Basic Weight Backpacking: Vad det är och vad du bör sikta på

Du hör den här termen hela tiden – men vad betyder ytvikt egentligen? Och varför spelar det någon roll i första hand? Den här guiden ger dig svaren du behöver för att sätta ett mål för din backpacking basvikt och sänka den om du vill. Låt oss börja!

Omslagsfoto basvikt backpacking

Snabbt svar:

I backpacking avser ytvikt den totala vikten av hela din backpackingutrustning, exklusive mat, vatten och bränsle. Många backpackers använder ytvikten som ett sätt att avgöra om de packar för mycket kläder eller lyxartiklar eller inte. En bra startvikt för de flesta är 15-18 pund.

Vad betyder ”basvikt” i backpacking?

Man vandring på ett berg

Din basvikt är den totala vikten av all utrustning du tar med dig på varje backpackerresa. Den lägger till allt du tar med dig som inte är mat, vatten, bränsle eller kläder på din kropp (kläder i ryggsäcken är räknas). Anledningen till att det kallas ”basvikt” eftersom det är standardvikten på din ryggsäck, utrustning och kläder; den ändras inte från resa till resa om inte din utrustningslista ändras.

Artiklar som ingår i din startvikt:

 • Kostym
 • Sovsystem (sovsäck, liggunderlag, kudde)
 • Tält, tältfotspår och flygduk
 • Matlagningsutrustning
 • Verktyg, första hjälpen-kit, björnspray och överlevnadsutrustning
 • Kläderna du bär

Varför spelar det någon roll?

Backpackers, särskilt de som gillar den ”ultralätta” sidan av backpacking, använder sin basviktskalkylator för att bedöma om de har överpackat eller inte. Ju tyngre din basvikt är, desto mer energi kommer du att förbruka varje minut du går.

Å andra sidan betyder en lägre startvikt att du kommer att använda mindre energi, vilket innebär att du kan gå längre utan att tröttna, vilket ger dig en roligare upplevelse. Det är trots allt ganska svårt att njuta av vackra bergsvyer när du håller på att svimma efter att ha släpat med dig 25 pund utrustning.

Det är därför ultralätta backpackers är besatta av att sänka sin basvikt: ju lättare utrustningen är, desto roligare har du.

Basvikt vs packvikt: Finns det någon skillnad?

vad är en bra basvikt för backpacking

En annan term du kommer att höra sväva runt är ”greppa vikt– är detta detsamma som ytvikten, eller är det två olika saker?

När du börjar backpacka kommer du att höra att många människor använder dessa termer omväxlande. Men på en teknisk nivå är de olika saker:

 • Basvikt, som diskuterats, är vikten av alla dina icke-mat/vatten/bränsleartiklar.
 • Paketvikt är den totala vikten av allt du tar med dig, inklusive mat och dryck

Den största skillnaden mellan dessa två mätningar är att ytvikten sällan fluktuerar, medan packvikten alltid fluktuerar. Det är därför det är superviktigt att mäta din basvikt noggrant, eftersom det påverkar varje backpackerresa, inte bara nästa!

Varför basvikt är ett bättre mått för backpacking

Packvikt är kanske det enklaste konceptet, men det är inte riktigt det mest bekväma. Tänk på det – du kan ha samma utrustning på en tredagarsresa och en sexdagarsresa, men din packvikt kommer att förändras avsevärt på grund av mängden mat du har. Skillnaden i ryggsäcksvikt från en resa till en annan säger dig egentligen ingenting användbart.

  Varför är alpina sjöar så blå?

Det är därför basvikten är viktigare när du försöker bedöma om din backpackingutrustning är överviktig eller inte. Det är vikten som alltid finns där, och det är vikten som du alltid kan kontrollera. Du har ingen kontroll över hur mycket vatten och mat du ska ta med dig på en viss resa, så du behöver inte oroa dig för vikten på din packning.

Basvikten berättar däremot exakt vad du vill veta: packar du för mycket eller lagom? Ingen kommer att klandra dig för att du tar med en för många granolabarer, men att packa en stor lägerstol och en bok som du aldrig kommer att öppna är ett bra sätt att slösa bort dina energireserver!

Vilken startvikt ska du sikta på?

