Backpacking vs bergsbestigning: Vad är skillnaden?

På utsidan verkar dessa två termer inte ha mycket som skiljer dem åt. Men när du väl börjar lära dig om utomhusaktiviteter och försöker välja spår för din nästa resa, blir skillnaderna mellan backpacking och bergsklättring inte bara uppenbara, utan mycket viktiga.

Skillnaden mellan backpacking och bergsklättring i 1 karta

Backpacking Bergsbestigning
Kompetens camping, vandra, laga mat,
FÖRSTA HJÄLPEN
Alla ryggsäcksfärdigheter, plus
teknisk klättring
Svårighetsgrad Allt från extrema
lätt till intensiv
fysiska utmaningar
Allt från måttligt svårt
till utmaningar i världsklass
Kosta Några hundra dollar,
upp till $2 500 om
du köper topp
utrustning, plus resor
Tusentals för utrustning, ev
tiotusentals för att hantera en stor spik,
mer för resor
Tillgänglighet Nästan alla, förutsatt
de har tid
Mycket lite, kräver fritid,
disponibel inkomst och en välutbildad kropp.
Säkerhet Mycket säker, skador ovanliga
och dödsfall nästan obekanta
Generellt säker med utbildning och expertis,
men kan vara dödlig ändå
Cool faktor Backpacking är otroligt coolt Bergsklättring är otroligt häftigt

Vad är bergsklättring?

Bergsbestigare som klättrar en snöig topp

BergsbestigningBergsbestigning, känd som alpinism på de flesta platser utanför Nordamerika, är bergsbestigning i ordets rätta bemärkelse. Denali, Everest, K2, Matterhorn – alla dessa legendariska toppar bestigas av bergsbestigare. Bergsklättring innebär mycket teknisk klättring och klättring, med hjälp av en mängd olika verktyg, rep och specialutrustning för att tackla utmanande och farliga klättringar.

De ordbok definition av bergsklättring gör det enkelt: Bergsbestigning är strävan efter att nå eller försöka nå ”höjdpunkter” i bergsområden runt om i världen. Den definitionen kommer från Britannica. Höjdpunkter är i huvudsak bara bergstoppar, även om det ibland är omöjligt att klättra till den bokstavliga toppen av ett berg, därav den annorlunda termen.

Bergsbestigare tränar i veckor för att ta sig an toppar med medelsvårigheter som Rainier och Mount Baker, och månader för att bestiga något svårare. Knoppar i världsklass, inklusive alla 8000m toppar, kräver ofta många års erfarenhet av klättring och bergsklättring innan de kan provas säkert. Även då förblir bergsklättring ett oförutsägbart och dödligt äventyr. Under Everest-klättringssäsongen 2022 dog två klättrare och fyra dog 2021.

  Varför är Amtrak så dyrt? [Passenger Rail Prices, Investigated]

Bergsklättring vs bergsklättring vs bergsklättring

Bergsbestigning är inte bergsbestigning; syftet med bergsklättring är att bestiga en rutt medan syftet med bergsklättring är att bestiga en topp. Termen ”bergsklättring” används ibland för att hänvisa till både bergsklättring och bergsklättring, men det är lättare att använda termer som är lite tydligare, därav ”bergsklättring” och bergsklättring.

Tekniskt sett är bergsklättring och bergsklättring samma sak, men eftersom många använder ”bergsklättring” som ett paraplybegrepp är det oftast lämpligare att använda ”bergsklättring” för att prata om att bestiga stora svåra toppar.

Men ju närmare bergsområden du bor, desto mer kommer du att upptäcka att de flesta kan dessa definitioner utantill. Det är platser som Mellanvästern, där jag bor, som termerna börjar användas omväxlande.

Vad är skillnaden med backpacking? 6 huvudsakliga skillnader

Bergsbestigare går på en stenig ås

Att känna till definitionerna är tillräckligt bra, men dessa 6 saker kommer till fullo att illustrera skillnaden mellan backpacking och bergsklättring:

1. Bergsbestigning kräver tekniska färdigheter som backpacking inte gör

Bergsklättring kräver att du vet hur man gör självgripande, isklättring, belaying, blyklättring och mycket mer. Många av dessa färdigheter kan bara uppnås genom att ta lektioner eller expeditioner med erfarna bergsklättringsguider. Acklimatisering – att vänja kroppen vid att öka höjder och undvika höjdsjuka – är en disciplin i sig. För att bli någon som är villig att bestiga en topp på 6, 7 eller 8 tusen meter måste du behärska alla dessa färdigheter, och mer, under en lång karriär som bergsbestigare.

De grundläggande ryggsäcksfärdigheterna är i huvudsak bara vandring, camping och hygien. Även navigeringsfärdigheter är i stort sett valfria på många ryggsäcksleder, förutsatt att du åtminstone har en karta. Nästan vem som helst kan ge sig ut på en ryggsäckstur utan erfarenhet och utan guide, bara de har läst och förberedt.

