Bästa dammsprejerna för ett rent, dammfritt hem: 2023 recensioner

Jag tror att vi alla kan vara överens om att damm är en av de största smärtorna att rengöra i hela världen. Oavsett hur mycket du dammsuger och torkar känns det som att det finns mer av det efter fem minuter. Lyckligtvis finns det något som kan hjälpa dig att hålla damm borta under en längre tid – dammsprej.

Men i ett hav av produkter, flashiga annonser och dåliga recensioner är det jävligt omöjligt att hitta rätt rengöringsmedel för ditt hem. Du behöver inte oroa dig, för jag har testat en massa olika sprayer och har kommit fram till en lista över de 10 bästa som fungerar som magi.

Behöver du ens en dammspray?

Direkt behöver du absolut en dammspray. Oavsett hur stort eller litet ditt hem är, kommer det säkert att flyga damm överallt.

Från utsidan kommer den in i ditt hem från varje enskild öppning som finns, inklusive AC-kanaler. Även om du stängde av bokstavligen allt, kommer du och dina husdjur att fälla hår och hud, och du behöver fortfarande en dammspray för att rengöra det.

Visst, i teorin kan du bara ta en våt trasa eller trasa och torka bort dammet. Men det tar mycket tid och ansträngning, och du måste bara göra om allt så tidigt som nästa dag.

Å andra sidan, att använda en dammspray hjälper dig att få jobbet gjort mycket snabbare än om du bara skulle använda vatten. Dessutom, baserat på dina personliga preferenser, kan du få dammsprayer med olika sorters dofter. Självklart finns det alltid naturliga alternativ för dig som är luktkänslig.

Topp 10 bästa dammsprutor på marknaden

1. Pledge Moisturizing Oil Spray för möbler

De vardagsrengöring för flera ytor från Pledge är den största vinnaren i min bok. Först och främst kan du använda den på trä, stål, granit och läder, och den blir av med damm på bokstavligen bara några sekunder. Det kommer att ta bort damm och mjäll från husdjur, såväl som allergener. Den sprejar också en ganska fin dimma, vilket gör all form av städning till en lek.

Inte bara kommer Pledge-sprayen att rengöra hela ditt hem, den kommer också att återställa glansen till dina möbler. Med den behöver du inte köpa snygga lack, för den här flaskan kommer att göra allt.

En av mina favoritsaker med Moisturizing Oil-sprayen är att den har en citrondoft, vilket är så uppfriskande. Men om du inte är för den citronaktiga fräschören, finns det också Argan & Amber doft.

2. Fuller Brush Duster Spray

De Fuller Brush Duster Spray kommer i en 15,5 oz flaska, och har precis som Pledge en riktigt fin dimma. I grund och botten tillåter ingredienserna inuti att Fuller Brush-sprayen drar till sig damm till alla tyger eller moppar som du sprejar den på.

När det väl är på, kommer dammet att bilda små klumpar, och det kommer inte att lämna trasan förrän du skakar ut det eller tvättar det. Det är ärligt talat otroligt – formeln säkerställer att du inte bara smetar ut dammet, utan faktiskt blir av med det.

En annan cool sak med dammsprayen från Fuller Brush är att den fungerar på en massa olika ytor. Du kan använda den för att rengöra möbler, persienner, bilinteriörer och till och med golv. Eftersom det inte har något vax eller silikon i sig gör det inte dina golv hala.

Men det återställer inte heller glansen som Pledge gör, så jag antar att det är både ett för- och ett nackdel.

3. Endust Doftfri damm- och rengöringsspray

Om du har människor med allergier eller astma som bor i ditt hem, måste du börja städa med Endust Dust Spray. Det minskar inte bara allergener, utan Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) ansåg att det är säkert att använda runt människor med dessa tillstånd. Det beror också delvis på att Endust inte har någon doft i sig och att den är allergivänlig.

Liksom Fuller Brush lade Endust inget silikon i sin dammspray, vilket gör att du kan använda den på golv. Dessutom betyder inget silikon att det inte kommer att byggas upp under åren. Men för att uppnå det absolut bästa resultatet, se till att spraya Endust på en trasa eller trasa först.

En annan sak som jag gillar med Endust-dammsprayen är det smala spraymunstycket. Det är så direkt att det inte finns någon chans att du ser en översprej.

Du kan använda Endusts dammspray på i stort sett alla ytor i ditt hem, men jag skulle undvika fönster och speglar. Det skapar bara en strimmig röra som kommer att ta dig åldrar att städa senare.

