Backpacking kontra vandring: Vad är skillnaden och varför ska du bry dig?

Ibland handlar diskussionen om ”ryggsäck kontra vandring” mest bara om definitioner. Andra gånger handlar det om olika discipliner och färdigheter som är förknippade med var och en. Sällan handlar det om en pretentiös backpacker som på något sätt ser ner på vandring.

I den här guiden tar vi en närmare titt på alla dessa aspekter av backpacking och vandring.

Omslagsfoto backpacking kontra vandring

Vad är skillnaden mellan backpacking och vandring?

Den största skillnaden mellan backpacking och vandring är att den ena innebär att campa/sova utomhus och den andra inte. Men låt oss ta en närmare titt på definitionerna:

Vandring

Detta är en aktivitet med en ganska lös definition. På den enklaste nivån är promenader bara att gå utanför. Den vanliga förståelsen och användningen av ordet vandring inkluderar långa promenader i naturen, vanligtvis statliga/nationalparker och skogar.

De flesta tänker på berg och natursköna vyer när de tänker på vandring, men de är mer estetiska än något annat. Att gå är bara att gå utanför; vandring, som en hobby, innebär att gå utomhus för motion, nöje och kontakt med naturen.

Backpacking

Den här har en lite striktare definition. Definitionen av ”Backpacking” är en förlängd vandring som äger rum över två eller fler dagar; man måste bära all sin utrustning (bostad, vatten, mat, etc.) på ryggen. Backpackers bär tält, sovsäckar, mat och annan utrustning i en ”ryggsäck” – får den inte plats lämnas den kvar.

Backpacking har en annan betydelse i andra delar av världen, där alla som reser enbart med en ryggsäck är en backpacker.

Är backpacking och vandring verkligen så olika?

Man med en vandringsryggsäck på en bergsstig

Inte riktigt. I själva verket är de praktiskt taget exakt samma sak, förutom att backpacking ger camping och lite mer nödvändig expertis in i mixen.

Det finns dock ett enklare sätt att verkligen sammanfatta ”backpacking vs. hiking”:

 • när du backpackar vandrar du alltid
 • när du vandrar, backpackar du inte alltid.

Backpacking kontra vandring: utrustning och installationskostnader

På vissa vandringsleder får du inte ta med dig något annat än din telefon och en vattenflaska. Men på ryggsäcksleder måste du packa mycket utrustning för att se till att du är säker, bekväm och ansvarsfull.

Backpacking är dyrt…

Att köpa en ryggsäck, tält, sovsystem, mat, överlevnadsutrustning och kläder kan verkligen bli bättre. Som $800 på den låga sidan och över $3500 på den höga sidan. Att fylla i en checklista för backpackersutrustning med allt du behöver är dyrt, även om du köper 100 % begagnad utrustning och håller dig borta från trendiga ”premium”-märken.

  Går Columbia-skorna stora eller små?

Detta är en av de viktigaste skillnaderna mellan backpacking och vandring, bortom grundläggande definitioner. Även om vandring är praktiskt taget gratis, är backpacking allt annat än.

… Men vandringskängor eller löparskor är allt du egentligen behöver för att vandra

Gåskor och löparskor till exempel

Ja, du behöver vatten, solskyddsmedel, kanske en karta om du tappar mobiltjänsten, men allt du egentligen behöver för en vandring är skor. Längre promenader betyder mer utrustning, men allt du behöver för en promenad är ett par skor.

Du behöver tekniskt sett inte ens vandringskängor eller löparskor för att vandra. Normala promenadskor eller löparskor är mer än acceptabla för en genomsnittlig promenad. Den enda gången du vill köpa ett par stigspecifika skor är när du börjar vandra ofta och därför kan motivera kostnaden, eller när du vandrar på tävlingar som är farligare och kräver specialiserade skor av hög kvalitet.

Meningen med allt detta? Att gå är gratis, eller nästan gratis; Backpacking är nästan alltid dyrt om du inte har turen att få en massa gratis saker. Detta gör promenader till en mycket mer tillgänglig och realistisk hobby för de flesta.

Backpacking kontra vandring: färdigheter och planering

Både backpacking och vandring innebär vissa grundläggande färdigheter och förberedelser, men backpacking är mer komplext.

