Attraherar surffiske hajar?

Du har fiskat i många sjöar, floder och vattendrag under åren, och snart kommer du att vidga dina horisonter. En kompis bad dig att surfa och fiska på en närliggande strand. Du är upprymd men också orolig, eftersom du har hört att surffiske kan locka hajar. Är det sant?

Surffiske kan öka din sannolikhet att se en haj, eftersom varelserna gillar vibrationerna från krokar som går genom en fisk. Inälvor är också lätt hajmat. För att undvika hajar, använd konstgjorda beten och håll dig borta från områden där du ser delfiner och/eller tumlare, eftersom hajar kan vara nära.

Den här guiden kommer att fördjupa sig i surffiske och förklara hur denna havsnära aktivitet kan driva upp antalet hajar i området. Vi kommer också att diskutera vad man ska hålla utkik efter för att bekräfta en haj och hur man förblir säker i närvaro av en.

Lurar surffiske i hajar? Varför?

Till att börja med, låt oss förklara surffiske lite och var dess benägenhet ligger för att locka hajar.

Surffiske är en sport som kräver att sportfiskaren antingen står i havet (bara i vågorna) eller precis vid strandlinjen. Du kan också fiska från en fiskebrygga eller klippbrygga, men de flesta sportfiskare ägnar sig åt denna typ av fiske från stranden i saltvattensområden.

Även om sportfiskare vanligtvis kastar långa avstånd vid surffiske, är detta inte obligatoriskt. Sportfiskare behöver bara en fiskelina upp till 18 fot lång, vilket visar att det här inte är flugfiske vi pratar om här.

Så var ligger risken vid surffiske? Här är några potentiellt farliga delar av denna sport som kan locka hajar.

Kroka en fisk

Hajar är otroligt intelligenta havsdjur som förtjänar mycket mer kredit i detta område.

Till exempel har hajar ett sidolinjesystem. Detta system inkluderar en serie kanaler som går precis under hajens hud. Kanalerna färdas över dess huvud och på sidorna av hajens kropp. Kanalerna är förresten fyllda med vätska.

Nära sidolinjen finns porer som kan avläsa vattnet så att säga. Hajen kan sedan avgöra vilket byte som kan finnas i närheten baserat på vibrationer.

När du surfar och fiskar och det härliga ögonblicket inträffar när din krok penetrerar en fisk, kanske det inte är fullt så härligt som det verkar. Beroende på kraften i nedslaget kan en haj avläsa vibrationen.

Även om hajen inte märkte fisken innan, nu gör de det. Du har väckt deras intresse, och med deras intresse följer vanligtvis deras närvaro.

Tänk på att i trånga vatten med många sportfiskare kommer de många vibrationerna att vara mest tilltalande för en haj.

  Fungerar fiskebobbers för bas?

Blod i vattnet

En sakkunnig sportfiskare kan undvika att spricka en fisks gälar med sin krok så att blödningar inte uppstår, men återigen, du vet inte skicklighetsnivån hos dina andra surffiskare. De kan vara helt nybörjare eller mer erfarna proffs.

Med till och med några droppar blod i vattnet kan hajar oftast känna lukten av det. Vi menar några droppar; till och med en partikel per miljon eller ppm är vanligtvis tillräckligt för att göra det. Hajen kan lukta blodet på en kvarts mils avstånd i vissa fall.

Nu är det inte nödvändigtvis så att doften av blod förvandlar hajen till ett galet odjur som vill äta. Som sagt, blod = mat för det mesta, så hajen kommer att bli hungrigare.

Närhet till stranden

Vet du varför hajar attackerar människor? Det beror på att de flesta arter, särskilt den stora vita, inte kan se så bra.

Hajar har en varierad kost som inkluderar blötdjur, kräftdjur, fiskar, andra hajar och sälar. Hajen kan inte avgöra om du är en haj eller en säl, så den tar en bit.

Ju närmare stranden du är när en haj upptäcks i området, desto större fara är du i. När en haj inte har ätit och du ser ut som en del av dess diet kan du bli skadad eller dödad.

Haj-mänsklig anslutning

Om vi ​​går tillbaka till vad vi sa om att hajar är smarta varelser, de är kapabla att bilda associationer med vissa saker.

Till exempel, om en haj har matats av människor tidigare, kommer den att se dig och anta att du kommer att mata den.

Om du ser en haj tunna mot dig har du ingen aning om varför den kommer din väg. I det här fallet skulle det inte vara för att attackera utan att bjuda på en gratis måltid.

Det är därför det aldrig är en klok idé att mata en haj, vare sig det är i en park, havet eller någonstans. Allt du gör är att upprätta sambandet mellan haj och människa eller befästa det.

Hajen kommer att fortsätta tro att den kan få mat från människor, och detta kan utgöra en mycket riskabel situation för någon annan senare.

Levande mat

Hajar föredrar levande mat, så om du är ett fan av levande bete kan en eftermiddag med surffiske ta hajarna din väg. Visst, några räkor eller kräftor räcker knappast för att mata en hungrig haj, men det vet inte hajen när den undersöker.