4. Orange Glo 2-i-1 Clean & Polish Wood Furniture Spray

Om du vill ha något som tar bort damm, smuts och smuts från dina vackra trämöbler behöver du Orange Glo 2-i-1. Förutom att rengöra dina ytor, kommer det också att lämna dem med en subtil men ändå spektakulär glans efteråt.

Återigen, för att undvika någon form av ansamling eller hala, rekommenderar jag att applicera Orange Glo på en trasa eller mopp i förväg. Vrid bara munstycket till PÅ, spraya din trasa och torka av området.

Om dammet verkligen har lagt sig och dina möbler är supersmutsiga föreslår jag att du spraya direkt på möblerna. Sedan kan du låta sprayen verka sin magi i ett par minuter. Vänd sedan trasan till den torra sidan och torka av allt.

Även om det inte står så på flaskan, kan du använda Orange Glo på ytor av rostfritt stål också. Men innan du gör det rekommenderar jag att du gör ett lapptest bara för att säkerställa att formeln faktiskt fungerar för dig.

5. Office Depå Cleaning Duster

Ett annat coolt alternativ till vanliga dammsprayer är att använda en rengöringsdamm, som den från Office Depå. Det kommer att fungera för alla skrymslen och vrår som är nästan omöjliga att komma åt med en trasa eller trasa. I huvudsak, om det finns en plats i ditt hem som du inte kan nå och rengöra, skaffa Office Depot Duster.

Medan Duster gör underverk på springor, är min favorit att använda den på elektronik. Inom en kort period (bokstavligen minuter) kommer datorer, tangentbord och fläktar att börja samla damm. Att gå in med en våt trasa eller vanligt rengöringsmedel är omöjligt eftersom du kan skada dina enheter, vilket är anledningen till att Duster är perfekt.

Det kommer att blåsa en puff av luft på ditt tangentbord eller dator, och du behöver inte oroa dig för smutsig och smutsig elektronik längre. För att få bästa resultat rekommenderar jag att du skjuter ut luften i en kort och kraftig skur. Eftersom burken är trycksatt är det mycket säkrare att göra det en snabb luftskur i taget.

6. Weiman Furniture Polish & Wood Cleaner Spray

Weiman gör en annan grym dammspray som är perfekt för alla trämöbler. Jag gillar det personligen eftersom det fungerar i fyra olika steg: Eliminera, Skydda, Återställ och Förhindra.

Först tar det bort allt damm, smuts och smuts innan du går vidare till att återfukta och konditionera ditt trä för att ge det glans. Slutligen kommer Weiman-lacket att skydda dina möbler från att blekna, torka och spricka.

Du kan använda Weiman-formeln på stolar, skrivbord, dörrlister, paneler, skåp och så mycket mer. Men företaget säger att man ska undvika att rengöra golven med sprayen eftersom de kan bli alldeles för hala.

En annan sak att tänka på är att Weiman-lacket och sprayen har en ganska stark körsbärs- och mandeldoft. Jag tycker att doften är ganska trevlig och söt, men jag vet att det inte kommer att bli allas kopp te.

7. Old English Furniture Polish Spray

De Old English Furniture Polish Spray är en annan av mina beprövade favoriter. Beroende på dina personliga preferenser kan du köpa antingen citron- eller mandeldoften. Dessutom är flaskan 12,5 oz, så du får mycket valuta för pengarna.

Det jag gillar med Old English spray är den skyddande egenskapen. Ja, det kommer att bli av med eventuellt damm och smuts, men det kommer också att hålla dina möbler skyddade. Det kommer att se glänsande och nytt ut, oavsett hur gammalt det är eller hur ofta du rengör det.

Old English säger att man kan använda dess polish spray på nästan alla typer av trä, från ljust till mörkt. Du kan också applicera den på möbler med satin, matt, högblank eller lågblank finish, och den ger näring åt träet.

Om du vill gå den extra milen, gör Old English en hel rad produkter för trämöbler, inklusive citronolja och skrapskydd. Jag älskar skrapskydden eftersom de har en så unik formel som skyddar trä, och du kan få dem för både ljus och mörk typer.

8. Guardsman Clean & Polish For Wood

De Guardsman polish för trä har en fräsch skogsdoft och förstärker träets naturliga skönhet. Den lämnar inte en alltför glansig glans på dina möbler, den låter bara träets färger skina igenom.

The Guardsman är ett utmärkt val för rengöring av alla typer av trämöbler, speciellt om du håller möblerna utanför. Förutom att rengöra den kommer den också att skydda den från UV-strålar, vilket innebär att träet inte bleknar med tiden.

Dessutom säger Guardsman att dess formel är perfekt för att jämna ut eventuella brister. Det kommer att dölja alla små repor och stötar, vilket gör att ditt trä ser ut som om det är i toppform.

