Bågskyttesläpp vs. fingrar: Vad är det mest exakta?

En av de viktigaste sakerna inom bågskyttesporten är konsekvens. Frigöringshjälpmedel uppfanns för att hjälpa bågskyttar att förbättra konsekvensen i sina skott, men förbättrar de verkligen skottets noggrannhet så mycket jämfört med att bara använda fingrarna?

Släpphjälpmedel är den mest exakta släppmetoden för de flesta bågskyttar. Trötthet och felaktig form gör fingrarna till en inkonsekvent frisättningsmetod jämfört med en mekanisk trigger, som inte påverkas av dessa variabler.

Självklart, personlig preferens spelar alltid en roll i valet av bågskytteutrustning, men det är svårt att slå en enhet som var gjord för att släppa strängar med konsekvent noggrannhet.

Vad är en Archery Release?

Frigöringshjälpmedel är inte olikt avtryckaren av en pistol.

Det finns flera olika typer av frigöringshjälpmedel, men de har alla samma grundläggande funktion: till släpp bågens sträng och skicka pilen flygande.

Förr var det bågskyttens fingrar som gjorde det här jobbet, och det finns fortfarande några som föredrar detta mer traditionell släppmetoden.

Emellertid uppfanns frigöringshjälpmedel för en anledningoch de flesta är överens om att använda ett frigöringshjälpmedel förbättras noggrannheten i deras skott på en konsekvent basis.

Det bästa sättet att förklara varför frigöringshjälpmedel är användbara är att förklara hur de fungerar, så låt oss gå in på det olika former av utsläppshjälpmedel hur de fungerar.

Olika typer av frigöringshjälpmedel

I grund och botten faller alla frigöringshjälpmedel in i två olika kategorier: hjälpmedel gjorda för användning med sammansatta bågaroch hjälpmedel gjorda för användning med traditionella pilbågar (främst recurve).

Traiditonella pilbågefrigöringshjälpmedel

Vi börjar med recurve frigöringshjälpmedel eftersom det egentligen bara finns två att prata om.

Nu föredrar bågskyttar som väljer att skjuta med traditionella bågar en mer, ja, traditionell upplevelse.

Som ett resultat av detta är de frigöringshjälpmedel som används av recurve-bågskyttar mindre mekaniskt avancerade enheter som hjälper till med konsistens och noggrannhet samtidigt som de bevarar det taktila förhållandet mellan bågskytt och båge.

Den huvudsakliga typen av frigöringshjälpmedel som används med recurvebågar är fingerflik.

Med den här enheten drar du fortfarande tillbaka snöret självmen fliken vilar mellan fingrarna och snöret.

  Varför är Airstreams så dyra?

Syftet med detta är att tillhandahålla en smidigare yta för strängen att glida av.

Fingerflikar finns i en mängd olika material. De flesta butiker kommer att erbjuda flikar gjorda av olika typer av läder eller plast.

Hjälper detta verkligen?

Men ja. Det tappar faktiskt en hel del energi för att strängen ska behöva resa över ojämn yta av dina tre släppfingrar.

Det andra frigöringshjälpmedlet som används av recurvebågskyttar är knappt ens en enhet alls, men kan fortfarande bidra till att förbättra en bågskytts noggrannhet och konsekvens.

Handskar gjord av läder eller nylon täck de tre frigöringsfingrarna på bågskytten, vilket ger en något smidigare service för snöret att glida mot.

Handskar erbjuder också skydd till bågskyttens fingrar, vilket bromsar uppkomsten av trötthet eller smärta från att skjuta ofta.

Sammansatta bågefrigöringshjälpmedel

De som använder sammansatta bågar är inte främmande för avancerade mekaniska anordningar.

Sammansatta bågar är i grunden gjorda av mekaniska anordningar utformade för att förbättra bågens kraft och noggrannhetså tillägget av ett släpphjälpmedel är naturligt.

Det finns fyra huvudtyperna av frigöringshjälpmedel i denna kategori, så låt oss gå in på det.

De pekfinger släpphjälp är en av de enklare designerna av sammansatta bågsläpp.

Den är också mest lik avtryckaren på ett skjutvapen.

Bågskytten fäster hjälpmedlet på sin arm med en Vristband och till strängen med en eller två i rörelse käftar som klämmer fast på D-loop på bågens snöre.

Sedan drar bågskytten snöret bakåt, sträcker ut ett finger till utlösareoch drar den genom att dra armen tillbaka lite längre.

Ett annat populärt val för sammansatta bågskyttar är tumavtryckarens utlösningsom har ett ganska självförklarande namn.