Nödvändiga färdigheter för att gå

Att gå är verkligen inte så svårt, även om dina ben inte fungerar så bra som de borde. Som sagt, du kan fortfarande bli skadad eller till och med dödad om du inte är förberedd och ansvarig. här är några av de färdigheter och saker som krävs att se upp med för en säker vandringsupplevelse:

 • Ta med vatten: Oavsett hur kort stigen är, är det alltid en bra idé att bära minst 16 uns vatten med dig, om inte mycket mer. När du vandrar i varmt väder behöver du så mycket vatten du kan bära.
 • Känner till banan: De flesta vandringsleder är lätta nog att bara följa tills du är klar, men du borde åtminstone ha tittat på en spårkarta eller laddat ner en på din telefon, för säkerhets skull.
 • Ta vissa steg: Det enklaste sättet att stuka fotleden är att inte titta på var du kliver.
 • Sträcka: även om det bara är några sekunder att sträcka på vaderna och hälsenorna, är det bättre än att få muskelspasmer eller ha ont i flera dagar efter promenaden!
  Resedagbok: 3 veckor i Washington (dag 1)

Nödvändiga ryggsäcksfärdigheter

 • Alla dessa gångfärdigheter: Backpacking är vandring, så du behöver alla dessa vandringsfärdigheter också.
 • Göra läger: Det är upp till dig att hitta rätt plats att slå upp ditt tält, sätta upp det rätt så att du inte blir för varm, fuktig eller blöt och ta hand om din campingplats. Det är inte så svårt, men det är något du behöver veta hur du gör.
 • Livsmedelssäkerhet: Du måste hålla din mat färsk, säker att äta och säker för andra djur. Att använda en björnbuss eller björnhäng är viktigast; för det är verkligen inte så svårt att se till att din mat är säker att äta (håll den bara borta från smutsen!).
 • Hygien: Bakterier, bakterier och virus finns i överflöd. Ovillig att ta hand om dina badrumsärenden, rengöra händer och sånt? Det är ett bra sätt att få dysenteri eller någon annan hemsk sjukdom när du kommer hem.
 • Packa upp: Det är inte så svårt, men du behöver veta det rätta sättet att stoppa en ryggsäck på. Om du inte vet hur du ska få plats med allt, och rätt ordning att packa, riskerar du att tvingas lämna värdesaker hemma – eller ännu värre, göra ont i ryggen.
 • Första hjälpen: Jag har ännu inte behövt första hjälpen som inte var Tylenol, men det betyder inte att du någonsin ska åka på en backpackerresa utan att ha ett första hjälpen-kit och veta hur man använder det.
 • Stormsäkerhet: Vädret blir konstigt i bergen, det kan vara oförutsägbart i öknarna, och meteorologer fokuserar i allmänhet sina prognoser på mer befolkade områden, vilket innebär att väderrapporter inte alltid är tillförlitliga. Så när du åker på backpacker måste du veta vad du ska göra när oförutsägbart och farligt väder slår till, för när du väl börjar vandra är ditt enda val att ta itu med det!
  Björnbussar: allt du behöver veta

Måste du gå mycket innan du backpackar?

Man med ryggsäck som klättrar över stenar

Såvida du inte redan är i ett riktigt friskt promenadtillstånd, kommer du att dra nytta av att göra flera korta till medelstora vandringar innan du ger dig ut på en ryggsäckstur. Att vandra är bra träning, och det är även backpacking, men att gå milsvida på branta, ibland steniga stigar är hårt för lederna.

Det kan också vara mycket påfrestande beroende på leden; du skulle bli förvånad över hur snabbt du blir utsliten. Åtminstone vill du få några anständiga vandringar gjorda så att du kan njuta av varje mil av en ryggsäckstur istället för att bli utmattad.

Är backpacking bättre än vandring?

Inte alls. Det är bara två olika sätt att vara ute. Backpacking är för rutter som du inte kan genomföra på en dag; vandring är för stigar som du kan genomföra på en dag. Det är egentligen ingen skillnad förutom längden på resan.

Exempel: Ibland är de bästa vägarna i ett nationalpark är inte vandringsleder. Bara för att du vandrar och campar längre betyder det inte automatiskt att du kommer att se något bättre eller mer värt. Visst, det finns gott om vandringsleder som tar dig till otroliga platser som du inte kan se på en dagsvandring, men det bevisar bara poängen: varken backpacking eller vandring är bättre än den andra.

FAQ

Kallas vandring även backpacking?

ja! I många delar av världen används ordet ”Trekking” istället för ”backpacking”, men de har exakt samma betydelse.

Är bergsklättring detsamma som att vandra?

Inte alls – medan vandring är ganska lätt och bara kräver ett par ben och anständiga skor, är bergsbestigning en konst i sig. Stegjärn, isyxor och massor av rep är bara tre saker som gör bergsklättring annorlunda, och det är för att inte säga något om bergen, snön och isen som gör det så adrenalinpumpande och dödligt.

Vad är skillnaden mellan en vandring och en vandring?

Enligt de etablerade definitionerna är en vandring en förlängd vandring som inkluderar camping, medan en vandring är just det: en vandring, en vandring där du går längs en stig och kommer tillbaka hem i slutet av dagen.