2. Ryggsäcksutrustning är mindre intensiv och billigare

Vad du än gör utomhus måste du ha rätt utrustning. Att köpa rätt ryggsäcksutrustning är mycket lättare för din plånbok än att köpa bergsklättrarutrustning. Den enda räddningen för bergsklättring är att du nästan alltid kan hyra din utrustning innan en resa istället för att köpa den direkt. Men även då tittar du fortfarande på några hundra — eller några tusen — dollar i utrustningsuthyrning för en bergsklättringsresa.

  Första gången i Seattle? Här är vad du ska göra och se!

Den typ av utrustning du behöver är också mycket mer avslappnad när du backpackar än bergsklättring. Ryggsäckar, tält och sovsystem är lättare att hitta och mycket mer mångsidiga än de redskap som är gjorda för bergsklättring. Bergsbestigare behöver massor av specialiserad utrustning, från stövlar och stegjärn till isyxor och säkerhetsutrustning. Många bergsturer kräver också någon form av extra syre, något du aldrig skulle behöva på en backpackerresa.

3. Bergsklättring kombinerar backpacking, bergsklättring och isklättring

När du åker bergsklättring kombinerar du färdigheter och kunskaper om alla typer av utomhusäventyr på en enda resa. Medan vissa berg kan bestigas och gå ner på ett säkert sätt på en dag, tar många bergsturer på flera dagar, vilket innebär att du måste ta med ett 4-säsongstält och annan utrustning. På så sätt kan bergsklättring kännas som en extrem alpin ryggsäckstur.

Detsamma gäller isklättring och bergsklättring, två äventyrssporter som utövas över hela världen. Bergsbestigare använder exakt samma färdigheter och tekniker som bergs- och isklättrare, men tillämpas i jakten på en alpin topp. Istället för att vara en sport som fokuserar på svårighet eller hastighet, är sann bergsbestigning en sport som fokuserar på att ta sig till toppen. Varför? Vi ska, ”för det finns där”.

4. De fysiska kraven för backpacking är mycket, mycket lägre

ryggsäckstält uppsatt vid en sjö

Du behöver lite fysisk kondition för att ryggsäcka, men du behöver inte vara i ditt livs bästa form. Och om du är orolig för att du inte är i form för en viss backpacking-led, välj bara en enkel väg; det finns massor av variation med backpacking när det gäller intensitet.

Bergsbestigning kräver däremot en kondition över genomsnittet, även på den absolut enklaste nivån. Toppmöten i världsklass kräver kondition, erfarenhet och ofta en hel del ledarskap och hjälp i världsklass.

  Backpacking: vad är de "tio väsentliga"?

5. Backpacking är säkert, men bergsklättring innebär en verklig fara

Bergsbestigare som klättrar på en isig ås

Även om det verkligen är möjligt att vara i stor fara på en backpackerresa, är backpacking väldigt säkert och de flesta riskerar aldrig ens att bli skadade. Handla om 400 människor dör medan du vandrar i USA varje år, men många av dessa dödsfall är osannolikt att utgöra ett hot mot din ryggsäcksresa eftersom de inkluderar saker som medicinska nödsituationer och självmord. Poängen är: nästan ingen dör när man backpackar, även om farliga situationer inte är helt ovanliga.

Bergsbestigning, å andra sidan, kan vara dödlig på flera sätt. Det är inte bara fall heller: stormar, laviner, instabila ytor och extrema temperaturer under fryspunkten kan alla döda dig på toppen av ett berg. Att göra saker ännu farligare är det faktum att räddningsuppdrag i Alperna är mycket långsammare och dyrare än att ringa hem 911. Även en mindre skada på 15 000 fot kan få kaskadkonsekvenser. Vissa berg är till och med extremt dödliga, som K2, på vilken 25 % av klättrarna kom aldrig tillbaka.

6. Det är inte bara redskap: Bergsbestigning är i allmänhet mycket dyrare

Vi har redan pratat om kostnader, men det här förtjänar ändå ett eget avsnitt. Med backpacking kan resekostnaderna variera kraftigt; men du kan vanligtvis ta dig till spårhuvudet för mindre än $300, ofta mindre än $50 om du är inom köravstånd. Ibland spenderar människor några tusen för att resa till exotiska ryggsäcksresor, men 99 % av ryggsäcksresorna är ganska billiga.

Resekostnader för bergsklättring kan också variera kraftigt, men är alltid dyrare än resekostnader för backpacker. Att flyga till en avlägsen stad i ett annat land, betala för logi och bara ta sig till baslägret kan kosta mer än en ny bil. Vissa berg, som de i USA, är lättare att ta sig till än andra, men såvida du inte redan bor nära Klippiga bergen, Cascades eller Sierras är resekostnaderna för bergsklättring alltid höga.

Backpacking vs Mountaineering: Wrapping Things Up

Backpacking och bergsklättring har många uppenbara överlappningar och många uppenbara skillnader. Att känna till dem hjälper dig att bättre uppskatta vilka typer av stigar och resor som är möjliga och hjälpa dig att välja mellan resor. Mount Rainier National Park, till exempel, erbjuder massor av stigar och rutter för backpacking, teknisk klättring och bergsklättring. Om någon inte helt vet vilka färdigheter en viss resa kräver, kan de sluta med att välja något de inte letade efter.