Bästa färgen för en metallgaragedörr och hur man målar den

Att hitta den perfekta färgen för ett hemprojekt kan vara förvirrande. Det finns många alternativ, och varje typ av färg är avsedd för olika applikationer. Så, vilken typ av färg ska du använda på en garageport i metall?

Den bästa färgen för en garageport i metall är ytterfärg i akryllatex. Du bör också välja en primer som är bra att använda på metall och som är rost- och korrosionsbeständig. Slutligen bör färgen på färgen du väljer passa bra med de andra färgerna på ditt hus.

Att måla din garageport i metall är ett snabbt sätt att piffa upp ditt hem och till och med höja värdet på ditt hus. Läs vidare för att lära dig mer om vilken typ av färg du ska använda på din metallgarageport och hur du målar den för bästa resultat.

Akryl latex ytterfärg är bäst för garageportar

Om du målar en garageport i metall, vill du hitta något som fäster väl vid metallen, håller i alla slags väder och ser bra ut. Därför är akryllatex exteriörfärg det bästa alternativet.

Jämfört med oljebaserade färger är latexfärger:

 • Lättare att rengöra
 • Lättare att applicera
 • Bättre för miljön
 • Torka snabbare

Alla dessa faktorer gör denna typ av färg till ett utmärkt val för garageportsprojekt.

Glänsande mot matt finish

När du har valt vilken typ av färg du vill ha måste du bestämma finishen. Färger finns i olika ytbehandlingar, allt från blank till matt, där hög glans betyder att färgen kommer att se blank och ha en polerad yta, medan matt betyder att färgen får en platt yta utan glans.

När det gäller garageportar är högblank eller halvblank de bästa alternativen. Dessa ytbehandlingar ser inte bara bra ut när solen träffar dem, utan de håller sig bra i alla slags väder. Den glansiga finishen blir lätt att rengöra, mer vattenbeständig och hjälper till att hålla din dörr från att rosta.

Välj en färg för din garageportsfärg

Nu är det dags för det roliga. När du vet vilken typ av färg du ska köpa får du välja färg!

Medan de flesta väljer en neutral färg, som svart, vit eller beige, är det viktigt att välja en färg som du älskar och fungerar bra med resten av huset.

Många kommer att måla sin garageport i samma färg som deras ytterdörr. Även om det är ett bra alternativ, gren gärna ut om du vill blanda ihop saker. Men du vill se till att färgen du väljer passar bra med din:

 • Siding
 • Trim
 • Tak
 • Uppfart
 • Andra dörrar
 • Garageutrustning (som handtag)

Det bästa sättet att säkerställa att din nya färg kommer att matcha är att skaffa färgprover för alla färger som för närvarande finns i ditt hus. På så sätt kan du se hur allt kommer att gå ihop innan du bestämmer dig för en färg.

Tänk på att även om du kan vara glad över att ha en ljus och läcker färg, kanske en ny köpare inte är det. Om du funderar på att sälja ditt hem snart, kanske du vill överväga vilken inverkan den färg du väljer kommer att ha på andrahandsvärdet på ditt hus.

Se även  Hur målar man en gammal ljusströmbrytare?

Hur man målar en garagedörr i metall

Nu när du har valt din färg är det dags att måla! Processen att måla en garageport är enkel och kan slutföras under loppet av en helg. Det finns dock några steg som du bör följa noga för bästa resultat.

Så här ska du måla din garageport i metall:

1. Välj en dag med bra väder

Innan du hämtar material måste du kontrollera vädret. Även om det kan vara något du från början förbiser, är bra väder ett av de mest kritiska stegen för ett framgångsrikt målningsarbete.

Du vill inte bara se upp för fukt, regn eller snö, utan du vill också se till att det inte är för varmt eller kallt ute. För bästa resultat bör du applicera akryllatexfärg när temperaturen är mellan 50 och 70 grader Fahrenheit (10 och 21 °C). Att måla i icke-ideala väderförhållanden kan leda till flagning, vilket kräver att du gör om målningsarbetet.

