Attraherar lägereldar djur?

lång exponeringsbrasa med gult tält i bakgrunden. kopieringsutrymme

Alla har varit där: hängt vid brasan på din campingplats, stekt marshmallows eller varmkorv eller starbursts, haft det bra. Då börjar bladverket prassla och ingen svarar på naturens kallelse – det är helt klart en björn som kommer för att äta upp dig och dina vänner. Har din eld väckt uppmärksamhet?

Lägereldar lockar vanligtvis inte vilda djur. Vilda djur gör ofta lägereldar för att människor är där. Vissa djur har anpassat sig till eld och avvisas inte nödvändigtvis av dess närvaro, men människor är ett starkt avskräckande medel. Men lägereldar stöter inte alltid bort vilda djur.

Det där prasslet i buskarna kommer inte att vara en björn (även om det var det, är chansen stor att du dödad av ett bi flyger genom din camping nästa dag än någon björn som går förbi). Här är lite mer information om vilda djur, inklusive björnar, och bränder om du inte är övertygad.

Brandjustering

Eld har funnits längre än människor, den är en del av flera ekologiska arv runt om i världen. Följd är ”processen genom vilken ett ekosystem återhämtar sig efter en störning, såsom en brand, översvämning eller mänsklig aktivitet, som väsentligt förändrar området.” Brand är orsaken till följden av många ekosystem och många djur- och växtarter har varit tvungna att anpassa sig till brand.

Termen ”eldanpassad” antyder en sorts immunitet, att du sticker huvudet utanför ditt tält och hittar vilda djur som lever i din eldgrop. Tyvärr betyder det bara att dessa vilda djur har hittat sätt att överleva skogsbränder, inte att de är magiskt kopplade till dem. Att ha djur lärt mig att springa ur eller flyga bränder, gräva under jorden om de inte är tillräckligt snabba och invänta bränder i vattendrag, som dammar, bäckar och sjöar.

Många djur till och med dra nytta i efterdyningarna av en skogsbrand på grund av återväxtcykeln. En ökning av vegetationen kommer att förbättra födotillgången för större däggdjur, liksom ökningen av populationen av mindre byten som kommer efter bränder. Andra djur kan skapa nya livsmiljöer och hem från rester av träd och andra växter.

  Vandring vs backpacking: vad är skillnaden

Växter har anpassat sig för att elda lite annat än djur. En del blir mer motståndskraftiga, plantor med tjock bark, djupa rötter, lägre grenar som är lätta att fälla och fuktiga, korta barr eller löv som är svåra att bränna. Andra blir groddar, växter som växer tillbaka från rötter, stammar och lemmar som skadats eller avskurits i en brand. Såmaskiner kommer att tappa många frön för att gro direkt efter att en brand har rensat området, och inkräktare – invasiva arter – kommer att försöka ta över ett område som nyligen röjts av eld.

Oavsett vilken anpassning de har, är eld avgörande för många olika växter. Det skapar näringsrik jord, rensar upp skräp och skräp, skapar mer utrymme, dödar skadedjur och sjukdomar, kontrollerar skadliga ogräs och skapar nya livsmiljöer för andra arter som lever i ekosystemet, såsom insekter och små häckar, från träd som tar sig. ’t. att överleva.

Vad allt detta betyder är att vilda djur inte avskräcks av en lägereld. Det är mycket mindre än farliga skogsbränder och de har lärt sig att fly och överleva. Din lägereld är inte en stark avskräckande effekt i sig; det är på grund av människorna runt omkring.

Varför gillar inte vilda djur människor?

Vid ett eller annat tillfälle har du säkert stött på ett tama djur – de gillar oss väldigt mycket. Hundar kallas för människans bästa vän av en anledning, eller hur? Och vem gillar inte när en katt kommer att bo i ditt knä? Men varför är vilda djur så motvilliga till oss? Det finns olika anledningar.

