Baitcasters vs Spinning Reels: Vilken rulle är egentligen bättre?

En av sakerna jag tänkte på när jag letar efter ett nytt fiskespö är om jag ska gå med ett spin-cast eller baitcast-spö eller inte. Det slutade med att jag gick med baitcaster (eftersom jag redan hade en spinning) men det finns vissa situationer då det är bättre att gå med ett spinningspö.

Om du ska använda lätta redskap med en lina under 10 lbs, använd en snurrande rulle. Om du har tyngre tackling och tyngre lina, gå med en baitcaster. Spinnstänger presterar mycket bättre med lättare hårdvara och det är då jag kommer att använda en. Baitcasters kan kasta tyngre beten och är bättre för större fiskar.

Om du kan få båda så skulle jag rekommendera det (uppenbarligen) men om jag bara måste ha ett fiskespö så skulle det vara en baitcaster. Jag tycker att den är mer mångsidig och är mycket roligare att fiska med. Jag kan fiska mer vatten eftersom jag inte behöver oroa mig för att vända spaken varje gång. Båda är dock bra och snurrhjulet har sin plats.

Vad är snurrrullar bra för?

Det finns två huvudsakliga saker jag kommer att använda en snurrande rulle till:

  1. Om jag kastar lätta beten och lina.
  2. Om det blåser mycket ute.

Jag tycker bara att de presterar mycket bättre och det är därför jag alltid tar med mig en snurrande rulle. Om du använder lätta redskap och lina på en baitcaster så finns det en god chans att du kommer att få ett fågelbo. Dessutom kommer det inte att kasta särskilt långt. Du kan slänga på dig några vikter och det kommer att fungera ändå.

  De bästa färgerna för beten och blinkers (för varje art)

Spinnspön är också ganska enklare att använda och det är mindre som kan gå fel. De kommer inte att trassla sig lika mycket men den stora nackdelen är att du inte kan kasta i trånga områden.

Anledningen till att spinnspön inte är det bästa för tyngre fiskar är att det mesta av trycket sätts på styrningarna (eftersom de är på botten av spöet). Med en baitcaster sitter styrningarna på toppen av spöet och kan ta mycket mer kraft.

Vad är Baitcasters bra för?

Om det inte blåser ute och jag kastar tyngre tacklar så kommer jag att använda ett baitcastingspö hela dagen. Jag tycker att de är så mycket mer mångsidiga och mycket roligare att använda. Du kan också använda dem i trånga områden.

Som jag sa tidigare, baitcasting-spön har styrningarna överst på spöet och kan hantera större fiskar. De kan användas i i stort sett alla situationer och därför skulle jag nog rekommendera en om du bara kunde ha ett fiskespö och du kastade.

Du kan också få mer exakta kast med en baitcaster eftersom du kan styra avståndet med tummen. Med ett spinnspö är du ganska mycket fast med vad du ger den. Du kan också rulla in mycket snabbare med en baitcaster på grund av hur den är inriktad. Detta kan vara riktigt användbart för mer erfarna fiske.

Baitcaster vs Spinning Reel Casting Distance

Enligt min erfarenhet kommer en snurrande rulle att kasta något längre än en baitcasting-rulle. Det finns mycket mindre som kan gå fel så du kan kasta det så hårt du vill. Med en baitcaster måste du vara mer försiktig.

  Fiska med en GoPro Hero 8: Inställningarna du behöver veta

Fiske handlar dock inte alltid om ren distans och det är därför jag föredrar ett baitcastingspö. Det är mer mångsidigt och det är mer exakt. Om du bara vill ha något som är lätt att kasta och vill ha så långt avstånd som möjligt så gå vidare med ett spinnspö.

Baitcaster vs snurrande rulle för saltvatten

Det första jag ska säga är att din mindre sötvattenrulle förmodligen inte kommer att göra jobbet på havet (om du inte är ute efter mindre fiskar). Det kan fungera bra men saltvattenrullar är designade för att tåla saltvatten och är generellt starkare.

Det andra jag ska säga är att om du planerar att fiska efter större grejer så kommer förmodligen inte någon av dessa att vara den bästa. Du skulle vara bättre att gå med ett vanligt spö om du ska fiska de stora killarna.

Om du ska leta efter fisk under 20 lbs är du ganska erfaren, och du måste sätta ett bra kroksett, då skulle jag gå med baitcasting-rullen. Om du vill ha något som är lätt att kasta, letar efter mindre fiskar eller planerar att trolla bakom en båt kan en snurrande rulle vara ett bra val.

Vilken är den bästa typen av rulle för basfiske?

Enligt min åsikt skulle den bästa typen av rulle för basfiske vara en baitcaster. En snurrande rulle kommer att fungera helt fint och är förmodligen bättre för de flesta nybörjare. Jag gillar bara en baitcaster på grund av mångsidigheten och den tyngre linan du kan sätta på.

  Hur snabbt går en 125cc Dirt Bike?

Om du ska fiska efter bas kommer du förmodligen att hamna nära ogräset någon gång. Om du fastnar för dem (eller något annat) behöver du ett bra vridmoment i ditt spö och det är därför en baitcaster är bättre. Du kan lägga tyngre flätad lina på och den är generellt sett styvare än ett spinnspö.

Allt beror egentligen bara på din skicklighetsnivå och vilken typ av fiske du ska göra. Båda är jättebra och jag använder båda. Om du är nybörjare eller inte kommer ut så mycket kommer du förmodligen ha det bättre med en snurrande rulle. Om du är mer erfaren, vill ha största möjliga mångsidighet och behöver ryggraden för att verkligen fästa din krok då är en baitcaster något för dig.

Lycka till med fiske. Det finns gott om fisk i havet.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.