Backpackers som går på en stig

Okej, nu när vi har fått våra definitioner och allt täckt, låt oss bli praktiska: vilken exakt storlek är en bra basvikt för backpacking? De flesta kommer att säga att 15 pund är en bra siffra att skjuta för, och jag håller med. Som sagt, du kan bli mycket mer specifik med din basvikt om du verkligen vill.

Det finns två saker att tänka på när du bestämmer din idealiska basvikt:

 1. Din egen storlek och vikt
 2. Hur mycket pengar du vill spendera

Låt oss ta en närmare titt på båda:

Din kroppsvikt är en avgörande faktor för din ideala basvikt

Jag är några centimeter längre och flera dussin kilo tyngre än den genomsnittliga personen, vilket betyder att nästan varje utrustning jag äger är tyngre än andras. Min sovsäck och liggunderlag väger mer, liksom min ryggsäck och alla mina kläder. En basvikt på 15 pund är ouppnåeligt för mig.

Du kanske är i samma båt som jag, eller så är du kanske på andra sidan: Du kanske är tillräckligt kort för att nå en grundvikt på 15 pund som standard. Dessutom, eftersom mindre människor väger mindre, har varje extra kilo en proportionellt sett större effekt. Medan 15 pounds bara är 5% av vikten av en 300-pund person, är det 10% av vikten av en 150-pund person. Du bör öka ditt startviktsmål proportionellt mot din egen vikt; annars blir du bara frustrerad.

Dessa är idealiska basvikter för backpacking, beroende på kroppsvikt:

 • Mindre backpackers (mindre än 160 pund) kanske vill sikta på en basvikt på mindre än 10.
 • Genomsnittlig storlek (generöst, 160-230 pund) bör överväga 10-15 pund som ett bra antal att skjuta för.
 • Större backpackers (alla över 230, inklusive jag själv) kan ha turen att hålla den under 20 pund, och 15 pund är mer av en strävan än ett seriöst mål.

Lättviktsutrustning kan kosta dig mycket pengar

”15 pund? Amatör!” sa den ultralätta backpackern i hörnet av rummet.

Ultralätta supportrar lever för viktbesparingar och går så långt som att minska sina tandborstar för att spara en handfull gram. Det är inte alls ovanligt att en ultralätt utrustning väger ett hårstrå över 8 pund. Det är inte heller ovanligt att den där ultralätta installationen kostar två eller tre gånger mer än jämförbar backpackingutrustning utan fokus på vikt.

  Backpacking för första gången? Kom ihåg dessa 10 tips

Du kan till exempel spendera cirka 150 USD på en ryggsäckstält som detta vilket, även om det är lätt, fortfarande är mitt på vägen när det gäller viktbesparingar. Eller, om du verkligen var i en ultralätt sinnesstämning, kan du spendera mer $700 på ett tält som väger 1,17 pund. De kommer båda att tjäna samma syfte; den enda skillnaden är att en av dem är 2 pund lättare än den andra.

Om du läser det och tänker, ”Varför i hela friden skulle jag spendera 500 dollar extra för att gå ner några pund?” så är du inte ensam. Jag känner på samma sätt: Ultralätt utrustning är bra, och det gör skillnad, men det är verkligen svårt att motivera priset.

Vad betyder detta för dig när du försöker bestämma din idealvikt? Helt enkelt detta: ju mer pengar du har att spendera, desto lägre kan du få din startvikt. Om du inte har mycket pengar är det vanligtvis inte ens värt att räkna ut din basvikt eftersom den bestäms av din budget mer än något annat.

5 sätt att sänka din backpacking basvikt

Backpacking med tält i bergen

Letar du efter sätt att tappa några kilo från din ryggsäck? Följande är de 5 vanligaste metoderna för att sänka grundvikten:

Ta en lättare sovsäck

Sovsäckar är, enligt min mening, en av de mest olika sakerna i din utrustningslista. De finns i en mängd olika färger, längder, temperaturklasser och vikter. Om du vill ha en lätt sovsäck, leta efter en fylld med äkta gåsdun eller ett lättviktigt syntetmaterial.