En sak att tänka på är att Guardsman polish endast fungerar på förseglat och färdigt trä. Så om du är osäker på vilken typ av trä du har, gör ett förtest på en liten yta för att kontrollera om det inte kommer att ändra färg.

9. Endust Multi-Surface damm- och rengöringsspray

Jag älskar verkligen den hypoallergena Endust-sprayen, men när jag behöver mer av en kick, brukar jag välja Multi-Surface spray. Det kommer fortfarande att bli av med damm, fingeravtryck och olika fläckar i ditt hem, men det kommer också att lämna en fräsch citronlukt efter sig. Om ingen i ditt hem är känslig för parfymer eller dofter, skulle jag rekommendera Endust citronskal.

Som namnet antyder kan du använda denna dammspray från Endust på flera olika ytor. Faktum är att du kan använda den för att rengöra trä, fönsterbrädor, paneler, skåp, bilinteriörer och så mycket mer. Du behöver inte heller oroa dig för att det lämnar några irriterande ansamlingar eller rester efter sig.

Jag gillar också att använda Endust Multi-Surface i stort sett överallt i mitt kök. Det hjälper mig att rengöra mina bänkskivor, rostfria vitvaror och allt annat.

10. Allergy Asthma Clean Allergen Spray

Den sista dammsprayen som jag vill prata om är från Allergy Asthma Clean, och det är den underbara Allergenspray. Den är perfekt för alla som har att göra med astma eller allergier eftersom den är så mild att den inte orsakar några reaktioner.

Allergen Spray innehåller ingen parfym, starka kemikalier, VOC eller petroleumbaserade ingredienser. Det är också bara ett mineralkoncentrat som du måste tillsätta vatten till. Allergy Asthma Clean bestämde sig för att endast lägga koncentratet i för att minska dess koldioxidutsläpp under frakt.

Du kommer också att bli glad att veta att FDA och GRAS erkänner att Allergen Spray är en säker produkt. Eftersom det är allergivänligt och parfymfritt, är det perfekt för känsliga barn och vuxna.

Naturligtvis kan du använda Allergen Spray för att bli av med damm och smuts, men den fungerar även på husdjursmjäll. Det kommer att minska luftburna och ytallergener från hundar, katter, kackerlackor och kvalster.

Hitta rätt dammrengöringsspray för ditt hem

Nu när du har mitt topp 10 urval av dammsprayer, är den enda frågan som återstår vilken du ska skaffa. Tja, allt beror på vad du letar efter, vem mer som bor i ditt hem och vad du vill åstadkomma.

Dofter och dofter

Till exempel, om du bor med människor, barn eller husdjur med allergier, rekommenderar jag något som Allergen Spray eller Endust Hypoallergenic spray.

Sedan igen, om det inte är din situation, kan du få något som har doft i sig. Men det beror på vilka dofter du föredrar och vad du vill att ditt hem ska lukta.

Om du gillar citrusdofter rekommenderar jag Orange Glo, Endust Multi-Surface Spray eller Old English Lemon Scent. Men om du vill ha något sötare tycker jag att Pledge och Weiman gör den bäst doftande dammsprayen som finns.

Användbarhet

En annan sak som du bör tänka på är var och hur du ska använda dammsprayen. Om du är någon som älskar mångsidiga produkter behöver du sprayer med flera ytor, som Endust Lemon.

Med dessa kan du rengöra i stort sett varje skrymsle och vrår i ditt hem, inklusive bänkskivor, möbler och rostfria vitvaror. Men de återställer vanligtvis inte glansen eller skyddar dina bitar.

Även om jag definitivt är ett fan av sprayer med flera ytor, måste jag erkänna att inget slår skyddande träsprayer. De kommer inte bara att rengöra dina möbler utan också återställa glansen. Vanligtvis kommer de också att ge dina bitar en skyddande beläggning. Vissa sprayer, som Guardsman-lacket, kan till och med skydda dina möbler från skadliga UV-strålar och förhindra att färgen bleknar.

Jag vill också säga att du kan använda båda typerna på golv, men du måste spraya moppen först. Annars kommer dina golv att bli för hala, och de kommer att utgöra en potentiell fallrisk.

Flaskan

Som du har sett kommer de flesta dammsprayer i enkla trycksatta flaskor som driver ut en mjuk dimma. Det är perfekt för att täcka större ytor och få jobbet gjort så snabbt som möjligt.