En är att vi är tvåbenta. Andra tvåfota djur, som schimpanser och gorillor, kan uttrycka hot. Stående gör dem – och oss – större och mer aggressiva; det är ett enkelt sätt att låta dem veta att du inte är något andra djur vill bråka med. Vi är också väldigt sociala. Större primater – inklusive människor – lever i grupper och försvarar sig aggressivt mot hot. Så att se människor i stora grupper säger omedelbart till ett djur att undvika dem.

  Blir en lägereld tillräckligt varm för att smälta aluminium?

Dessutom är vi ganska farliga för djur. Med tiden har vi utvecklat teknik som gör att vi kan jaga bättre; pilbågar och vapen är avståndsvapen och ger oss fördelen. Många vilda djurpopulationer har också minskat med tiden, främst på grund av människor. När de ser oss kommer de ofta att undvika oss för sin egen säkerhet.

Vad kan jag göra för att stöta bort djur?

Khao Chang Phueak Mountain på natten med campingtält

Du tänker förmodligen, ”Om elden inte stöter bort djur, vad då? burk gör jag för att hålla dem borta från min camping?” Tur för dig, det finns många alternativ!

  • Håll maten utom synhåll. Eftersom de redan finns på campingplatser är det mycket troligt att djuren du ser har stött på campare tidigare och vet var vi sannolikt kommer att förvara våra matkylare och matkassar, inte de stora främlingar vi tror att de är. Om de fortsätter att ligga runt, kommer djur att sitta på dem som vita på ris. Håll din mat utom synhåll, till exempel i din bil eller helt täckt med en filt. Ta ut den först när du är redo att laga mat/äta och lägg undan den direkt.
  • Håll mat från lukt. Förvara oäten mat eller matrester – var försiktig med att kamma igenom ditt läger, det är bättre att vara för försiktig – i förseglade behållare som förhindrar att lukten kommer ut. Djurnäsor är mycket bättre än mänskliga näsor, så även om den där bundna shoppingväskan inte luktar något för dig, så luktar den något för ett vilt djur.
  • Undvik artificiellt doftande saker. Djur är nyfikna och allt de inte vet, som din kroppstvätt som luktar ”ängssolsken”, kommer de att undersöka. Förvara dina parfymerade lotioner, tvålar och deodoranter för din campingresa och prova oparfymerade toalettartiklar istället. Om du absolut måste ha din fuktighetskräm för japanska körsbärsblommor, se till att du applicerar den på morgonen så att doften försvinner när du går och lägger dig.
  • Håll din mat borta från din campingplats. Om ett djur kommer till din camping letar de inte efter något annat än mat. Det är bäst att hålla din mat borta från tält och sovsäckar, för säkerhets skull, och borta från campingen när du inte äter. Som nämnts ovan är det en bra idé att ha den i en bil. Att hänga maten i ett träd är också en bra idé. Det kommer inte att hindra djuren från att klättra i trädet och äta trädet, men det kommer att hindra djuren från att leta igenom din campingplats efter dolda godsaker.
  • Sov inte där du lagar mat och äta. Detta har återigen att göra med lukter: matlagning gör dofter starkare och lukten av vad du än lagar kvar, även efter att allt har städats och lagts undan. Dessutom är det troligt att någon spiller eller tappar mat på golvet och att städa upp är inte idiotsäkert. Laga mat och äta minst 200 fot från där du ska sova.
  • Håll din campingplats ren. Var uppmärksam på omslag, påsar eller behållare som kommer att tömmas under din resa och se till att de stuvas undan ordentligt. Lägg avfall och matrester i lukttäta behållare.
  • Sköljmedelsark. Många djur ogillar lukten av torktumlare och ibland kan de användas för att gömma mat. Placera dem var som helst: tält, sovsäckar, ryggsäckar, kylboxar. Använd inte sådana som redan har gått igenom torktumlaren, eftersom lukten kommer att försvinna. Detta är det enda undantaget från regeln om artificiell doft.
  Har terränghjulingar bränslefilter?