Var också försiktig med att välja en sovsäck som är klassad för minusgrader om du inte verkligen behöver den. Helårssovsäckar tenderar att vara tyngre helt enkelt för att de behöver hålla dig varm i dessa superkalla temperaturer.

Ditt sömnsystem väger vanligtvis mellan 4 och 7 pund, vilket innebär att du har mycket utrymme att spara vikt med din sovsäck.

Klipp av ditt liggunderlag

Det här är något jag aldrig har gjort och förmodligen aldrig kommer att göra eftersom jag värdesätter komfort mer än att hålla den luftig. Som sagt, många ultralätta backpackers och transiters kommer att köpa ett liggunderlag med slutna celler så här:

Dessa liggunderlag är redan ganska lätta, men ultralätta backpackers går ett steg längre: de skär av liggunderlaget med ungefär en tredjedel, så att mattan bara stöder deras huvud, rygg och midja. Detta sparar några gram, men det gör att sova mycket mer obehagligt. Var försiktig om du går den här vägen – dina knän kanske inte gillar det!

Uppgradera dina kläder

Om det finns denim i din ryggsäck, ta ut den! Allvarligt talat – det enklaste sättet att minska vikten när du backpackar är att bara packa rätt typ av kläder. Ull, polyesterblandningar och andra lätta tyger som andas kommer att vara din bästa vän.

  Vad är walk through? Vad det är och varför du bör prova det

Denim, bomull och andra tunga tyger är bättre att lämna hemma. De är besvärliga, de fångar svett och stinker, och de lämnar dig bara strandsatt. Jag tar med mig några bomullströjor när jag backpackar, men jag försöker behålla allt annat i kategorin ”prestanda”. Det betyder lätta, stretchiga cargobyxor, ylleskjortor och jackor designade för resor.

Konsolidera din kokkärl

Instagramfantasien att laga en komplett engelsk frukost på sidan av ett berg har gett många spirande backpackers en felaktig uppfattning om trailmåltider. Att släpa in en spis, kastruller och köksredskap 30 mil in i en nationalpark låter bara eländigt för mig.

Det är därför jag (och tusentals andra campare och backpackers) använder ett komplett matlagningssystem i storleken på en Nalgene: Jetboil Flash (läs min recension här). Det är en backpacking spis som kokar vatten på mindre än två minuter, perfekt för att brygga kaffe, te eller tillsätta kokande vatten i en uttorkad måltidspåse. Kombinera det med några granolastänger och ett gäng torkad frukt så är du igång!

Vägra packa

Jag är inte så bra på det här. Jag är en seriell overpacker oavsett vilken typ av resa det är. Om du också är en overpackare måste du vara försiktig när du bestämmer vilka saker som ska ha i din ryggsäck och vilka som ska stanna hemma.

Ju mer du klarar dig utan, desto mindre vikt lägger du på rygg, höfter och knän under din resa. Det betyder att romanen du fortfarande inte har öppnat faktiskt kanske hör hemma på hyllan, inte när du reser, för ska du verkligen läsa en roman på en backpackerresa ändå? Likaså kan din favorithuvtröja bli det mest irriterande i din ryggsäck när du upptäcker att du inte behöver den.

FAQ

Inkluderar basvikten kläder?

Ja, enligt de flesta backpackers inkluderar din basvikt kläderna du packar. Det inkluderar dock inte vad du har på dig – bara kläderna som finns i din ryggsäck.

Vad är en bra packvikt?

Det här är mycket svårare att svara på, men experter rekommenderar att du håller din packvikt under 20 % av din totala kroppsvikt. Om du väger 200 pund betyder det att en packvikt på 40 pund är det tyngsta du kommer att vara bekväm att bära.

Är ultralätt backpacking verkligen värt det?

Kan vara. Att ha en lättare packning lindrar trycket på lederna och gör det lättare att vandra intensiva stigar. Som sagt, många människor kommer inte ens att märka skillnaden mellan 10 och 12 pund, men de kommer säkert att märka de extra $500 som krävs för att gå ner i vikt!

Hur mäter du din backpacking basvikt?

Det enklaste sättet att väga din ryggsäck är att använda en krokvåg som den som används för fiske. Allt du behöver göra är att ladda din ryggsäck och hänga den på kroken.