Här är några andra väderfaktorer att tänka på när du målar din garageport:

 • Undvik direkt solljus: Även om detta kan vara svårt att åstadkomma beroende på vilken väg ditt garage är vänd, vill du göra ditt bästa för att undvika att måla i direkt solljus. Detta beror på att värmen från solen kan göra att din färg torkar för snabbt.
 • Se till att du har bra väder några dagar innan du målar: Förutom bra väder på målningsdagen måste du se till att det är bra väder fram till dagen. Det kan ta flera dagar för en garageport i metall att svalna om den har svällt ute eller att värmas upp om det har varit för kallt. Att måla på en varm eller kall yta kan leda till sprickbildning och flagning.
 • Se till att vädret är bra några dagar efter målning: Efter målning vill du fortfarande titta på temperaturen för att säkerställa att din dörr har tillräckligt med tid för att härda ordentligt. Beroende på väder och exakt vilken färg du använder kan detta ta flera dagar.

2. Växla din dörr till manuellt läge

Ett annat steg som ibland förbises är att byta garageporten till manuellt läge. Om du målar dörren är det sista du vill att någon av misstag öppnar den. Att stänga av den automatiska öppnaren och växla den till manuellt läge hjälper till att undvika olyckor.

3. Ta bort all hårdvara från dörren

Därefter vill du ta bort all hårdvara från dörren. Detta inkluderar alla handtag, nyckellås, gångjärn och allt annat du inte vill måla. Att ta bort dessa från dörren är lättare än att måla runt dem, så du vill göra detta innan du tar upp en rulle.

4. Slipa dörren

Efter att ha tagit bort hårdvaran är du redo att göra dörren klar för målning. Slipar dörren är ett utmärkt sätt att ta bort gamla färgspån eller defekter innan den färska färgen appliceras. Det är också bra att repa dörren för bättre färgvidhäftning.

Se till att du inte gnuggar dörren för hårt när du slipar. En lätt slipning bör räcka för att ta bort flagning och förbereda dörren för ett nytt lager färg. Att slipa dörren för mycket kan leda till repmärken som kommer att synas genom din färg.

Se även  Toalettvattnet stiger och rinner sedan långsamt: Orsaker och åtgärdar

Du kanske också vill läsa: Hur man tar bort färg från metalldörrar.

5. Rengör garageporten noggrant

När du har slipat ytan, vill du rengöra den noggrant med tvålvatten och en skurborste. Rengöring av dörren tar bort allt damm från slipningen och all smuts eller skräp som kan fastna under ditt nya färgskikt.

Kom ihåg att torka av dörren med en torr trasa när du är klar med att skura. Du vill måla på en ren och torr yta så att färgen går jämnt och fäster på dörren.

6. Förbered området för målning

Nu när din garageport är klar för målning måste du förbereda resten av området.

Det första steget i att förbereda ditt område är att använd målartejp för att blockera områden som du inte vill måla. Detta inkluderar alla lister runt dörren, fönstren och hårdvara som du inte kunde ta bort.

Att ta sig tid att göra detta steg kan spara mycket huvudvärk i framtiden. Även om du tror att du har en stadig hand och lätt kan undvika dessa områden, är det bättre att gå vidare och använda målarens tejp för att undvika fall eller olyckor. Att använda tejpen hjälper dig också att uppnå de skarpa, rena linjerna på dörrens kanter, vilket gör att lackeringen ser mer professionell och välgjord ut.

7. Applicera Primern

Det är snart dags att måla! Det är bara ett steg kvar – priming. Som alla andra målningsjobb vill du prima din garageport innan du applicerar din slutliga färg.

Grundning gör att din färg kan fästa på dörren och hjälpa dig att uppnå en jämn finish. Primer kan också hjälpa till att täcka över den tidigare färgen, vilket är särskilt viktigt om du väljer en annan färg för detta målarjobb.

Det är viktigt att välja en primer som fungerar bra med din dörr.

