Baitcaster-bromsar: vad gör de egentligen?

Om du någonsin har använt en baitcasting-rulle förut vet du förmodligen att de har ett bromssystem. Vissa har en liten urtavla som man vrider på och andra har en sidoplatta man måste ta av. I det här inlägget kommer jag att prata om vad de bromsarna faktiskt gör på en baitcaster.

Bromsarna på en baitcaster används för att bromsa spolen. När du kastar en baitcaster kommer spolen att börja snurra och du kan ställa in hur mycket friktion du vill att bromsarna ska ansätta. Om du inte har några bromsar kommer spolen att snurra snabbare samtidigt som den saktar ner om den är helt påslagen. När ditt bete träffar vattnet och du har bromsarna avstängda kommer spolen ofta att fortsätta snurra och det är då du får ett motreaktion. Att ha bromsarna på hjälper till att förhindra detta.

Att ha bromsarna på hjälper men det är fortfarande möjligt att få trassel i spolen. När du först lär dig kasta bör du ha dina bromsar helt på. När du väl har fått lite självförtroende kan du sakta stänga av dem och det gör att du kan kasta ett längre avstånd. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om hur du använder ditt bromssystem.

De olika typerna av bromsar

Den första typen av broms är en magnetisk broms. Som namnet antyder använder dessa rullar magneter för att sakta ner spolhastigheten. När du stänger av bromsarna kommer det att flytta bromsarna längre bort. När du slår på dem kommer de att flyttas närmare spolen. Spolen och magneterna kommer båda att skapa en magnetisk kraft men de kommer att vara i motsatta riktningar vilket kommer att sakta ner saker och ting. Denna typ av rulle kommer att ha justeringsratten på sidoplattan (motsatsen till rullens handtag).

  Fiske med majs: där det är lagligt och där det är olagligt

magnetisk broms baitcaster

Den andra typen är en centrifugal broms. Den här typen av rulle har små bromsbelägg som skaver mot en ring i din rulle som skapar friktion och saktar ner saker och ting. Om du tar av sidoplattan kommer du att kunna se de vita flikarna och det är bromsarna. När du stänger av dem kommer det inte att finnas något som skaver mot spolen. Den här typen av rulle kan ha en ratt på sidoplattan men du kan också behöva ta av plattan och sätta på bromsarna manuellt.

centrifugalbroms baitcaster

Hur man kastar en Baitcaster för nybörjare

När du först kommer igång rekommenderar jag starkt att du tränar ett gäng och inte oroar dig för avståndet. Om du aldrig har kastat en av dessa spön och du försöker ge den lite kraft, kommer du att sluta med en röra på händerna. Tro mig, jag vet.

Det första du vill göra är sätt på alla dina bromsar. Du kan antingen vrida ratten till max eller ta av sidoplattan och klicka ner bromsarna så att de sitter på ringen (som på bilden ovan). Detta kommer att hjälpa dig att stoppa rullen från att snurra när ditt bete träffar vattnet. Om du har fel teknik och har bromsarna avstängda får du omedelbart ett fågelbo när du träffar vattnet.

Det andra du vill göra är dra åt spolens spänningsknopp (motsatt sida av bromsen). Det här är ratten som styr hur fritt din spole kommer att snurra. När den är åtdragen hela vägen ska du inte kunna snurra spolen.

  ZMAN Slim Swimz: Fånga mer bas och panfish med detta bete

Det sista du vill göra är tryck på gjutningsknappen. Ditt bete bör inte röra sig eftersom du har spännvredet hårt. Börja sakta lossa knoppen tills ditt bete börjar falla. Det är den spänningen du vill börja med. Du kommer inte att kunna kasta så långt men det är bra tills du får kläm på det. Du kan fortsätta att lossa det när du blir bättre.

Du kommer fortfarande att få bakslag med dessa inställningar men det blir mycket värre om du hade bromsarna avstängda och spänningslampan. Det största du vill göra är att hålla tummen nära spolen och applicera lite friktion på din fiskelina. Om du känner att din linje är på väg att trasslas, vill du lägga till lite press för att sakta ner. Om du lär dig att göra detta kommer du inte ha några problem med att stänga av bromsarna.

Hur man gjuter en Baitcaster utan bromsar

När du börjar bli lite mer avancerad kan du ändra inställningarna för att få mer distans på dina gips. Du bör bara prova detta om du känner dig 100% bekväm att kasta den med de inställningar vi just pratade om.

Det första du vill göra är att börja stänga av bromsarna. Börja med att stänga av en i taget tills du kan stänga av alla. Om det blåser ute kommer du att vilja ha några bromsar på för att förhindra bakslag men du kommer i allmänhet att kunna komma längre med dem avstängda.

Nästa sak du vill göra är lossa spänningen på din spolknopp. Du kommer att ha en enorm röra på händerna om du inte har tekniken så se till att du ringer in den först. Lossa sakta på ratten och du bör kunna få mer distans på dina gips. Det är normalt en bra spänning när du kan vicka lite på spolen.

  Monofilament fiskelina: ska du använda en ledare?

Det sista du behöver göra är använd tummen för att styra din spole. Eftersom du inte har några bromsar och din spänning blir lätt, kommer din spole att snurra supersnabbt. Ibland kan den börja snurra snabbare än din lina kastas ut och det är då motreaktionen inträffar. Om du tittar på din linje kommer du att börja se din linje lossna. Det är då du behöver trycka med tummen. Du bör också trycka på när ditt bete träffar vattnet eftersom din spole kommer att fortsätta snurra.

Detta är något som kräver mycket övning och även de mest erfarna får fortfarande motreaktioner. Ha dina bromsinställningar på rätt nivå och arbeta dig sakta neråt allt eftersom du får självförtroende.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.