Hur man identifierar en haj i vattnet

Medan hajar kommer att höja sina ryggfenor över ytan ibland, är det inte alltid ett tillförlitligt sätt att upptäcka en haj. Här är vad vi rekommenderar istället.

  Var kan man hyra vattenskoter i Waikiki (och vem har det bästa priset!)

Kontrollera vattnet om det är klart

I bästa fall kommer havet du surfar och fiskar i att vara tillräckligt klart för att du kan se ner till tårna när du dröjer kvar i bränningen. På detta sätt, om en haj passerar igenom, kommer det att vara till ingens förvåning, eftersom varelsen kommer att vara lätt synlig.

Försök att inte få panik om du ser en haj i klart vatten, även om varje fiber i din varelse säger åt dig att flippa ut. Att slå och skrika kunde locka hajen även om varelsen skulle gå förbi dig.

Plus, i klart vatten kan hajar se bättre. De kommer att få en bättre uppfattning om vad som är mat jämfört med vad som inte är det, så det är mindre sannolikt att attacker inträffar.

Titta på fåglarna och fiskarna

När hajar är i området störs hela näringskedjan tillfälligt. Fåglar kommer att ändra sitt beteende, och inte till det bättre. De kunde börja dyka för att undvika hajarna. Fiskar hoppar också för att förhindra att de blir hajens nästa måltid!

Var uppmärksam om du ser en delfin eller tumlare

Att bevittna en delfin är vanligtvis en underbar sak, speciellt om du är flera fot tillbaka på stranden. Närvaron av en delfin (eller tumlare) kan dock indikera en haj. Som är fallet med mindre fiskar och fåglar, försöker varelsen undvika att vara lunch.

Tips för att undvika hajar vid surffiske

Allt vi har pratat om hittills är inte menat att avskräcka dig från surffiske, utan snarare för att hjälpa dig att fatta smartare och säkrare beslut. Följande tips presenteras i samma veva, eftersom de kan hjälpa dig att undvika hajar när du gillar sporten surffiske.

Använd konstgjorda beten

Vi har redan konstaterat att hajar äter kräftdjur och att lukten av dessa djur kan vara en av flera faktorer som kan locka en haj mot dig. För att undvika att ge hajar ett lockande bett, är det därför bäst att använda konstgjorda beten.

Som vi skrev om i vårt inlägg att jämföra levande bete med konstgjorda beten, har det senare ingen lukt. Detta är bra för att avvärja hajar, men det kan hindra din fiskeframgång. Många fiskarter gillar lukten av levande bete.

Genom att använda högkvalitativa beten och efterlikna ett levande betes naturliga rörelser med ditt bete, går du inte tomhänt.

Inget flashigt, snälla

De flesta typer av konstgjorda beten är bra för att fånga fisk vid surffiske, men vi skulle säga till dig att avstå från jiggar eller spinnerbaits speciellt. Dessa beten genererar ljusblixtar, som är designade för att uppmuntra fisken att komma och kolla vad som händer.

  Vad är en Tandem Parasail Ride?

För en haj ser dessa ljusblixtar ut som solljuset som glittrar från en fisks reflekterande fjäll. Hajen kommer sannolikt att göra en rak linje mot dig.

Det är av den anledningen som du bör avstå från att bära någon form av glittrande smycken också, speciellt om du står i vattnet och surfar och fiskar.

Överväg att fiska från en brygga

Om inte i sällsynta fall kommer hajar inte riktigt upp ur vattnet. Skulle de göra en utgång kan de inte komma särskilt långt. Således, ju längre du är från strandlinjen när du surfar, desto bättre.

Naturligtvis är det inte surffiske om du är mil från havet, men du kan åtminstone överväga att fiska från en brygga snarare än från strandlinjen om hajar nyligen har upptäckts i området.

Fiska inte nära pirer

Även om en brygga verkar vara ett säkert ställe att vila din redskapslåda och slå sig ner på en lång dag med fiske, skulle vi inte rekommendera det. Kämpande fiskar kan dröja här, liksom bete som lossnar från en sportfiskares krok.

Piren kan också vara hem för slaktbiprodukter, som är olika fiskbitar och andra sorterade bitar av tidigare levande varelser. All denna mat kommer säkert att få en haj nyfiken, och du vill inte vara i området när hajen kommer igenom!

Undvik att blöda fisken

Även om experter inte är överens om exakt i vilken utsträckning hajar kan lukta blod, kan de ändå göra det. Du vill hålla din dag med surffiske så blodfri som möjligt, och det betyder att du rengör fisken med din krok.

Fiska inte tidigt på morgonen eller efter skymningen

Vårt sista tips är detta: hoppa över de tidiga surffisketurerna och fiska inte när solen går ner heller.

Det finns två skäl till detta. Till att börja med är hajarna mest aktiva under dessa perioder, och vem vill dela vattnet med en aktiv haj? För det andra är sikten också sämre utan solljus, så det är svårare att upptäcka en haj tills den är väldigt nära.

Slutgiltiga tankar

Surffiske kan vara en trevlig taktförändring för flod- eller sjöfiskare, men det kommer med sina egna ytterligare risker, nämligen hajar. Genom att vara en smart och samvetsgrann sportfiskare kan du undvika hajar. Var säker där ute!