Precis som pekfingrets frigöringshjälp fäster tumavtryckarens frigöring på snöret via D-loop och små mekaniska drag, men istället för att trycka på avtryckaren med pekfingret när du är redo att släppa, utlösare enheten genom att slå den med din tumme.

Tumsläpp kan användas antingen med eller utan handledsrem, även om många bågskyttar väljer att lägga till en för komfort.

  Varför dör Kokanee efter lek?

För bågskyttar som tycker om att utmana sig själva gångjärnsfrigöring är en rolig enhet att använda när du skjuter din sammansatta båge.

Till skillnad från de andra två frigöringshjälpmedlen hjälper den här enheten användaren att uppnå en mer exakt och konsekvent frisättning av överraska dem med släppet.

Verkar kontraintuitivt? Jag vet. Men hör av mig.

Några ganska smarta människor i bågskyttegemenskapen kom på genom erfarenhet och observation att bågskyttar ofta förutse deras eget släpp av strängen med en liten rysning eller rysning.

Även om rycket är oskiljaktigt för mänskliga ögon lätt rörelse påverkar stabilitet av skottet och, oundvikligen, pilens flykt.

Gångjärnsutlösningen löser detta problem genom att släppa strängen av dess egen vilja snarare än bågskyttens.

Det beror förstås på bågskytten till viss del.

Gångjärnet kommer inte att släppa strängen förrän bågskytten kommer till fullt drag och börjar göra det dra tillbaka skulderbladendärav att förlänga draget och släppa avtryckaren, eller börjar slappna av sin släpphandutlöser enheten.

Om något av dessa frigöringshjälpmedel låter som att de kan vara till hjälp för dig (och även om de inte gör det), är det en bra idé att testa några i din lokala proffsbutik eller bågskyttebana och avgöra om de kan förbättra ditt skytte.

Använda fingrarna: För- och nackdelar

Om du fortfarande är nyfiken på vilken frigöringsmetod som är bäst för dig, kan det vara bra att överväga några fördelar och nackdelar av båda metoderna.

För den traditionella fingersläppmetoden finns det egentligen bara ett stort proffs: du har en bättre förbindelse till känslan av strängen och bågen innan du släpper.

Vissa bågskyttar uppskattar den kopplingen mer än något annat, och det kan kännas att distansera den kopplingen med ett frigöringshjälpmedel utomjording till vissa.

Den bästa lura med att använda dina bara fingrar på snöret, och detta är anledningen till att släpphjälpmedel uppfanns, är att det är svårt att släppa snöret på samma sätt exakt sätt varje gång.

  De bästa snurrande hjulen

Även de där bågskyttarna med perfekt form och spot-on ankarpunkter kan kämpa med detta, och även med intensiv träning kommer dina fingrar helt enkelt inte att göra samma sak vid varje skott.

Det finns också fingertrötthet att oroa sig för och ofta förhårdnader som kan göra det svårare att hålla i snöret.

Använda ett releasehjälpmedel: För- och nackdelar

Det säger sig självt att din största fördel med att använda ett frigöringshjälpmedel är förbättrad noggrannhet och konsistens.

Släpphjälpmedel gör det möjligt att endast ha ett kontaktpunkt på bågens sträng snarare än trevilket minskar chansen att strängen fångar något kraftigt.

Inte bara det, utan ett frigöringshjälpmedel kan också förlänga livslängden på din sträng, som inte längre ständigt skulle vara föremål för nedbrytande oljor på huden på dina fingrar.

Som nämnts kan nackdelen med ett släpphjälpmedel vara interferens mellan dig och fören.

Och även om det inte är vanligt, felfunktion av ett frigöringshjälpmedel kan få dig att göra det Fröken ett viktigt skott.

Återigen, personliga preferenser kommer att ha stor betydelse när man överväger om tillägget av ett frigöringshjälpmedel är rätt för dig eller inte.

De bästa släpphjälpmedlen på marknaden

Om du är intresserad av att göra ett släpphjälp till en del av din skjutrutin, kommer här några förslag på specifika modeller att se in i.


De TruFire Hardcore Spänne Vikbar justerbar bågskytte Compound Bow Release är ett populärt pekfingersläpphjälpmedel med nästan fem stjärnor på Amazon.


En bästsäljande tumrelease är Hot Shot Vapor 4 Releasesom är tillgänglig för $70-$75 på Amazon.


TruFire gör också en väl granskad släpphjälp för gångjärn, som kallas Edge 4-finger aluminium handhållen Camo Archery Bow Release och finns på Amazon.

Även om du inte väljer att använda någon av dessa enheter är det viktigt att veta lite om frigöringshjälpmedel eftersom de är en stor del av sporten och kommer med största sannolikhet att fortsätta att göra det utveckla.