Backpacking: hur tungt ska ditt sovsystem vara?

Ett sovsystem – föremålen du använder för att sova på en ryggsäckstur – är en av de ”tre stora” ryggsäcksutrustningarna du behöver, förutom din ryggsäck och skydd. Eftersom det är så viktigt och eftersom du behöver flera saker för att göra det, oroar många backpackers att deras sovsystem är för tungt.

Så, hur mycket ska ett sömnsystem väga? Och vilka eventuella nackdelar finns det om din är för tung? Den här korta guiden syftar till att svara på det.

Backpacking sovsystem: Vad är ett idealviktsområde?

Hur tungt ska ett backpacking sovsystem vara

Ditt sovsystem är en viktig del av ”Big 3” ryggsäcksartiklar som utgör huvuddelen av din startvikt. Så du behöver veta hur tung den ska vara och hur mycket vikt är för mycket. Svaret på denna fråga beror på flera faktorer, inklusive:

  • Din kroppsstorlek (större kroppar = tyngre redskap)
  • Din komfortnivå (du kanske mår bra med ett tyngre sömnsystem)
  • Din budget (lättare saker kostar ett ton)
  • Dina önskningar (vill du vara så lätt som möjligt, eller bara inte bära för mycket?)

Nu har vi fått den uppenbara delen ur vägen. Jag tror att det finns en sak som ett sömnsystem som är för tungt, även om det exakta antalet varierar från person till person. För dagens syften kommer jag att dela in alla i två distinkta grupper: traditionella backpackers, som inte bryr sig så mycket om vikten, och ultralätta backpackers, för vilka vikten är viktigare än det mesta.

Traditionellt backpackers sovsystem vikt: 4-7 lbs

De tre föremålen i ditt sovsystem – sovsäck, liggunderlag och kudde – kommer i allmänhet att väga mellan 4 och 7 pundså länge du har hittat bra kvalitetsutrustning.

Det tyngsta föremålet i ditt sovsystem kommer att vara din sovsäck, som kan väga upp till fyra pund, även om de vanligtvis är 3-ish. Det näst tyngsta föremålet är ditt liggunderlag, som kommer att väga allt från 1 pund till drygt 2 pund. Slutligen väger din kudde allt från några uns (uppblåsbara kuddar) till över ett pund (tyngre skumkuddar).

  När är bästa tiden att besöka Mackinac Island? (2022 uppdatering)

Som referens väger mitt sömnsystem 5,8 pund; Jag är 6’5″ och väger 270 lbs. Min frus sömnsystem väger 5,6 pounds; hon är mycket mindre än mig, men hennes sovsäck är tyngre.

De flesta människors sovsystem kommer att väga ungefär lika mycket. Om du har en kraftig sovsäck med ultralåg temperaturklassning eller en skumdyna kan ditt eget sovsystem väga mer.

Men att bara köpa anständig utrustning för backpacking kommer vanligtvis att sluta med att ditt sömnsystem väger mellan 4 och 7 pund. Om du av misstag köper utrustning avsedd för camping istället för backpacking, kan du lätt överstiga 10 pund.

Ultralätt backpacker: Mindre än 4 pund, inriktning på 3

Okej, nu till Ultralight trailers: hur mycket ska ett ultralätt sömnsystem väga? Det enkla svaret är ”så lätt som mänskligt möjligt”; det är trots allt kärnan i den ultralätta backpacking-filosofin. Men för att ge dig några riktiga siffror är max 4 pund, med ett mål på 3 pund eller mindre, vad du bör sikta på.

Att minska vikten på ditt sömnsystem kräver mycket forskning och testning. Hitta några ultralätta sovsäckar, jämför deras egenskaper och prova så många du kan. I slutändan kommer du att kunna hitta den rätta kombinationen av komfort, funktionalitet och viktbesparing.

Vad händer om ditt sovsystem är för tungt?

