Backpacking sovsäck (Vad är en bra vikt och val)

Backpacking är ett unikt sätt att campa som ger dig friheten att vandra långa sträckor på stigar och slå läger nästan var som helst. Eftersom du tar med dig allt i ryggsäcken är det viktigt att göra ryggsäcken så lätt som möjligt för att förhindra utmattning eller skador.

När du försöker minska vikten på ryggsäcken är det bäst att göra det genom att börja med de tyngre föremålen. Ett tält, sovsäck och liggunderlag är vanligtvis de tyngsta föremålen en backpacker kommer att bära.

Så vad är en bra vikt för en backpacking sovsäck? Hur kan du minska mängden du tar med dig och ändå få den perfekta sovsäcken för alla dina campingbehov?

Viktöverväganden för en backpacking sovsäck

Det är möjligt att hitta en lätt sovsäck som väger ungefär ett eller två kilo. Vanligtvis minskar vikten genom att minimera mängden fyllning i påsen.

Det kan innebära att väskan inte är lika varm som en tyngre väska med mer stoppning. Det är viktigt att veta vad den lägsta temperaturen kommer att vara på natten så att du kan välja en sovsäck.

Om vädret blir relativt varmt, bär inte onödig vikt genom att ta med en varm men tung sovsäck. Vanligtvis, ju varmare en påse är, desto tyngre blir den.

För backpacking i varmt väder, välj en mycket lätt sovsäck som inte har en mycket hög temperaturbeständighet. Du kanske till och med kan sova bekvämt utan sovsäck om nattetemperaturerna är tillräckligt höga.

Vissa kan också försöka gå ner i vikt genom att välja en sovsäck utan huva eller andra tillbehör. Istället kan backpackers bära en stickad keps eller balaclava för att hålla huvudet varma medan de sover under kallare nätter.

De flesta backpackers föredrar dunsovsäckar framför syntetiska eftersom de tenderar att vara lättare, varmare och mer komprimerbara. Några av de lättaste sovsäckarna är nere och många har 650-850 dunfyllning och kommer att vara varma i temperaturer så låga som 20-30 grader Fahrenheit.

Även om mycket lätta sovsäckar ofta väger mellan ett och två pund, är detta kanske inte den bästa vikten för alla backpackers. Du måste också överväga vilken typ av backpacking du gör och den totala vikt du behöver.

Vad är du för backpacker?

De flesta backpackers och vandrare försöker minimera vikten på sin packning för att göra deras upplevelse mer njutbar och minska belastningen på deras kroppar. Alla backpackers anser sig inte vara lätta backpackers, även om de är medvetna om vikten de bär.

  Hur är vandringsleder gjorda? Tips: Med mer ansträngning än du trodde

De som är mer intresserade av att göra sin ryggsäck så lätt som möjligt kategoriseras ofta efter basvikten på sina ryggsäckar. Ytvikten är vikten på din ryggsäck med bara det väsentliga i den.

Detta betyder vanligtvis vikten av de fyra stora (ryggsäck, skydd, sovsäck, liggunderlag) och alla andra mindre föremål du tar med dig på en resa. Det inkluderar inte förbrukningsvaror som mat, vatten och bränsle för lägereldar.

Tanken bakom en basvikt är att du har en mängd som du kan minska över tid genom att uppgradera redskap. Eftersom mat, vatten och bränsle förbrukas under resan minskar vikten när den förbrukas.

Om du uppgraderar all din utrustning på en gång, bestäm din basvikt och använd den för att bestämma hur mycket varje föremål ska väga. Om du redan har en lätt ryggsäck, tält och liggunderlag, väg alla och lägg till summan.

Subtrahera den totala vikten av din nuvarande utrustning för att avgöra hur mycket som blir över för en sovsäck. Utforska sedan lättviktsalternativ och välj det som är prisvärt och uppfyller dina behov.

Backpackers som kategoriserar sig själva efter sin basvikt delas ofta in i flera kategorier. De flesta backpackers har en startvikt på cirka 30 pund, medan lätta backpackers ofta väger mindre än 20 pund.

Ultralätta backpackers har vanligtvis en basvikt på mindre än 10 pund. Vissa kan gå ännu lägre i vikt, men detta kräver vanligtvis ganska specialiserad och dyr utrustning eller andra strategier.

Om du anser dig vara en mer traditionell backpacker och klarar dig med en startvikt på cirka 30 pund behöver du inte lägga en massa pengar på en ultralätt sovsäck. Men om du alltid har haft en basvikt på 30 pund och vill bli en lätt backpacker, kan du behöva uppgradera till en lättare sovsäck, beroende på vilken du äger för närvarande.

