständig, men en flätad fiskelina är mycket mer så. Som sagt, skulle linan böja sig eller börja slita på sig själv, då kan den fortfarande knäppa om du drar den över en stor sten.
 • Mycket mindre stretch: Med tanke på att minskad sträckning ökar en fiskelinas känslighet, är en flätad fiskelina det bättre valet om du vill känna varje liten ryck i din lina.
 • Flyter bra: Om du letar efter en fiskelina som kan hänga i vattnet medan du plundrar, kommer du inte att bli besviken med en flätad fiskelina.
 • Stark: Om en monofilamentlina är stark med sin enkelsträngade design, kan du anta att en flätad fiskelina är starkare. Det är det verkligen!

Här är några nackdelar med att använda en flätad fiskelina för plunking.

 • Skrämmer fisken: En flätad fiskelina är kraftigare än en monofilamentlina, och den är också mycket mindre osynlig. När din lina färdas genom vattnet och guppar med strömmen, kommer fisken som ser den att svansa den.
 • Inte den bästa knutsorten: Mellan San Diego-syltknuten, den förbättrade clinch-knuten, Palomar-knuten och den förbättrade Uni-knuten, det är omfattningen av knutarna du kan knyta med en flätad fiskelina. För vissa plunking-inställningar kanske det inte klipper det.
 • Kostsam: Du kommer inte att kunna spara mycket pengar om du väljer en flätad fiskelina framför en monofilamentlina. Priset är mer än hälften av vad du skulle betala för att köpa en monolinje. aj!
  Carbon Express Maxima Red Recensioner 2019

Våra favorit monofilament och flätade plunking linjer

Du har din fiskerulle, din båt och dina beten. Det enda du saknar i din plunking-setup är en fiskelina.

Inte längre! Här finns 6 kraftiga plunking-linor, inklusive både monofilament och flätade linor.

Ande Monofilament Clear Line

Testad för 50 pund belastning, den Ande monofilament klar linje är en enkel, billig monofilament fiskelina.

Konsistensen hos denna fiskelina är en del av det som gör den så älskad, speciellt som en ledarlina vid plunkning.

Du kanske uppskattar styrkan i denna monolinje. Plus, för en monofilament plunking line, Ande clear line är förvånansvärt nötningsbeständig.

Andes monofilament fiskelina har också mycket mindre sträckning än vad du vanligtvis hittar i en monofilament lina. Nu kan du njuta av alla fördelar med att plunka med mono men med mer av känsligheten!

Hi-Seas Quattro Monofilament Line

De Hi-Seas Quattro monofilament linje är klassad för upp till 250 pounds på 850 yards, så det är ett exceptionellt val för din plunking leader line.

Den fyrfärgade kamouflagelinan är designad för att vara ännu mindre synlig än din genomsnittliga monofisklina.

Styrkan i den här linjen är därför vi rekommenderar den för plunking dock. Enbart brotttestet säger att detta är en kraftig fiskelina!

Med utmärkt nötningsbeständighet och stor knutstyrka kan du lita på Hi-Seas Quattro-linjen om och om igen när du plockar. Färgvalet i denna mångfärgade fiskelina gör att den blir osynlig under vattnet.

Ande Monster fiskelina

Andes monster fiskelina är en monofilamentfisklina till medelpris som är klassad för upp till 50 pund. Det gör det till ett gediget val för en plumpande ledarlinje.

Knutstyrkan hos denna fiskelina är lika anmärkningsvärd som dess draghållfasthet, som båda borde vinna beröm.

Du kan glömma det vanliga höga minnet som är förknippat med monofilamentfiske, eftersom Andes fiskelina har ganska lågt minne.

När du behöver kasta noggrant och rulla in en tung fångst är det här linan du ska sträcka dig efter.

PowerPro Spectra Fiberflätad fiskelina

På de flätade fiskelinorna för att plundra nu, den PowerPro Spectra fiberflätad fiskelina är betygsatt för otroliga 65 pund.

Den mossgröna fiskelinan är känslig som en flätad fiskelina ska vara.

  Hur man håller hundar säkra i en husbil eller husbil

Du kanske också gillar hur smidigt den här linjen viker ut på spolen. Att rulla in den igen känns nästan lätt också, vilket är bra för nybörjare.

Den förbättrade kroppsteknologin hos PowerPro Spectra fiberflätade fiskelina gör hanteringen så enkel. Linjens rundhet är en annan fördel.

All känslighet du letar efter i en fiskelina finns i den här. Spectra-fiberkonstruktionen ökar nötningsbeständigheten hos din flätlina så att du kan använda den för att plunka om och om igen.

ANGRYFISH 8-PRO Flätad fiskelina

Vi nämnde tidigare att en flätad fiskelina ofta är tunnare i diameter än en monofilamentlina. Det är definitivt fallet för ANGRYFISH 8-PRO flätad fiskelina.

Denna fiskelina med mycket tunn diameter är klassad för upp till 90 pund på 328 yards på grund av fiskelinans åttasträngade konstruktion. Du kommer att känna dig säker på att rulla in mycket stora fångster när du plockar som din kompis fiskelina inte kunde hantera.

Multisträngarna består av råmaterial som har otrolig knutstyrka och nötningsbeständighet. Enligt ANGRYFISH ska inte ens fisktänder och rev kunna bryta denna flätade fiskelina.

Den avancerade tekniken som ingår i tillverkningen av linjen minskar stretch och ökar känsligheten för det bästa av två världar.

Den här linjens mjukhet är fri från grader och gör att du kan kasta ut och rulla in utan svårighet.

Du kan välja bland sådana färger som grönt, rosa, lila eller flerfärgat för ANGRYFISH 8-PRO fiskelina.

RUNCL Merced flätad fiskelina

Kan hantera upp till 200 pund last på en 1 000-yardlinje, RUNCL Merced är en flätad fiskelina att hålla stenkoll på.

Med hjälp av en egen behandlingsprocess har Merced-linjen ett större antal väv per tum för enkel stapling och komprimering av linan när den används. Du kommer att ha färre vindknutar att kämpa med, och motreaktioner bör vara ett minne blott.

Thin-Coating-teknologin är exklusiv för RUNCL. Den tekniken förbättrar färgbevarandet av Merceds fiskelina samtidigt som linans UV-beständighet ökar.

Från kustfisk till largemouth bas, knutstyrkan på Merced-linan kan stå emot några riktigt stora fiskar. Du kommer också att gilla hur denna flätade fiskelina är minnesfri och inte sträcker sig ett dugg.

Slutgiltiga tankar

När du plundrar behöver du en hållbar, kraftig fiskelina som klarar minst 40 pund last om inte dubbelt så mycket (särskilt när du fiskar efter större arter). Både en flätad och enfibertråd fiskelina passar.

Dessa typer av fiskelinor har sina nackdelar, från högt minne till dyra kostnader, så du måste väga dina alternativ noggrant. Oavsett ditt val kan du dock inte gå fel!