Men om du kämpar för att nå ett visst område där det finns damm, skulle jag gå med något som Office Depot Cleaning Duster. Eftersom den har ett munstycke kan den lätt bli av med damm på de svåråtkomliga områdena. Det är särskilt användbart när du behöver en dammspray för att ta hand om dina elektroniska enheter. Här är en artikel om dammsprayer för elektronik.

Gör-det-själv-dammsprayer: Hur man gör din egen

Om du inte kan välja mellan dessa dammsprayer eller bara inte har tillräckligt med pengar i din städbudget för en, kan du göra din egen. Alla recept som jag ska visa dig är väldigt enkla att göra och kräver bara några få vanliga hushållsingredienser.

Citrus Spray

Den första hemgjorda sprayen som jag vill prata om har bara 4 ingredienser, inte inklusive sprayflaskan. För att göra det behöver du:

 • 1 kopp vatten
 • 1/4 av en kopp vit vinäger
 • 2 teskedar olivolja
 • 10–15 droppar eterisk citronolja

Istället för citronen kan du också använda mandarin, söt apelsin, grapefrukt eller bergamott eterisk olja. Lägg alla ingredienser i din sprayflaska och skaka ordentligt före användning. Eftersom olja och vatten inte blandas, är det viktigt att du skakar om sakerna för att få formeln att kombineras.

Du kan också använda jojoba-, fraktionerad kokos- eller valnötsolja istället för olivolja eftersom dessa tenderar att ha längre hållbarhet. Jag föreslår också att du använder en mörkare sprayflaska eftersom eterisk olja kan bli dålig om den utsätts för för mycket ljus.

Spraya sedan din citrusdammspray direkt på ytan som du vill rengöra och torka bort med en ren trasa. Det är allt!

Kastilien tvålspray

Om du letar efter något som är mer skonsamt än vit vinäger rekommenderar jag denna castile tvålspray. Här är vad du behöver ta tag i:

 • 2 teskedar castilla tvål
 • 1 kopp destillerat vatten
 • 1 matsked oliv/jojoba/valnötsolja
 • Ett par droppar tea tree/citron eterisk olja

Återigen, allt du behöver göra är att lägga alla ingredienserna i en sprayflaska och skaka tills de blandas. Jag föredrar att använda castile tvålspray när jag bara rengör träytor eftersom det är mer återfuktande. Men om du vill kan du byta ut castile tvålen med vit vinäger och göra en dammspray med flera ytor.

Witch Hazel Spray

Trollhasselsprayen kombinerar båda recepten som jag har pratat om tidigare, och den innehåller:

 • 1 kopp destillerat vatten
 • 1/2 kopp trollhassel
 • 1 matsked oliv/solros/jojobaolja
 • 1 matsked castile tvål
 • 15 droppar eterisk citronolja
 • 1 droppe tea tree-olja

Även om den har flest ingredienser, om du går för en hemmagjord version, rekommenderar jag definitivt denna. Denna speciella kombination kommer att rengöra, desinficera, återställa glansen och skydda dina möbler. Du kan också använda den på trä, såväl som andra ytor runt ditt hem.

Alternativ för dammsprutning

Som ni ser är jag ett stort fan av dammsprayer, och jag tycker att de är fantastiska rengöringsverktyg. Men ibland kanske du inte kan köpa eller göra din egen, och dammet kommer att fortsätta lägga sig. Om så är fallet har jag några förslag som du kan använda för att bli av med damm, smuts och smuts.

Det första du kan prova är att dra ett gäng tepåsar i en stor kanna. Sedan, när teet är klart, ta ut påsarna, doppa din trasa eller trasa i potten och vrid ur överflödig vätska. Torka av alla dammiga ytor med den trasan. Om du har lite terester kan du överföra det till en burk med lock och använda det nästa gång du städar.

Jag rekommenderar också att investera i högkvalitativa mikrofiberdukar, eftersom de kommer att göra hälften av jobbet åt dig (här är varför). De som jag har använt är från AmazonBasics. Du bör också få ett par luddrullar för dina kläder och möbler.

Om du får mycket damm från utsidan, investera i en luftrenare. Ja, det är lite dyrt, men en högkvalitativ renare kan göra underverk för ditt hem. Beroende på din budget rekommenderar jag antingen Germ Guardian eller den RabbitAir renare.

Sammanfattningsvis

Även om det är irriterande är damm en del av vår vardag, vare sig vi vill det eller inte. Så om du inte vill ägna timmar varje vecka åt att ta itu med det, föreslår jag att du skaffar en bra dammspray. Det kan vara en sann livräddare och spara timmar på din städning. Mitt råd är att välja, eller kanske till och med prova ett par olika för att se vad som fungerar bäst. Tro mig, det är ett köp som du aldrig kommer att ångra.

Lämna en kommentar