Lättviktsalternativ till en sovsäck

Ultralätta backpackers kan också välja ett täcke istället för en sovsäck, eftersom de kan vara väldigt lätta. Vissa täcken väger så lite som 15 gram och kan till och med vara billigare än en sovsäck.

  Användning av kvadratknut: Innehåller 6 exempel

Täcken skiljer sig från sovsäckar genom att isoleringen är på toppen och storleken, medan ryggen lämnas öppen. Man tror att isoleringen på baksidan ofta är komprimerad och inte avger mycket värme.

I kombination med ett lätt liggunderlag bör du ha tillräckligt med isolering för att säkerställa att din rygg inte blir kall på natten. Täcken är ibland lättare att klättra i och har inga dragkedjor för att lägga till extra vikt.

Du kan köpa täcken med en fyllkraft på upp till 950, vilket gör dem otroligt varma med en mycket lätt vikt. I kombination med en liggunderlag kan den totala vikten av alla dina sovutrustningar tillsammans vara mindre än en traditionell sovsäck och matta.

Ett annat alternativ är att avstå från en sovsäck för en sovsäcksfoder vid varmt väder. Vissa liners kan ge upp till 15 graders värme till en sovsäck och kan även användas ensamma.

Om du backpackar i ett särskilt varmt klimat på sommaren, ta en sovsäcksfoder. Sedan kan du lägga till eller ta bort lager av kläder för att lägga till extra värme om du behöver mer.

Förutom sovtäcken och sovnäsdukar kan du även sova i hängmatta medan du backpackar. Det finns många lätta backpacking-hängmattor tillgängliga som kan vara mycket bekväma.

Vissa är så lätta som 6 ounce med remmar drygt 2 ounce, vilket gör dem mycket lättare än till och med den lättaste sovsäcken. Vädret måste dock vara bra för att sova i hängmatta ska vara ett alternativ.

Det andra som är bra med hängmattor är att de fungerar som en säng och skydd i ett. Du behöver inte ta med tält om du planerar att sova i en hängmatta.

Men om du behöver ta med en presenning för att hålla sig torr, ett täcke eller filt för att hålla värmen och myggnät för att förhindra insekter, kan vikten öka. Gör uträkningen, men i det ögonblicket kan det vara bättre att välja ett tält och en sovsäck.

Att välja en lätt sovsäck för ryggsäck

Om du bestämmer dig för att en lätt sovsäck är det bästa alternativet för dina ryggsäcksäventyr och du letar efter en sovsäck, finns det några saker att tänka på. Även om vikten är en stor faktor, finns det andra saker som kan göra din resa roligare.

  Hur man diskar under camping: Alla metoder övervägs

Kompressibiliteten hos sovsäcken är väldigt viktig eftersom den avgör hur mycket plats den tar i din ryggsäck. Även om den är lätt, lämnar en väska som inte komprimeras bra lite utrymme för resten av din utrustning.

Sovsäckar som är mest komprimerbara är de som är fyllda med dun jämfört med syntet. För en mindre sovsäck, välj en mumiestil som passar din kropp.

Köp inte en som är för bred eller för lång, eftersom den tar upp värdefullt utrymme i din ryggsäck. En illasittande sovsäck kan också göra dig kall på natten eftersom det finns för mycket utrymme runt kroppen.

Väskan ska också vara så tålig att du kan lägga den i ryggsäcken utan att lägga den i en prylsäck för skydd först. En förvaringsväska lägger vikt till din ryggsäck och är egentligen inte nödvändigt.

Men om du är orolig för att sovsäcken ska bli skadad eller blöt kan du istället välja en lättare version av en förvaringspåse, till exempel en sopsäck i plast.

Slutsats

Att bestämma idealvikten för en sovsäck för backpacking tar hänsyn till flera faktorer. Bestäm först vilken typ av backpacker du är och vilken basvikt som är idealisk för dina backpackers behov.

När du vet hur mycket din andra utrustning väger, vet du hur många gram som är kvar för en sovsäck. Om du tror att det finns en chans att du vill gå ner ännu mer i vikt i framtiden, välj den lättaste sovsäcken du har råd med just nu.

Titta inte bara på vikten utan även på hållbarheten, ditt värmebehov och storleken på väskan. Se till att den lätt kan komprimeras och förvaras i din ryggsäck så att den inte tar för mycket plats.

När du väl har en lätt sovsäck som passar din livsstil perfekt, kan du njuta av många glada dagar med backpackning och camping under stjärnorna. En bra backpacking sovsäck kommer att göra stor skillnad för din rygg när du är på resande fot och vila.

Fler artiklar du kommer att älska

Backcountry camping (vad är det, faror, packning)

Förvara din sovsäck ordentligt (så att den håller i flera år)

Vad du ska ta med dig på en helgvandring (nödvändigt du måste ha)

Hur du håller din sovsäck torr när du campar eller vandrar