Backpacking pack sitter på en kulle

Ärligt? Inte så mycket. Om ditt sömnsystem är ett halvt kilo tyngre än det borde vara, kommer du förmodligen inte lida lika mycket. Du bör dock fortfarande hålla ett öga på hur mycket din utrustning väger, eftersom överviktsutrustning kan påverka din backpackerupplevelse på två sätt:

  1. Extra vikt = extra energi: ju mer din ryggsäcksutrustning väger, desto mer energi förbrukar du när du vandrar. Backpacking kan vara ganska ansträngande, så du vill se till att du inte slösar bort kalorier på tung utrustning om du har valet.
  2. Mer vikt = mindre utrymme: Ju tyngre din sovsäck, liggunderlag och kudde är, desto mer plats kommer de förmodligen att ta upp i din ryggsäck. Det innebär mindre utrymme för kläder, mat, överlevnadsutrustning etc.
  Backpacking vs bergsbestigning: Vad är skillnaden?

Hur mycket väger sovsäckar? Är din sovsäck för tung?

Låt oss hoppa över ”det beror på”-delen och komma till rätta med det: Medelvikten på en ryggsäckssovsäck utformad för användning under tre säsonger är mellan 2,5 och 4 pund. Vissa påsar är lättare, andra är tyngre, beroende på deras temperaturklassificering och storlek. Men generellt sett är intervallet på 2,5-4 pund vad du kan förvänta dig.

Behöver du en sovsäcksfoder?

Sovsäcksfoder används för att göra din sovsäck varmare och bekvämare. I många fall kan de göra din sovsäck upp till 25 grader varmare! Om du backpackar i kylan, kanske du vill ta en liner för att se till att du får en god natts sömn.

Sovsäcksfodral väger ungefär ett halvt kilo, vilket är en stor sak för ultralätta backpackers, men inte så mycket för oss andra. Om avvägningen för att lägga till ett pund till min backpacking basvikt är att jag sover bättre på natten, är det en byte jag kommer att göra varje gång!

Skäl att uppgradera till ett lättare sovsystem

Backpacking tält uppsatta i skogen

Om du har läst den här artikeln och undrar om ditt sömnsystem är för tungt kan du vara i behov av en uppgradering. Du bör dock mäta din basvikt och sömnsystem för att ta reda på om det faktiskt tar upp för mycket av din basvikt innan du fattar ett beslut! Men det är ingen idé att uppgradera till ett lättare sovsystem bara för att andra säger att lätt backpacking är bättre. För att vara ärlig kommer 1-2 pund inte att göra så stor skillnad för din upplevelse, men det finns några andra anledningar till varför du kanske vill uppgradera ditt backpacking sovsystem:

  • Mer utrymme i din ryggsäck: Vanligtvis tar sovsystemet mer plats i din ryggsäck än andra kategorier av utrustning. Ett mindre sovsystem ger dig mer plats för extra mat, den där tunga pälsen du verkligen gillar eller lyxen du annars skulle behöva lämna bakom dig.
  • Mindre påverkan på dina leder: Backpacking och vandring är bra övningar, men de är inte precis skonsamma mot lederna. Ju mindre vikt du bär, desto mindre slitage på dina knän, vrister och höfter!
  • Lättare att dela utrustning med andra: Att åka ryggsäck i grupper innebär alltid att dela på lasten. Ju lättare din ryggsäck är, desto mer kan du hjälpa till att balansera vikten på andras ryggsäckar. Till exempel, om någon av personerna i din grupp har en ryggsäck som är alldeles för tung (av någon anledning), kan du hjälpa dem genom att ta bort deras tältkropp. Gruppryggsäck innebär att offra mycket för gruppens bästa; ett lätt sömnsystem betyder att du kan göra mer för dina vänner!
  • Självgod känsla av överlägsenhet: Detta är den verkliga anledningen till att uppgradera ditt sömnsystem. Ju lättare, svalare och dyrare det är, desto mer ser du ner på andra (även om du hellre håller det 100 % för dig själv).
  Hur man mäter grundvikten för backpacking