Backpacking: vad är de ”tio väsentliga”?

Varje gång du läser igenom en ryggsäcksguide eller checklista för utrustning kommer du att stöta på den termen: ”de tio väsentliga”. Men exakt vad är de och varför är de viktiga? The Ten Essentials har utvecklats av Mountaineers Books och beskriver de tio saker som krävs för att överleva en nödsituation i vildmarken. Läs igenom dem, se till att du har dem och kom hem säkert oavsett vad!

10 väsentligheter: bakgrunden

Vad är de tio väsentliga?

The Ten Essentials som vi känner dem publicerades första gången 1974 som en del av den tredje upplagan av Bergsklättring: kullarnas frihet. Boken har utvecklats av experter på bergsbestigare och klättrare och har varit en viktig guide för alla som är intresserade av att bestiga världens högsta toppar.

Läs mer: Vad är skillnaden mellan backpacking och bergsklättring?

Varför är de tio grundläggande principerna viktiga?

De tio väsentliga är viktiga eftersom de är grunden för sunt förnuft för backpackning och vandring. De kallas ”nödvändiga” eftersom de behövs för att överleva när en rolig resa blir sur. Om en storm spårar ur din resa, du eller en vandringskompis blir skadad, eller om du går hopplöst vilse, kommer de tio väsentliga att hålla dig vid liv tills hjälpen kommer.

När behöver jag dem?

De tio väsentliga är egentligen bara nödvändiga om du är tillräckligt långt borta från civilisationen för att vilken situation som helst kan förvandlas till en kris. Om du bara är några mil hemifrån och har mobiltjänst, lämna gärna några av de tio föremålen hemma. Men om du ger dig ut i vildmarken, se till att du har vart och ett av de tio väsentliga med dig så att du och din grupp kan komma hem säkert!

  Vilket är det bästa hotellet på Mackinac Island? 5 utmärkta val

Backpacking Basics: The Ten Basics

1. Navigering

kompass för en fjällsjö

Din telefon är bara lika användbar som närmaste mobiltorn. Om du ska till det bakre landet, se till att du har ett sätt att komma igång. Det är inte bara att hitta ett hem efter du går vilse som räknas; du behöver navigering som förhindrar dig från att gå vilse i första hand. En detaljerad topokarta och kompass (om du vet hur man använder dem) är enklast, men moderna GPS-enheter är också bra. GPS-enheter har ibland en ”beacon”-funktion som kan skicka en SOS-signal med din exakta plats till SAR-team.

2. Ljus: strålkastare, ficklampa eller båda

person med strålkastare framför stjärnhimlen

Promenader på dagen? Du kanske tror att du inte behöver en ficklampa, men att lämna den hemma är lite dumt. En stukad fotled, en avvikelse från stigen eller någon annan händelse som hindrar dig från att komma tillbaka i tiden? Du kommer att ångra att du inte kan se på natten. Packa en ficklampa, en huvudfackla eller båda för att se till att förseningar inte blir farliga!

3. Solskydd

Varm sol i Joshua Tree National Park

Solkräm, ja, men också: långa ärmar, långbyxor, hattar och solglasögon. Att bli bränd av den varma solen gör allt med att gå svårare. Solförgiftning och solbränna på dina ögon kan förvandla en otäck sol till något dödligt. Se till att du har det du behöver för att vara säker under en varm sol.

4. Första hjälpen-låda

Första hjälpen GIF av Four Rest Films
Via Giphy

Den här behöver ingen förklaring, men det är ändå en av de sista sakerna vi tänker på när vi packar. Förbered en första hjälpen-låda, lägg den i ryggsäcken och förvara den där så att du aldrig behöver oroa dig för att glömma den. Se i alla fall till att du har förband, antihistaminer, vattenreningstabletter, våtservetter för insektsstick och ibuprofen med dig.

  Vad är ett tältfotavtryck?

5. En kniv, yxa eller båda

camping kniv i en skog scen

Kanske mer än något annat verktyg eller redskap kommer din kniv att användas mycket. Från matlagning och matlagning till att hugga ved för att göra en nödbrand eller skydd, en bra kniv är ovärderlig. Om du vill kan du också ta med dig en yxa, men tro inte att en yxa är i närheten av lika mångsidig som en hyfsad fickkniv.

6. Förmåga att starta eld

Tre vänner runt en lägereld

Vattentäta tändstickor, undanstoppade i din första hjälpen-låda, är det enklaste sättet att markera denna ruta. Men en eldstartare som håller i åratal och kan göra många bränder är också ett utmärkt verktyg. Om du fastnar någonstans är eld avgörande för din överlevnad – den håller dig varm, säker och röken kan hjälpa dig att hittas.

7. Skydd: tält, bivy, etc.

tält framför en stjärnklar himmel

Oavsett om det är en presenning, en bivvy-väska eller ett tält så behöver du något för att kroppen inte ska frysa på natten. Även på korta vandringar, om något händer som hindrar dig från att gå tillbaka, bör du kunna vara säker tills hjälp kommer. Tält är den mest uppenbara formen av skydd, men bivvypåsar och bivvyöverdrag är lätta alternativ som fungerar lika bra.

8. Daglig leverans av extra mat

Via Giphy

Om du är en ultralätt backpacker, skulle du krypa ihop dig vid tanken på att bära två hela kilo extra mat. Men om du vill vara säker och skyddad bör du ha med dig minst en dags förråd av extra mat. För en två timmar lång vandring är det förståeligt om du inte vill packa tre måltider; stoppa sedan några extra proteinbars i väskan.

  Min (underbara) erfarenhet av Amtrak kundtjänst

Några hundra kalorier och några dussin gram protein kan ibland vara det enda mellan dig och hunger. När du sitter på kall, hård mark med brutet ben är mat en absolut nödvändighet!

9. Extra vatten (eller vattenreningssystem)

Vattenflaska i skogen

Två till tre liter vatten, minst, bör följa med dig på varje resa. Om du inte vill bära så mycket vatten, se till att det finns en vattenkälla någonstans på leden och att du vet hur du tar dig dit. Ta med ett Lifestraw eller annat vattenfiltreringssystem så att du kan förvandla smutsigt vatten till något användbart.

10. Extra kläder

Om dina kläder blir blöta, trasiga eller på annat sätt förstörda kommer du aldrig att ångra att du har de extra byxorna. Även i de hetaste områdena sjunker temperaturen snabbt när solen går ner eller på hög höjd, så se till att ha varma kläder på kroppen eller i ryggsäcken!

Stänga av

The Ten Essentials är inte det mest banbrytande i världen, men de är inte menade att vara det. Vad de borde vara är sunt förnuftsöverlevnadsartiklar. Om du planerar en ryggsäcksresa eller bergsklättringsresa, packa de tio väsentliga sakerna!