Det finns flera olika typer av primer, men du måste välja en som fungerar bra på metall. Du vill också välja en primer som förhindrar rost och korrosion. Det sista du vill efter att du gjort om din garageport är att den ska flagna på grund av rost. Att välja en bra primer kan hjälpa dig att bekämpa det.

Du vill applicera primern i ett jämnt lager med antingen en roller eller en spruta. I de flesta fall behöver du bara ett lager grundfärg innan du målar, men om du målar dörren en ljusare färg än vad den var kan du behöva ett extra lager.

Låt slutligen luckan tillräckligt med tid att torka innan du går vidare till det sista steget. Detta kan ta flera timmar, men tålamod är nyckeln till framgång.

8. Applicera färgen

Äntligen är det dags att applicera den sista färgen! Nu när din dörr har rengjorts, slipats, förberedd och grundmålad är du redo att applicera det fräscha nya färgskiktet.

Du vill använda en roller eller en spruta för att säkerställa att du får snygga, jämna lager av färg.

Om du måste applicera flera lager, låt färgen härda helt innan du applicerar nästa lager. Beroende på vilken färg du väljer kan detta ta upp till 12 timmar. Läs instruktionerna noggrant för att förstå hur länge du bör låta färgen torka mellan lagren.

Se även  Hur mycket väger en full/tom propantank?

Efter att färgen är helt härdad kan du ta bort målartejpen och njuta av din nymålade garageport! Glöm inte att sätta på hårdvaran igen och växla tillbaka den dörren till automatisk, så att du inte behöver öppna den manuellt när du går till jobbet på måndag.

Varför du ska måla din garageport

Att måla din garageport är inte alltför komplicerat, men det kan vara tidskrävande, speciellt om du applicerar flera lager färg och primer. Du kanske undrar varför du ens ska bry dig om att måla garageporten. Det är bara ett garage.

Tja, det finns flera anledningar till varför du kanske vill flytta detta hemprojekt upp på att göra-listan. Här är några:

Det kan hjälpa till att skydda mot hårt väder

Detta nämndes tidigare, men metalldörrar är benägna att rosta. Att ha en garageport i metall i ett område som är utsatt för regn och snö kan vara svårt att underhålla. Att måla din garageport med rätt kombination av färg och grundfärg kan hjälpa till att skydda din port från väder och vind, vilket leder till färre reparationer och en port som håller längre.

Det kommer att göra ditt hem snyggare

Garageporten är ofta det första folk ser när de kommer till ditt hus. Det är också vanligtvis synligt från gatan, vilket betyder att alla som kör förbi kommer att se din garageport.

Att lägga ett nytt lager färg på dörren är ett av de bästa sätten att förbättra din trottoarkant. Detta kommer inte bara att se bra ut för grannarna och folk som kör förbi, utan det kommer också att se bra ut för potentiella köpare om du planerar att sälja ditt hem.

För att inte tala om, att dra upp till ett vackert hus efter en lång dag på jobbet är en fantastisk stämningshöjare för dig och din familj!

Det kan höja värdet på ditt hem

Slutligen kan en nymålad garageport också höja värdet på ditt hem. Som nämnts ovan kan ett nytt lager färg förbättra trottoarkanten, men visste du att en ny garageport faktiskt är ett av de bästa hemförbättringsprojekten med hög avkastning på investeringen?

Om du är intresserad av ett gör-det-själv-hemprojekt som kommer att höja värdet på ditt hem utan att ta sönder din plånbok, är en ny garageportsfärg ett av de bästa besluten du kan fatta.

Slutsats

Att måla en garageport i metall är inte bara enkelt utan också relativt billigt och en utmärkt investering för ditt hem. Se till att använda en primer som fungerar på metaller och som är rost- och korrosionsbeständig för att bättre skydda mot alla typer av väder.

Du kommer att vilja använda akryl latex exteriörfärg i en färg som passar bra med resten av ditt hus. Detta färgval är lätt att applicera och rengöra och kommer att se bra ut i ditt hem när du är klar!

Lämna en kommentar